berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 20, 2013

craft : star mobile

Salam and Hallo

autumn kalini , cuaca tak menentu...
buat julung² kalinya lepas 6tahun di perantauan... i kalah ngan cuaca... i demam complete set n lama... even smp skg pon, especially malam.. badan i start suam² n batuk teruk...

itu br intro kepada penyebab kepada tajuk entry...hihiii...

masa i baru² tak sehat tu.. i mcm kesian sgt kat missLR... hari² i buat mcm² aktiviti ngan dia... bila i tak sihat, dia buat hal sendiri... tp 'aktiviti bebas' dia tu tak brapa nak sehat... tgk tv... tgk ipad... sepah rumah...
fine.
kena bg reja kat dia...

skg ni dia sangat suka potong² kertas... kemas dia potong...
i guna cookies cutter i utk buat shape bintang...
i trace, missLR potong... dia excited mcm biasa... smbl potong smbl tanya lepas tu dia kena buat apa pulak...
i buat rilek² ja ngan dia.. nak bg dia spend masa buat craft tu...
kertas² tu semua kertas dari stock card i.... kat sini, sepaket kertas corak² pon br 2€ cemtu... kualiti pon sepadan la utk guna aktiviti ngan budak.... puas hati..

lepas missLR dah potong²... i suruh dia lekat 3 stars jadi 3D star... i tulong bend star tu n letak benang kat tengah²... sambil² tunggu missLR lekat²... i letak glitterglue kat star dia...
tp 2 dot ja la i sempat buat... pastu missLR dah jerit² nak buat jgk....
dah siap.. ada 8 stars...
bila dah siap stars semua... mintak tlg papa buat lubang kat plastic plate..
then i masukkan benang kat lubang² kat plate n missLR letak tape... tersengih² punya seronok dapat guna tape mama....
i susun ikut pjg benang... i buat mobile tu bertangga... saja nak bg missLR excited...
missLR seronok sgt mobile dia jadi cantik....
biarla star tu senget benget pon asalkan dia buat sendiri... hihiii

last.. mintak tlg papa lekatkan kat syiling... :)
5,6 minit gak la missLR dok melangut tgk mobile ni.... 
esoknya, mobile ni jatuh sbb tape tak kuat... bgn pagi, missLR punya la sedih tgk mobile dia jatuh...
so i ganti tape ngan double sided tape tebal... terus melekat smp harini... 
i purposely letak depan tingkap, kengkonon bila bukak tingkap... mobile tu gerak² la sbb kena angin... tp lupa yg skg ni tak bukak tingkap... huhuuu.. tak pa la... kalau nak bg dia gerak, kita bukak kipas... :)

and harini i am thinking of making craft lain pulak ngan missLR... tgk la menjadi or not...
sejuk² ni, kena la berkubang dlm rumah n buat indoor activities....

.

Wednesday, December 18, 2013

Gemeinsames frühstück

Salam and Hallo
'breakfast together'
ni aktiviti tadika missLR since oktober... on 3rd wednesday every month, sekolah buat sarapan sama²...
bulan ni last... but the first and the last one utk missLR... huhuu...
bulan oktober n november punya dia tak join sbb tak pi sekolah..
setiap budak kena bayar 2€ setiap kali breakfast... depa akan pi kedai ngan cikgu utk beli benda utk sarapan n cikgu akan bgtau apa yg sehat dan apa yg tak elok utk dimakan....

so, semalam i dah cerita kat missLR apa patut dia buat just in case dia tak paham apa cikgu cakap...
i tanya dia kalau makan pagi nak beli apa...
dia kata roti ngan nutella.... ngan cheese... ngan sosej....
fine.. buleh la tu...

harini, i anta dia mcm biasa n blk sekolah i ambek dia n tanya la pasai breakfast dia...
dia kata cikgu tak bawak pon pegi kedai... cikgu nak duduk dalam sekolah ngan kawan² sebab sejuk...
**huuummmmm.... ntah betoi ntah tak dia ni bercerita...
then i tanya dia makan apa sbb dia tak makan bekal i bagi.... dia kata dia tak makan apa²... lapaarrr... siap drama² kelaparan sepanjang blk rumah... jalan patutnya 7minit blk rumah... jadik 15minit sbb melayan drama missLR....

