berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, September 29, 2012

missLR dan fountain

Salam and Hallo

kalini i letak gmbr anak dara i... :)
gambar lama.... awai bulan lepas...
masa ni panas lg kat sini... skg dah autumn dah...
masa i amek gmbr ni, kami br balik sekolah.... tgh tunggu encik suami datang menjemput...
naik train 3minit ja...
tunggu encik suami.... 2jam... abih semua kedai i ronda.... the main reason adalah budak kecik ni la...
dah pandai soh papa jemput.... tak nak naik train dah....
dah pandai mintak nak singgah makan kebab.... dah pandai order nak makan ice cream bagaiii....
time i bawak dia main benda ni... dia kata dia ingat lg papa pernah bawak dia main air kat situ... padahal seingat i, masa tu dia kecik lg... awai² buleh jalan kott... tak sure la dia mmg ingat or berangan... buleh tahan jugak la gaya dia berangan tu...
kdg² dia punya cerita cedok dari cerita upin ipin, tp gaya dia cerita macam dia belakon sama ngan upin ipin... punya la berbakat anak i nih... kah kah kah....
dah basuh kaki kiri... basuh kaki kanan pulak.. pastu lari terkodek²... basuh kaki kat lubang lain pulak... pastu lari kodek² lg....
masa i ambek gmbr ni.. dia dah jatuh terduduk 2x.... skirt belah belakang mmg dah basah... but still nak main....
tmpt ni ekceli depan stesen ketapi... ada dataran sket... kat situ, kalau time winter...selalu ada pokok krismas...
kalau summer... ada la fountain kecik² mcm dlm gmbr tu.....
kadang² fountain tinggi... kadang² takat lutut missLR saja...
kalau anak² jermen yg main.... mmg tinggai pampers ja terkodek² main kat situ...
si missLR, i soh bukak kasut pon dah terloncat² say thank you....
gambar last adalah few minutes before missLR jatuh kedebuk atas air tu... terus baring...
nak cover malu punya pasal... dia kata apa tauu....












'mama... liya dah punat(penat) dah... tp liya tak nak liegen(baring) kat air... liya nak liegen kat stroller jeee.....'
nak tegelak pon tak smp hati.. dia dah tak selesa bila baju n spender dia basah...
nasib baik kebetulan ada baju spare....
tak smp 3minit dok dlm stroller, terus tidooooo......
betul la dia kata dia penattt..

Friday, September 28, 2012

Warmer makanan

Salam and Hallo

Selain dari carik kawan² set tea yg encik suami beli haritu... i mcm suka jgk kalau carik warmer utk makanan...
kat sini, maybe sbb negara yg ada mcm² cuaca.. maka antara benda yg i rasa mesti ada kat rumah ialah warmer makanan...
ada mcm² jenis... i prefer yg guna lilin bulat kecik tu saja....
kiranya... suam² kuku gitu.... tak dak la smp mendidih bendalah kat atas tuh...

1st time i beli... i beli kat flohmarkt.... benda baru... tp owner tu nak guna yg letrik punya....
i beli ni 2€ kott...
kelebihan dia... ada plat.. so, pemanasan agak sekata la jgk...
kekurangan dia... bekas mesti ala² lebih kurang besar plat... kalau besar lg... dah tak leh letak sbb pemegang warmer tinggi sket dari plat....
yg ni i beli kat kedai mana ntah....
utk benda kuah².... dpt skali ngan mangkuk n tutup dia...
kelebihan, even guna satu lilin... tp berjaya panaskan sup tulang smp i habis makan...
kekurangan, bekas tu tak leh replace ngan mangkuk lain... kalau sama lebar pon...pungkoq mangkuk still tak cecah ujung lilin....
yg ni i baru beli kat kedai Zimmermann... rega below 10€...
simple tp buleh boh apa saja mangkuk atas tu... tak dak limit... :)
tak pernah guna lg... so tak tau apa kebaikan n keburukan....

ada lg satu jenis yg i dok aim... tp tak jumpa lg yg elok...
i carik gmbr pon tak jumpa... stended... bila carik, tak jumpa... bila tak carik... tak carik pon, ada depan mata...



note : semua di atas adalah brand cokia... bukan WMF, V&B atau yg seangkatan dengannya.....

