berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, January 27, 2012

Kurma Ayam

Salam and Hallo

Sumber :
ebook resepi nusantara

Mukadimah :
selalu tak brapa jadik... kalini mcm sedap hingga mencicah roti ke titisan kuah yg terakhir...

Bahan² :
  • 1/2 kilo ayam
  • 2 ubi kentang - ptg4
  • 1 bawang besar - ptg 4
  • 2 sb kerisik
  • 1 tin santan pekat (+-400g)
  • sedikit kayu manis dan bunga lawang
  • gula dan garam secukup rasa

Blend
  • 7 bawang merah
  • 3 bawang putih
  • 1" halia
  • 5sb rempah kurma Adabi + air
Cara² :
  1. Tumis kayu manis, bunga lawang n bahan blend smp bau wangi...
  2. Masukkan ayam..kacau.. biar smp setengah masak...
  3. Masukkan santan.... kacau...
  4. Masukkan kerisik.. biar smp mendidih dan ayam masak....
  5. Masukkan ubi kentang n bawang...tunggu smp lembut...
  6. last, tambah garam secukup rasa n gula...
Nota kaki :
org dah lama terer masak kurma... i br nak reti....

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, January 24, 2012

posing² missLR

Salam and Hallo

td dok susun² gmbr... terjumpa gambar² ni...
semua ni gmbr yg upload kat fb... tp tak sure letak kat blog or not... ada gmbr lama jgk...
among gmbr latest missLR....
cayaq hati i tgk gmbr ni...
i print n letak dlm frame then suruh missLR letak dlm beg kerja encik suami...
skg, gmbr ni ada kat meja ofis encik suami... :)
ni gambar bulan 4 tahun lepas.. summer, kami pi jalan kat Rüsselsheim n tgk party org Greece... ada tarian.. n ada jual makanan² depa....
masa ni,missLR melopong tgk kak zurina peluk² n kiss² ngan tokchik....
ni masa blk mesia tahun lepas... kat rumah maklang... celebrate besday kot... n bila blk mesia, otomatik baju jd seksi...
masa ni awal² dia blaja smile mcm tu.... pipi pon tembam lg masa nih... :)
ini gambar masa umur dah 2tahun lebih... dah reti mintak nak tgk mickey maush kat komputer mama... kaki siap silang panggung... kalau panggey pon jeling² ja.. sbb focus sgt tgk mickey maush...
baju tido tu konpem² papa yg pakaikan... semedang baju ngan seluar tak sama... alasan: tak jumpa...
among my favourite picture.. itu, spek ke2 missLR.. spek 1st dah selamat kena gigit smp patah satu kaki...
this one... antara harta kesayangan dia... kadang² dok rumah pon, kalau matahari panas.... missLR tgk tv smbl pakai spek... ada style lah!
ini masa raya haji tahun lepas....
lepas buat makan² kat rumah student rheimers... achik bawak kami pi funfair.. semua benda missLR takmau naik.. kecuali horse...
bayangkan, semua org kat tepi² tu dok seronok tgk dia... kepala missLR terangguk² ikut step kuda tu.. dia dok blkg skali pulak sbb naik ponny...
tp dia brani... ada la kot 5x pusing... last round tu... br dia kata.. 'papa...iya tak nak naik horse dah....'
mcm anak cina... :P
gmbr ni uncle apiz buat refer utk potret besday missLR... mmg sebijik...
missLR pon bila tgk lukisan tu... dia kata tu dia... :)
ini gmbr lama.. masa blk mesia tahun lepas... masa ni dia tak konfiden nak lompat² bagai lg...
berjalan n lari dah laju... tp aksi² lain tak brapa bravo mcm skg nih...
padang hijau tu padang belaan tok ayah... mmg dijaga khas utk dilatam oleh cucu²...
bola tu bola paksu din...
n yes... bila kat mesia, mmg kerapnya, missLR pakai body saja...
dah nama papa mama ni classmate dulu... bercinta pon ngan org sekampong...
nak blk rumah maktok dari rumah opah, missLR tak sempat nak panas bontot pon duduk kat car seat... tp belt mesti kena pakai... if not, missLR bising....
time ni dia dok bising panas... tp tak reti mintak spek lg.... skg ni, pantaaaannggg kena cahaya matahari sket... kelam kabut bukak beg cari spek.....
ni gmbr bulan lepas....
dia suruh i amek gmbr dia pakai skirt mcm angelina ballerina....
rantai tu missLR ngan tokchik pilih.... seminggu jgk la dok pakai.... huhuuu...
motif dia amek gmbr smp angkat tangan mcmtu, i pon tak sure pasaipa....  dah la senyum mcm tu.... adoii laaa....
gmbr ni pon dia yg suruh i amek... sbb dia nak tunjuk heels kakak pwincess kat makshaq....
kasut tu size besaq... tp dia nak jugak pakai...
skali² bg la chance... dari dia dok pakai heels mama... keletuk keletak satu rumah...
missLR : mama...liya nak pakai tudung mcm mama buleh...?
i : boleh... pegi la ambek...
skali dia amek shawl.... huh... tak mau kalah... nak lilit2 jgk.... :)
n shawl tu bertahan lama jgk kat kepala dia... so comey...
masa amek gmbr ni... dia dok nyanyi lagu price tag... sbb tu hidung kembang kempis... :P
ni gmbr plg latest... :)
jari yg tekan pipi tu tak tinggaaaiii... hasil ajaran makshaq aneem.....
skg, pipi dah surut sket... perut pon dah flat sket... nmpk tinggi... berat pon dah naik sket... 
maybe sbb mulut tak brenti begerak.... hehehe....






