berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, January 8, 2013

Day 6 : childhood memory



Salam and Hallo

i mmg cepat stress kalau benda yg i konpem tau kata ada... tp bila carik tak jumpa....
before i continue...kasik cekidaut page ni dulu.... <<ohtidak>>

sooooo truueeee....
memandangkan i tak leh nak kopipes gambar dia... maka i cancel la nak cerita pepanjang bendalah dlm tu....
tp sapa yg lahir tahun 80-an mmg akan senyum² la tgk list barang² tuh....

dari kecik, i besar ngan bonda n adik laki i... abah ada.. tp kerja kat sarawak...
beza umur i ngan kakak² jauh... so kami kira 2nd phase... masa kakak² kat sekolah menengah, i br masuk darjah satu....
setakat yg i buleh ingat dgn clear, start tadika la...
i tadika kat tadika kemas kampung i... dulu siap kena redah hutan getah.. skg dah penuh ngan rumah² org...
actually, sekolah tu agak jauh dari rumah... tp i tak ingat mcmn i buleh berani redah hutan utk pi sekolah...
blk sekolah, main ngan anak² jiran....
dlm adik beradik i... ada sorang ja lelaki... mmg anak manja abah...
i mintak baby doll.. abah bg set askar kecik²....
i mintak set masak².... i dapat senapang....
tp i rilek saja... sbb mak i lg kretip dari abah....
apa saja i nak main... bonda buatkan...
contoh : bonda belikan i anak patung kertas...
set tu cuma ada 5-7 lai baju saja... then bonda or maktam i akan buatkan baju utk anak patung kertas i guna kertas² lukisan anak murid bonda...
ouh yes...bonda cikgu seni....
so everytime musim exam.... mmg bersepah la kertas lukisan sbb i carik yg lukisan cantek² utk buat baju anak patung i....
selain tu... lukisan yg tak cantik pon ada gunanya.... hihii....
tau buat origami box mcm ni....?
kekretifan bonda tiada batasan....
i nak main congkak... finnneeee.... bonda buat box ni byk² then stapler n sambung smp panjang... then i n sapa² yg nak join main congkak... kutip bijik getah utk ganti guli....
taaa daaa... dah jadik satu lg permainan...

bila dah besar skit, i and adik stay ngan tok, depan rumah je poon.... blk sekolah, terus pegi rumah tok sbb bonda mengajar sesi petang....
the best part is.... arwah tok i ni... suka cakap 'buang dadah..' (buang dah dah) maksudnya 'buat siap²'
kalau dah petang... dekat bonda nak blk, nnt tok i suruh kami pegi mandi...
1st round... dia cakap... 'kaiiihh.... pi mandi buang dadah...satgi mak hampa nak balik dah...'
(cepat.... pegi mandi siap².. kejap lg mak nak blk)
2nd round... dia jerit.... siap la... kalau tak kena kejar ngan hanger... dia kejar ngan ranting pokok cermai....
huihhh....sakit tuuuu kalau kena... tp seronok kacau tok... :)
(alfatihah utk tok piah)

kat sekolah rendah...i disayangi semua org....
1. sebab rumah i sebelah sekolah...
2. dari tukang kebun smp la guru besar semua kenai bonda
3. i budak yg baik
hihiihiiii....
i start pakai tudung darjah 3...
before tu... i terkenal ngan panggilan 'liza tocang'.... i am proud of it....! serius tak malu langsung...
hari² bonda ikat rambut i ngan macam² pesyen.... n i ada variety of cekak rambut... getah rambut... sepit²... kiranya aksesori utk kepala i mmg sekotak la....
skg turun kat missLR.... hehehhee...
tiap kali dia mintak i ikat rambut dia... i mesti ingat masa i kecik² dulu... duduk betenggek depan bonda... n bonda ikat rambut smbl i breakfast....
heaven.

besfren i dulu kini dan selamanya ialah cousin i... anak paksu i....
paksu i pon dah mcm bapak i jgk... dia yg jaga kami bila abah kat sarawak.... abah blk penang masa i dah darjah 6 kot... tak ingat dah...
baru² ni cousin i tag i satu gambar...
ya Allah.... i tgk² ja.... mmg i tersenyum smp lenguh pipi....!
rindunya zaman dulu²....
terus i amek selimut then buat khemah kat missLR.... encik suami mmg malas nak layan i kalau i dah mcm budak².... beriya la i tertonggeng² nak pasang selimut kat katil missLR....
akhirnya berjaya dok dlm khemah 4minit...pastu khemah runtuh.... tp puas! hahhahaa....

