berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, August 26, 2013

Hari pertama di tadika | Der erste tag im kindergarten | First day in kindergarten

Salam and Hallo

15 ogos 2013 mencatat sejarah baru dalam hidup missLR... kami apply tadika dia since dia umur setahun.. tp sbb ramai budak kat area kami duduk... maka skg baru missLR dapat tempat...
di jermen, budak² masuk tadika start umur 3-6 tahun...
utk budak² yg bawah pada 3thn, start umur 8weeks blh masuk kinderkrippe... and ada jgk tagesmutter (surirumah yg tlg jaga anak org)

hari 1st missLR start dengan sejam.. patutnya from 0800-1230...
satu benda yg i suka/tertarik ialah... semua budak baru tak masuk serentak...
patutnya sekolah sem baru start bulan 9... tp utk budak² baru... pihak tadika masukkan 2,3 org budak baru dlm sehari... then next 2days, masukkan lg 3,4org cemtu...
and budak² masuk mula dengan sejam for few days...plus, mak/famili kena ada dengan budak tu paling² pon utk 1st day...
then cikgu2 akan keep bgtau parent anak kita mcmn2....

Alhamdullillah... missLR lgsg tak dak masalah kat sekolah...
even dia tak leh cakap jermen... tp dia dah faham few words yg penting² mcm ja(ya), nein(no), zusammen(sama²), essen(makan), trinken(minum), spielen (main), peepee machen(kencing), kommt hier(come here) and ada few lg...

1st day missLR kat kindergarten, papa masuk ofis halfday...
papa excited n nervous... :)
missLR rilek.. mama double rilek...
dah besar.. mintak nak dok depan tepi papa... 
memang dok counting days saja nak pi sekolah... pg tu, dia mintak nak pakai dress.. tp i kata nnt dia nak main lari² susah pulak... then dia ok saja pakai suar panjang asalkan kat baju ada kakak² princess... :P
beg baru.
i saja belikan dia beg baru... bg semangat skit nak masuk sekolah...baju n kasut konfem² bulan depan (winter) kena beli baru..
encik suami nak belikan kasut baru... tp mmg tak dak maknanya la kan... kasut raya pon br pakai brapa kali...
mmg nasib la encik suami dapat bini kedekut... ngan anak pon nak berkira....
pintu masuk....
dia ada button utk bukak pintu...
utk masuk, button tu rendah... tp utk kuar.. hanya org dewasa saja buleh tekan sbb tinggi...
ni kelas/group missLR... rabengruppe / kumpulan gagak..
masa awai² ni dia main sorang² saja... main puzzle... abih satu puzzle, ambek puzzle lain pulak... smp la ada budak lain join dia...

masa termin ngan cikgu kelas dia awai² dulu.. cikgu dah bg list benda apa nak kena bawak... antaranya, gambar 4 keping..
i bantai amek gambar sendiri.. print sendiri... asal cun mcm mama...
kan?
gmbr atas : box utk barang² craft missLR nanti...
gmbr bawah : tempat letak beg n kasut n jaket missLR...
ooo ye... tiap² budak akan dapat 1 gambar utk tanda itu tempat dia..
missLR pilih papagei/parrot...
seesssuuuwwaaaaiii sgt anaakk oooii... hihihiii....
missLR kata gmbr lain utk boy... yg ada tikus, bola, car, gajah kot.. ngan apa lg ntah...
parrot ja yg paling cun pon...
ni pulak gagak yg bawak besday tiap² budak n cikgu group gagak... :)
lelaki misteri.
:p
itu laki saya.. jgn tenung lama²...

gambar atas tu tmpt makpak lepak²... tempat nak jumpa/sembang ngan cikgu... or tempat tunggu anak kalau anak takmau blk rumah mcm missLR... hmmppphh...
kiri : itu menu harian budak² kat sekolah tu... tp ofkos la tak halal... parent buleh ja bg bekal kat anak...
and i wish, i blh masak benda apa yg budak² sekolah tu makan so that missLR tak dak la rasa nak 'merasa' makanan budak lain...
i dah pesan kat dia.. jgn makan makanan org lain... makan apa yg mama bg saja...
liya menjawab, 'yes bos.. tp kalau kakak makan sikkkiiiiiit je boleh?'
*-*

kanan : rak bag n kasut n jaket missLR...
dlm beg ijau tu kena sentiasa ada baju salin dia... just in case hujan or baju basah or terkucil dlm suar...
dlm beg missLR ada makanan breakfast dia... tp minggu 1st, dia tak makan kat sekolah.. so i letak biskut² saja...
sejam dah berlalu...
so ambek gmbr puas² dulu... takkan ada '1st day' dah lepas ni...

skg ni, dah seminggu missLR pegi sekolah...
Alhamdullillah... senang n happy...
patutnya missLR pi sekolah sejam smp 3rd day... tp hari 1st saja pi sejam... hari 2nd ngan 3rd.. dia dah dpt kawan... so cikgu bg dia stay... i pon melangut skali...

selasa lepas, cikgu suruh missLR stay 2jam...
sejam yg pertama.. cikgu suruh i blk... kul 11tgh hari kena ada kat sekolah, jz in case missLR cari...
tak de maknanya... i masuk sekolah kul 11 tu.. dgr suara anak i dok bergelak ketawa... biar pon cakap ayam itik... missLR mmg slumberrr....!

hari rabu... cikgu kata i tak payah tunggu... missLR sangat ok kat sekolah...
so, i anta dia kul 10... ambek kul 12tgh hari smp jumaat...

ada sorang budak jermen yg masuk skali ngan missLR still nangis kat sekolah... mak dia kena ikut dia masuk kelas n duduk sebelah dia...
i ingat kalau budak jermen, depa paham segala apa cikgu cakap... depa akan ok.. rupanya tak jgk...

apapon kagum la ngan missLR... berani even dok kat tempat yg dia tak kenal sapa n tak paham apa org cakap...
dia suka pegi sekolah... n skang dia dah ada few kawan (read : dayang) kat sekolah... hihiii...

love u, missLR...
i am so proud of u..

8 comments:

Neny said...

Liya mmg friendly dr baby, jadi senang je tu nk mingle around. She's gonna have a lot of nice experiences kat kindy, nanti byk la citer mama boleh update kat blog :)

Anonymous said...

comel sgt nii...kumpulan gagak pon comey jugekkk hahaha xdak burung lain kot noh hihik *huda*

sitiezahim said...

hahaha comeeeeel liya. samalah dengan lea sini, baru masuk kindergarten jugak. tapi hase gruppe. dan dia pilih owle (burung hantu) hahaha apa kes betul anak i liza...hihihi.. tp respek jugak dgn liya u, berani.. :D

ammi said...

"sakit jugak" ;p
have fun liya!
satgi depa kt sana reti ckp melayu hbs.. ;)

:cahya schatz: said...

neny : haah.. mmg dia seronok pi sekolah... kawan rapat dia la ni semua jermen.. huhu..
eksyen, nak rambut blond saja..

:cahya schatz: said...

huda : mula² akak pikir cemtu jgk..
tp bila tgk citer katun jermen, gagak ni antara burung yg hero la...

:cahya schatz: said...

sitiezahim : tak byk choice kot, sbb tu dia pilih owl.. tp owl pon comey jgk... :)
all the best utk lea...

:cahya schatz: said...

ammi : masuk 2nd week, susah sgt nak ambek gmbr/video dia...