♥ u so much, anak.

Sunday, January 22, 2012

Udang paprik

Salam and Hallo

Sumber :
kak ina kat KL n cik mat gebu DTS

Mukadimah :
haaaa....haaaaammmbek... gmbr fresh dari dlm periuk..periuk atas dapur laie....

Bahan² :
  • udang saiz M - kalau rajin, buang kulit tinggal ekor... (i beli yg dah rebus)
  • capsicum merah n kuning n ijau - potong pjg²
  • 1 carrot - ptg Juilenne
  • 1 tomato -  ptg 8
  • segenggam sweet pea
  • 1 bawang besar - potong 6
  • 2 bawang putih - cincang
  • 6 cili padi - ketuk
  • 2 serai - ketuk
  • 1 pokok daun ketumbar, dikerat
  • 2 daun limau purut
  • 2sb jus limau

sos (campur semua dlm mangkuk)
  • 3 sb sos tomato
  • 3 sb sos cili thai
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb sos ikan
  • 1 sb kicap manis
Cara² :
  1. tumis bawang putih + bawang merah + serai + cili padi....
  2. masukkan semua sayur + sos + air sket... biar mendidih..
  3. masukkan udang... kacau then masukkan daun limau purut + daun ketumbar...
  4. last, tambah jus limau... biar smp kuah pekat... br tutup api...
* nak pedas - tambah cili
* nak masam - tambah jus limau
* nak manis - tambah kicap or gula
* nak masin - tambah sos ikan
* kalau sedap - tambah nasik... huahhaha...

Nota kaki :
sayur tu buleh dipelbagaikan...
kalau mcm kat kedai, depa letak brokoli, cauliflower, mushroom, kacang pjg or any yg rasa sesuai ngan paprik....

tenung²kan dan selamat memasak...

Friday, January 20, 2012

hapdet pasai missLR

Salam and Hallo

i bersyukur ke hadrat Ilahi... Dia uji i at this part... n Dia bg kelebihan kat i at this part.. :)
n Alhamdullillah... Dia bg i anak yg bijak...

skg umur missLR dah masuk 2tahun 3bulan...
n 3hari lepas.. dia dah buleh sebut semua huruf 'D.O.R.A.E.X.P.L.O.R.E.R.' kat baju tido dia...
masa nak tido... dia tengok kat botol susu dia n sebut N.U.K.
sehari lepas tu, i bukak words n type ja huruf kat keyboard..
missLR dah kenal semua huruf!
tp, bercampur la english ngan jermen... hehhee...

number 1-10 dah lama dia buleh kira... malay n english... kalau jermen, ada gak tersasul²... ikut mood.. kadang² betoi smp 10... kdg² terbalik²...
eh.i check tat sat.. betoi pulak eins smp sehn...
dia buleh baca saja.. tak kenal number lg..
skg i ajar dia kira...
i tunjuk 1 jari... one! dia jerit..
tunjuk semua jari betul... tp kalau tunjuk 2 jari... konfiden dia jerit.. 'peace!'

