berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, August 22, 2013

aidilfitri 2013

Salam and Hallo

i kumpul semua² n cerita sekaligus la ok..

raya kalini i rasa sedikit sunyi tp manageable... semua tersusun n apa yg diplan menjadi...
early in the morning... kami siap² utk pi semayang raya...
dah lama i tak pi semayang raya... 1st time raya sini, pi masjid turki... rupanya pmpn depa tak semayang raya... i ja terkulat² kat saf blkg sorang² ngan telekung bagai.... dah la khutbah semua dlm bahasa depa.. jem.

so tahun ni, encik suami decide nak pi masjid arab...
encik suami slalu terawih kat masjid tu... meriah..
nama masjid : Othman Ibn Affan Moschee 
ramai org... penuh masjid...
baru feel raya!
tp bising.... ayoyo.... dah la semua nak bercakap... cakap kuat pulak tu.... sungguh arab!
khutbah dlm arab... then dlm jermen...
even tak paham semua... at least, better dari dengar khutbah yg tak paham apa lgsg...
antara benda yg dia khutbahkan ialah kita kena tunjukkan sifat dan perangai² sebagai org muslim yg baik tambah² lg bila duduk di negara bukan islam....

betoi.
ni rupa kosyok mama di awal pg.... otw ke masjid...
hari² bilang brapa kali kena tido utk raya.... :)
baju raya missLR tahun ni... sama mcm baju tahun lepas... guna baju utk flower girl...
ouh.. dua² cerita kawen i tak cerita lg... hua hua hua....
suasana dalam masjid.... masing² bercakap... tak ramai yg dgr khutbah....
anak² kecik berselirat berjalan... lari... merangkak.. tergolek ponn addooo....
part ni rasa better lg budak² mesia kot...
actually,i terhangitkan suar raya encik suami...
balasannya... baju raya i pulak tertetas sbb missLR lompat atas peha masa nak ambek gmbr atas ni...
ayoyooo....
nasib baik tak terkoyak teruss....

kat jermen, aidilfitri dipanggey 'zuckerfest'...
zucker tu gula... tak tau sapa yg bg nama tu
org arab n turki, bila aidilfitri... depa akan bg sweet kat budak²... mcm kita bg duit raya...
tahun ni, utk budak yg mai ketuk² pintu rumah... i bg cookies... :)
yes... kat sini pon ada gak budak² mai pusing cari rumah nak beraya... hehehee... comel.
dakwat kekal.
hihiii....
kat masjid haritu, depa bg sweets n drink kat budak²... kena beratur then depa cop tangan as tanda dah dapat... nasib baik missLR kuar lambat skit... if not, mesti dia dah terpenyek ngan budak² arab yg badan dah sama besar ngan i.....
missLR dapat sebungkus sweets n hari² dia makan sebijik... n semalam br i perasan yg dia simpan sweet2 tu dlm beg sekolah dia... hihihiii....
dah selesai solat raya... kami plan nak pi beli daging tambahan... in case ada tetamu tambahan...
semua kedai daging bukak... kesian depa tak raya....
saja nak letak gmbr dia sempena raya... dia kata buleh letak tp kena gmbr dia tgh buat reja...
hihiihiii... layankan je la....
lepas beli daging tambahan.... kami blk...
utk julung² kalinya.. kami sempat ambek gmbr family!!
and sebelum i tukar baju raya ke uniform tukang masak.... kami sefamili bermaaf²an dulu....
tahun ni liya 1st time blaja cakap 'selamat hari raya..maaf zahir batin'
masa salam ngan i, siap cakap... 'liya nak jadi anak yg baaiik... '
sebaaakk terus!
seperti tahun² yg sebelumnya... hari raya 1st.. semua jiran tetangga melayu mai raya rumah kami...
Alhamdullillah... family kecik yg ada di perantauan...
i buat bihun sup thai..
tp sgt berlemak maka berminyak... tp for encik suami, sedap... (tu yg penting)

gmbr atas : kuih raya tahun ni...
cookies choc chip with almond
cookies double choc
samprit dahlia
strawberry shortbread
tart nenas (jem i)
tart nenas (jem achik) - kuarkan dari oven 3 minit sebelum tetamu smp...
bihun sup tulang n benda² tabur atas bihun...
kuah kacang achik n anis...
atas : rendang ayam oleh gadis² sunti
bawah : rendang daging oleh achik n anis
my ketupat/lemang/u name it.... :)
for the 1st time... ketupat i ada kacang....
:')
raya ke3 baru i sempat buat lg skali n makan ketupat.... huhuuu....
tayangan perdana raya.... monster inc.
hahahhaa...
baju raya saya yang sangat cantik... :)
atas request peminat² ketupat i....
mcm ni la rupa ketupat/lemang i sebelum dan selepas di'oven'kan....




last but not least...
~salam aidilfitri~

10 comments:

Anonymous said...

selamat hari raya cak..maaf zahir batin..
thanks update blog blk.. lama dah dok tunggu..hehe.

Neny said...

Byk nak komen ni:

1.Baju melayu mat nampak cam baju cina :)

2.Kira anda sgt la produktif raya ni, akak langsung x masak apa2 pagi raya, semua org lain buat apa. Suddenly I miss raya kat perantauan sbb akan gigih masak mcm2!

3. Ari tu kat FB org buat lawak nk guna dakwat kekal nak tanda budak2 yg dh dtg rumah n dapat angpau. X pk ada org akan buat. Tak sangka org arab betul2 guna dakwat tu nak tanda sapa dah dpt cekelat....hehehe.

4. Selamat hari raya aidilfitri pada semua. Maaf zahir n batin :)

Emma Manson said...

Pandai masak nih... Bila lah boleh ke sana nak gak merasa makanan hang Liza...

Anonymous said...

entry, kuih raya, makanan2 and sume orang dlm ni cun2! *huda*

:cahya schatz: said...

anonymous : thanks sbb setia bersiaran...
sorry la.. nak kata busy, tak la busy sgt..
tp kelam kabut skit lately... :)
selamat hari raya.. maaf zahir batin jgk..
ni sapa eh?
ada hutang ngan i tak..? hahahhaa...

:cahya schatz: said...

kak neny :
1. haah.. mmg design tu panggey baju melayu-cina
tp sebenarnya semua sama.. butang saja buat mcm baju cheongsam..

2. nak kata produktif tak la jgk..
budak² semua blk raya mesia.. yg tinggai 2 org ja... then kurik n ros..
org mmg semangat raya ni sbb nak bg liya rasa hari raya :)

3. hehehe.. kan..?
org pon tunjuk kat mat... 'bang..dakwat kekal'

4. selamat hari raya.. maaf zahir batin kak n famili..
maafkan segala salah silap...

:cahya schatz: said...

emma : perlu ka mai sini semata² nak rasa masakan aku...?
tak berbaloi kot..
tp cer try bg alasan tu kat own.. kot² dia bawak ko mai sini utk 2nd honeymoon... :)

:cahya schatz: said...

huda : awat ceeeqqq... nak makan apa...?
mai nak tulong order..hik hikhik..

ammi said...

hihi baru dpt tgk jubah akak.. x tringat kata jubah.. bila duduk nmpk mcm baju kurung jgk ;) kt mana yg tertetas? :p

:cahya schatz: said...

ammi : ha ah.. buat jubah.. kebetulan akan ada palazo kaler ala² jubah tu jgk...
kalau buat baju kurung.. sulam tu kat lutut.. bukan kat bawah...

tertetas tp tak smp terkoyak.. nasib baik.. huhuuu...
kat atas sikit dari lutut..