berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, February 28, 2012

org mesia makan lamb chop... org obersi makan nasik lemak...

Salam and Hallo

i chat ngan kawan i last 2weeks kot...
dia tanya senang ka makanan halal kat sini...
jawapan i : yes.senang..
sebab kampong yg i duduk skg ni mmg penuh ngan org turki n morroco.. so kedai depa pon bersepah²... byk smp buleh pilih yg mana murah.. yg mana fresh...
kedai pakistan yg juai megi mesia pon ada.. hikhikhik...
kiranya cakap pasai makan, agak senang kat sini... i mean, kat kampong i duduk ni la... maybe ada tempat lain yg susah jgk nak dpt benda halal...

then kawan i tanya : masak apa harini...?
i jawab : ingat nak buat masak lemak...
terus dia gelak.... siap ada LOL kat blkg ayat dia... kira lawak sgt la tuh..
dia kata... dia br sudah makan spagetti kabonara....
pastu dia kata... kenapa terbalik.. patutnya dia makan masak lemak... i kat sini makan spagetti...
i diam.... ermm... tak tau nak jawab apa...

pernah skali, sorang kawan yg kerja chef mai rumah i...
dia kata.. dia pelik kenapa melayu pegi mana2 pon asyik carik makanan melayu... mat saleh pegi mesia pon makan nasik lemak...

perut i buleh ja masuk makanan apa2 pon... even yg nmpk pelik...
tapi... encik suami pure perut melayu.. hari2 mau nasik... bg i tak dak masalah pon nak masak nasik hari²... resepi kat internet besepah... pilih ja nak masak apa pon...
kalau nak masak western food pon buleh... tp utk family i, sekali sekala je la..
sbb nmpk gaya mcm anak dara i pon perut melayu jgk...huhuuuu....

2,3 tahun lepas kot kuar artikel pasai semua E-code di europe diisytiharkan halal oleh jabatan agama Islam seluruh europe...
E-code yg number2 tu... kecuali yg terang2 dia tulis ada gelatin haiwan... ada alkohol... ada gelatin babi... or any bahan yg terang2 tak halal...
contoh macam kat jermen, byk je barang² makanan kat supermarkt yg dia letak gelatin binatang.... so better belek every single thing benda yg kita nak makan... even roti sekalipon..

utk cerita pasai E-code tu ... buleh refer kat sini...
Ceramah Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman
n fatwa ni... (dari European Council for Fatwa and Research - Fatwa Book 1)
Fatwa (34)
Q) The ingredients of some foods contain items which are denoted by the letter "E" and a string of numbers. We were told that this denotes items manufactured from Lard or Pork bone and marrow. If this is true, what is the Shari'a ruling on such foods?
A) The items which carry the letter "E" and a string of numbers are additives. Additives are more than 350 compounds, and could be either preservatives, colouring, flavourings, sweeteners, etc. These are divided into four groups according to their origin:
First: compounds of artificial chemical origin.
Second: compounds of vegetal origin
Third: compounds of animal origin
Fourth: compounds dissolved in Alcohol
The ruling on all these compounds is that they do not affect the status of these foods being Halal, due to the following:
The first and second groups are Halal because they originate from a permissible origin and no harm comes from using these items.
The third group is also Halal, because the animal origin does not remain the same during the process of manufacturing. In fact it is transformed radically from its original form to a new clean and pure form through a process called "chemical transformation". This transformation also affects the legal ruling on such ingredients. Therefore, if the original form was unclean or Haram, the chemical transformation changed it to another ingredient which requires a new ruling. For instance, if alcohol changed and was transformed to vinegar, then it does not remain Haram, but carries a new ruling according to the nature of the new product, which is Halal.
As for the fourth group, these items are usually colourings and are normally used in extremely small quantities which dissolves in the final product form, which deems it an excused matter.
Therefore, any foods or drinks that contain any of these ingredients remains Halal and permissible for the Muslim's consumption. We must also remember that our religion is a religion of ease and that we have been forbidden from making matters inconvenient and hard. Moreover, searching and investigating into such matters is not what Allah (swt) or His Messenger (ppbuh) ordered us to do.
[Second Session]


wallahualam..

secara keseluruhannya, ofkos la ikut taste masing² kan nak makan malaysian food or western or indian or vietnamese food...
walau di mana pon kita berada... kalau dah tekak suka makan budu... ofkos import jgk walaupun mahai... heheheh...

ok. i nak pi makan buboq kacang ijau..
tata.