skg, kalau ada org nak mai rumah... missLR akan suruh i pakai tudung... kdg² siap dia pilihkan tudung... mana nak bukak pintu bila org dah tekan loceng... mana nak layan dia pilih tudung lg...
maklang fizah belikan tudung kecik utk dia.. ada skali tu, junior i nak mai... missLR dah siap2 pakai tudung since pg... pdhal junior tu nak dtg lepas solat jumaat... :)
b4 tido... i slalu jgk sembang² ngan missLR... cerita² sket apa yg buat satu hari... skg ni dia dah ikut ayat i... tp, dia cerita bila bgn pg...
mcm pg td, 'mama... bukak la mata... tadikan...mmm...tadikan iya naik auto pakngah pegi jalan²...'
i : bukan tadi... haritu... liya naik keta pakngah kat abu dhabi kan...
missLR : ha ah.. haritu... pakngah, kak ecah, baby odah, pakcu padia²... semua sayang iyah...
i : ha ah... sayang... sbb liya budak baik...
missLR : papa je boy.. mama girl sama² liya.... apa pon tak buleh papa nih...
(mmg dia suka sgt ckp terkuar tajuk.... huhuuhuuuu)

dlm 2minggu lepas, dia suka sgt kata... 'ma... iya nak tanya mama ni.....'
n kalau nak apa2... dia mesti tanya dulu buleh ka tak...
nak minum.. 'ma.. iya nak minum air mama buleh....?'
nak main... 'ma... iya nak main lego... ma tlg amek buleh...?'
nak tulis... 'ma... iya nak tulish²... mama tlg ajar iya buleh...?'
nak poo... 'ma...iya nak poo kat toilet mama buleh...?'
TAPI kalau nak guna laptop mama....
'ma... iya nak tgk mickey maush saattuuuuu jer...last k....buleh...'
kalau i kata tak boleh... 'napperrrrr...... last je k....'
hihhihiii...

missLR suka belakon² jahit²..
kadang² dia duduk kat mesin jahit i...
kdg², dia ambek gunting plastik dia... dia beriya potong kain perca...
dia buat sebijik mcm apa dia tgk i buat...
ukur... then potong... then jahit... :)

makan pon dah makan sendiri... makan nasik... makan ngan tangan... tp kalau ada kuah sket... mesti mintak sudu.. tumpah mmg tumpah... tp dia akan makan sendiri... kalau kena ngan selera dia.. siap bertambah... br² ni, dia makan nasik+kicap+ikan goreng... diam ja makan... tup² habis semangkuk... so far, dia tak dak masalah ngan makan... even benda yg dia tak suka.. dia akan try jgk dulu...

bila call family.. missLR dah reti bg salam n tanya khabar... kdg² dia tanya 'tgh watpe tuu...'
soooo comel... :)
dia dah hapal semua nama tok² n few aunty n uncle dia...
nama dia, i n encik suami dah lama dia buleh..
mai mood nak main²... dia panggey i 'mama lija' n encik suami 'papa avif'...
sgt playful.

ok.dah...i nak pi spend quality time main puzzle ngan missLR..
tata....

Sotong rempah kurma

Salam and Hallo

Sumber :
encik mat gebu (DTS)

Mukadimah :
ni lauk smlm... i edit ikut kesesuaian n bahan yg ada...
simple but nice...

Bahan² :
  • sotong - i guna 2 ekor yg berat 1kg...
  • 1 bawang besar - ptg nipis
  • 2 bawang putih - ptg nipis
  • 1" halia - ptg nipis
  • 1 cili merah - ptg nipis
  • 1 capsicum hijau - ptg pjg
  • 1 sb jus limau
  • Garam dan gula

bahan blend
  • 1 sb rempah kurma + air sket
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1/2 sk tepung jagung
  • 1/2" halia
  • 2 biji cili padi
  • 2 bawang putih

Cara² :
  1. perap sotong ngan bahan blend dlm 30minit...
  2. tumis bawang putih, halia, cili merah n bawang besar smp ada bau...
  3. masukkan sotong n bahan perap...tambah garam n  gula secukup rasa... masak smp pekat tp jgn terlampau lama..
  4. last, masukkan capsicum n jus limau.... kacau bg nmpk lawa...
Nota kaki :
bila dah masukkan sotong, jgn masak lama sgt sbb nnt sotong hilang jus n liat...
agak² tepi2 sotong tu dah meleding sket, angkat...

tenung²kan dan selamat memasak...

