berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, December 3, 2012

How to Organize Your Scarves

Salam and Hallo

atau... dlm bahasa kita... 'mcmn korang susun tudung korang...'
ouh betoi... dlm internet banyak cara nak organize tudung... namun mana satu pilihan hati...
skg ni, salji dah memutih kat luar... disamping pk nak susun tudung... kena pk mcmn nak susun mafla jgk...

ada yg beli hanger... ada yg DIY hanger...
sama mcm ramai org dah buat kan...?
i rasa ni saja the only way nak bg awning tu terletak elok... bendalah ni i beli kat Ikea... buleh jgk buat letak shawl n mafla...
kalau  u tengok awning² tudung i  tu dah herot petot... sbbnya... asal i TERletak kat kerusi ja... mesti org tu TERsandar... saja nak bg peluang i beli tudung baru koott...
hanger ni i baru beli 2 bulan lepas kot...
org sini letak tie... i beli utk letak shawl... 
i love shawl...!
tp sebenarnya, shawl buat muka i bertambah bulat....
weelll... like i care kan...? i mmg bodo fesyen pon... asal cik mat nmpk i sexy sudeeeyyyhhh....

so antara idea² lain utk letak shawl ada kat internet... ada susun dlm drawer... ada letak kat curtain rod... ada yg letak dlm bakul.... tp rata² guna hanger... easier kot...

cara simpan shawl pon ada few cara...
1. simpul @ knot... 
scarves on a hanger
2. sangkut @ hang
3. clip
4. gulung n susun dlm drawer
scarf drawer
5. lilit @ loop
mcm i buat kat tudung² i tu.... 
kat sini, shawl mcm pakaian wajib ada jgk so they have variety of hangers for shawl or scarves...

yang ni actually untuk tie... tp i nampak mcm buleh jgk diguna pakai utk shawl sbb shawl kat mesia bukannya tebal² mcm mafla kat sini... so buleh ja sumbat masuk lubang² hanger tu...
yang ni untuk belt... but still... buleh nak hang shawl.... i nyaris jgk nak terbeli hanger mcm ni haritu...
tp tunggu koleksi shawl i banyak dulu la...
cantek kan...? oo yes... rega pon cantek... buleh sumbat few shawls saja tp sbb cantek punya pasai... satu ni cecah €25... ceh...
yang ni pon menarik jgk tp limited la... paling² buleh sumbat 20 shawls ja kot...
hanger ni lebih kurang ngan atas tu je kan.... rega pon sama...

apa yg kita kena pk bila nak susun shawl kita..?
1. senang nak nmpk n capai...
jgn disebabkan nak carik shawl kaler purple... habis satu drawer kita nak punggah... jenuh la lepas tu nak kena kemas blk...

2. elak dari kena direct sunlight...
penting... demi kesejahteraan duit kita jgk.... kalau buleh simpan dlm almari lg ok kot...
tak pon.. letak blkg pintu bilik... asalkan tak mengadap matahari....

3.kalau rajin, susun ikut kaler...
org sini pakai kaler baju ikut musim... so kalau shawl pon depa susun ikut musim jgk... senang nak capai...
and utk kita² org yg mmg kerap pakai shawl, bila susun ikut kaler.. lg senang utk kita nak match ngan baju kot kan...

4.

tiba² tak dak idea...
huhuuu...sorry..

credit gmbr pada : google - yahoo - amazon - ebay
thanks...

4 comments:

rubaizah said...

aku hang pakai hanger biasa tu .. tp size kecik... hihih...

Messy Mummy said...

hallu...
mmg kadang2 rimas nak menjaga tudung nie. bila banyak harus mkn space. tapikan MM tak beli pun hanger. maybe aft tgk post nie.. yang paling sesuai yg lilit@loop. mm pun suka pakai shawl. bila lipat2 agak leceh... so thank youlah. hehehe

:cahya schatz: said...

baiz : dulu pon aku hang pakai hanger biasa... guna cara knot...
1. shawl aku banyak so aku kena guna byk hanger... bendalah gantung tu br satu €5... buleh gantung semua shawl aku..
setel... :)
2.aku dah tersuka cara hang... kalau terdesak²....tarik ja shawl terus pakai...
kalau knot..nnt dia konpem redot... so kena iron dulu...

:cahya schatz: said...

messy mummy : hallo..hallo....
i plg rimas nak jaga tudung yg ada awning la... shawl still ada few cara nak simpan...
kat mesia ada ramai org jual hanger yg macam i buat gantung tudung awning tu... dlm rm10-15 kot...
blh buat gantung shawl jgk... plus, lg kemas... :)