Monday, February 27, 2012

jawi and lipat

Salam and Hallo

18 feb 2012, i ajak missLR main lipat² kain...
utk 1st step, ajar lipat seluar dulu....
passed!

dua hari lepas tu... ajak dia lipat kain lagi.... (tu jer la keja mak ko liya oooii... basuh baju.. lipat baju... basuh.. lipat... basuh... lipat...)
missLR ambek sendiri seluar dia... n lipat sendiri...!
bukti.
semua tu dia lipat sendiri... kecuali suar tebal purple bawah skali...
lg kemas dari papa lipat... serius!

n ni... among game missLR...
tulis2 jawi n blaja bahasa arab...
kita kena ikut arrow n touch semua titik2 hijau tu... then akan dpt star...
n average missLR dapat 3-4 star...
even ketar2 jari ikut arrow tu... tp not bad gak la... :)
n gmbr atas ni... 2nd time dia dpt 5stars....
punya la meloncat missLR tunjuk kat i... then lari2 pulak tunjuk kat papa dia...


i am so proud of u, anak... ♥
semoga dipermudahkan semua urusan smp besar nnt... insya Allah...

Wednesday, February 22, 2012

Sotong goreng kari

Salam and Hallo
Sumber :
encik mat gebu

Mukadimah :
ada sale sotong kecik.. haper lagi... terus ambek semua....
niat di hati nak buat sambal tumis... tup² jadik kari tumis...
layaannn....

Bahan² :
  • 500 gram sotong *
  • 1/2 sb rempah kari*
  • 1/3 sk serbuk kunyit*
  • 2 bawang putih, tumbuk lumat*
  • 1 bawang besar, hiris
  • 1 bawang putih, hiris
  • 2 cili hijau, hiris
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 camca besar sos tiram
  • Garam dan gula
  • 2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Cara² :
  1. Satukan bahan² tanda * n perap 20 minit
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari smp wangi... 
  3. Masukkan sos tiram n sotong, gaul rata dan tambah air sket..
  4. Biar kuah pekat sedikit, masukkan garam n gula sesedap rasa... 
  5. Last, tambah jus limau.. kacau² sket..siap.
Nota kaki :
encik suami TERpaksa tambah nasik sebab sotong nih...

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, February 21, 2012

cerita roti yg menjadi utk pertama kalinya...

Salam and Hallo

SMILE!

ingat senang nak buat roti...?
org lain ada BM... dah senang hati...
i ni ada BM pon susah hati...
sikit lagi nak campak dari tempat tinggi...

pergghhh...tetiba jadik pantun.

i still dok try n error ngan BM i tuh...
setelah mengaut sebahagian petua petui yg ada dari blogger² n para peng'roti'2 sekalian..
last²... jadik la roti sosej nih...
hebat tak i...?


hahahhahahahahahahaaaaakkktuuiiihhhh....
br dapat buat sekali lepas ujikaji 43 kali dah nak tanya 'hebat tak i...?'...??!!
tp tu la... u'll never know betapa lebarnya i sengih lepas kuarkan roti tu dari oven...
homaigoddd.... akhirnya i berjaya buat roti...!

n lepas i baham seketoi...
tester kedua pulak amek tempat....
perati betoi2 kenapa dia makan mcm tu...
sbbnya, dia kata roti tu panas.. dia nak makan cocej jeerr....
lepas i tiup2 sket... br dia makan roti...
tak ketinggalan puji²an utk mama tersayang.. 'cedapnyer wotiii.... pandai mama macak....!'
bila i dah nak tutup camera missLR kata...
'mama... senyum macam ni mama tak ambek lg...'
hoohohoohohoooo.... pose wajib!
last, gambar makan sosej dengan jari masih melekat di pipi....

mama pon time amek gmbr ni dok sengih tak abih lg sbb roti menjadik....

i love u la abang...
(tiba².)