Thursday, January 19, 2012

Dubai part I

Salam and Hallo

cerita abu dhabi-dubai tak abih lg nih.... hikhikhik...
depa kat sana cuti jumaat sabtu..
1st week kami smp tu, kembar encik suami sewa keta 7 seaters, drive ke dubai...
encik suami tersangkut tak leh sewa keta sbb tak dak lesen international...
kalau lesen jermen, depa accept.. tp slalunya sewa keta kat jermen, buleh ja guna lesen mesia...
 so... ni otw ke dubai... still kat abu dhabi... bgnn ADNEC... ni pemandangan di siang hari...
ni kami... walaupun muka i kembang setaman, tp percaya la...berat badan i mantain beraaattt... dem.
ini pemandu yg kemas bergaya... sambil drive.. smbl citer pasai padang pasir....
ini dragon markt.. china town terbesar di dunia...
pintu masuk pon ada byk... dari sekecik² benda smp la sebesar jentera tolak.. semua ada jual kat situ... so buleh bayang besar mana kawasan dia...  
SANGAT BESAR okkk...
ini missLR yg keletihan kejar bola...
kalau tgk bola yg missLR pegang, itu bola getah...
org yg jual tu jalan² ja kat tepi kedai.. org lalu, dia terus letak tali getah kat tangan budak... trick dia... bila budak tu tak mau bg blk.. mak pak kena beli... siot jer..
kena pulak org yg lalu tu encik suami... jgn kata org tu letak kat tangan anak... org tu tayang² depan encik suami pon encik suami akan beli...
mmg spesis tak reti cakap tak nak...
kalau pegi tesco ka apa ka.. ada org jual ubat muka kat tepi escalator.. mmg encik suami jd bahan... tak pernah tak beli... maka, kat rumah ada 3,4 benda yg sama... dia bukan pakai pon...
eh.terkuar tajuk.
bola getak kak ecah dah pecah time ni... missLR punya sempat la smp rumah.. pastu kecut sendiri...
idola missLR... kak ecah... :)
pencakar² langit dubai... hari² ada bgnn br naik... hari² ada contruction...
ini, hotel mewah atlantis palm jumeirah... sapa nak pi honeymoon yg duduk dlm bilik saja... buleh cekidaut kat sini... bilik plg murah kalau tak salah rm2k je...
kalau nak free, amek gmbr je macam kami... kekekkee...
gmbr atas ni, laut depan atlantis.. kalau tgk kat peta palm jumeirah...  kiranya ni tgh2 pucuk palm la...
ni kami. :)
kami semua kecuali kembar encik suami...
gmbr atas : itu gmbr kat navi... nmpk tak bentuk palm tu... cantek kan....
gmbr bawah : bahagian batang palm... kiri kanan semua hotel n apartment mewah...
david beckham pon ada rumah sebijik kat sini....
time ni anak2 semua dah tidoq... maka bapak² ja la kuaq amek gmbr ngan mak ayah...
blkg tu burj dubai... itu pon berdepan ngan laut...
atas ni kami kat mall terbesar di dunia... berdepan ngan burj khalifah... among bgnn tertinggi di dunia...
kami pi mall tu sbb nak tgk fountain joget....
dlm mall yg besar tu jgk... ada aquarium besar dgn ikan yg besar²...
melopong mulut missLR tgk fish beshhaaa...
i tak sure mmg ikan dlm tu besar ataupon aquarium tu guna kaca yg buat ikan tu besar...
dlm tu ada aquaria dubai...
berdepan ngan aquarium tu... ada kedai candylicious... punya la mcm² cekelat dlm tu... i jumpa hershey's... i amek semua flavour...
tak sure rega lg murah or mahal...
bila kat jermen, tak pulak kalut nak carik hershey's sbb cekelat lain lg murah n sedap...
kiri burj khalifah... kanan burj dubai...

last,
terima lah.... fountain joget versi i will always love u...
psstt... abaikan 'muzik latar' tambah² suara yg cakap melayu...






.

Monday, January 16, 2012

Bayam masak lemak dengan udang

Salam and Hallo

Sumber :
pengetahun am...

