berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, October 24, 2012

ke3

Salam and Hallo

Alhamdullillah....
Alhamdullillah....
Alhamdullillah....
hari pertama Liya Raihany di dunia...

dan sekarang...
semakin bijak...
semakin cantik..
semakin pandai menjaga hati mama... :')


alles gute und liebe zum geburtstag, meine kleine Schätzchen....
mama sayang liya one-zero-zero!

Monday, October 22, 2012

liya n abikal

Salam and Hallo

ni cerita bulan lepas...
kami pi flohmarkt n dapat basikal utk missLR.... blk mesia bulan 6 ritu, dia dah blajar kayuh basikal.. sepupu dia, kak aisyah tinggalkan basikal utk missLR pinjam...
masa blk mesia tu, busy ngan kenduri.. blk rumah tok ayah tgh malam pon.. tok ayah tunggu jgk nak bg missLR main basikal... plus, tok ayah dah siap² tambah simen n tiles penuh depan rumah nak bg cucu² senang nak main...
lepas 3x naik... missLR dah buleh kayuh abikal (the way she pronouns 'basikal')...

blk sini.. mmg i plan nak cari basikal utk dia.. tp mmg plan jgk utk tak beli yg baru...
mahal basikal kat sini...
setau i.. kalau utk budak².. mula² depa akan bg basikal yg tak dak pengayuh dulu... then bila budak² dah reti nak balance badan atas basikal then br diorg bg basikal kecik yg ada pengayuh...
n aktiviti berbasikal kat sini mmg jd aktiviti keluarga...
mak + pak +  anak naik sorang satu basikal.. then kayuh la masuk dlm hutan or mana² diorang nak pegi...

selingan : brand basikal budak yg pemes kat sini ialah brang PUKY...
mcm tak dak word lain yg nak buat jadik brand...huhuu...

tp basikal missLR bukan brand tu la..
beskal dia beskal biasa²... tp pink... punya la sengih tak cukup pipi bila papa kata tu basikal dia...
mula² tu.. dia tak berani pegang sbb dia kata tu org punya...
then bila tgk papa bayar... n papa angkat basikal tu.. terus renyeeeeeehhhhhh....

tp bila blk rumah still tak leh nak naik sbb missLR tak reti nak balance badan lg.. so encik suami beli roda kecik 2 kat tepi tu...
beli basikal hari sabtu... hari selasa tu baru dapat naik sbb roda kecik tu br smp....
mau tak mau... terpaksa la jgk kuar malam² ngan sejuk² utk lepas gian si kecik tuh...
see.... dah gelap n dah sejuk time tuh... tp papa blk ja ofis, terus dia ajak kuar...
papa dia pon sama naik... blk² kerja terus bersidang depan pintu pasang roda kecik tu...
dia tau, nak naik basikal kena pakai topi... dok usung la topi tu kehulu kehilir masa baru² beli... tak dapat naik basikal... pakai topi dlm rumah pon okkk....
hahahhaa....
time ni, kami (i n missLR) dah selamat kerjakan kepala bodyguard missLR kat belakang tu...
licin... pastu bising kata sejuk.. padahal masa kami kerjakan kepala dia ritu, dah tanya dah keputusan muktamad ke nak botakkan kepala...

keesokkan harinya... harus la i bawak missLR kuar naik basikal lagi... lagi dan lagi....
bangun pagi saja, tanya basikal...
nak tido siang, bg pesanan pasai basikal...
bgn tido siang, tanya pasai basikal...
time ni dia kata ' mama pegi jauh sikit, kakak nak pegi kat mama....'
i pon berdiri la jauh sikit... tp basikal tu tak bergerak² pon... kih kih kih...
nak kena tolak gak sket br gerak...
basikal ni tak der break... kalau nak stop, kena kayuh ke belakang... tp kerapnya, kalau dah terstop mmg missLR tak leh nak kayuh balik... dia kata 'beraaaattttttttnyyeeeerrrrr'...
pi main playground pon tak mau bukak helmet.... jaga keselamatan betoi....
panjat² tangga then jeling kat basikal... naik² buai then pusing tgk basikal... mcm la ada org nak ambek...
i duduk kat kerusi tepi playground... then letak kaki atas tayar basikal dia...
dari jauh dia jerit...
'mama.... apa mama tak sayang baraaannggg...??'


i suka tgk video nih... missLR happy sangat... :)
part last skali tu yg mahaiii tuuuhhh... dan² sayang mama papa.... :D

Friday, October 19, 2012

check up

Salam and Hallo

semalam kami anak beranak ada check up...
missLR check jantung... i check up biasa...