Saturday, February 18, 2012

i will follow yyyoooouuuu.....

Salam and Hallo

ada seseorang me'message' i tanya kenapa i delete dia dari jadik follower i... siap sentap² kawan tuh ingatkan i tak bg dia baca blog i...
actually, i tak delete pon... even, i tak tau pon mcmn nak delete follower² tuh...
betul.tak tipu....

i rasa sebab dia satu ja...
dulu...blog cahya schatz ni kena virus apa ntah...
ramai yg tak leh bukak blog cahya schatz.. n kalau buleh bukak pon, kuar web/iklan yg pelik2...
so.jalan penyelesaiannya ialah i export n import blog cahya schatz...
blog lama... dah ada 200 lebih follower... i pon tak tau yg bila export, gadget follower tak ikut...
link2 n post2 lain semua buleh copy... tp, gadget follower kena start from zero blk...
i mcm tak pk sgt pasai follower... so i tak la beriya pk mcmn nak bg follower lama jadik follower kat blog baru nih...

i still guna nama n link blog yg sama...
i pk... kalau org tu simpan link or bookmark blog i... so tak kisah la sgt pasai jadik follower ke tak....kan...?

i am very sorry pasai gadget 'follower' lama tuh....
better i betulkan blog i supaya uol buleh baca dari staykan follower yg beratus tu tp uol tak leh baca blog i... kan...?
(budget mcm besstt je kan... padahal yg tanya tu sorang je... :p)

feel free utk follow blk blog i kalau nak...
if not, teruskan la membaca blog i nih... :)

world peace!

Monday, February 13, 2012

Ayam bercili masak ketumbar

Salam and Hallo

Sumber :
ebook Resepi Nusantara

Mukadimah :
tengok resepi mcm sedap... tp sbb blender mcm segan² nak blend... dah jd satu kerja smbl makan, smbl asingkan bendasing....
bhn² n cara² kat bawah ni i dah edit ikut keadaan kat rumah i...

Bahan² :
  • 1/2 kg ayam
  • 2 bawang besar*
  • 3 bawang putih*
  • 1" halia*
  • 4 sb biji ketumbar*
  • 1 sk jintan manis*
  • 4 sb cili boh*
  • 2 asam keping
Cara² :
  1. Gaul ayam dengan garam n kunyit dan goreng smp garing... letak tepi...
  2. Blend bahan yg tanda *....
  3. Tumiskan bahan blend smp pecah minyak... kacau²..
  4. Kalau pekat, tuang air sket...
  5. Masukkan asam keping, garam n gula.
  6. Last, masukkan ayam n gaul bg nmpk cantik....

Nota kaki :
kering... tak der kuah... tp sedap sbb rasa rempah....

tenung²kan dan selamat memasak...

Friday, February 10, 2012

German customs

Salam and Hallo

ritu, ada junior kat sini post 1 artikel kat fb... pasal custom² org jermen... n i rasa menarik nak share kat blog (actually nak penuhkan blog...huahhahaaa...).. alasan lain ialah, nak lebih kenal org² kat sini... pepatah kata... tak kenal maka tak cinta.... kalau tak cinta pon, plg2 tak nak la smp nmpk canggung among them kann...

info ni i ambek dari paper english jermen - the Local
i amek 4 points saja...kalau nak baca full.. buleh click kat link tuh...

Saying hello to everyone in a lift, train compartment, shop...
...is just one of those things in Germany
Photo: DPA

oooooo yes! n i love this custom...
mmg dlm Islam ajar kita greet sesama kita tak kira kita kenal or not... tp dah akhir zaman ni, mmg dah dijangka org Islam hanya greet org yg kenal² saja...
n ada jgk sahabat Nabi kata, akhir zaman adab2 Islam ni akan lebih byk di amal oleh org yg bukan Islam....
kat jermen, tak kisah la kat mana pon, mmg depa akan greet... good morning... hallo... hai... good bye... have a nice day....
cth : kalau masuk kat waiting room klinik, 27 org masuk... 27x la kita akan dgr org greet kita... n bila depa nak blk... mesti depa akan say bye kat semua org yg ada dlm waiting room tu...
cth 2 : cashier kat kedai... without failed, setiap org nak byr... cashier akan say hallo or guten tag.... then, kalau dah habis tag barang... wish 'have a nice day'... or have a great weekend'... kalau 43org... mmg 43x dia dok ulang....
sgt bagus kan...?