Mukadimah :
kalau beli bayam.. i mmg masak nih...

Bahan² :
  • bayam - selalu sepaket dlm 500g
  • *1 cili merah
  • *4 bawang kecil
  • *1 sk jintan manis
  • *serbuk kunyit or kunyit hidup sket
  • *1 sb udang kering
  • 1 tin santan - ikut la nak kuah byk mana.. campur air pun buleh..
  • 100g udang hidup
  • garam
Cara² :
  1. blend kasar / tumbuk benda² tanda *...
  2. tumis benda blend smp bau.. then masukkan udang hidup... (kalau udang dah rebus, masuk udang last..)
  3. masukkan santan n garam.. kacau²...
  4. bila santan dah mendidih, masukkan sayur bayam n masak smp bayam lembut..

Nota kaki :
missLR kutip udang semua... mama papa makan sayur ngan udang kering ja...

tenung²kan dan selamat memasak...

1st perfect quilting

Salam and Hallo

haritu, i mcm terpikir² apa nak buat utk besday zurina..
dia lawyer.. ofkos, semua benda dia buleh beli sendiri..
so, come out ngan idea buat something yg handmade..
kebetulan dia nak masuk rumah baru... so i buatkan dua bijik bantal...
errr.. i buat sarung saja... bantal beli yg dah siap...

1st time i buat quilting... i buat guna design yg mmg ada skali ngan alat² quilting...
i ada cerita kat sini...
time tu buat sbb nak rasmi benda² i br beli...
design pon main hentam-kromo ja...

kalini buat utk hadiah org.. so sgt la focus...
tp buat design sendiri... potong² n cantum²...
i guna material 100% cotton... i cari kaler oren sbnrnya.. tp tak der so, ganti ngan pink...
if not, mesti lg naik...
n lapik blakang tu.. ekceli i beli kaler hitam... tp material sarung bantal tu tak elok... nmpk pon mmg mcm kain murah... so buat sendiri lapik blkg quilting tu...
muka depan...
ada la senget benget sket... tp i puas hati... :)
blkg... zip pjg...

masa : seharian
total rega : 10€
result : priceless + super happy!







.

Wednesday, January 11, 2012

harga '60minit sehari' ...

Salam and Hallo

susah sgt ke nak spend ngan anak sendiri at least 60 minit sehari...?
bukannya kena terus selambak 60 minit... tp sekurang²nya ada quality time dlm sehari...
apa penting sgt ka tgk tv... tgk bola... main game... tgk movie... try resepi baru.. kuar window shopping.. chatting... bla...bla.. bla.. compare ngan quality time ngan anak sendiri...

quality time kat sini, i maksudkan adalah spend masa ngan anak smbl buat benda yg dia suka n dia pilih...
contoh, baca buku cerita... contoh lg... buat puzzle.. or main kejar²... or conteng² kat kertas..
anything yg anak nak buat ngan kita...
sambil tu kita ada peluang nak tunjuk love kita.. nak ajar pendidikan moral n bg nasihat...

bila kita bawak anak kita buat aktiviti kita... maybe anak tak suka or tak sesuai..
contoh : spend time ngan anak main game tembak²... game tu kita yg suka.. sekali sekala tu tak pa.. maybe anak tu pon cita² nak jd polis...
tp what if kalau anak tak suka...? itu bukan quality time.. itu kita paksa anak join aktiviti kita... bila anak start buat benda lain.. kita nak marah2 sbb point game kita dah tinggi...
huh?

kita semua tau.. anak tu ibarat kain putih...
childhood yg baik akan buat anak tu membesar ngan elok.. semua org nak anak dia jd pandai ilmu dunia akhirat...
tp jgn lupa, budak tetap budak...
depa still perlu main n ada childhood yg buleh depa kenang bila dah besaq nnt...

i wish, i ngan anak² i buleh jd besfren... buleh cerita n share everything...
sbb tu i sgt pentingkan quality time ngan anak...
tp tak ramai yg paham... termasuk encik suami...
carik rezeki pon tanggungjawab... mendidik anak pon tanggungjawab...
benda ni tak leh lepas kat bini semata²...