balik rumah, i siapkan lunch....
tp i soh dia abihkan bekal dia dulu... dia tgk croissant, dia kata 'eh ma...td kan liya dah makan kat schule...'
i : liya makan apa...?
missLR : milka bg roti yg macam ada kat rumah kita... Dia penyek dua.. Tp dia tak letak nutella.. Dia letak milch tp mcm milch je.. Bukan milch.. Tp makanan..
I : dia letak sahne?
missLR : taktau nama white2 tu apa...
I : creme?
Liya : haaa.. Liya dgr2 mcm creme..

fuhh... jenuh gak nak main teka teki ngan missLR nih... dah la explanation belit²....

.

Friday, December 13, 2013

our 6th wedding anniversary

Salam and Hallo
13-12-13 bermaksud dah 6tahun i n encik suami kawen..
Yes.madu dan racun.. I pon madu n racun dia jugak..
*Maybe lebih pada madu sebab i sweet.. Huahahhaa..
Alhamdullillah melepasi phase 5tahun yg pertama tanpa isu besar2... Isu tergigit lidah sendiri mmg byk la.. Tp takdak simpan dlm hati punya.. I dah reti cara nak luah perasaan n slalu bwk berbincang ngan encik suami..

On 13th tu, i bawak missLR pi christmas markt tepi rumah.. kami berdua saja sbb dah berhari2 encik suami blk lambat.. Elok kami abis main2 kat markt tu, rupanya encik suami dah smp depan pintu rumah.. Dah la dia nak terkucil.. Maka kalut2 la i n missLR jalan blk rumah.. sampai rumah, terus i menonong masuk nak setelkan dinner...
tup²... missLR jerit n pass bunga kat i...
auuuwwww....
bunga krismas pon ok la dari tak dak langsung.... niat tu penting...
encik suami bukan spesis yg bagi² bunga... so, bila dia bagi... hati ini sangat berkembang kempis...
untuk kedua kalinya, missLR dah tolong bukak hadiah mama... tak sabar²... haishh...
dah la tuuu.... tak sempat² nak bukak jacket segala... soh i ambek gmbr dia ngan blumen...
cara posing terkini.... senyum sambil pejam mata....adooiiyaaaiiii....

thanks encik suami :)

Friday, November 15, 2013

Make.Believe

Salam and Hallo
Hui hui hui...
Kalini I bersiaran straight from tepon canggih.. (jakun.)
Hoooyeeeyyy.. I dapat advance besday present..
Vielen² dank, encik suami...

Wednesday, November 6, 2013

missLR's birthday.... (part III)

Salam and Hallo

perghh... besday dia saja 3,4 entry... mcm la sambut 4hari 3mlm...
ok.. ni last...

weekend lepas besday missLR tu... encik suami suggest nak buat kenduri a.k.a birthday party...
so.
1st² skali, i kuarkan pen n kertas... listkan benda apa nak masak n bila nak masak... encik suami request nasik ujan panas.... masa 1st birthday missLR pon i dah masak menu yg sama...
plan memula nak buat ahad.. tp ubah last minute ke hari sabtu...
menu utama :
nasik hujan panas ( gmbr lama )
daging masak itam
ayam masak merah
acar rampai
tambahan dari chef anis : daging bakaq ngan ayaq asam.... yum²...
desert : agaq² merah ngan bubur jagung sagu

