berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, August 30, 2012

keterbantutan sbb FB

Salam and Hallo

ekceli i nak hapdet pasai kuih raya... tp terus terbantut sbb fb sesuka hati pi like page lucah apa ntah...
nasib baik cousin i bg tau...
konpem² la time tu i dok survey pasai benda kawen...
kok celah mana pulak sempat i nak pi intai page lucah...?
tambah pulak i dok survey pasai kawen² td ngan missLR dok kat sebelah...
man² la kot nyer pon nak belajar ilmu batin kaaann....

i mmg hangin...
ofkos la ada family² yg nmpk... kawan² pon akan nmpk...
even i tau tak ramai yg menghapdet pasai i... tp i tau stalker always there...
jatuh la reputasi i mcm ni...hishh...

pelik kan... kat page i tak dak kuar apa pon.. tp bila org lain tgk page i... ada benda tu...
sengal...!
ekceli, br semalam i tegur kawan i pasai dia like page tu.. i tak ingat page yg sama or not... yg pasti web lucah melayu... skali harini, web tu hinggap kat page i pulak...
adakah timeline dibuat utk sesukahati meng'like' page yg user tak like...?

errghhh... marah nih...

sempena hari merdeka esok...
jom la sama² kita muhasabah diri utk memerdekakan pemikiran bangsa kita...
sekian.

Tuesday, August 28, 2012

buat pengubat rindu peminat missLR

Salam and Hallo

 

nmpk tak missLR dah besar...?
tp sebenarnya dia makin kurus... tp makin tinggi... tp tak nak makan....

selama ni dia mmg tak pernah kisah ngan laptop.. sbb dia slalu 'pinjam' iPad i...
time jadik geng... tu iPad i la... dia pinjam saja...
time tak brapa nak jadik geng... tiba² 'ini iPad liya... tp mama buleh pinjam.... tunggu kejap.. liya nak tengok mickey maush tiga minit.....'

oooo yes... sila percaya yg dia mmg letak masa 3 minit....
semua benda pon 3minit...

skg ni, sbb encik suami slalu guna laptop.. n i TERpaksa guna iPad.. maka missLR otomatik akan terdorong utk melenteeeyyy kat bapak dia sbb dia tau iPad mama punya...
aktiviti baru missLR adalah blaja menaip...
agak cepat jgk dia carik huruf sebenarnya...
i dulu... terkial² nak carik satu² huruf... nak tekan pon ala² segan gitu....
beza kan kita ngan budak² skg...?

seperti biasa... ejaan di mulakan ngan nama missLR dulu...
kalau menulis... dia dah buleh tulis nama dia sendiri dah...
huruf Y saja yg selalu tak brapa nak ada bentuk... huruf lain dah buleh tulis ngan konfiden...
and seperi biasa jugak... lepas nama dia... nama papa...then mama... then tokchik n tokdee...
kadang² dia ingat nak tulis nama tok nenek dia dulu.. tp sementara nak tulis tu.. soalan dia mcm peluru M16...
maka utk memendekkan cerita.. kita ajar la dia tulis nama² org yg di sekeliling dulu....






















haihh.. kenapa la i malas sgt nak pi sekolah nih....
tlg doakan i terbukak sikit minda nak terima pelajaran baru....

Thursday, August 23, 2012

Aidilfitri 2012

Salam and Hallo


tu diaaa... dah raya ke lima baru kuar salam perantauan....
pada yg rasa ada dosa n hutang ngan i.. mai la slow talk... kita raya sebulan... kalau bulan² biasa pon i pemaaf... apatah lg kalau bulan syawal... dengan izin Allah, i akan maafkan dan tak tambah bunga²an pada hutang uol tu...

again,
selamat hari raya.. maaf zahir batin...
pada reader yg dok setia baca blog nih... harap² tak dak la ayat² yg buat korang terkecik hati...
harap² entry² dlm blog ni buleh gak la bg sekelumit pengetahuan or paling tidak, buat korang tersenyum sorang².... :)

Tuesday, August 21, 2012

1st pokok bunga

Salam and Hallo

i dah byk kali sebut i teringin nak tanam pokok bunga..
memandangkan i duduk kat atas kayangan, maka niat tu sentiasa ditunda pada suatu masa yg tak pasti... ditambah pulak musim yg sat² berubah sat² tak betoi skg nih...
18072012 tarikh i beli pokok bunga pertama utk rumah i... :)
happy sebab at last, ada pokok bunga hidup dlm rumah i...
fresh flower pon dah lama tak dak sbb encik suami dah lupa cara nak romantik² ngan i... (jemnenassungguh!)

