berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, November 14, 2012

Marble Cheesecake

Salam and Hallo
Mukadimah :
tersebutlah kisah pada suatu hari i mcm teringin sgt nak makan ciskek lepas sembang ngan seseorang... kebetulan ada semua bahan² ada lebih dari plan nak buat kek utk missLR.... n kebetulan lg skali i br ja beli biskut oreo ptg tu utk buat bekal pegi sekolah.... perfect!

Bahan² base :
  • Loyang 7" - alas dgn kertas minyak n balut dgn aluminium foil
  • 1 bungkus biskut oreo - lebih kurang 16 bijik kot (buang inti tgh)
  • 50g butter cair
Cara² :
  1. Blend oreo smp hancur
  2. Gaul dengan butter cair smp buleh kepal²
  3. Tekan-tekan dalam loyang then simpan dalam fridge (pasu terus buat filling)
Bahan² filling - semua benda bersuhu bilik :
  • 200g cream cheese
  • 75g gula halus
  • 135g plain yogurt
  • 10g tepung jagung
  • 1 biji telur saiz B
  • 80ml whipping cream ( i letak schlagsahne)
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu besar lemon zest 
  • few drops coklat emelco - untuk buat marble
Cara² :
  1. Panaskan oven 150 C. 
  2. Pukul creamcheese hingga sebati
  3. + gula - putar
  4. + yogurt - putar
  5. + tepung jagung + whipping cream - pukul
  6. + jus lemon + lemon zest + telur - pukul lagi smp sebati (tak perlu lama)
  7. tuang dalam loyang yg dah penyek biskut tadi
  8. ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco
  9. buat corak marble mcm video kat bawah ni
  10. Bakar dengan suhu 150C lebih kurang 1 jam 20 minit dgn cara steam bath..
  11. Bila sudah masak, tutup oven tp biarkan kek dalam oven selama 1 jam
TIPS
  • lg cool kalau simpan dlm fridge semalaman ( kalau sempat la... i buat ritu tak sempat nak masuk fridge dah abih setengah...)
  • kalau nak potong cantek², guna pisau nipis n suam² panas...
yes... cara i buat lebih kurang mcm dia ni buat.... lepas buat, br jumpa video nih...
tp ok la...cara yg sama... jz, i guna sudu kecik utk buat bulat mula² tu... sbb tu swirl i kecik²... but who cares kan... asal sedap... :)

Nota kaki :
bila dah teringin, buat tak brapa jadik pon rasa mcm sedap sesangat.....
tenung²kan dan selamat memasak...

4 comments:

noorulaz said...

adoyai.. baru menggodek google cari resepi cheesecake smlm.. sampainya hatimu.. bilalah nak ada mesin kek ni..

:cahya schatz: said...

Kak noorulaz : mesin cake tu mixer ka...?
Liza ada hand mixer cikai ja kak... Teringin nak beli yg proper ada stand tu... Tp takut pulak tak brapa guna nnt...

noorulaz said...

aah mixer la, itulah hubby suruh yg jenis pegang tu ja.. tp nak beli yg ada bowl gak.. hehe.. gk kat outlet bwh 70 euro pun ada.. aritu konon nak wat pavlova pukul telur pakai hand blender.. tp telur nya tak naik2.. last2 convert jd bahulu.. haha

:cahya schatz: said...

kak noorulaz : stended la tu.. time kita mintak... mmg susah nak dapat...
huhuuu...
cer try buat susah payah sket guna hand mixer tu... kot2 la ada yg kesian...
tp kalau encik suami liza... tak jalan jgk kalau buat muka kesian pon...