Alhamdullillah... semua menu siap ontime... siap ada extra time utk i ber'make-up'...
tp tetamu ramai smp kul 4... sbb tetamu mai lambat, tuan rumah ngan tetamu terawal bedal nasik dulu...
bila tetamu² lain dah smp... dah makan²... baru i kuarkan kek...
kalini i try buat red velvet... frosting n filling i guna frosting yg i buat utk cupcake funfetti haritu...
salah i, tak masuk rupanya frosting maneh tu ngan red velvet...
missLR happy sangat kek dia cantik... byk kali dia mai check kek kat dapur...:)
kek comot tp yg penting, mama buat sendiri kek utk dia.. biarla org nak kata apa pon... 
anak² dan kasih sayang.... :)
i plan tahun depan nak ajak kawan² sekolah missLR pulak... rasa tak adil pulak.. besday dia, tp kawan² mama papa yg ramai....
utk tahun ni, i ada buat game sebenarnya... tp sbb semua mai lambat... i buat tayangan perdana cerita smurf... hahhahaa.....
kami dan tetamu kami.... siap ada tetamu VIP import dari mesia... :)
adik² dan kawan²...
thanks utk semua yg mai... yg memeriahkan majlis dan meng'happy'kam missLR.....
disebabkan 'assistant²' mai lambat... depa ngan rela hati kemaskan dapur i.... lega... :) thanks uol...
thanks jgk utk encik suami yg belikan deep fryer n dishwasher yg sgt la membantu buat reja i jadik cepat...
happy sangattt taw!
gadis² dan mak dara bergambar bersama....
selalu lupa nak ambek gmbr ramai² sebenarnya... nasib baik ada 2,3 org ingatkan....

gambar kek di potong..
i sempat makan 2suap kot... encik suami tak makan lgsg (dia mmg tak dak niat nak makan pon)..
ada org komen sedap.. ada org komen manis macam kek pengantin....
kesimpulan : kek habis :)
thanks utk aunty anis melayan missLR smp abih majlis....
gmbr bawah : pengantin harusla makin lambat skali... huhuu... dia mmg suka bubur jagung... nasik i suap skit ja sbb dia tak nak nasik yg kaler ijau.... kaler lain tak pa... 0.o

last skali... bukak hadiah...
missLR suka sangat semua hadiah dia....
mula² dia bukak hadiah, dia dapat beg n alat tulis.... tgk la muka dia masa dapat beg tu.... senyum lebar sgt.... serius dia happy... senin tu, pi sekolah terus pakai beg baru...!

pastu, dapat kad 3D dari uncle apiz... mmg creative....
uncle jiji... eh abg jiji bg buku sticker cantik... merata dia usung buku sticker tu...
i pon suka buku sticker tu... missLR buat ngan i smbl cerita ikut imiginasi dia... menarik!
ni hadiah dari tetamu import... :)
missLR buat meja ja... yg lain semua dia pass kat mama soh 'tulong'...
lepas dah siap pasang, missLR letak reta tu skali ngan model reta audi papa dlm almari display.. hihii..
ceramic jewellery dari kakak² (dulu panggey aunty².. dpt hadiah terus jadik kakak)
dia baru kaler 4ketul... pastu penat dah... then terus soh mama sambung jadikan gelang...
hadiah kamus eng-deu/deu-eng dari aunty anis...
ni hadiah 1st dia dapat tp bukak last skali... huhuu... sorok punya sorok smp terlupa nak bg...
i suka kamus ni... simple tp menarik... 
missLR eja betoi.. tp sebut word lain... 
b.e.a..r - teddy bear!
u.h.r - jam!
r.o.s.e - blumen!
g.e.l.d - duit!

comey... :P

Thursday, October 31, 2013

refashion : tshirt to tshirt

Salam and Hallo

ni baju i zaman kanak² ribena dulu.... sayang nak buang sbb i byr half² ngan kawan i...
dulu gagah gak pakai ngan cardigan.. la ni tak mampu dah... sendaattt peghoottt...

idea asal... i nak jadikan dress utk missLR... tp cari² kain utk sambung jadik skirt, tak dak yg sesuai.. maka, diakhiri ngan buat tshirt saja utk dia...
leftover kain, i buat bunga....
sendiri idea punya posing.... adoyai... but cute jgk kecik² posing cemtu.. :)
mcm chomel je... mcm chomel je... mcm chomel je... LOL!
kesalahan i, lengan dia i terbuat besar....
i plan nak buat bahagian tangan tu sama kain ngan skirt... tp dah potong² baru decide nak buat tshirt... i biar ja la.. so wie so baju tu nak pakai kat rumah... tak pa la nmpk ketiak pon... :P
ni gmbr baju tu lepas basuh... bunga dia jd lg lawa rupanya....
batang bunga tu... i buat guna tulang tepi baju... then jahit zigzag atas dia...
bunga kanan tu terherot sbb jahit smbl missLR duduk atas riba... bunga kiri mcm menepati kriteria 'bunga'... :)

tu je la nak crita pon...
i am planning nak jahit something utk rumah pulak...
tunggu ada 'ruang' masa dan 'ruang' kerja....