Sunday, September 23, 2012

Tepuk amai2

Salam and Hallo

 

semoga terhibur...
pada yg dah tengok kat fesbuk... tengok la lg 8x.... hik hik hik hik...

dia dah lama buleh nyanyi lagu tepuk amai² ni... tp ngan pelat² dia la...
skg ni dah jelas jgk word yg dia sebut... tp kerapnya, dia nyanyi tak kena masa.... tu yg susah nak record... haritu, dengan rela hati dia soh i record dia nyanyi... siap 'calah pulak' pastu ulang nyanyi balik...

then, dia sendiri jgk yg ulang video tu patblas kali....
budget kiut la tu kaaann...
sebijik mcm pakdia... hehehehheheee....

Friday, September 21, 2012

classic

Salam and Hallo

last saturday, kami pegi flohmarkt kat Wiesbaden...
actually, before that...kami pegi another flohmarkt.. somewhere kat.... errr... hattersheim ka apa heim ntah... (not important...)
so.
kat flohmarkt Wiesbaden... missLR dapat habuan dia... sebijik basikal pink yg comey mcm missLR jgk...
reward utk dia for being a good girl... :)
(nnt i letak gmbr ngan cerita pjg²)
n i ada dpt 2 set sepit WMF ngan rega 4€.... ( yee haaa)

tp yg i paling tak percaya smp harini... encik suami beli satu benda yg agak errrr...cant find the right word... maybe 'classic'....
selama ni mmg dia punya taste agak not bad... even dari segi barang² rumah...
tp i sangat tak sangka dia akan beli set tea mcm gmbr kat bawah nih....
hah!
jangan main²... lining gooooollllddd taw!
masa kat flohmarkt tu dia ada cakap kata dia beli set tea...
then i was looking at him likee.... heh??

blk rumah, beriya la dia tunjuk kat i....
again.... i buat muka pelik....
cantik mmg cantik.... tp time bilanya i nak guna set nih...?
set kat rumah i mcm biasa2 saja kottt...
i rasa set ni baru n org tu tak pernah pakai... sbb tak dak kesan calar pon kat badan teko or anak²nya...
n belah dalam teko tu pon sgt putih n sekata...






















fuuuhhh... TERPAKSA la i hunting for cups n plates yg buleh masuk ngan set teko nih....
i TERPAKSA okkk... bukan saja² nak pi flöhmarkt kerap²....

Tuesday, September 18, 2012

potty training

Salam and Hallo

she is so adorable!
cukup anggota badan n dikurniakan otak kepala yg bijak... :)

i tak tau nak start cerita dari mana.... semua benda pon i tak sabar2 nak cerita.... huhuuu...
ok.
start ngan termin doktor..
jz after blk dari mesia bulan 6 ritu, semua org tegur missLR susut... bukan skit²... tp almost 1kg lebih gak... pipi tembam pon dah hilang...
masa kat mesia... jumpa doktor, doktor kata dia underweight... masa tu i anggap dia letih dgn travel n badan nak adjust ngan cuaca mesia, so dia tak lalu makan.... tp blk sini pon dia kurang makan.... selalunya apa saja i bagi.. semua dia makan....

last 2months, dia demam... i pon... bawak dia pi kinderartz... doktor kata kena amek darah... i ngan encik suami pikir punya pikir... then, kami sembang ngan missLR....
ofkos la dia tak mau kena cucuk kan... so dia makan... tak la banyak mcm before tu.. tp at least, paksa2 pon dia makan la sbb tak mau kena cucuk...

last week, ada termin utk U7....
Alhamdullillah... tinggi n berat dia seimbang n ideal.... ukur lilit kepala ja besar sket.... tp doktor kata still follow graf...
'small body big brain'.... huhuuu...

last 2weeks, 5th Sept...
i dapat berita tok i meninggal dunia... kembali ke Rahmatullah.... :(
tok tu la yg jaga i masa kecik... n masa blk mesia, mmg missLR kerap dok panggil² tok tu...
missLR : mama... kenapa mama sedih....?
i : liya... liya ingat nenek sopiah tak...?
missLR : ingat... mesti ingat...
i : nenek sopiah dah tak der dah.... dia dah blk kat Allah....
missLR : ooo.... kejap lg dia blk blk la tuuu.....

