berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, March 29, 2012

Cucur jagung

Salam and Hallo

Sumber :
pengetahuan am

Mukadimah :
mama suka... missLR pon suka... :)

Bahan² :
  • 500 g tepung gandum 
  • 300 g udang kecik
  • 1 tin kecik jagung (i guna yg bukan creamy)
  • 1 bawang besar (dice)
  • 1 cili merah (cincang)
  • daun kucai (i skip, i boh schnittlauch)
  • 1 telur
  • Garam n gula secukup rasa
  • Air suam secukupnya
Cara² :
  1. campur semua benda.. kacau bg nmpk lawa...
  2. depends nak adunan pekat mcmn... kalau nak cucur bulat².. bancuh adunan smp buleh jemput... kalau nak mcm i punya yg terpenyek tp crispy, bg adunan cair sket n guna sudu bila nak goreng...
Nota kaki :
ouh... kalini i tak letak cili sbb mmg buat utk missLR... tp kalau nak letak cili pon, tak la pedas sgt...
anak mama dah beshaa....

tenung²kan dan selamat memasak...

missLR ♥ cucur

Salam and Hallo

oo yeeeayyy...
i mmg suka bila anak i suka makanan yg i suka... :)
haritu i buat cucur jagung utk breakfast missLR... n dia mengadap cucur tu non-stop dari pg smp tgh hari....
sambil² dok tengok mickey maush... sambil² ngap!
i ingat nak buat cucur udang saja... tp missLR suka jagung jgk... so, i combine... i buat bg crispy² sket... mmg laju la makan... :)
zoom in...ni, i dah potong utk sejukkan...
if not, missLR dok ulang2 la cakap 'mama kena ciup luu... nnt iya panasshhh....'
ni muka kelegaan dapat conquer sepinggan cucur kat dia...













hek hek hek.... padahaaaallllll.. dia tak tau mama ada lg sebesen kat dapur....

Friday, March 23, 2012

laptop cooler

Salam and Hallo

Actually, sebelum semua² benda yg i cerita dlm entry haritu rosak, i dok bertawakal je ngan laptop i nih...
usia dah menjangkau 4 tahun tp takat ni mmg setia menemani... cuma bila dah berumur tu.. ada la bunyik2 yg tak sepatutnya kedengaran...
i pernah vacum kipas dia skali.. tp lepas tu.. mcm tak dak efek apa pon.. dok berbunyik jgk...
last 2years kot, start guna cooler...
angkat ja laptop dari cooler.. kejap je ter off sendiri...
bagusnya laptop ni... bila over heat.. dia akan auto off...
tp kejap2 off...kejap off.. i pulak over heat.... tahun lepas kot, kat cooler tu ada wayar loose... kipas tengah tu kejap2 jalan.. kejap2 tak jalan...
dua kipas tak mampu nak tanggung ke'hot'an laptop i...
i dah siap tampal plaster... tampal selotape... tampal tape PVC... semua dah.... bertahan beberapa bulan...
dlm last month, semua plaster² tu pon dah tak brapa nak berfungsi dah...
tambah2 pulak ada tangan kecik dok tolak tarik laptop ngan cooler tuh...
i mintak encik suami tgkkan...
repair skali... kipas jalan... pastu rosak blk...
repair kali ke2, bila kejap jalan kejap tak jalan... terus i dapat cooler baru... canggih punya pulak tu...
patutnya terus suruh encik suami repair dari tahun lepas...
konpem dari tahun lepas i dah dpt cooler baru...
from logitech... takat skg, super duper cool... laptop bunyik pon jarang²... maybe sendawa sbb angin dah sejuk... huahhahaa...
bhgn atas... 1 kipas.. tp besar n sejuk (setakat nih...)
bhgn bawah...
nak letak atas riba pon sedap sbb ada bantal kat bhgn bawah cooler..
kipas ada 2speed... guna low pon dah ok dah...

tgk brapa lama pulak tahan yg nih....

