berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, May 15, 2012

pause lg sebulan...

Salam and Hallo

tu dia... dah la private..
pastu nak pause pulak kan....

ijinkan i blk bercoti2 kat mesia... :)
adik i nak kawen...
i pon nak bersanding skali gi ngan encik suami... yeee haaa...

uol taking caring while passing away okk....
hhehheehehee....

kalau sempat... i hapdet dari tempat kejadian hookkeeeyy....
babaiiii....

p/s : beg ngan kotak dah letak tepi pintu daaaahhhh....

Thursday, May 10, 2012

tulis

Salam and Hallo

awai bulan 4 ritu.. missLR buat kezutan kat makpak dia..
dia dah buleh tulis without trace kat mana2...
ni first time dia tulis...
huruf A...
dia tgh kaler2 gmbr kat big book dia.. then suddenly dia cakap kat encik suami dia nak tulis huruf A...
n dia terus tulis A yg besar tu...
encik suami terus panggil i then i mintak missLR tulis lg skali... then wujud la A yg kecik sket tu...
pastu i suruh tulis B...
dia buat satu garis... pastu... dia tulis F....
missLR kata.. 'eh... ni bukan B... ni F... salah..salah...'
bila dia try tulis B skali lg.. jd la bulat yg ada kaki2 mcm gmbr kumbang tu...
hehehehee.. but, i m so proud of her!

then, ada la few times lain yg dia main n tiba2 tulis huruf2... tp i tak tgk.. tup2 ja terjumpa kat big book dia... dia still try n error... :)

n ada skali tu.. dia tgh makan... i dok setel hal kedai i...
missLR mintak pen...
i suruh dia makan dulu...
dia kata dia nak buat keje kejap... dia nak tulis nama dia..
ekceli she did... dia tulis L... I... pastu tak tau nak tulis Y... terus dia padam L ngan I tu...
dia tanya i dia nak tulis huruf apa...
i randomly kata.. A....
then D....
then H...
then C...
then i....
nmpk kan kat gmbr tu...?
tp I... titik dia kat tepi... dah macam taik lalat daaa... hehehhe....

masa besday tokcik.. i buat kad.. then pegang tangan dia tulis HAPPY BIRTHDAY.. bila dah siap.. dia nak tulis sendiri pulak...
so kat kad yg dia tulis tu...
HAPPY mmg dia tulis sendiri... smbl2 tgk kertas yg dia dah tulis ngan i...
P tu dia buat mcm lollipop... so cute...
i punya seronok tgk dia tulis smp lupa nak amek gmbr...

Alhamdullillah...
skg, missLR dah pandai eja... tp tak pandai bunyikkan lg word tu...
cth :
dia eja L-I-Z-A.... jadik MAMA!
dia eja P-O-O-H.. jadik teddy bear!
dia eja N-U-K jadik tee liya!

hehehheheee...
comeeellll....

Wednesday, May 9, 2012

perangai FB

Salam and Hallo

dalam keghairahan i dok mendelete org yg i tak kenal kat FB..
rupanya ada jgk org yg kenal i tp delete i dari frenlist dia...
hik hik hik...
padan muka i... maybe i tak brapa layak masuk dlm frenlist dia..

smp satu masa nnt, maybe i delete jgk akaun FB tuh...
dah la sakit hati dok dapat spam2 mengarut...
kot2 yer pon bukan spam.. perlu ka kuar kat wall org tu baca cerita2 yg tak senonoh...? perlu ka kuar kat wall org tu tgk video2 lucah...?
jawapannya tak perlu... menambahkan dosa i yg dah byk dosa ni je...

pastu i pelik jgk ngan org2 yg suka betoi like n share benda2 yg mcm 'like this if u believe in Allah...'..... 'share this if u love Allah...'
ada kena mengena...?
pastu nak doa kat Allah pon, nak post as status kat wall...
mungkin niat dia nak bg org doa sama kot... ohhoo maybe jgk...

patut la mark zuckerberg pon pening kepala... i yg bukan sapa2 ni pon tak leh nak control org kat frenlist i...
huhuuu...