Wednesday, October 30, 2013

Funfetti Cake & simple but nice frosting

Salam and Hallo

Funfetti Cake  (8" @ 9")
pic : baked bree
Sumber : bakedbree.com/

Mukadimah :
niat di hati nak buat kek rainbow tp last year dah buat dah.. so i carik kek yg colorful utk budak²... terjumpa kek ni... i just ambek resepi kek saja... frosting n filling i tak buat...
and... i tukar kek ke cupcakes....

Bahan² :
  • 2 1/4 cawan tepung kek ( i campur tpg gandum & tpg jagung - follow these steps )
  • 1 sb baking powder
  • 1/2 sk garam
  • 1 1/4 cawan buttermilk
  • 4 putih telur
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 sk kulit lemon - parut
  • 1/4 butter ( suhu bilik)
  • 1 sk lemon extract - tak letak
  • 3/4 cawan rainbow sprinkles / funfetti ( guna yg good quality - if not, jadik tak cun )

Cara² :

  1. Ayak tepung + baking powder + garam - dlm bekas asing
  2. Pukul buttermilk + putih telur
  3. Masukkan gula + kulit lemon - gaul n gentel ngan jari
  4. Masukkan butter - pukul smp creamy (+-3minit)
  5. + lemon essen ( kalau ada) - i tak suggest ganti ngan vanilla essen sbb tak mau bau dia lain
  6. Tambah 1/3 tepung + 1/2 buttermilk selang seli (mula tepung... last tepung...)
  7. Bila dah sebati, masukkan funfetti - kacau gula spatula
  8. Tuang dalam dulang or scoop masuk dlm acuan muffin
  9. Bakar 350 degree or 175°c - 30 ke 35minit ( i bakar 20minit utk cupcakes )
  10. Bila dah masak.. sejukkan n letak frosting


Simple but nice frosting & filling


Sumber : ourbestbites.com

Mukadimah :
i rasa i tak brapa pandai sangat lg utk buat frosting yg hebat²... memandangkan ni projek 'kena jadi', so i jz guna resepi yg simple n ramai org komen sedap... 

Bahan² :
  • 6 sb tepung
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan @ 1/2 butter
  • 1 cawan gula ( blh kurangkan )
  • 1 sk essen vanilla @ perasa apa²
  • color - kalau nak

Cara² :
  1. Campur n kacau tepung + susu - hilang ketul² tepung
  2. Panaskan pan n panaskan tepung + susu smp jadi mcm doh lembik - always kacau
  3. Masukkan doh dalam fridge - letak kat luar pon tak pa.. asalkan bila nak guna dia betul² dah sejuk
  4. Guna mixer utk pukul butter + gula smp putih..
  5. Masukkan doh tepung + susu td dan pukul lg... + essen vanilla + color
  6. Pukul 5-7minit (lebih pon takpa) smp adunan lembut dan cantik - check dengan tenyeh kat 2 jari.. kalau tak rasa gula, means dah ok
  7. kaut tepi² mangkuk, so that semua gaul sebati n gula hancur
  8. then blh deco cake or cupcakes.... (i masukkan dlm fridge sat then br guna...)

Nota kaki :
hiasla mcmn pon ikut creativity memasing....
in my case... i nak buat utk budak²... so i soh missLR tabur smarties kat atas...
frosting pon i buat selapis saja utk cover cupcakes n tak tinggi sbb taknak manis utk budak²....

lg satu tips....
kalau baking utk jamu budak²... ajak la anak² kita buat sama²....
konpem double triple happy...  biar la messy serabai pon.... efek dia indah!

Tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, October 29, 2013

missLR's birthday.... (part II)

Salam and Hallo

ni cerita on 24th october lepas.... birthday missLR
encik suami stay ngan i utk celebrate besday missLR kat sekolah.... (thanks,laling)
i angkut cupcake... lilin..mancis... goodie bags.... taaapppiiii dlm hati rasa ada gak benda tertinggai...
anta missLR masuk kelas.. then blk rumah ambek muffinständer... pusing² pk apakah benda yg i terlupa... tak ingat jgk...
dah smp sekolah... siap² susun cupcake.. susun lilin.....
br teringat!
missLR pesan soh bawak topi cone besday ngan blowouts...
jem.
nassssiiibbbb baik cikgu dia ada buat crown utk dia.... :)
mmg utk every budak akan dapat crown waktu besday... utk missLR, cikgu dia buat castle n princess...
missLR suka sgt gmbr princess tu... dah la posing pon ala² missLR ja... hihiii....
i kena blurkan muka budak² lain sbb dlm perjanjian ngan tadika... parents takleh upload gmbr budak lain dlm internet... masa nak ambek gmbr pon, kena tanya cikgu dulu... budak mana yg tak leh ada dlm gmbr....
depa buat cemtu utk elak kes culik and mandrem...
gmbr 1st tu... missLR ngan kawan baik dia yg mula² skali layan dia masa awai² missLR masuk ki-ga... nama dia missH... missH ni actually group lain... dia ada adik kembar n kembar tu sekelas ngan missLR... sorang laki sorang pompuan.. tp muka sebijik gila... rambut pulak dua² pendek mcm askar... yg bezakan cuma baju n kasut... yg pmpn tu always kaler kuning or pink... yg boy tu blue or green... huhuu...
smp harini i tak leh beza lg muka depa kalau dua² pakai baju yg sama...
selain missH... kawan baik missLR ada lg dua... yg dok sebelah dia, ada tocang 2 tu, missMM.... yg dok sebelah missH tu, missMA...
missMA masuk ki-ga sama hari ngan missLR.. masa tu dua² pon blur² ja masuk kelas.. missMA confident skit sbb ada jgk few budak cakap turki.. so dia blh sembang even dia tak leh cakap jermen...
missLR saja yg slumber sembang bahasa ntahhapahapa smp la missH rapat ngan dia.... :)
lepas nyanyi... tiup lilin... then makan cupcake... i ajak missLR bg goodiebag utk kawan².... dia macam malu² ( or takut.. i pon tak sure)...
padahal time hari biasa.. kalau i datang nak jemput dia.. dok bergelak ketawa ja ngan kawan² tu jgk...
lepas bg goodie bag... cikgu toni bawak kotak harta karun... missLR blh pilih nak apa benda ada dlm kotak tu as present... 
seperti i jangka... dia pilih sticker.... :)
gmbr kenangan ngan cikgu toni n cikgu milka...
bawah... kami n missH... sebenarnya nak ambek gmbr bertiga.. tp missH mcm dok membontot missLR nak ajak main.. so i ajak ja la ambek gmbr skali...
**awat mata i sepet sangat? huh.. dah la muka pucat....
balik rumah... missLR sibuk nak bukak goodie bag... padahal dia yg tlg bungkus mlm before tu.. huuhuu...
missLR : mamaa.... napesal mama bg kawan² belon heart liya....?'
i : tak la... liya sorang saja dapat belon heart... org lain dapat belon bulat yg panjang tu...
missLR : fuuhh.. nasib baik...
*ntahhapahapala*

lepas lunch, i ajak missLR kuar... soh dia pilih sendiri nak pi playground mana...
terus tergedik² tak tau nak pi mana satu.. padahal almost hari² kuar pegi playground....
Alhamdullillah... Alhamdullillah... Alhamdullillah...
muka nakai tp hati baik... :)
masa berjalan cepat sgt... missLR dah 4tahun...
dia saja buah hati kami.. ada sebab kenapa Allah tak bg missLR adik lg... kami redha saja... :)
perjalanan hidup missLR jauh lg... kami cuba bagi yang terbaik...
doa² family dan kawan² pon ada efek jgk pada hidup dia....
doakan la yg baik².... semoga kita semua dapat rasa keindahan hidup dengan amanah terindah yg Tuhan bg...
 *selingan*
ouh... last but not least.... hadiah dari papa.... buku bercakap... hihihii...
n buku muffin & cupcakes dari tokchik....