Alhamdullillah... missLR is getting better..
dulu pon ok jgk... tak dak la masalah yg problem sgt...
cerita pasai 1st check up kat sini...

i ada ambek gmbr.. tp camera canggih sangat maka tak brapa nmpk muka liya...
proses yg sama dgn 1st check dulu...
masa 2nd time pegi... missLR 2thn... tp dia nangis so tak leh nak buat check sangat...

smlm, missLR mcm rilek...
nasib baik masa last check up kat kinderartz, doktor tu main² ngan dia... then missLR dah hilang takut sket...
termin² before this mmg utk cucuk... so missLR agak tak suka jumpa doktor...
akhir skali check up, jz check biasa² n nurse tu pon cun...

doktor kat kinderkardiologie, doktor lelaki... tp sangat la lemah lembut... nak letak stethoskop kat dada pon,  dia gosok2 kat tapak tangan byk kali... tak nak bg budak terkena stethoskop sejuk kot...
missLR mula² rilek... then bila buat EKG, dia dah start merengek...
terkejut tengok byk sangat wayar kat badan...
puji smp sebakul pon tak jalan gak... last² papa pon baring skali kat katil pesakit...

masuk kat 2nd room utk scan ultrasound, missLR cool blk sebab doktor lelaki yg lemah lembut tu masuk... doktor kata semua ok... getting better...
Alhamdullillah....

then, kami pi makan KFC as upah missLR...

lepas tu kami pi jumpa pakar doktor wanita pulak... i punya termin...
doktor sangat excited jumpa i... ekceli bukan sbb jumpa i... tp sbb jumpa malaysian.. dia pernah pi malaysia n dia suka malaysia...
so lepas check itu ini... dia buat kesimpulan... 'your case is a bit complicated... but not so complicated... it is not so serius... but it is not serious.. '
pastu dia gelak.....

tp i konpius nak gelak ka dak... huh.

doktor kata kes i mcmni...
hormon i patutnya biasa² kat KL.... tp la ni dia dah kat perlis... so i kena amek ubat utk kembalikan hormon tu ke KL n kalau i nak pregnant, i kena amek ubat utk ke johor pulak....
(nama tempat telah ditukar utk memudahkan kefahaman)

selain tu, semua ok...
so sat sj la i jumpa doktor... ouh before tu, check blood pressure... as usual, low...
tp nurse comey kata tak pa... no problem....

Alhamdullillah.... :)

Tuesday, October 16, 2012

apple cake with bunga putih terselit ditepi...

Salam and Hallo


i buat lagi kek epal... resepi buleh refer kat sini (apple cake)...
simple n sedap....

the main reason kenapa i buat adalah sbb byk brg dah nak expired...
dah prepare² semua br tersedar butter takdak...
kalau ikut internet... buleh ganti ngan minyak... hooyyeee..... 200g butter ganti ngan  7/8 cup minyak...
i buat 2 adunan.... tp i guna 4bijik epal... kira merata2 la epal bila i potong kek tu...

si missLR makan time panas2... sambil pejam mata dia kata 'sehr lecker mama!'
kira sedap sangat2 ler tuh....
membodek nombor 1 budak nih....
3minit lepas tu mintak pinjam iPad mama nak tengok upin ipin...

bila dah buleh bercakap...