i tgh sedih² pon nak tergelak dia jawab mcm tu.. dah la buat muka tak bersalah....
hari tersebut, i tak pi sekolah.... time² mcm ni la rasa menyesal dok jauh² dari family....
bila dah sembang² ngan family... i terpikir... kita yg hidup ni nak kena terus berjuang n buat apa² yg perlu...

i tiba² rasa nak kemas rumah bersungguh².... ( skg br nak masuk cerita pasai potty training...)

missLR dah few times bgtau dia nak poo kat toilet...
memandangkan dia pon dah bercakap tak brenti... so i nak ajar dia pegi toilet....
i : ok... harini liya tak pakai pampers ok.... liya kan dah besar... kalau nak kencing ke.. nak poo ke... bgtau mama... ok...?
missLR : owaiittt mama!

then, dia tengok kartun kat TV....
kejap² i tanya dia nak pee ke tak... konpiden ja jawab tak nak....
lama sket....
missLR : mama.... i am sorry mama... iya rasa mcm nak kencing je....
i tgk²... dah basah dah lantai....
i : its ok liya... lepas ni, kalau liya nak pee... bgtau mama... kita pegi pee kat toilet ok.... good liya bgtau mama....

i lap lantai n pakaikan dia spender n suar... (bg missLR, bila dia pakai spender.. dia rasa dah big girl... )
kali kedua, dia bgtau without terkencing kat lantai.. tp by the time smp toilet, dah terlepas jgk sket kat suar...
then harus la puji²an ditambah secukup rasa....

pakaikan spender n suar lain....
puji lagi....

kali ketiga..... berjaya!
missLR : mama... iya rasa nak pee la... jom pegi toilet...
i pon angkat dia buat mcm kalut² la nak pi toilet... letak dia kat potty...
tp dia tak kencing pon...
i : liya kata nak pee... tak pooon...
missLR : kejap.
pastu dia kencing....


hahhahahhahahaaaa....... geli gak cerita pasai kencing nih...
tp i jz nak buat rekod cerita dia blaja potty... sgt proud ngan missLR!

lepas kali ke3 dia pi toilet tu...
dia tido siang....
time tido... i bg la dia pakai pampers...
bgn tido.. dia cakap dia nak pee kat toilet... so i pon bukak la pampers dia n pakaikan spender n suar saja...

then dia main Ipad....
i dok tanya la jgk nak pegi pee ke tak... tp dia kata tak mau...
lama jgk dia duduk tgk ipad tu..smp la papa dia blk, dia nak bgn bukak pintu...
tiba² dia kata...
missLR : mama... iya tak suka sofa nih.... tgk peluh bontot liya.....
siap dia tepuk2 bontot lagi tunjuk kata peluh...


peluuuhhh....?
rupanya dia kencing... tak tau la dia tak sedar or malas nak bgn pegi toilet....
hisshh....
nasib baik sofa i pure leather... nasssiibbbb baaaiiikkkk.....

tp smp harini, Alhamdullillah... bila kat rumah.. dia dah tak pakai pampers kecuali tido....
time keluar or pegi sekolah... i tak berani lg nak bukak pampers dia...



mama sayang liya sangat.... ♥

Thursday, September 13, 2012

langsir raya 2012

Salam and Hallo

hik hik hik...
gelak dulu before start cerita....
raya tahun ni mmg i tak plan nak jahit baju raya utk missLR sbb blk mesia ritu, dah beli baju gorjes utk dia sempena kawen pakchoo cokii..
so.
tak dak reja... kita carik reja even reja kat rumah pon tak abih2....

i pi flohmarkt ngan achik...
then achik terbekenan satu kain ni... kain elok.. tebal.. tak senang kedut... kaler klassik... rega 1€ semeter...
so dia beli 17meter....
jalan depan sket... dia jumpa lg satu kain... kaler ijau... kain lembut tp tak transparent... dia beli lg 20meter kot...
pastu dia jual kain 17meter yg mula² tu kat i sbb encik suami kata kain tu cantik....