Tuesday, May 8, 2012

7 April

Salam and Hallo

encik suami dah 30!
cepat sungguh masa berjalan.. masa kenal dia dulu, dia masih budak hingusan lg..
skg ni dah masuk 30-an... dah jd bapak org dah...
syabbas!

tahun ni, encik suami wish utk celebrate ngan achik.. padahal besday encik suami pon time cuti jgk...
time semua benda membangkai tu... i perasan encik suami dok survey satu DVD player nih... tgk rega, telan air liur jgk la utk surirumah mcm i nih...
tp tak pa.. besday kalini spesel sbb dah masuk 30 kan..
i plan nak pejam mata ja la time nak byr tu...

masa encik suami beli tv.. i jeling2 ja DVD player tu..
a day after, i pi kedai tu ngan liya.. kengkonon nak beli then buat suprise la...
skali org tu kata kotak bendalah tu besar.. susah i nak bawak...
ok. itu berita tak baik.. takkan i nak soh encik suami tlg bawak kan...?

so,
nak jadik cerita... tv yg encik suami beli mula2 tu quality tak brapa elok.. so nak tukar...
masa encik suami busy2 nak tukar tv tu.. i pi jeling lg skali DVD player pojaan encik suami...
rupanya dah tinggai yg display.. menci tau.. br nak atur plan B...huh!
terpaksa berterus terang ngan besday boy...
n SUPRISE!
encik suami beli hadiah besday dia sendiri....
hahahahhahahahaaa....
ok. tak lawak.

blk tu.. semangat la encik suami pasang tv n DVD player dia...
ok la... dah itu yg dia nak.. at least, i sempat la simpan duit without kehilangan benda yg encik suami wish utk besday dia... hehehe...
rega pon dapat kurang sbb last pieces...

8 April, besday achik...
kalut2 i masak pagi2 buta... (nmpk sgt jarang masak pg...)
encik suami nak makan nasik tomato...
n i try buat kek alunan kasih..
kalut2 nak kejar pegi rumah achik sebelum pegi kerja... i lupa bawak kamera canggih...
ni la natijah bila ambek gmbr ngan kamera kurang canggih sket... tak reti nak set mcmn...
habih semua org jd kelam...
besday girl potong kek ngan bukan besday girl... besday boy cuma tersengih dari kejauhan...
ni dia kek alunan kasih... tak brapa nak beralun.. tp ok la.. ada la rupa jgk...
yg lawaknya, 2hari lepas tu... achik tanya kalau kuning+hijau+biru.. buleh jd merah tak...?
kami semua sebulat suara kata tak leh....
rupanya achik dok siasat pasaipa bahan kumuh dia jd kaler merah n biru...
kah...kah...kah.....

Thursday, May 3, 2012

Braun miniprimer 5

Salam and Hallo

ni cerita few months ago...
masa semua benda nak membangkai serentak tuh...
encik suami terpaksa belikan i blender baru sbb blender kesayangan i meletup depan kami..
so.
lepas mintak review n baca review apa yg patut...
i mintak encik suami belikan ni...
masa beli ada 40% less kot...
dalam set tu ada semua ni....
blender kecik n blender besar... ada stabmixer n buleh jgk tukar ngan whisk... then ada ice crusher..
tidakkah terasa hebat...?
yes... i rasa best! puas hati sgt...

siap buleh cincang daging ngan ayam poon...
speed smp 15 level.... termasuk turbo level...

blender lama pon sangat ok... blender baru lagi la sangat ok... :)
sekarang tiada masalah utk membuat sambal belachaaan lagik..

Tuesday, May 1, 2012

kembali ke sekolah..

