berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, April 25, 2013

di sebalik tabir 'potty training'

Salam and Hallo

i start ajar missLR kencing kat toilet september tahun lepas...
n smp skg, she is doing good...
n dah start kuar without pampers... ( but still i bawak gak spare 1 pampers dlm handbag...)
papa siap belikan hadiah masa hari 1st dating ngan papa masa mama pi school...
1st day without pampers...

cumanya... i perasan missLR tak brapa suka poo kat toilet... kadang² bila tak pakai pampers, dia akan tahan poo... akibatnya, nnt bila poo... bontot dia sakit sbb poo keras...
smp satu time tu, bontot dia bengkak... berdesup papa dia bawak pi klinik...
i rilek ja lagi sbb i tau tu bukan la smp tahap buasir... tp bengkak la...
esoknya tu, pi kat doktor... bengkak dah surut... cumanya ada luka skit... doktor kata sbb dia suka minum air coklat.... tp i rasa bukan sbb tu... tp sbb dia suka tahan poo...

so.
idea yg i guna utk bg dia kencing kat toilet... i apply utk poo jgk...
kali ini bg yg lebiihhh besar....
apa yg besar...?

























sticker besar.
hehehehheee...
belah kiri sticker kalau dia kencing kat toilet...
lepas pegi toilet, pelekat satu....
sticker tak semestinya yg hebat² or mahai... yg penting gwiyomi...! :P

belah kanan tu, sticker utk kalau missLR tidur kat bilik dia sorang² without uk-ek² itu-ini².....
dia sangat happy n bangga kalau dapat lekat sticker kat buku nih...
ouh ya.. i just guna sticky foto album biasa saja...
atas permintaan missLR, i belikan dia sticker pwincess n minnie mouse...
sticker ni i bg dia kalau dia poo dlm toilet...
sekali poo.... dapat 5 sticker....
puas...?

gambar atas tu... yg besar² tu... sticker dapat free kat kedai... so, itu i bg dia pelekat just utk seronok²...
seronok tgk muka dia blushing² kena puji...
masa i ambek gambar ni, dia tengah beleter sbb sticker tu dia tak susun betoi²...
masa ni dia tanya kalau S tu utk apa...?
i kata la 'super'
dia kata... 'eehhh bukkaaannnnn.... S tu utk sssssssaaawwaaaa batiikkk.....'
**pengaruh dari cerita 'pada zaman dahulu'...
last but not least, muka koshok² mama papa utk tatapan peminat yg merinduinya.... :)

**kalau kita pon seronok kalau kena puji n dibagi reward... apatah lg budak² kecik ni....
**sayangi anak anda, didik anak anda dengan kasih sayang...

2 comments:

makshaq said...

nanti balik mama nak bawa album sticker juga ke? kalau tak bawa balik nanti iya tak boleh pooo pulak.

:cahya schatz: said...

makshaq kan aaaddaaa...
apa gunanya sticker kalau dah ada makshaq aanneeemmm!