kebetulan haritu i beli sikit barang saja.. n tgk ada sale pokok renek nih...

comey kan...?
mcm just nice saja utk letak kat atas heater rumah i...
skg ni, daun dia dah byk... bunga maintain ja comey terselit celah² daun...

saya happy mempunyai pokok hidup di dalam rumah saya... :D

Thursday, August 16, 2012

public blog

Salam and Hallo

lately, makin ramai pulak yg bgtau kata tak leh baca blog ni even dah di'invite'...
kenapa eh...?

petanda suruh public blk...?
one of my fren suruh bukak link² utk baby... nak buat reference...
mcm tu nak publickan few entry saja?

i mcm terfikir nak publickan... then utk entry yg daring sket, entry tu yg i private kan...
sikit remeh... tp better than semua entry private kan...?

sebenarnya tak dak la i pon menghapdet beriya bila dah private itu hari...
tp tu la...rasa syg pulak tak simpan cerita² howt pasai missLR...
skg ni dia dah bercakap punya la mcm mak nenek...
perangai pon buleh taaahhaaannn... demanding...
n byk ikut perangai pak dia... huhuuu...
bab cerdik tu.. Alhamdulillah la...
tp bab perongoih tu... huuhhhhhh..! tak tau nak cakap apa...

Tuesday, August 14, 2012

ice

Salam and Hallo
mendalam kan maksud dia....?

i kenal few org yg suka sgt judge org lain based on 1st impression...
ada jgk yg dengar² cerita pon buleh terus judge org lain...
pelik kan....?
maybe kita kenal org tu secara luaran ataupun current..
kita tak tau apa asal usul dia.. or history dia... not even apa yg dia buat a night before....
Allah saja yg tau.. n Allah saja yg patut judge hamba Dia...

org yg kita nmpk pakai proper... ntah² hutang keliling pinggang...
org yg kita nmpk comot... ntah² duit dia dlm bank juta-jutin...
org yg kita nmpk tergelak²... ntah² dlm hati dia tak pernah brenti nangis...
org yg kita nmpk mcm cool saja... ntah² hidup dia sebenarnya haru biru...

bonda i penah pesan..
kalau suka org... jgn terlampau suka...
kalau tak suka pon.. jgn terlampau tak suka...
takut² nnt jadik terbalik..

yes.
i pernah face benda tu...
benda yg i suka.. last² jadik benda yg paling i tak suka...

i slalu pandang org lain as special...
tp bila org tu sendiri yg mengaku diri dia special... otomatik, pandangan i jadik kureng sket....

ok.
dah terkuar tajuk dah...

kesimpulan : kalau jumpa ice kecik tgh laut... buat pusingan jauh sket.. takut ada ice besar langgaq pungkoq kapai nnt...
sekian.

Sunday, August 12, 2012

try tengoooookkk

Salam and Hallo


hanya kerana si suami tengok si isteri mcm survive, otomatik si suami rasa benda tu as 'senang'... padahal dia tak pernah buat  pon benda tu...

try jaga anak seharian tenggoookkk.....

Friday, August 10, 2012

handmade card

Salam and Hallo

kan i pernah buat entry pasai org kawen i yg busy...
so... kini segala telah berakhir....
enjoy tp tak brapa puas hati sbb i leh nak korek idea yg best2...
rupanya kretiviti pon bersifat kena asah selalu... kalau dah lama tak guna, mmg idea yg bodo2 je kuar...