Monday, March 19, 2012

tunic pwincess and henna

Salam and Hallo

mcm lama sgt tak jahit baju utk missLR...
baju raya haji pon tak sempat nak amek gmbr...
baru2 ni sort baju2 lama missLR... dah byk yg ketat kat perut..
antara baju2 yg i dah simpan dlm kotak, adalah dress2 yg i mula2 jahit utk missLR....
n tu la among baju2 feberet missLR... dia sudah naik hangin bila i simpan baju2 tu dlm kotak...
i pon bergegas potong kain n jahit...
esoknya tu... baju siap... i suruh try.. menangis2 pulak tak nak baju tu...
hish... kasik panas betoi budak kecik nih...
masa tu, i jz nak ukur leher saja...
bila missLR nangis2 tak nak pakai...
i : smlm iya kata nak baju princess... ni mama dah jahit.. iya tak nak...
missLR : iya tak nak mama... nnt iya sejuk... (smbl nangis mcm nak kena rotan)
i :kalau iya tak nak.. mama bg kat kakak yg suka jerit2 kat bawah...
missLR : ok.

huhhhh...tarik napas panjang2....
lepassss....

lepas 3hari baju tu siap, ada junior kat sini nak dtg rumah...
time2 tu missLR tergedik2 nak pakai baju princess...  dan2 time tu la nak cakap 'canteknyerrrrr baju mama buat... taceh² mama...'
gambar baju ni lepas dah basuh n dah pakai utk kali kedua.... actually, ni tunic.. tangan kembang... tp i buat tak kembang... tak dak reason pasaipa tak buat jd kembang... huhuu...
patutnya, ribon tu tak dak.. n skirt start dari dada...
terpaksa ubah ikut kebuncitan perut missLR... hehehhe...
ribon buleh ikat kat depan n blkg..
nak feeling mcm princess... ikat blkg..
nak feeling mcm minnie mouse.. ikat riben besar kat perooot....

dah bejoget sakan pakai baju princess tu...
tiba2 missLR diam2 masuk bilik kerja...
rupa2nya dok berangan pakai henna.. dia amek tiub henna i n tulis2 kat tangan dia...
bila i nmpk.. br dia mintak i lukis flower kat tangan dia...

ni hasilnya... lepas lukis kat tangan liya... lukis kat tangan mama pulak...
tp i terpotong hujung tiub tu besar... jd line tu pon kembang semacam... tak saanntekk.. :(
tayang henna...ngan senyum simpoooii...

Friday, March 16, 2012

Blended orange cake

Salam and Hallo
Sumber :
decochoco.blogspot

Mukadimah :
ritu teringin sesangat nak makan kek...
n harusla carik resepi yg paling simple kan... :)
resepi ni mmg perfect! simple n sedap....
cara² dia, i edit sket ikut kesesuaian..

Bahan² : ( loyang 9 inc )
  • 1 biji orange
  • 1 cawan minyak
  • 1 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *ayak together² )

Cara² :
  1. Cuci n potong orange into half.... kuarkan bijik... then potong kecik² (skali ngan kulit..)
  2. Blend limau + minyak + gula + telur smp halus... Kalau byk sgt serat, tapis..
  3. Letak orange blend dlm mangkuk then campur tepung+bp skit2 sambil kacau smp sebati...
  4. Tuang adunan dlm loyang...
  5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Nota kaki :
encik suami suka.. i suka.. missLR pon suka...
next time buleh buat lagi bila ada extra orange... :)

Wednesday, March 14, 2012

semua nak membangkai serentak...

Salam and Hallo

tuah ayam nmpk di kakinyer...
tuah manusia mungkin pada anaknyer.... hehehe...
harini bukan nak cakap pasai tuah.. pasai jebat pon bukan..

since last week, barang²an dlm rumah i ni mcm sepakat nak rosak ramai2....
emmm... mungkin sbb dah smp waktu ajalnyer.. ataupun i ada buat salah kat org...

tepon encik suami tu dah mcm tepon mami jarum dah.. sket lagi nak kena ikat ngan getah....
dah 48x jatuh menyembah bumi... dah 43x terburai isi perut...
tu pon gagah jgk menjalankan tugas...
encik suami mmg susah nak tukar brg2 dia.. nak kena paksa berbelas kali br la, dia survey...
tu br survey... belom tentu beli lg...
tp skg ni tepon tu dah teruk sgt dah... i pesan kat encik suami... kalau ada staff review, make sure tepon tu letak atas meja bertentang ngan bos... mesti bos tu terus kasi gaji up 50%.....!
hahahahahhaaa....
ok.tak lawak. itu isu sensitip...