life masa bujang... masa dah kawen... n masa ada anak... ofkos berubah...
tak leh nak buat aktiviti yg sama... masa, otak, badan semua kena bahagi ikut keperluan...
kalau kat ofis.. ada ramai ofismate.. buat kerja buleh bincang... bahagi2 tugas...
sama gak ngan kat rumah... takkan semua nak lambak kat sorang yg dipanggey surirumah...
surirumah pon perlu gak pembahagian tugas... nak jgk org utk bincang apa2...
bukan senang nak jadi surirumah...
at least.. kalau tak tulong byk pon... tlg la jgn tambah kerja...
benda kecik2 yg buleh buat... tlg la setelkan...
konpem² surirumah ni kalau sakit or bateri low pon tak leh nak amek mc or cuti...
paling² kuat pon membebel...
kalau kes i.. pendam²...pastu nangis sorang²... :(


.

Sunday, January 8, 2012

Abu Dhabi part 2

Salam and Hallo

ofkossss citer pasai abu dhabi tak abih lg...
tu sebab i makan angin setahun skali jer... sbb nak cerita pasai 1 holiday pon amek masa setengah tahun...huhahahhaa...
ok.tak lawak.

so..
masih lg nak cerita pasai abu zhobi...
lepas kami pusing² mall... hari lain pulak... kami jalan ke Corniche.. tepi pantai...
sgt bersih n cantik...
tak ramai org mandi... maybe sbb 'winter'... tp ada la jgk 2,3 org putih bersidai...
i rasa corniche ni pjg... tp kami jalan setoit je la... pastu lepak.. pastu makan..
ni muka missLR br bgn tido... masa jalan, dia dok tanya itu ini... dah smp kat tepi pantai, dia tertido... ada la kot 5 minit.. tp i kejut sbb missLR suka air bush²...
mmg dia terlentok tahap mengantuk sesgt...
tp bila nmpk air... haaa....mcm tu la muka dia.. mcm dlm gmbr kat atas tu... terpaksa la kak ecah joget² kasi suasana ceria...
ini... si miya² maklong, baby odah... dah buleh jalan dah... lari kodek² pon buleh.. tp tuh 1st time jejak pasir pantai... dia try jgk.. tp geli... huhuuu...
errr... ni gmbr pelancong... :P but sgt obvious menahan napas...
sila focus kat blkg pelancong tu yer... berdepan ngan pantai tu semua bgnn tinggi...
ekceli depa tambak kawasan tuh... dulu situ air...
biras i cerita.. ada satu restoren nih... dulu terapung atas air... skg, dah jadik terapung atas fassiirr...huhuuu...
dlm dok terjegat tgk air tu... missLR menggigil²...
pakai jaket, terus buleh senyum... main pasir... joget lambak bagai....

time makan, i buat lawak terkejut..
beli air 5kopi 1jus... 3 roti inti sosej ngan cheese... total 80dirham...
3x i tanya cashier... ckp english...tp i blur... nasib biras i ada jd translator...
menggigil keluarkan note 200dirham bayar...

dihari yg lain pulak.. kami sewa taxi 7seaters utk round AD...
biras i dah macam pemandu pelancong atur tempat nak visit... mmg respek la kat biras i.. time dia mai jermen... terkebil² i nak bawak dia pi mana... pusing² pi frankfurt je la.. huhuu...
and also, thanks to our drebar, mr.Mohamad (missLR panggey mister mamat...slumber dia ja!)
biras i dah listkan tempat... n mr.mamat pon dah biasa bawak pelancong... so dia dah tau ceruk mana cantek nak amek gmbr... ada skali dia brenti tepi lori repair jalan... n ada skali dia slow kat junction pastu suruh amek gmbr....
tmpt 1st kami pi, Yas Island... tempat F1 circuit.. buleh cekidaut kat sini details dia...
yg merah tu Ferrari World... depa kata 'the largest indoor and first Ferrari theme park'... the largest tahap mana tak tau.. tp first theme park tu betoi la...
yg buleh nmpk rail roller coaster dia... perggghhh... tak leh nak cakap..
buleh cekidaut kat sini...
masa jenjalan ngan mr.mamat ni... lalu² ja... dpt amek gmbr ngan pintu pon jadik ler... huhuu...
nnt kat entry lain... i cerita pasai benda² kat dlm building tu... (kalau sempat smp ke cerita tu...selalu tak sempat abih cerita...)
yg ni.. Yas Viceroy Hotel... 5 stars hotel n resort...
punya la cantik hotel ni waktu malam... kalau tak salah i... litar F1 lalu kat bawah hotel ni...
plis cekidaut sendiri kalau nak tau details....

