berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, December 29, 2012

Lamanyaaa...

Salam and Hallo

Aaaaaaaa....lamanya tak hapdet blog...
Winnduuu..
Tahun 2012 pon dah nak abis....
Cerita 2011 pon tak abih cerita lagi niihh...
Ayaiyai...

missLR pon dah anak dara... Dah jd sgt afeng (besfren) ngan i...
Alhamdullillah... Allah bg i anak yg baik... :')
Alhamdullillah... Allah bg i suami yg baik... :')
I ja yg tak brapa baik.... Sob..sob..

I cuti lg seminggu.. Harap2 buleh la hapdet beberapa cerita sensasi before starta bukak sekolah...

Thursday, December 13, 2012

5th

Salam and Hallo


:)
yes.
we = 5

Proud to be yours for 5 years...
and many more years... insya Allah.... :)

bak kata missLR
"wanch i pommes... aa wil ever ever bweak my pommes..... ever!"


"once i promise... i will never ever break my promise..... ever!"

ihik... ihik...

Monday, December 10, 2012

she ♥ book

Salam and Hallo

i tengah susun² dokumen kat laptop... tiba² rasa nak cerita pasai missLR....
dah lama tak cerita pasai heroin blog nih... (eh..bukan patutnya i ka heroin...?)

missLR suka buku... takat ni bukan membaca la...
dia suka lukis... kaler²... buat game² n puzzle² kat buku....

1st time i beli buku utk missLR... one big book - 400pages... rega 3€ ...
sgt berbaloi² kan....
i ada ambek gmbr buku tu dulu... tp ntah mana i sumbat ntah... tak jumpa... kalau i nak ambek gmbr buku tu skg... sgt dah lunyai... tp i suka... sbb lunyai sbb missLR guna bukan gigit² or baling²....
dalam big book tu... ada mcm²...
utk kira²... garis²... kaler².... sambung dot²... dan few other games...

bila dia masuk 3 tahun ni... she already know nak tulis nama sendiri.... sbb dia dah kenal n reti tulis semua alphabet kot....
n latest, i belikan dia buku 'number'.. tak la tebal sgt... tp berbaloi la dengan harga dia €1.50...
buku mickey mouse... dlm tu ada sticker... blh kaler², lukis² n ofkos utk kira²...
yang tak tahan tu.... dalam masa sehari saja habis satu buku...


pastu tak abih² usung buku number tu n kata... ' please mama... kakak nak blaja ngan mama ni... '

terpaksa la mama be creative sket utk menceriakan anak daranya....
nak blaja kaaannn...?
hah.. dah lepas tulis... kaler kotak tu.... hik hik hik....
tak cukup tulis meniarap... duduk pulak... kalini ulangkaji ngan papa...
buat apa tau...? 
trace balik number yg dia tulis dengan pen sbb masa dia blaja ngan i dia tulis ngan pensel...

kesian pulak kan...
time dia nak blaja... mama memperkotak katikkan dia....
nnt anak tu tak nak blaja.... br kelamkabut... huh...

missLR sangat pandai kaler tau..
kalau dia kaler... dia takkan guna 1 kaler... paling² dua kaler....
pastu siap buat belang² or tompok²....
nnt² la i tunjuk hasil seni dia... nak tido dah nih....
tata...

Wednesday, December 5, 2012

nilai murni

Salam and Hallo

i tak sangka akhirnya i buat jgk entry luahan kesedihan i kat blog nih...
budget² nak tunjuk tough la kan.. nak cerita yg best² saja... nak tunjuk yg cantik² saja...
tapi dari i buat status hot kat FB... better la i cerita kat sini...

nilai murni..
ouh... kemana hilangnya nilai² murni dalam hati manusia masa kini....
trust...? yg ada cuma dlm citer kartun disney ja kot...

i am just wondering...
kenapa and why und warum....?
kenapa bila kita tolong org, org akan rasa mcm kita mesti ada hidden agenda....
tak pon... org akan kata kita terlebih concern....
tak pon org rasa kita akan ambek untung from apa yg kita buat...

ergh.. tak leh ka pikir yg kita buat semua sbb ikhlas...
sebab 'kita kawan'...

tu tak masuk lg cerita pasai ada org tolong tambah perasa....
pasai status kat FB pon kadang² ada yg nak terasa²....

fuuhhhhh.....
ok.nak demam.

Tuesday, December 4, 2012

next quilling project

Salam and Hallo

:)
actually i dah start lama dah... bukan benda ni baru siap... tp i baru ada kekuatan nak tunjuk kat blog... still byk benda nak kena try n error....
i jz browse gambar kat internet n try buat bunga mcm dlm gambar tu.. kalau tak leh jgk.. br carik tutorial...