tak pasal² kami ada langsir raya.... :)
i buat utk hall.... guna dlm 8 meter ja kot...
idea i pakai tgk gmbr kat google then try n error....
part curtain panjang n lapis yg zig zag tu tak dak masalah...
ofkos la yg paling bermasalah adalah kain putih pleated tu....
zoom sket...
nasib baik la i cerdik jgk pi beli kain putih yg agak keras... skali iron dah lekat tanda....
tu pon... ada 1lai i kena iron 4x sbb tersalah ukuran...
org tu suruh lipat 4inci-2inci ... i buat 4cm-2cm....
dah abih lipat utk semeter... br perasan apsal pleated dia mcm tersentot sgt...
hua hua huaa.....
zoom lg....
yg bunga ujung zig zag tu i nak carik yg rambu ramba mcm malaysia punya... tp stended... time carik mmg tak dak...
pi flohmarkt yg mmg tiap2 minggu pon bersepah rambu-ramba tu... time i carik la jgk nak habis stock bagai....
tak per.... lace bunga tu pon 2€ kot semeter.... tak pa la... nak guna sket ja... kain curtain dah dpt murah kann...

i macam tak pulun sgt buat langsir ni.... sbb langsir yg org lama tinggal lg cun ada scallop bagai...
tp bersempena ngan raya... encik suami mintak buat langsir baru sbb dah ada kain...
last2.... raya ke 4 baru gantung...
better late than never... heehheheee....
dari a day before raya encik suami tanya 'dah buleh gantung langsir?'
smp la raya keempat... i bgn ja tido... encik suami tanya 'B... dah buleh gantung langsir...?'

huh.... terus duduk depan mesin... puluuuuuuuuuunnnnnnnnnnn....
siap.terus gantung.























p/s : ada few org suh i buat tutorial jahit.... lg tak tahan bila ada org tu soh buat vlog....
mcmn i nak sembunyi gigi senget i...?????
jemnenas.

Wednesday, September 12, 2012

melaram

Salam and Hallo

penat hookkeeeyyy pi sekolah...
so i need therapy... kebetulan, ada satu kedai kat area sekolah dah nak tutup... semua barang dia jual 30% less...
mula² tu macam tak la menarik sgt memandangkan kedai tu mmg kedai mahal...
tp masa si fad tanya... i pesan jgk jarum utk mesin sbb dari 5batang jarum yg i dpt free skali ngan mesin tu, semua dah patah... tinggai sebatang je lagi...
2,3 hari lepas si fad tolong belikan jarum tu.. i lalu depan kedai yg sama... n ada 60% less pulak...
huiihhh... 'kena masuk nih....' hati kecilku berkata...
steeennnnnddeeeddddd....bukan masuk saja... TERpaksa beli something sbb kalau nak kuar mcmn pon kena lalu kaunter....
barang banyak dah habis... dah macam kedai dilanggar garuda dah kedai tu... kotak bersepah²... tu baru gaya 30% less..
kalau 80% mcm jusco mesia.... mesti ngan rak² skali org jermen (read : turki n moroko yg dok jermen) ni angkut...

i tak masuk geng depa... i tengok² barang then siap tlg susun ikut tag blk...
geram ja kalau amek brg kat tag harga 1€ tp time nak byr rupanya 5.99€ kan...?kan...? kan...?

i amek pewarna utk baju...
kaler itam dah tak dak.. so i amek kaler dark blue n dark brown... kotak besar tp rega lg murah dari kotak kecik kat kedai murah... caya laaa....
nnt2 senang i nak kalerkan blk jeans² yg dah faded...
then, tanpa disangka²... i TERbeli makeup...
zaman bila ntah i nak pakai.... tp sebab satu lipstick tu jatuh dlm 1€ cemtu... i pon amek la kaler² yg sesuai ngan i.....
maybe time rasa nak masak dengan muka yg cantek... i pakai la lipstick² tu semua....
yg paling berbaloi lipstick superstay tu la...
encik suami pon mcm tak komen apa bila i tunjuk...
kemungkinan ada dua...
1. 'lantak ko la... duit sendirik kaannn...?'
2. 'bagus bini aku... sedar diri tak lawa...terus nak hapgred....