lepas posing² lebih kurang... kami lalu kat ALDAR..
ALDAR is a real estate development, management and investment company with headquarters in Abu Dhabi, United Arab Emirates. It releases and builds projects such as Al Raha Beach, Al Jimi Shopping Centre, Al Raha Gardens, Yas Island (which includes the Yas Marina Circuit, Ferrari World and Yas Marina Hotel), Al Gurm Resort and the Abu Dhabi Central Market (Souq)...

ok..ok...
i kopipes ja dari wiki... kot² la sapa² nak tau bgnn tu sapa punya... i tlg google siap²...
atas ni gmbr iranian markt.. mr.mamat suka la lalu kat pasar tani kampung dia.. huuuhuhuuu..
nih area port... ada fish market... ada mcm pekan rabu sket... mcm padang besar pon ya jgk...
pinggan mangkuk luminarc... main sepah2 kat lantai ja... huh..

time tu, tak turun...
terus gerak ke heritage village...
hik..hik..hik...excited main pasir... dlm kasut penuh pasir...
kiri kanan rumah time winter...
kiri dari kain guni... kanan dari bulu kambing ngan biri²....
rumah time summer...
missLR ngan lampu²... dia yg mintak nak amek gmbr ngan lampu² nih...
cuba focus kat lembu tu... time summer... mmg kena bukak kipas... tak cukup satu!
missLR ngan makngah, kak aisyah n baby wardah... muka missLR frust sbb nak turun kat air bush² tak dapat...
spek mata tu tak tahaaan....sendiri letak okk....
pintu gerbang... apa benda la encik suami dok gebang kat ayah tu...
n masa ni, mr.mamat dah tersenyum tunggu kami betoi2 depan jalan masuk... siap lambai kat anak² lg... mcm jemput adik blk sekolah... huuhuuu...
ouh.. ni, Emirates Palace Abu Dhabi... amek gmbr dari kejauhan jer...
ada kata luxury 5 stars.. ada kata... luxury 7stars...
tp mmg sgt² luxury... sila google kalau nak tau details...
then, kami lalu capital gate... details kat sini...
must go here amek gmbr too... :)

next! (adoii... letih dah nak cerita nih...)
kami pi qaryat al-beri mall... ni mall mewah la.. attached ngan hotel berbintang²...
kami pi sbb nak naik sampan ja... lalu celah² hotel mewah...
bilik plg murah pon 900dirham...tp org sampan tu kata.. bila summer... rega turun smp 80%... so buleh la cekidaut hotel shangri-La abu dhabi ngan hotel apa ntah lg satu kat qaryat al-beri ni...
tangga kemewahan...
tmpt tunggu sampan mewah....
budak yg dah kehabisan bateri... part yg dia plg tunggu... part tu la dia tido...
i dont care... ketaq pon ketaq la... nak letak gak gmbr nih.....

laasssstttt (tudia... br smp last....)
kami pi masjid Sheikh Zayed...
ada byk fakta pasai masjid nih... plg best, makam sheikh zayed ada kat tepi masjid ni.. n ada org bacakan Quran utk makam dia 24hours kecuali time azan...
Masha Allah...untungnya dia...
selain tu.. ada yg kata... masjid ni ke3 terbesar di dunia.. tp i check kat wiki, tak kata pon..
n ada yg kata jgk... dlm main kubah.. ada chandelier terbesar di dunia.. yg tu pon i tak jumpa sumber dari mana...
but at least, depa tak la bina masjid utk bermegah²... bila masuk waktu sembahyang.. mmg terkalut² semua org berebut pi semayang... Subhanallah...
ada satu feeling bila tgk depa berebut nak semayang jemaah...
encik suami ngan ayah lepas semayang maghrib...
kami sefamili... ouh, masuk masjid ni kena pakai abaya... i pinjam biras i punya.. tp kalau sapa yg tak dak... buleh pinjam kat situ....
kami lg... tiada dlm gmbr ialah biras (tukang amek gmbr)... ngan adik ipar i (kerja..)
i n anak dara i... :)

pesanan utk warga AD or kawasan yg sewaktu dengannya :
kalau ada info² i salah....tlg bgtau ye... tengkiu... :)