Salam and Hallo

nih lagi satu sebab kenapa i busy terkedek2 smp nak hapdet blog pon tak sempat..
i kembali ke sekolah bahasa jermen yg telah lama ditinggalkan....
last time i join, i belum pregnant kat liya... masuk dlm sebulan, then muntah2... tp still bukan sbb pregnant...
2 minggu lepas stop tu kot, i muntah2 sbb pregnant...
so smp la skg, br nak join blk...

namun kalini dengan semangat yg lebih membara... sbb dah paham jgk org becakap... cuma tak brapa reti nak reply je...

minggu first pegi kelas, cekgu beso kata mai 2x je... utk introduction...
missLR?
stended... buat mcm territory sendirik...
hari 1st i pi sekolah, encik suami ikut sbb nak daftar..
kelas i ngan tmpt jagaan budak bertentang... kiranya takat suara missLR gelak tu mmg clear la i dgr kat kelas... maklumla... dari lahir volume tone dia mmg ada problem sket... problem sbb tak leh nak slow... asyik nak jerriitttt saja..

i masuk kelas, missLR masuk tmpt jaga budak... rilek ja masuk without kami...
dia main2 ngan budak2... bantai cakap melayu....
tiba2 dengar dia jerit... encik suami intai la.. rupanya ada budak morrocco rebut barang dari dia... missLR nmpk ja encik suami.. terus bergenang airmata...
tp babysitter kat situ ajak missLR dancing... dan2 lap airmata, terus membontot babysitter tu...
dlm sejam lepas tu, i saja pi jenguk missLR...
skali dah jd kapla kat kelas...
ada la kot 4 org geng dia kat meja dok lukis2...
missLR : meh iya tunjuk.. iya lukis rectangle..... (cara pronouns 'rekteggoooww')
budak2 tu pon melopong ja la tgk dia....
babysitter dia buat isyarat soh i kuar, sbb tak nak disturb depa main... i senyum ja la..
before tu... dgr missLR cakap..
'stop!stop! tak pe... tak pe... iya amek....'
hehehhee....
depa yg lain pon tak ckp jermen jgk... sorang cakap hindustan... sorang cakap morrocco... sorang cakap turki...
mcm ayam ngan itik... tp still dok main sama2... comel...

masa pause kelas, i masuk bilik jagaan tu ngan mak2 yg lain... missLR tak carik i pon.. bila tgk semua budak berenti main.. baru la dia pusing2 carik i...
n babysitter kata missLR goodgirl sangat...
kalau ada baby nangis, nnt dia pegi gosok kepala baby n cakap 'dia baik... sayang dia.. jgn nangis taauu...'
n lepas main... dia tlg babysitter kemas barang...
masa blk, i ajak pakai jaket.. tak nak oookkk...
tak mau blk... sbb nak main ngan kawan2...
hari kedua i ke sekolah, mcm tu jgk...
then sekolah cuti 2weeks...
lepas pada 2 weeks cuti tu...1st ngan 2nd day saja missLR enjoy...
bila smp sekolah, i anta bekal ngan air tea dia... terus dia suruh i kuar sbb dia nak tutup pintu...
hari ke3 pulak.. siap2 nangis2 tak nak pegi sekolah..
i rasa dia letih.. sbb kelas i dari pukul 1-5ptg.... n tu time tido missLR...
tiap2 kali blk sekolah, mesti dia tertido dlm stroller...

senin lepas, encik suami cuti.. missLR pulak tak brapa sehat.. so i pi sekolah sorang2...
tp sbb panas sgt... i smp ja sekolah... i fenin2 lalat...
dok kejap dlm kelas.. i pi toilet muntah...
masuk kelas blk... rasa nak muntah lg...
serius rasa nak pitam...
i bgtau cekgu i nak blk... tp sempat je jgk pi muntah lg skali... pastu naik teksi terus blk rumah... takut pulak i terpengsan dlm train..

harini cuti laborday..
esok means sekolah...
missLR dah cakap awai2 dia tak mau pegi sekolah...













ouh.i tak pregnant ok.