Never throw a birthday party early
Throwing a birthday party before your actual birthday is a cardinal sin in Germany. Since Germans normally supply the cake and all the drinks, if you do throw a bash before the big day, you could end up with an empty wallet to go with your year's bad luck.
Photo: DPA

i dah pernah cerita pasai custom ni masa besday missLR haritu...
buleh tahan la jgk superstitious org jermen nih... huhuuuu....
besday party missLR, i buat a day before actual birthday dia... no choice sbnrnya.. sbb kalau buat next week tu... ramai yg tak dak....
so achik kata... jgn wish... jgn nyanyi lagu besday... jgn anggap tu birthday party...
buat doa selamat tak pe...
tp end up ngan 2 bijik kek... 2x tiup lilin... 2x nyanyi lagu besday...n belon penuh hall....
the next day, masa birthday missLR... lagi skali potong kek... lg 2x nyanyi lagu besday... n lg 3x tiup lilin...
puas?

Knocking instead of clapping
In Germany clapping is reserved for the theatre, or a concert. In schools and universities, students knock on their desks instead of offering a round of applause, some academics even claim that clapping would be a sign of disrespect – as if the audience were trying to ridicule the lecturer. In some social circles, a person may also knock on the table to signal their arrival.
Photo: DPA

i pernah tgh few times gmbr kat tv... kalau meeting mesti depa ketuk meja...
kat parlimen mesia pon kan....?
tp tak der la kalau tepuk tangan jadik rude kan...? ke ya...?

Schultüte on the first day of school
On their first day of school, German children are presented with a big paper cone – the Schultüte - jammed full of goodies, in the hope that it’ll cushion the blow. Some universities have adopted this tradition recently, presenting students with cones filled with essentials such as energy drinks.

Photo: DPA

custom ni pon lain dari yg lain... n i liiikkkkeeee....
comey ja... tiap kali mula semester baru... nmpk la bebudak nih dok usung cone tu pi sekolah...
beg depa besar saja... tp tak dak apa pon.... abih2 letak bekal ngan kertas 2,3 lai... pastu pensel 2,3 batang...
dlm cone tu ada mcm2 la... cekelat... air... keropok... chips....
buleh la jd modal nak mula sembang ngan kawan baru... :)


n point² bawah ni...
i tambah base on info kat internet yg bersepah² n yg i rasa mmg custom kat jermen...

1. "let's go, I'll pay"
oouuhh...itu tak semestinya walaupun kawan kita yg ajak pi minum or makan...
sama jgk kalau member ajak pi tgk wayang... dia jz ajak... tp tak semestinya dia nak belanja...
encik suami selalu tersalah paham masa mula2 join member jermen kuar lepak.. kalau depa ajak minum.. means sendiri2 byr... n kalau depa ajak main boling pon sendiri2 bayar...

2. Resting on Sunday
yes! sunday means hari aktivit dok rumah... semua kedai n office tutup... jalan lengang...
depa sgt2 menghargai cuti depa...
kalau mcm kat rumah i... syarat dia mmg tak leh bising on sunday... tak leh repair rumah.. tak leh buat something yg berbunyi kuat...
n i ada baca kat mana ntah... kat few tempat... ada Sunday-quiet-law...
tak leh bising.. tak leh buat kerja on sunday... tak leh basuh keta... repair rumah... even sidai baju pon tak leh!

3. Shaking hands
selalunya Europeans prefer cakap hello n kiss pipi bila jumpa...
tp jermen,depa prefer shake hand...
skg ni dah campur² bangsa... ramai la jgk yg shake hand n kiss pipi among depa...
tp, custom jermen, shake hand... tak kira la among kawan or among org baru kenal...
cth: bila masuk kat satu tempat baru n ber'shake hand' ngan someone.... kita sbnrnya kena shake hand dengan everyone individually, termasuk dgn budak² yg ada...