bawah ni gmbr malaysian flower....
mula² herot petot i buat... patutla semua org dok buat tutorial... kena ada cara br buleh jadi elok... byk kali i buat.... n kelopak yg bawah ni antara yg terbaik....
i pon tak tau kenapa i tulis HELLO tu... mencacatkan kad tu saja... heh...
close up sket...
i suka combination blue+red ni... :)
yg atas ni nama 'royal flower'...
ada tutorial kat youtube....
but serius... mmg kena percaya 'usaha tangga kejayaan'... sekali buat, mmg tak puas hati...
ini 3rd flower yg i try buat... kalau close up lg dekat... mmg nmpk la segala gam yg comot... kertas potong tak rata.... kelopak gulung berserabut bagai... hik hik....
bunga ni i buat mula² kalau tak salah... agak senang....
guna sikat... pastu gatai tangan pi letak glue gold kat tgh bunga tu... dah cacat... hishh...
kena try lg carik kreativiti yg terselit celah mana pon tak tau... bunga dah cantik² pon kalau tak reti nak susun n deco jadik cacat jua akhirnya.... kesian kat bunga...
ahha...! kenal kan bunga nih...?
hehhehe.... first time i buat bunga ni masa i buat kad utk cik EK... eh.. puan EK.... ada cerita kat sini...
bunga ni i tak tau nama apa... i bg nama 'bunga kawen²'... hahahhaa...suka² hati ja kan..
nak buat ni kena guna sikat... or maybe jgk org lain slumber ja buat tak guna apa... tp i yg terkial² guna sikat...
final product dia, i suka sangat.... :)
kad ni tak siap lg sebenarnya...tp dah tak sabar² nak amek gmbr letak kat blog kann... huhuuu...

last but not least.... ni koleksi bunga² yg i dah buat...
read : i try n error buat....
ada yg gulung² saja...
ada yg guna sikat...

i still tak jumpa cara nak potong kertas dengan bergaya...
setakat ni i potong guna paper cutter... jenuh gak la dok mengadap cutter tu nak potong...
ouh... atas permintaan... next post pasai quilling... i akan letak benda² yg i guna utk quilling... but actually, uol buleh ja carik kat internet.... :)
cuma utk yg mintak i buat tutorial... mmg tak sempat la kot... mintak maaf....
tp maybe i blh tempek link² tutorial org lain yg i guna....ok..?

Monday, December 3, 2012

How to Organize Your Scarves

Salam and Hallo

atau... dlm bahasa kita... 'mcmn korang susun tudung korang...'
ouh betoi... dlm internet banyak cara nak organize tudung... namun mana satu pilihan hati...
skg ni, salji dah memutih kat luar... disamping pk nak susun tudung... kena pk mcmn nak susun mafla jgk...

ada yg beli hanger... ada yg DIY hanger...
sama mcm ramai org dah buat kan...?
i rasa ni saja the only way nak bg awning tu terletak elok... bendalah ni i beli kat Ikea... buleh jgk buat letak shawl n mafla...
kalau  u tengok awning² tudung i  tu dah herot petot... sbbnya... asal i TERletak kat kerusi ja... mesti org tu TERsandar... saja nak bg peluang i beli tudung baru koott...
hanger ni i baru beli 2 bulan lepas kot...
org sini letak tie... i beli utk letak shawl... 
i love shawl...!
tp sebenarnya, shawl buat muka i bertambah bulat....
weelll... like i care kan...? i mmg bodo fesyen pon... asal cik mat nmpk i sexy sudeeeyyyhhh....

so antara idea² lain utk letak shawl ada kat internet... ada susun dlm drawer... ada letak kat curtain rod... ada yg letak dlm bakul.... tp rata² guna hanger... easier kot...

cara simpan shawl pon ada few cara...
1. simpul @ knot... 
scarves on a hanger
2. sangkut @ hang
3. clip
4. gulung n susun dlm drawer
scarf drawer
5. lilit @ loop
mcm i buat kat tudung² i tu.... 
kat sini, shawl mcm pakaian wajib ada jgk so they have variety of hangers for shawl or scarves...

yang ni actually untuk tie... tp i nampak mcm buleh jgk diguna pakai utk shawl sbb shawl kat mesia bukannya tebal² mcm mafla kat sini... so buleh ja sumbat masuk lubang² hanger tu...
yang ni untuk belt... but still... buleh nak hang shawl.... i nyaris jgk nak terbeli hanger mcm ni haritu...
tp tunggu koleksi shawl i banyak dulu la...
cantek kan...? oo yes... rega pon cantek... buleh sumbat few shawls saja tp sbb cantek punya pasai... satu ni cecah €25... ceh...
yang ni pon menarik jgk tp limited la... paling² buleh sumbat 20 shawls ja kot...
hanger ni lebih kurang ngan atas tu je kan.... rega pon sama...

apa yg kita kena pk bila nak susun shawl kita..?
1. senang nak nmpk n capai...
jgn disebabkan nak carik shawl kaler purple... habis satu drawer kita nak punggah... jenuh la lepas tu nak kena kemas blk...

2. elak dari kena direct sunlight...
penting... demi kesejahteraan duit kita jgk.... kalau buleh simpan dlm almari lg ok kot...
tak pon.. letak blkg pintu bilik... asalkan tak mengadap matahari....

3.kalau rajin, susun ikut kaler...
org sini pakai kaler baju ikut musim... so kalau shawl pon depa susun ikut musim jgk... senang nak capai...
and utk kita² org yg mmg kerap pakai shawl, bila susun ikut kaler.. lg senang utk kita nak match ngan baju kot kan...

4.

tiba² tak dak idea...
huhuuu...sorry..

credit gmbr pada : google - yahoo - amazon - ebay
thanks...