Salam and Hallo

betulla kata org² tua.. bila anak tak buleh bercakap... kita nak dia bercakap... bila dah buleh bercakap... kita kalut nak suruh dia diam pulak....

same goes to missLR...
tp i rasa word2 yg dia guna tak sepadan ngan umur dia...
amacam...? bergetar tak jiwa raga bakul tengok anak dara i senyum simpol...
hehehheee...

semalam tiba² dia kata dia teringat kat papa...
missLR : mama... mana papa...?
i : papa pegi ofis...
missLR : mama... liya tingat kat papa.... kat abg aqidd skali... kat abg irschad skali.... ngan baby maryam skali.... liya tingat kat semua2 orang...
i : nnt kita jumpa diorang lagi ok...
missLR : ye la... liya nak jumpa la ni... tp semua org tak balik rumah kita dah...
i : tak pa la... nnt kita jumpa diorg kat rumah diorg pulak...
missLR : eh.. papa balik rumah kita la....!

tak pasal² i pulak kena marah....
dah banyak kali dia kenakan i... tak macam budak umur 3tahun...
i cakap A dia cakap A+....
i cakap B... dia cakap B-....
dah pandai argue... dah pandai bg reason...

td, tgk gmbr toksu kat FB... terus jerit 'tok su boooooyyyyy'
bila toksu kata 'toksu sayang liya...'
missLR kata... toksu boy kena sayang toksu girl saja... sbb kakak liya anak papa....
hik hik hik... loyar buruk.

smlm, org mai anta hadiah besday missLR...
org tu dok pasang² benda... si missLR dok la tanya macam².... non-stop...
dah la cakap melayu.... slumber ja panggey org tu oppa (tokwan)....
buleh bayangkan tak...? org tu tak paham segala apa dia cakap kecuali....oppa...??

skg, dia dah catch few jermen word...
grammer mmg tunggang langgang la.. tp dah reti guna jgk la word2 jermen.. maksudnya dia dah faham... i rasa dia dgr2 ja kat sekolah n masa tgk tv.... tak sangka cepat dapat....
last week, masa tetamu nak mai... i kemas2 toys dia n kumpul setempat...
skali dia jerit 'bin gefunden! bin gefunden!' ..... sepatutnya 'ich habe gefunden' (saya dah jumpa)...
i terus tergelak... pandai la dia... i yg kemas... dia buat² 'ter'jumpa...
muka mmg mintak kena cubit.... muka nakai...!

Friday, October 12, 2012

Sedikit story mory morning glory

Salam and Hallo

Woot... Woott... Harini dah 12hb.. Busy gila la konon smp tak sempat nak hapdet sepatah dua kata...
Pada anonymous yg nak jerit2 kat shout out tu... Harap lupakan ja la hasrat dikau....
Tak mungkin i letak shout out tuh buat masa skg.... Buat penuh page blog i sj...
Kalau nak shout jejugak... Gunakanlah ruang komen.... Hikhikhik....

Sat.
Nak mula dari mana nih...
Ok.
Jumaat lepas, achik blk mesia.. Merangkap tarikh i bertanggungjawab pindah ke rumah achik utk menemani si Iwah... Tp jadual tugasan i bermula smlm....
Dgn gaya yg mcm nak blk kampung, beg kiri kanan.. Siap bekal makan bagai... Kami anak beranak pindah ke rumah achik...
Tp tu la.. Takkan sama nyenyak tido kat rumah sendiri... Selama ni achik dok kata rumah dia sejuk... I macam ooooo oooo saja...
Rupanya mmg sejuk dlm erti kata yg sebenar...
I yg jarang tido pakai selimut ni pon terus tarik comforter smp dagu... Pastu menyempit kat tepi ketiak encik suami.... Bila missLR dah tido.. I angkat dia, letak bg sempit2 ngan i jgk....
Ouh..bahgianya hidup even i kena tido kat celah 2 tilam..
Bgn pg td, terus sakit badan n tangan.... missLR bantai tido smp kul doblas...
Terjaga2 gak dia tgh malam...
Si iwah dok bertenggek sj kat tepi missLR...
Iwah mmg spesis jaga mlm... Siang asyik tido saja... Tak gaya mcm anak dara lgsg....

Jumaat lepas, anta achik n cik dee pegi epot...
Blk tu, tetamu smp...
I mmg slalu ketaq lutut bila tetamu nak dtg... Cepat2 hapal resepi... Rumah sepah pon tak pedulik... Yg penting hapal resepi... Huhuu...
missLR excited mcm biasa... Ada kawan baru... Terlupa sat kat justin bieber... Eh. abg aqidd... Kalau tidak, melekat ja kat mulut dia nama abg aqidd...