so...
sedari itu... (nama dirahsiakan) order 100...
nasib baik 100 tauu... if lebih dari tu... tak tau la mcmn i nak manage...
i buat part quilling saja... part lain semua pass kat pembantu peribadi... ni mmg kena bahagi dua upah nnt...
i plan step by step...
start dgn few kad contoh...
masa ni i tak dak kertas keras lg.. so kertas lapik n bulat tu.. i guna kertas A4 biasa..
yg love tu pulak.. i try guna glitter glue... belemoiihh...huh..
ni contoh kedua... daun tu i guna kertas quilling.. keras sket dari kertas biasa... senang nak bentuk... kaler pon terang...
contoh ketiga... try guna riben... n tukar bentuk bunga...
contoh keempat n kad pilihan pengantin... tp i ubah2 jgk sket bg nmpk tak simple sgt...
thanks to pembantu peribadi sbb tolong potong paper strips nih.... byk tuh...
nih daun yg dah siap... i need 300pieces utk 100cards...
tp i buat lebih sbb missLR pon nak tulong buat caweerr (flower) jgk..
i guna 1kaler..kengkonon nak bg nmpk tone la... :P
ni bunga.... bila dah buat dlm 20kelopak... dah rasa terer sket... maka bunga pon jd kembang2....
kalau uol perasan... masa kat kad contoh.. i guna 7kelopak utk sekuntum bunga... so i need 700kelopak...
satu kelopak guna 2 strips... maknanya pembantu peribadi i kena potong 1400strips....
jenuh!
but at last, i guna 5kelopak saja... i rasa lg cantek dr 7kelopak... lebih nmpk corak kat kelopak tu bila dia kembang2...
lepas siap bunga n daun... baru i start buat kad....
kalau perasan kad belah bawah kad tu... i guna kertas jarang kaler coklat n riben coklat...
sebenarnya, kertas jarang tu... i beli lapik pinggan :P
tak tau nak cerita mcmn.. tp benda tu mmg lapik pinggan..
the best part is rega 20lai -> 50sen... :))
riben tu pulak.. i saja tambah utk bg nmpk seri sket... tu pon i beli ngan rega 70sen utk 10m...
berbaloi2 kan....
ni rupa kad yg separuh siap... bhgn dlm, i jz print n lekat saja...
bunga kecik yg atas bunga quilling tu i beli €1 utk 1000pieces...
i rasa sgt perfect dia dok betenggek kat atas tu... tutup bhgn tengah quilling...
TADAAAAAA..... bila bunga+daun+riben+kad bergabung....!
ni last result...
i sgt tak dak idea nak buat utk letak initials tu...
mula2 ada plan nak tulis ngan glass pen... tp takut tak sama pulak nak tulis utk 100 kad...
so end up ngan print saja...
kotak segi4 kat bawah initials tu mmg last minute punya idea...

hopefully... pengantin happy la...
kad pon dah selamat smp kat mesia...


p/s : anta je jumaat lepas... mlm tu.. terus mcm blur gila.. rasa tak tau nak buat apa dah....huhuuu...

Tuesday, August 7, 2012

dah kenapahal pulak...

Salam and Hallo

sorry frens, macam dah lama gila tak hapdet kan...
busy le kengkonon...

sgt ada byk benda nak cerita tp kita go point by point sket² dulu...

1. sekolah
walaupon otak mcm dah nyilu berkarat... tp still pi sekolah jgk.. ada gak teman gosip walau cakap mcm ayam ngan itik...
tp sebenarnya not bad jgk pi sekolah, ada jgk i kuar2 rumah kan...

2. encik suami
dari travel 5jam sehari pi reja.. encik suami skg travel 2jam saja... Alhamdullillah... ada gak masa ngan family walaupon time blk tu, dia senyum pon tak larat dah...
setakat ni weekend kami full ngan aktiviti... last week saja yg satu family dok terbongkang kat rumah sbb encik suami n liya demam...

3. missLR
dia dah ada character dia sendiri... dah reti nak buat ayat² yg beremosi.. dah reti nak melawan cakap.. dah reti marah... merajuk n tunjuk feeling dia...
kat sekolah, ada tmpt jaga budak... missLR dok kat situ bila i pi kelas... kat sekolah missLR, semua suka dia... especially cekgu-cekgi dia... missLR pandai bawak diri even dia sorang ja cakap melayu...
serius.. mmg dia bantai cakap melayu dlm kelas... paling2 tak pon.. dia try la cakap 'jermen' ngan slang dia sendiri... tp mmg tak dak sapa paham la bahasa jermen dia tuh.... huhuuu...
ada sgt byk cerita n gmbr pasai dia... nnt2 i cerita satu2...

4. raya
i dah beli kain utk buat curtain raya... :)
next week cuti sekolah smp raya... doa2 i sempat kemas rumah, buat langsir, buat kuih raya n few other plans for raya...
i dah listkan few biskut raya glemer utk i buat... sgt excited.. tambah2 missLR dah reti makan... lg la syoq nak buat ngan dia...

5. blog
punya la lama i tak hapdet... tp encik suami tetappp bukak blog i hari2... dia baca entry2 pasai missLR yg dulu2...
missLR skg ni dah kurang makan... susah sgt nak suruh dia makan... siap kena paksa bagai....
bila tgk gmbr dia dulu2.. mmg nmpk sgt badan dia susut... tp tinggi.. huhuu...
i dah susun gmbr utk letak n cerita kat blog... tp tak tau la cukup masa nak hapdet or not...
tp tu la.. kalau tak hapdet... cerita tu lupa mcm tu saja...
kalau hapdet atleast, nnt2 blh baca blk....
pastu tersengih sorang2 depan laptop...
tp td, i nak bukak blog.. ada virus pulak...
jgn la smp kena tukar blog mcm dulu... :(

6.

eh... nak pi sekolah dah...
bai...