kebetulan skg ada macam2 sale utk phone...
encik suami tak perlu pon smart phone walaupun skg ni rega dah terketaq2 punya murah... encik suami jz guna tepon utk call n msg... msg tu pon utk baca saja... susah la sgt nak tgk dia type msg...
function lain pon dia tak guna sgt... alarm clock pon setakat kasik gegar2 kat meja saja.. tak berjaya bangunkan dia... alih2 missLR jgk yg kejut pak dia... huahhahahaha...
ouh.lg skali isu sensitip.. tak leh gelak kuat²...
kalau time hangin² encik suami tak jawab call... i teringin benar nak belikan dia public phone... tp nak yg pesyen public phone yg buleh call in...

td,phone baru encik suami sampai... tepon biasa saja... tp lg canggih dari tepon i...
tak pa la... gaji dia... reward utk dia..

minggu lepas... tv kami pulak meletup... tiba² ja! kami dok dinner... pastu plup! padam.... utk selama²nya (mungkin)..
tv tu kawan kami punya... dia blk mesia.. so dia jual kat kami... memandangkan tv kat rumah lama meletup... so kami pakai tv kawan kami tu...
skg ni, tv tu pulak meletup... so, terpaksa usung tv baru masuk rumah...
bukan tgk sgt pon tv... takat melayan missLR tgk mickey maush, mister manny ngan angelina ja....
pastu mlm2.. kdg2 layan la few reality show... other than that, anak beranak tgk komputer...

aggaaaiiinnnn.... dan2 semua tv pon nak sale... 50" pon buleh beli skali angkut je... tp tu semua berbalik pada keperluan atau kehendak... bukan tak mampu... tp perlu or not...
ruang tamu rumah baru ni tak la besar mana... tak sesuwai kalau tiba2 nak memulun langut sbb nak jejugak tv 50"....
not good...not good.... (smbl geleng kepala...)

haritu i ada tanya kat fb pasai blender....
selama ni i pakai blender phillip... sgt puas hati n jatuh cinta...
tp ajal dia pon dah smp... sebelum ni takat stop2 sbb panas... skali 2,3hari lepas... terus meletup!
mmg terus tak jalan2 dah... bab blender tak leh la nak pk perlu or not... mmg perlu kalau nak masak melayu...
batu lesung pon i ada... tp tu sekadar hiasan di dapur sahaja.. huhuuu...
emergency mcmn pon, i tak guna... sanggup lg i masak masakan yg potong² ja....

kelmarin, missLR mintak i buat karipap... tgh i dok uli tepung...
tiba2 prap!
kitchen kabinet bawah dapur jatuh....
nak tergelak pulak i rasa...
serius, lepas satu...satu benda nak rosak... botak la encik suami... hahahhaa...
tp kabinet tu tak der la patah or apa2... jz skru dia tak stabil... n encik suami dah repair dah... :)

cakap pasai dapur nih, i mcm wonder jgk ngan owner sebelum ni...
dah la dapur tu kecik... kabinet dia sebelah saja... pastu siap ada meja utk makan kat dlm dapur tu... mcmn dia buat keja ntah...
pastu, i pelik mcmn kepala paip kat sinki tu buleh bercalar... kot yer pon mencuci.. tp takkan smp bercalar teruk.. cuci ka gigit...?
stove dia pon something wrong... dari 4 plates, 3 ja buleh guna.. itu tak pa lg... dah i pon tak check masa masuk dulu...
pastu yg rosak tu pulak yg medium besar...
yg tinggai... 2 hot plate kecik ngan 1 besar... n yg 1 besar tu pon tak panas sgt... kalau nak goreng ikan tu... mmg tak crispy la.. siap makan minyak lg... so, buleh bayang mcmn plate tu berfungsi...
i ni pulak spesis masak guna periuk besar... takkan nak guna hot plate kecik..?

tak aaabbihhh lg protesss.... fridge pon buleh i berangin kengkadang...
owner lama letak fridge tu depan heater... so fridge tu tak leh bukak abih.. tak ke hangin kalau i nak letak benda besar dlm fridge tu... nak kena sengetkan sket br buleh masuk... kalau benda kering tak per jgk.. kalau benda ada kuah...?