Lerrr... Rupanya pasal justin bieber n selena gomez pon i tak cerita lagi... Huh.. Tambah lg satu hutang... Ntah bila la sempat nak cerita...
Tetamu i stay smp ahad... Tp tak puas sembang pon... Kena pulak time2 tu la jgk senggugut dtg... Haish...

Minggu depan, sekolah cuti 2 weeks... Tp i takdak plan apa2 melainkan prepare utk besday missLR...
Ya Allah... Dah 3 thn hokeyyy anak gue....!
Mesti ramai yg senyum2 nak tanya bila missLR nak dpt adik kan...? Kan? kan...?
Frankly, kalau nak ikut i punya nak... Maybe misssLR dah ada 2 adik....
Allah knows the best kan....?

Ritu, dah survey hadiah missLR... Kalini mmg extravaganza punya hadiah la... Tak dapat nak balut2 dah... N maybe cover hadiah tahun depan..depan... depan n depan skali...
Kiranya next2 year... missLR dpt party n kek ja la... Kalau nak hadiah jgk, sila nyendeng kat papa...

Project terkini i... Quilling.... :D
Tak dak gmbr nak tayang sbb hapdet tru ipad pinjam...

Ouh yes.
Ada sapa2 nak beli rumah kat glenmarie-cove?
Rumah tepi laut... Depan rumah ada boat parking.... Jiran2 ramai mat saleh n minah salehah...

Sekian dulu cerita harini ini...

Tuesday, October 2, 2012

patchwork

Salam and Hallo

i ada plan nak join satu projek nih....
dlm hati nak buat paper quilling... tp dlm hati jgk nak buat quilting or patchwork...
dua2 projek pon kena potong benda kecik²... tu yg renyah tu... part nak combine dah senang sket...

last few months, achik ada ajak buat bedcover... so kami pi beli kain kat kedai india then bahagi dua...
achik soh i potong panjang²... dah abih potong, projek tu terus terbengkalai....
kain yg ada kat i... mmg i tak plan nak buat bedcover pon... so i guna utk buat projek nih...
dah potong kecik² n dah combine...
tp i rasa kain ni lembut utk buat patchwork.... ( dah ada idea nak buat baju missLR... tp dah potong panjang² )
sebab kain tu lembut, lepas combine, dia jadik senget²... adakah itu petanda utk i beli overlock pulak...?
sengih ja la encik suami kalau baca entry ni...smlm gelakkan dia... harini nak mintak overlock pulak... huhuu...

mmm... skg, i dah terfikir nak buat quilling pulak... kad extra yg i beli utk kad kawen haritu ada lagi....
geram ja tengok dok bersusun kat bilik kerja...
15hb ni cuti 2weeks... maybe time tu buleh start betoi²...

betulla encik suami kata, i ni tak sempat nak boring dok rumah... ada ja reja nak buat... hihiii...

bang,i♥u...

Monday, October 1, 2012

handwriting

Salam and Hallo

oh yeaahhh....
admit it, mohd razif... tulisan awak tak cantek...

haritu pi IKEA, i nak daftar jadik family IKEA.. tp i dok berkejar ngan missLR... so encik suami kata tak pa.. dia tlg register...
tp sebenarnya since kami kawen ni... mmg i la tukang isi borang... even tulis alamat kat surat pon.. i jugak...
bukan la tak cantek sangat² tulisan encik suami.. tapi tak la lawa... kah kah kah...

last few days, kad family IKEA sampai... nak tergelak golek² i tengok nama kat kad tu jadik MOHD KAZIF ABL MOKHTI

kazif...? abl...?

smlm, i dapat first email dari IKEA....
dia tulih... 'HEJ MOHD KAZIF!'
i dah tersenyum sorang²..... hej tu hey la.... sbb kat sini J bunyik Y....
tp kazif tu yg tak tahann tu...
tp encik suami kata... tak pa.. kad IKEA ja pooon....
cehh... tu sebab dia yg buat salah...
cer try i yg salah tulis... mesti time² tu jgk dia anta blk kad tu soh buat pembetulan....

ok.i nak pi makan udang..
babai...