4. Jemputan
Jerman sgt susah nak jemput org pi rumah depa... plg² pon family n betoi2 good fren...
tuan rumah i dulu, anak dia nak jumpa pon kena buat appointment....huhuuu...
so. custom depa....satu, mesti kena bawak cekelat, hadiah or bouquet bunga... tapi, jgn bunga ros merah (lambang nak ngorat).... jgn bunga carnation (lambang berkabung)..jgn bunga lily or chrysanthemums (tu utk funerals).... tp kalau kita tau org tu mmg suka gila kat bunga carnation, maybe buleh la kot bawak... nak selamat n plg cool, bwk mixed bouquet...setel!
utk org yg bukan muslim.. buleh jgk bawak wine... tatapi, kena bawak import punya.. kalau bawak german product punya jgk, dea anggap mcm perli tuan rumah sbb tak leh serve good quality punya wine...
tp, i rasa kalau utk org yg kita dah rapat... ok la kot...
last, adalah normal utk depa bukak hadiah once depa dapat... :) (so tak yah balut hebat2... riben hebat tak pa... :P)


5.  Puntual
ouh..depa mmg puntual... so please be puntual too... jgn sekali2 mai awai... n jgn smp lewat lebih dari 15minit... kalau ada hal lain... call or msg....

6. Straight to the point
ooo yes... depa tak reti nak cakap beralas....
kalau kita pakai baju tak cantik.. depa cakap kata baju tu tak cantik... serius!
n even budak2 pon buleh tegur mak bapak kalau mak bapak buat salah...
contoh : mak tak bg makan depan tv... tp mak buat... anak jermen, akan terus tegur mak dia mcmn mak dia dok tegur dia....



soooo.. i rasa tu ja...
semoga bermanfaat utk sapa2 yg nak geng n duduk kat jermen....
kalau ada info yg salah, mintak dibetulkan... i pon kutip2 info dari internet n dari apa yg i tgk selama dok sini...
sekian.

Monday, February 6, 2012

Daging Masak Stew

Salam and Hallo

Sumber :
buku Pandai Memasak

Mukadimah :
simple... sedap... wangi...
i dah buat few times ngan daging, this time i guna tulang² sket...

Bahan² :
  • 250g daging - i guna tulang ngan daging
  • 3 kentang - dadu
  • 2 carrot - dadu
  • 2 bawang besar - hiris
  • capsicum - hiris
  • 2 cengkih
  • 1 buah pala - i guna 1sk serbuk pala
  • 1sk serbuk lada hitam
  • 2sb kicap
  • garam n gula
Cara² :
  1. potong daging mcm nak buat sup n campur dgn kicap, garam n lada hitam..
  2. tumis bawang....then, masukkan daging/ tulang...  kacau² sket...
  3. masukkan air + serbuk pala + cengkih...
  4. biar smp daging empuk...
  5. bila daging dah empuk, masukkan kentang, carrot n capsicum... masak smp kentang lembut...
  6. kalau nak kuah pekat, letak tepung+air sket...
Nota kaki :
suka bau buah pala... dpt jeruk pala pon sodaappp....

tenung²kan dan selamat memasak...

Crita pasal BM lg...

Salam and Hallo

Homaigooddd.... Tak abih lg ke'stress'an i ngan BM i... Ritu dah anta repair.. Pastu kenwood dah return... Tp rupanya, tambah kerosakan... I anta blk.... Kenwood return... Rupanya dia terus anta BM baru... Tp tu la... Kalau dia nak repair pon tak berbaloi... Sbb rega pos blk n repair pon dah lebih dr rega BM tu...

I rasa maybe i ditakdirkan uli roti ngan tangan ja... So that, buleh tmbh kekejalan muscle2 lengan i...hahhahaaa....
BM br nih pon kuarkan result yg sama...
Encik suami dah start uh-eh2 la... Takkan la dah dpt yg br pon, result sama jgk...
So...i surf review2 org lain...
Homaiiigggooodddd...rupanya ramai yg komen negatif jgk...
Dulu masa survey nak beli...survey generally saja apa BM yg baguih... Tak go detail pon...
Mmg generally, model BM i antara top 3 yg the best.... Tetappiiii.... Bila go details, rupanya tak la baguih sgt.... Demz.