oven dia pon ada something wrong... tp tak larat dah nak cerita...

kesimpulannya...
1. i tak leh pk mcmn owner lama memasak.. mungkin hari2 dia order döner/kebab... or maybe hari2 depa makan roti ngan sup saja... sbb i tgk, periuk dia pon ada dlm 4 ja cemtu...
2. patut la masa kami nak masuk rumah ni... beriya dia kata dia nak bg free saja dapur tu.. padahal, dari mata kasar semua complete.. ada fridge, dapur siap ngan hood n ada oven build in... i pon tak teringat nak tanya semua tu function elok or not... huh...
3. lepas setahun dok rumah ni n guna dapur tu.. makin byk kemusykilan pasai barang² yg owner lama tinggalkan... tp nak luahkan kat dia pon, tiada berguna sbb la ni dia dah dok dlm bungalow kat area2 sini gak.... dah lain taraf..huuhuu...

kesimpulan yg paling kesimpulan skali...
kesian kat encik suami bila semua benda nak membangkai serentak....

Friday, March 9, 2012

redha mak ayah...

Salam and Hallo

sejak pregnant, i sgt2 sensitif..... dulu, i sgt susah nak kuarkan airmata...

i br habis tgk video sorang makcik yg kena tinggal kat hotel murah KL...
bukan takat bergenang... mmg dah meleleh2 dah airmata i...
nauzubilah.. mcmn sorang anak buleh buat mcm tu...
before this, i menangis smp ke malam tgk video nih... short movie pasai mak..
sedih... sedih sgt...
kenapa hati manusia buleh tertutup utk seseorang yg sangat istimewa...
lupa ka mcmn mak jaga n bawak kita 9 bulan n mcmn sakitnya smp nak hilang nyawa lahirkan seorang anak...
n ingat la.... doa sorang mak sgt mustajab... kalau sumpah jadik batu pon... mungkin akan termakbul....

maybe jgk anak dia tu pon hidup susah n tak mampu nak tanggung mak dia... tp jgn la tinggal mcm tu...
sekurang²nya bg pada pihak yg lebih bertanggungjawab...
tu at least, dia tinggai kat tmpt yg mmg ada org...
dulu, kes kat perlis tu... tinggai bapak kat bus stop.. lg tak dak otak....
jz sbb bini tak suka, sanggup buang bapak... tunggu la anak ko besar esok... dia tinggal ko tepi longkang pulak...

mak i among besfren i... i buleh cerita apa saja tambah2 zaman muda2 dulu..... cerita pasai boifren... cerita pasai dating... cerita pasai org yg i tak suka...
skg, cerita pasai hangin kat encik suami... hehehehe...
mak i dah makin tua.... byk benda yg dia pk... kadang2 tu kena la jgk bebel tp i tau sbb mak sayang i...
i bukan anak yg baik sgt... kdg2 i sakitkan hati mak i... tp mak selalu maafkan i.. n selalu ready bila saja i perlukan mak...
doa2 sangat Allah pelihara hati i n adik beradik i dari buat benda2 yg tak patut kat mak ngan abah....

lumrah... org tua akan kembali jd mcm budak2 bila smp masanya...
mcmn kita sabar besarkan anak... mcm tu la kita kena sabar utk jaga org tua kita...
i rasa semua org tau fact tu.. tp tak ramai org yg sanggup buat... :(

kalau kat sini... ada org bekerja yg tolak gaji siap2 utk duduk rumah org tua...
rumah org tua kat sini cantik... ramai penjaga2 yg baik.. hensem n lawa2 belaka...
n anak2 pon  buleh selalu lawat parents depa... mcmn mak ayah anta anak pi hostel, then lawat every weekend... mcm tu la sistem rumah org tua kat sini....
tak dak pon rasa terbuang ka... tersisih ka... n org tua kat sini happy duduk ngan kawan2 yg sama umur... rilek.

doa i sebagai sorang mak n sorang anak...
ya Allah...jgn la gelapkan hati seorang anak smp membenci mak ayah sendiri.... byk sgt jasa mak ayah ... tak mampu nak balas... walau hidup tak mewah... cukup la dengan menjaga hati mak ayah... cukup la dengan redha mak ayah...