i byk main indoor games... tak tau pasaipa...
smp skg i tak reti main galah panjang... tuju kasut... or yg seangkatan dengannya....
main lompat² getah tu pon i main for the 1st time masa i form4.... huhuuu...

cakap pasal lompat... teringat ninja turtle....
hoooyeee.... i Leonardo hokkeeyyy... sempena nama dia mula ngan huruf L...kah kah kah....

apa lg eh kartun zaman i dulu....
oooo.... tom n jerryy... tak leh miss tuuu...
haritu ada i bukak tom n jerry kat youtube utk missLR... dia layan sat saja...
i yg tengok gelak kekek²..... =P
tak pa... nnt i ajar dia tgk citer P.ramlee pulak....

ooooiiii... lagi satu.... doraemon... tp sebenarnya adik i yg minat...siap soh bonda beli buku tiap² siri... tp bonda bijak.... bonda pinjam ja kat anak murid dia yg mana dok fanatik sgt....
lepas baca.... bg la blk... dah rugi apa pon....

kira cool abih la sapa ada western bar ni....
tp kalau i dpt markah lebih dari adik i... dia slalu reset.... teruk betoii...
lepas pada game ni...hapgred sket, abah belikan adik brick game... dah kami berebut nak usung tu pulak... 
tp brick game tak leh reset dah.... bagus.
















tapi paling takleh lupa....
kenangan darjah 6... bersanding ngan encik suami....
hehehehheheeee....

8 comments:

ahkakbatik said...

amboi.. darjah nam dah gatai yeaa...
and ello.. anak patung kertas tu dari jaman 70an tau.... (org cakapla.. kaktek tatau sebab lahir jaman millenium..:D)

ammi said...

hehhhehe last skali tu memangla..

hhihi.. ingt lagi kotak kertas hijau tu.. kita buat byk2 untuk kenduri kak hanim kan? hehe..

dulu kita mcm x leh dok diam.. ada ja jalan merata.. raya la best.. kutip duit raya satu kampung..

siti.fizzie.fizz said...

waaaauuuu, darjah 6 dah kahwin :D

sitiezahim said...

paling tak tahan thundercat...hehehe..mmg tersenyum sorang2..:D

Miss Anna said...

Mengimbau kenangan zaman kanak2 la yg paling best (",)

:cahya schatz: said...

kak tek : itu belakon jd bapak ngan anak la kak tek... mana ada gatai...
time rehearsal, i dok bawah... time perfom betoi² kena dok sebelah² pulak...

tau... sbb i main patung tu 1st time pon makcik i punya.. dah lunyai...

ammi : kaannn....?
huih kalau bukak cerita pasai raya pulak... lg la pjg entry nih... citer pasai buat kuih raya kita kontrak boh ceri...
cerita pasai pi raya satu kampung ngan beg sling...
cerita main bunga api smbl posing...
hhuuiiiishhhh byk lg nak kena cerita tuuhh....

fizzie : eheem.. bukan kawen... tp bersanding...

sitizahim : oouuuh... liza tak minta thundercat... itu adik saja minat... so tak geng...

miss Anna : ofkooossss.....! smbl type entry pon buleh tergelak sorang²... pastu terus tak tau nak cerita yg mana satu... byk sgt cerita yg best²...

ammi said...

liya ada patung kertas tu x? wahhhh kalo ada ammi pon nk join :p

brick game pun ada juai lagi rasanya.. tp dh x brapa nk laku la kn.. apbt -_-'

silap2 kita yg overexcited kalo dpt main blk game2 ni kn.. O_o

:cahya schatz: said...

ammi : liya tak dak lg.. kat sini spesis² barbie murah2...
dia dapat byk hadiah barbie... ada la 3,4 ekor... huhuuu...
so mcm tak leh nak perkenalkan patung kertas tu kat dia.... takut lepas sehari, kepala TERkoyak...