hhahahhhahahahhahahhaaaaaaaammmmmmpppeeeeessss.....






tak cukup lg ngan benda² yg ntah tahun bila i nak pakai tuuuu...
minggu lepas... blk dari sekolah, terasa nak beli baju or seluar utk i... maklumlaa.... skg dah pakai suar size kecik kaaannn....
so pusing² C&A tu... ternampak satu rack ni kat tmpt tersorok... suspek!
redah masuk kat celah2 baju tu... rupanya rack tu ada accessories yg 70% less...
tak brapa byk dah... tp still i dpt angkut dua.... :)
yg ni pon tak tau tahun bila i nak pakai.....
bila tgk rantai tu.. teringat gelang i zaman UM...
i ada beli gelang yg mcm loket rantai tu... tp housemate i lg kerap pakai dari i.... pastu dia mintak, i terus bagi... mmg sebab i tak pakai pon... beli saja....
yg nih pon ada kebarangkalian jadik tukun gak nih...
nak simpan kat liya pon tak berbaloi nak buat harta..... hahhahahaaa....

Tuesday, September 4, 2012

kuih raya 2012

Salam and Hallo

haaaaahhhh! cerita raya tak abih lg...
nih baru nak mula nih...
dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim....
muka dia mmg herot petot sket... tp rasa dia perrrggghhhhhh sgt hancur di mulut melekat di hati....
tart nenas ni i buat ngan achik... 1st kuih raya... buat a day before posa....
achik buat jem nenas sendiri.... i buat doh...
achik gentel inti... i buat kuih dia...
sedap mmg sedap... tp sbb manis, maka kena sorokkan dari achik....
ni kuih bolat² bersama choc chip....
dapat resepi rahsia dari tokey kuih raya... hik hik hik....
nmpk mcm sgt gedabak² bila letak gmbr bolat² cemtu....
ekceli rupa cun dia kat bawah nih.... 
biskut choc chip ngan almond....
kuih kegemaran missLR....
yg ni pon sorokkan sbb kalau missLR start makan... mmg dia tak mau makan benda lain dah....

kuih ke tiga...
kuih samprit....
i sengaja buat jgk utk achik... i kurangkan gula..
rupanya i failed buat kuih yg senang.... bg i samprit simple la.. sbb bahan dia senang...
nak buat bunga dia pon jz penyek² kat acuan... dulu² zaman muda² i slalu ja buat...
so sgt konfiden la bunga samprit i akan mekar setaman...
namun sangkaanku meleset....
dlm byk² kuih... samprit yg paling tak comey.... cis.
tp dlm byk² kuih... kuih ni yg missLR tlg smp siap.... :)
tengok tuuu anak dara i..... ngan duduk kataknya... ngan nmpk kepala lutuitnya...
tp mmg kusyuk la dia letak pearl tu atas samprit....
i tanya soalan pon kena marah....
focus.
dah la bunga samprit i tu tak brapa nak kembang... missLR tekan pulak pearl tu ngan jari kementot dia...
i telan air liur je la...
nak tegur pon dah dia beriya nak tulong...
:)
tapi kan uolll....
dalam dok kata kuih samprit ni tak brapa jadik.... ekceli, kuih ni yg habis dulu.... :)
Alhamdullillah.....
ni kuih last i buat.... nama glemer dia mama cherries.....
i mcm teringin nak try lorek bunga merah tu.... siap buat 2 adunan...
dah siap setengah adunan, missLR ajak tido....
bila i nak sambung blk... gula yg warna merah tu dah keras... tak leh nak lorek gaya² terer dah...
pastu menyesal buat 2adunan...
padan muka i... huh.

i sangat teringin nak buat marble shortbread... bahan² semua dah ada...
acuan siap dah beli kat mesia 12" punya.....
bilakah....? adakah tunggu raya haji...?
huhuuuu....