Wednesday, March 7, 2012

cerita pasai missLR

Salam and Hallo

one of my BF tanya 'missLR dah buleh cakap ke..?'
huiiihhhh.... lebih dari bercakap pon buleh... dah tahap membebel dah skg nih...

mcm dah lama tak letak gmbr missLR byk2 kan...
tudiiaaaa... ni yg org panggey senyum simpul....
maaf la makshaq anim... gaya senyum mcm makshaq ajar dah makin dilupakan... huhuuu...
mata missLR sgt sepet kan...? mcm mata tok liah.... tak mcm mata mama...
sejak menjak merasa diri makin besar.. semua benda nak buat n pilih sendiri...
baju nak baju mcm princess or angelina or stephani ja... mesti skirt or dress... kalau pakai seluar pon, baju tu mesti ada unsur2 gegirl mcm ada ribbon or flower setepek dua...
ouh... ikat rambut pon ada style... hanya i saja paham...
kalau rambut mcm minnie mouse... means tocang 2...
kalau rambut mcm 'tell me'... means tocang 1...
kalau rambut mcm 'abichu'... means sanggul secotet tinggi atas kepala..
kalau rambut mcm princess... means... dendan/jalin...

n bg missLR, kalau tak ikat rambut means tak cantik... sapa punya ajaran ntah... biar la rambut org tu rebonding ka... curl ka... terpacak ka... belang² ka.... kalau missLR tak nmpk getah rambut or sepit atas kepala.. means rambut org tu tak cantik... pastu siap ajak mama dia kutuk skali pulak tu... hangin betoi aku la...
hish.

Tuesday, March 6, 2012

50 Random Questions

Salam and Hallo


BFF i bg questionaire ni utk buat entry... obvoius sgt eh i tak hapdet blog..?
so, lets merepeekk....

1. Where were you 3 hours ago?
bathroom. mandikan puteri kecik... tp end up, i yg basah smp atas kepala....
i taktau pasaipa susah sgt nak mandikan budak kecik nih... mandi smp takat leher tu, buleh kautim lg.... tp part nak basuh rambut tuu.... jenuh berkungfu... nnt mesti kuar ayat sedih mcm..
'jgn basuh rambut iya mama... nnt iya sejuuuukkkkk'
'no...no mama....iya saket mata niiii....'
padahaaaalllll..... kalau biar dia berendam smp kecut kaki tangan... tak dak pulak gaduh sejuk ka sakit mata bagaii.....

2. Who are you in love with?
latest, liya raihany... ♥

3. Have you ever eaten a crayon?
sejak akhil baligh ni tak la... tp tak tau la kalau kecik2 dulu ada tetelan beberapa gigit...
huhuhuhahahhahahaha...

4. Is there anything pink within 10 feet of you?
offfkooosssss....
almost semua mainan missLR kaler pink... mcm yg i slalu bebelkan kat entry2 sebelum nih.. kat sini... mcm dah tetap... pink utk girl... blue utk boy... n kaler2 universal sgt la terhad...
yg paling berada within 10ft, adalah set meja ngan kerusi missLR.. hadiah 2nd besday dia ritu... selain tu... anak patung 'Mimi' pon kaler pink... ada atas meja pink missLR... then ada pensel2 kaler missLR jgk.... ada 3 batang warna pink....
then, ada highchair pink missLR kat depan i nih... tepi i... ada botol air pink yg nenek ngan atuk bg... tepi botol air.. ada 3 getah rambut pink...
cukup...?

5. When is the last time you went to the mall?
soalan kasik sebak nih.....
bila ek last time... ooo... ada2... bulan lepas kot... kat Mainz.. pegi sebab nak tgk parade... dari jauh missLR excited nak tgk... bila dah smp dekat, dia takut sbb pancaragam tu bunyik kuat...
i tak sempat nak amek video dia cerita... tp mmg 2,3 minggu jgk la dia dok bercerita pasai parade tu...