I nak berhangin2 pon, tiada berguna sbb mustahil encik suami nak melayan kemeroyanan i... So, better i try n error saja...
Smlm, i try activekan yis dulu...
At least, doh i tu naik lawa la jgk... Muka i dah berseri2 time tu...mcm dpt berita kata pregnant pulak....
Tp, bila i tunggu smp bunyi bip... I kuarkan doh tu, tgk2 dah jadik roti!
Hangin ke tak...?

Ofkos i hangin....
But again... Tak dak sapa nak melayan kehanginan i....

Terpaksa la buat hipotisis kedua...iaitu kurangkan/lebihkan air kot...
Sgt frust dgn BM i....sob..sob...

Saturday, February 4, 2012

teringin

Salam and Hallo

i teringin nak bercucuk tanam... tp memandangkan i duduk atas kayangan... maybe i kena tukar idea bercucuk menjadi menabur....
yes.. menabur benih di dlm hidroponik... tp dlm keadaan yg sejuk gedik² ni.. kat mana pulak i nak letak bekas hidroponik tuh...?
yaaa...itu persoalan yg baik...
maybe i kena bawak bersabar n tunggu summer...

cuaca diramalkan akan cecah -17... n setgh2 tempat, cecah -34...
ok.i dok rumah... tp still kena pakai berlapis² n on heater..
snow tak turun²... maybe sbb bumi dah tua... kesian bumi...

ouh... memandangkan i kata tak dak idea dah nak hapdet blog...
my cousin kesygan a.k.a peminat tegar missLR bg idea soh buat challenge nih...
ada sapa² nak join...?
kalau nak join... kopipes ja bendalah ni... then roger...supaya i buleh tiru idea.... hahahahhahahaaa...

ok.tak lawak.

Thursday, February 2, 2012

tutup blog

Salam and Hallo

minggu lepas, sgt kuat perasaan nak tutup blog...
sbb dah tak brapa ada idea nak hapdet...
pernah 2x kot KIV, tp time tu pulak idea mencurah²... maybe betoi kata some blogger, bila takdak idea... kasik tutup...
bila ada idea... bukak blk...
tp i jz takut, bila tutup kali ke-3, blog ni akan tertutup terus...

missLR skg byk buat LIVE performance utk family... so tak yah cerita kat blog dah...
sbb niat i buat blog pon mula² sbb nak cerita pasai missLR kat family...
lama² dah jd habit pulak hapdet blog.. skg ni habit hapdet² ni mcm kureng pulak..

TETAPI....
last few days, i ada letak status kat fb... ada la 4,5 org yg tak bg tutup... n ada 2,3 org yg rupanya jadikan blog i nih sarapan pg before keje... huhuu....
yg paling menyentuh hati, bila i sembang ngan sorang sahabat nih...
sahabat : selagi blog tu mendatangkan kebaikan.. kenapa nak tutup...? ada info² yg maybe ko rasa tak berapa berilmiah, tp sebenarnya jd reference reader....
i : tak byk kott... merapu² n cerita missLR byk la...
sahabat : maybe jgk cerita missLR tu yg jd panduan org lain.. or at least, buat reader happy bila baca... biar jer la blog tu... bila2 ada idea... hapdet...
i : oo...cemtu eh....?
sahabat : ingat tak... ko pernah kata kat aku... kalau org ajar ko, lepas A mesti B... takleh H....? selagi org tu dok amal ilmu yg ko ajar.. n dia plak ajar org lain ilmu tu.. semua pahala tu ko dapat... sama gak ni.. ko letak resepi apa ka.. org masak.. n bg family depa kenyang... ko rasa Tuhan tak bg apa2 reward utk ko ke...?

* ayat dah di edit² sket supaya nmpk sopan as nasihat... kalau kopipes ayat betoi dah jd mcm ayat nak gaduh jer....kah³....

so,i decide... setakat ni.. i tak tutup lg... tp korang tunggu la bila pulak nak ada entry...

♥korang... (dan²)