berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, August 25, 2013

hair cut

Salam and Hallo

rambut missLR dah terlampau panjang... n i never cut it..
masa umur dia setahun, i ada mintak kawan i tlg potong... tu pon potong depan ja sbb dah kacau mata...
lepas pada tu tak pernah potong lgsg smp la bulan 2 lepas....
kami bawak dia pegi salon yg encik suami selalu pegi...
kat jermen, mmg laki pmpn semua kena ke salon... tak pon, potong sendiri.. tak dak kedai yg kecik² utk potong rambut..
plus, kat sini lelaki pon jaga kecantikan muka... laki pi salon utk trim kening n jambang...
pompuan apatah lagi...

1st time bawak missLR potong rambut, dia excited...
nama pon '1st time' kan...
i jz nak potong bg sama saja sbb rambut dia tak sama pjg n bila kering... rambut dia akan kembang mcm singa... buleh bayang?
tukang gunting tanya... nak mcm hexe (witch) or prinzessin (princess)...
missLR muka yakin jawab.. 'prinzessin'... padahal dia bukan tau hexe tu apa pon...
tp ya la kan... budak² mesti semua nak macam princess... :)
masa 1st time potong rambut, kami tak plan pon... lalu salon, nmpk kosong terus masuk...
n masa tu i dandan(jalin) rambut dia... sbb tu ketak² n bila bukak getah... rambut kembang mcm hexe...
dah siap potong... org tu charge setgh rega saja sbb potong sikit sgt n sbb tu 1st time missLR potong rambut...

and last july, kami pi salon tu lagi..
kalini mmg plan nak potong rambut missLR sbb dia dah nak masuk sekolah...
i tak nak dia rambut panjang... dah la summer bulan 7-8 haritu reach smp 36°c...
i pon tergaru² sbb peluh... apatah lg missLR... belakang kepala dia dah naik mcm merah² sbb ruam...
missLR mmg sangat sedih bila i kata nak bawak dia potong rambut...
dia diam saja... org tu acah² pon, dia tak senyum... tp dia tak melawan...just diam ja..
tengok la muka dia.. tak senyum lgsg...
tukang gunting tu kata dia cantik pon, missLR buat tak layan...
i mmg mintak potong pendek... tp still buleh ikat... ala² paras bahu cemtu...
bila dah siap potong... missLR turun kerusi n tgk byk rambut dia kat lantai... terus dia lari peluk i...
muka dia sgt sedih...
tp bila i kata, org nak masuk sekolah... mmg kena rambut cantik mcm tu...
puji 2,3 das... ok la... :)

balik rumah, terus posing².... :D
sebelum dah selepas
gaya posing yg sama... rambut yg berbeza...hihii...
sebelom dan selepaih...
kalau dulu...time mandi, rambut mmg dah paras bontot...
skg ni lepas skit dari bahu... ok la... nmpk dia lebih selesa...
and skg start letak minyak kat rambut dia sbb dah start kering...

dia happy dah ngan rambut baru dia...
bila pegi sekolah, tgk org lain pon rambut pendek n berikat.. so dia ok la.. :)

4 comments:

Emma Manson said...

Smp paras bontot! Panjang gila ok... Haha. Cepat gak panjang kalau camtu. Anak kau dah brapa tahun ni? Kat Jerman anak masuk skolah brp tahun? Aku nak kira2 tengok anak aku panjang takat mana rambut dia.. Hehehehe...

Neny said...

cantik!!!!

:cahya schatz: said...

emma : ha ah.. tp rambut dia mcm liuk lintuk so tak la nmpk mcm sgt pjg.. tp bila rambut basah, mmg rasa nak potong time² tu jgk...

lain org lain la jenis rambut...
family kami spesis rambut tebal n cepat pjg...
so kalau ko nak agak², agak² la menggunakan rambut sendirik...

:cahya schatz: said...

neny : danke sehr!