6. Are you wearing socks right now?
eh.mana tau nih...suspek.

7. Do you have a car worth over $2,000?
kereta under nama i... ada 2 bijik... tp dua2 bukan i yg guna...

8. When was the last time you drove out of town?
nih lg satu soalan kasik sebak...
kat sini, mmg tak pernah drive... last time drive pon, tahun lepas,  dari tanah liat ke mengkuang je kot.. tak smp 10 minit drive... huhuuu.. dari kampung ke kampung... tak masuk town pon...
errgghhh.... tak buleh ingat bila last drive pegi town... (tetiba stress..)

9. Have you been to the movies in the last 5 days?
jgn kata 5 days.... last 5 years pon tak....

10. Are you hot?
ofkos..! bukan takat hot... tp gorjes jgk... hahahhahahahaaaakkktuuuiiiihhh!

11. What was the last thing you had to drink?
air oren hohes C...

12. What are you wearing right now?
baju encik suami ngan suar legging...

13. Do you wash your car or let the car wash do it?
emmm... kalau ada keta... maybe anta car wash kot... sbb kat sini mcm tak lojik ja basuh sendiri .... dah la rumah pon atas kayangan... agak² rajin sgt pon... lap2 ngan kain ja kot kat parking lot...

14. Last food that you ate?
kek oren.. smlm, teringin sgt nak makan kek... terus carik resepi kek yg simple (mcm la selama ni dok buat kek yg susah2)....
dah siap... makan panas2... layaannn.... :)

15. Where were you last week at this time?
erm... rasanya kat toom markt kot...
lately kerap bawak liya pi jalan² kat supermarkt.... dari rumah ke area situ dlm 10 minit jalan...
harap2 buleh kurus la before bulan 5....

16. Have you bought any clothing items in the last week?
last week tak dak... last 2 weeks ada...
i ada beli baju missLR n i borong baju sleeveless utk i yg rega 5€... ada la 4,5 lai kot.. utk pakai ngan cardigan... akan tetapi.... mcm jarang... so.. end up buat pakai kat rumah ja...
tp dok kena menjawab ngan missLR...
'mama! kenapa mama tak pakai baju nih? tak der tangan pon...! '

17. When is the last time you ran?
kerja as surirumah ni jgn kata berlari... jogging ada... lari setempat ada.. ketuk ketampi ada... mcm2 terpaksa buat even dlm rumah....
tambah2 kalau ada anak yg mcm spring... mak² kena la jd double spring....

18. What's the last sporting event you watched?
boxing. a day before tv kat rumah ni meletup... huhuu...
rupanya jermen glemer ngan boxing... among sport yg depa suka la kot...
even hero boxing depa bukan asal org jermen.. tp mmg kerap la ada boxing games kat tv...

19. What is your favorite animal?
nih utk bela ka utk suka2...?
errmmmm... i suka butterfly...

20. Your dream vacation?
huh.... again... soalan kasik sebak...
i teringin travel ngan caravan yg mcm rumah tu... tak semestinya pusing europe.. kalau pusing semenanjung mesia ngan caravan tu pon mcm cool jgk...

21. Last person's house you were in?
achik. mana ada rumah org lain yg i nak melentey kat sini...
pusing2 rumah achik...pusing2 rumah achik... agaknya kalau achik dah boring tgk muka i... i kena lepak kat taman bunga pulak... huhuuu....

22. Worst injury you've ever had?
time eksiden moto kat federal highway... visor pecah n kena muka i... mmg mulut bengkak gila2... hidung bercalar.... pipi n dahi pon bercalar... lekat la scar kat dahi mcm harry potter dekat 3,4 bulan jgk....
tp Alhamdullillah... la ni dah gorjes blk... tak dak patah or bengkok kat mana2...

23. Have you been in love?
:) mesti laaaa~~

24. Do you miss anyone right now?
yes.

25. Last play you saw?
movie ka theater...?
last movie was azura 2012... i tgk last 2weeks kot...
last theater....errr..... PGL.. i tgk b4 kawen.. plg2 pon last 5years...