Monday, October 28, 2013

missLR's birthday.... (part I)

Salam and Hallo

Masha Allah.... missLR dah 4 tahun!
since dia masuk sekolah, kami kata dia 4years old... so bila dia sambut birthday kalini... tup² 4 thn jgk...
missLR kata... ' naper lama sangat liya 4jahre alt...?'
hik hik hik....

tahun ni missLR merasa celebrate birthday kat sekolah... :)
even ada insiden yg mengecilkan hati i... namun missLR mesti kena enjoy di hari besdaynya... :)

2 days before birthday dia... i kuar beli barang² nak buat kek n cari hadiah besday missLR... sangat tak dak idea utk besday kalini....
lepas tanya idea member² kat FB... i pi la survey ngan missLR...
smp kat toy section... i soh dia pilih hadiah...
missLR kata 'ok'... dia letak tangan kat blkg pinggang.. n jalan tgk apa yg ada kat row toys tu... ( sgt mcm mak² hookkeeyy.... hihihiiii)
end up.. dia nak satu set play dough yg rega €7.. i soh dia cari benda lain sbb i nak share ngan encik suami beli just satu barang sj utk dia... missLR dah tak mau dah... dia still nak play dough tu jgk²....
fine.

bila encik suami smp kat supermarkt tu.. encik suami beli something else as present missLR...
balik ja rumah... missLR dah tak sabau² nak main play dough tu....
tp i suruh tunggu esok...
esoknya, balik sekolah terus bukak kotak play dough n main... tak dan nak smp hari besday lg.... huhuu...
german's product...
setakat missLR dok main ni.. i sgt puas hati... lembut elok tp tak melekat kat carpet or lantai... 
happy ler tu....
tp i seronok sangat sbb dia kata dia nak.. n dia betul² main... i mmg pantaangg betoi kalau dia merengek² nak tp 2,3minit lepas tu.. dia takmau dah...
setakat ni benda main or benda pakai.. missLR tak buat cemtu lg...
tp kalau makanan mmg dah byk kali cemtu... merengek² kata nak itu...itu...itu jgk...
lepas beli... tak mau makan.... errgghhhh....
smlm missLR buat spagetti utk papa dia guna bendalah ni... excited si missLR dok tekan mee kuning utk papa... papa pon smash² la play dough tu membuktikan kata papa makan.... hik hik hik....
gmbr last, play dough biru tu... missLR buat keroosii... :)

petang...
i start buat kek missLR...
niat di hati nak buat kek.. tp memikirkan bebudak tu nnt excited nak makan kek.. then nak kena potong segala.. i buat cupcake jer la....
resepi dari bakedbree.com
frosting dari ourbestbites.com
missLR seronok sangat tgk cupcakes besday dia cantik... plus, dia yg deco sendirik...
jadik la utk besday budak² tadika...kan...?

ouh... i lupa nak ambek gmbr dlm dia...
supposed to be like this :
pic from bakedbree

malam, lepas dinner...
i buat goodie bags pulak....
sekolah missLR ramai gak budak muslim.. so i jz beli biskut n coklat yg simple² ja... then letak belon sorang 3... setel.
yg missLR lain sikit... isi dalam pon lain skit... 
org dpt belon panjang.. dia dpt belon 'love'...
org lain dapat cekelat bulat... dia dpt lollipop....
stended la... besday girl mesti spesel.... :)

esok² kalau sempat... i cerita pasai celebration kat sekolah dia pulak... nak kena edit byk sbb tak leh publish muka budak² lain.... 'larangan' katanyerr....