Monday, September 3, 2012

upin dan ipin dan uping

Salam and Hallo

seperti yg dijanjikan... tu dia, gambar peng'conquer' blog i...
dok sini, missLR hari² mengadap upin ipin... ayat² upin ipin semua dia hapai...
dia punya dok ulang² smp i pon terhapai skrip upin ipin...
bila blk mesia, i dgr upin cakap 'eh?' pooooon i dah buleh cakap scene mana...episode mana....

antara salah satu benda yg missLR wish utk buat kat mesia ialah main layang² macam ehsan n main upih mcm upin ipin...
missLR panggey upin -> uping... :)  choomeeyyyy...

i cari merata layang².. tp org kata bukan musim...
then, mak tok tlg carik upih utk missLR...
dah la pi jenjalan dua2 org saja.. blk tu, usung upih atas kepala... lupa nak amek gmbr... hehehhee...
 sabar bertenggek kat tepi mak tok di bawah pohon jambu...
kaki ngan tangan kena ikat ngan tangkal penghalau nyamuk...
( plis jangan percaya itu tangkal...)
maktok dok modified upih, missLR pi kutip bunga kat pokok maktok...
siap cakap... 'liya amek satu je kaannnn.....'
muka excited sesangat dapat main upih...
senyum smp lenguh pipi.... kah kah kah...
time ni dia paksa i suruh duduk atas upih... kengkonon dia nak tarik...
agak² tak leh gerak tu siap jerit kat maktok... 'maktokk... hilfeeeee.....'
maktok dah masuk rumah....
missLR : mama.. liya tak buleh tarik mama la.. sebab liya budak kecik lagi.... 
i : sebab tu mama kata mama tarik liya...
missLR : tapi liya nak main sama² mama....

so sweet kann....?   :)
missLR : mama... heler ( leher) liya dah peluh....
i : ok... jom masuk...
missLR : tp kejap.. liya kena pijak batu dulu....
pastu lepak² atas buai tengok kebun bunga maktok....
missLR : maktok majaliah (jamaliah) tu baik sangat kan... dia buat uping utk anak mama...
i : ye la.. semua org sayang liya... sebab tu kena jadi good girl...
missLR : eh... liya mmg dah good girl dah....


ffiiiinnnneeeeeeee.......

Sunday, September 2, 2012

Entry memerot

Salam and Hallo

It is not cool at all when u have to wake up so early in the morning utk memeroooott...
Jemnenas betoi tau..

Ayat permulaan entry yg tak brapa best kan...?
I dah jaga dari kul 3pg td sbb rasa perot tak sedap..
Siap dah korek blk tong sampah utk tgk expiry date hollendaise sauce td...
Bukan salah dia... Expired by end of this year...

Dgr mcm teruk sgt bila baca i korek tong sampah kan...?
Padahal kotak tu dok atas skali dlm tong smph kering... Hihiii....

Harini menu simple... Ayam KFC ngan brokoli celur+hollendaise sauce...
Tak leh nak recall apa benda yg buat i ala2 nak cirit-birit... Itu je la yg i makan seharian smlm...

Kak eja n family ada kat rumah...  I tak dak plan menarik tertarek lg...
Time tak dak org mai rumah, dok melengung soh org mai... Bila org mai, dah ajak org melengung skali....
Jemnenas betoi i nih...

Kuih raya tak abih lg uollss...
Tp kan.. Kuih raya yg tak brapa cun n yg i rasa tak brapa sedap, itu yg abih dulu...
Kagum...
Tahun depan kena buat 2 adunann... Hehehehe...
Semoga tahun depan, missLR mau masuk doq tlg mama dia...

Obvious sgt i tak dak idea nak menaip pepagi buta nih... Tp sementara nak stabilkan peroottt i yg dah macam mesin basuh ni...i hapdet la satu entry... Next entry i letak gambar budak comey k..

Rupanya gmbr raya i ritu ada kot 10 keping...
N ofkossss... Tak dak lgsg terselit muka i..
Ahad lepas, pegi open house kat mainz....
Perrghhhh.... Feel gila ok dpt pegi open house.. I pon tak ingat bila last time i join open house...
Sadis!

Time kat open house br sempat amek2 gmbr...
Tarik encik suami amek gmbr raya berdua... MissLR busy layan boifren n girlfren... Stended la tu kan... Janji happy...

Subuh time!
Bai.