26. What is your secret weapon to lure in the opposite sex?
biar encik suami je la tau....

27. What are your plans for tonight?
malam rabu... tak dak apa kot... jz continue ngan quilting n kacau missLR...

28. Who is the last person you sent a Facebook message or comment?
geng² usrah.... :)

29. Next trip you are going to take?
errrr.. blk mesia kot...

30. Ever go to camp?
harus la...waktu muda2 dulu.. tiap2 minggu pegi camping...

31. Were you an honor roll student in school?
so-so.. tak la hebat mana sgt....

32. What do you want to know about the future?
tak dak apa... Allah tau yg terbaik...

33. Are you wearing any perfume or cologne?
skg...? tak...
kalau nak kuar...pakai la... ada few perfumes yg semuanya ikut taste encik suami.. sbb hidung i tak reti nak bau perfume sedap or not...

34. Are you due sometime this year for a doctor's visit?
tak.

35. Where is your best friend?
in my heart.
ceeeehhhh....

36. How is your best friend?
fine,thank you

37. Do you have a tan?
tak.

38. What are you listening to right now?
lagu ABC missLR... dia dah ulang 14x kot since pagi td....

39. Do you collect anything?
br plan nak collect satu spesis benda nih.... tp masalahnya.. i tak dak tempat nak simpan...

40. Who is the biggest gossiper you know?
hahahhahaha.... soalan yg best tp lawak...
ada la org tu... hihihiihihiii....

41. Last time you got stopped by a cop or pulled over?
never kot...

42. Have you ever drank your soda from a straw?
errr... ya...

43. What does your last text message say?
msg utk encik suami
'anak papa bgn tido, carik papa... dia kata, mana papa nih...iya demam...papa jgn pegi ofis, jaga iya jee...'

44. Do you like hot sauce?
ofkos...siap berangkut kalau nak pegi makan kfc kat sini....

45. Last time you took a shower?
last 2days... td mandi berendam ngan missLR....

46. Do you need to do laundry?
wajib la cik bedahh oooiii....

47. What is your heritage?
melayu+cina+arab

48. Are you someone's best friend?
paling² pon best fren encik suami.... :)

49. Are you rich?
kaya ngan senyuman walaupun gigi senget...

50. What were you doing at 12AM last night?
tido....

awal2 semangat nak buat entry ni... akhir2 dah tak brapa ada idea nak tulis... pikiran terganggu ngan lagu ABC yg missLR bukak..
tanpa segan silu i nak paksa org buat bendalah ni jgk...
puan wawa
puan siti hajar
cik siti amir
tp kalau ada org lain nak buat...silakan...pastu tinggal link so that i buleh pi jenguk skali...

Friday, March 2, 2012

Gemüsepfanne mit Hähnchenfilet

Salam and Hallo
Sumber :
buku 'Schellers aus der Pfanne' - 'ringkas dari kuali'

Mukadimah :
i dah tak larat nak telan santan... so carik resepi yg lebih sehat dengan harapan esok2 berat badan turun 3-4kg...
bahan² n cara masak i edit sket...

Bahan² :
  • 4 ayam fillet ( i guna bhgn thigh ngan drumstick)
  • 2-3 sb jus lemon
  • 1 tin cendawan butang (champignon)
  • 1 carrot
  • 1/2 kubis cina (i guna kubis)
  • 1 bawang besar - dadu
  • 1 kiub ayam
  • 1 cili merah
  • 1/2 sk Thymian - chop
  • 1/2 sk Petersilie - chop
  • garam n white pepper

Cara² :
  1. Perap ayam dgn garam +  white pepper + lemon dlm 10 minit..
  2. prepare sayur...
  3. panaskan 2-3 sb minyak... goreng ayam... blk²kan ngan api medium... then, asingkan..
  4. pan yg sama.. tmbh 1sb minyak.. then masukkan carrot... 
  5. masukkan bawang + champignon + kubis + kiub ayam + cili + garam + pepper.. kacau sket then masukkan air secawan... 
  6. letak ayam di atas sayur...tabur Thymian n petersilie... tutup pan...
  7. masak dlm 5-10 minit or smp ayam masak...
Nota kaki :
org sini biasanya lepas half cook, depa masukkan dlm oven n masak dlm oven smp siap..
resepi ni simple mcm masak sayur campur je cemtu...huhuuu...
i nak cuba kurangkan mknn2 yg tak brapa sehat...
esok² kita masak ikan steam pulak... campak sayur byk2...
seehhaatt.....

tenung²kan dan selamat memasak...