berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, November 18, 2012

hadiah birthday missLR

Salam and Hallo

entry ni i buat utk tatapan family dan semua yg menyayangi missLR...
thanks utk semua doa², wishes and hadiah² yg missLR dapat...

entry kalini i nak cerita pasai hadiah missLR dari kami, mak pak dia...
satu set bilik tido... :)
di renovate dari sebuah bilik buat kerja...
sebelum ni.. ada komputer... ada mesin jahit.. meja buat kerja i... meja kerja encik suami..
skg ni, kalau i duduk kejap pon... ada org tanya... 'mama... ni bilik saper niiiii.....?'

i yg decide nak bg hadiah tu utk missLR... dia kan dia big girl... so dah kena ajar tido asing...
i pon baca la segala cara nak ajar anak tido bilik sendiri... so langkah pertama ialah sediakan bilik tido ikut kehendak dia...
tp bilik ni...ikut kehendak BAPAK dia... kecuali color n hiasan... part tu cetusan idea missLR n mama...

semua perabut, kami beli kat IKEA... tp IKEA kat sini utk taraf student² ja... bukan satu kedai mewah mcm kat mesia... (or maybe i saja yg rasa IKEA mesia tu mewah... huuhuu...)
kalau tanya missLR sapa yg bg hadiah katil.. mesti dia jawab 'uncle ngan abg...'
sapa tu..? tuhh... org ikea yg dtg hantar barang² tu....
bertuah punya anak kan...?
bila dah pasang² semua katil and almari²... i deco² ngan missLR...
semangat betoi dia.. sticker tu i beli kat kedai murah saja...
mmg niat utk pakai kejap saja... maybe bunga tu tak pa la biar lama... tp butterfly tu.. mmg utk dia main²...
muka punya serius... time ni mmg papa nak tolong pon kena marah....
semua dia nak tampal sendiri....
dah siap.. kena posing seround... semua paras tinggi dia saja sbb dia yg tampal... :)
so comel... pastu siap bagi nama kat butterfly....
butterfly ni pon i beli 8 ekor 1€ kot... bukan utk hiasan sangat... jz utk bg dia excited nak tido bilik dia saja...
butterfly yg kat atas ni... dah doblas kali kot dia koyak n tampal balik...
yeee haaa... missLR dah ada almari baju sendiri... tak yah kongsi almari ngan mama daaahh...
(read : mama ada peluang nak tambah baju... lalalalaallaaaa...)
ni katil missLR...
katil ni utk remaja sebenarnya... n sebenarnya ni sofabed... buleh tarik bg jd katil size besar...
bawah tu jgk ada 3 drawer utk i nak sorokkan segala khazanah2 missLR...
puas hati :D
ni pulak almari utk mainan n buku2 missLR...
setakat ni tak pernah lg i nmpk tersusun... tp bila dah ada bakul² tu.. at least tak la nmpk bersepah sangat....
yg ni pilihan missLR... tempat sangkut jacke n topi n shawl n beg²....
baca betoi.... beg-beg....
ouh.. tak ketinggalan helmet basikal...
bendalah ni missLR pasang sendiri ngan papa dia...
ni pulak hadiah dari kak pat n abg/uncle ajie...
haritu dapat terus suruh depa tlg lekat kat syiling...
ouh... lampu tu actually bentuk matahari.. tp i tak letak tutup dia sebab nnt bilik tu jd terlampau kuning... pening kepala i nak duduk kat bilik tu....

kami siapkan bilik tu few days before birthday missLR.... n missLR start tido kat bilik dia on her birthday night...
Alhamdullillah.... tak dak masalah langsung nak bg dia tido sendiri...
dia rilek... pak dia yg kalut sat² nak pi check... sat² nak pi jenguk... huh.

missLR mmg tak dak masalah utk tido sorang...
tp bila dia bgn pg.... br la segala drama start...
dia panggey nak tunjuk dia dah big la...
panggey sbb nak tunjuk botol susu la...

paling tak tahan satu harini...
before tido...
encik suami : Assalamualaikum anak papa... selamat malam.... kalau ada apa² panggil papa ngan mama ok...
missLR : ok... dah...dah... papa pegi tido bilik papa... jaga mama... kakak jaga mimi... chichi... kiki...ngan mini... ( tu semua anak patung dia)

keesokkannya....
missLR : mama liijaaaaa.... papa ravviiiiiffff... maaaaiiii ciiiinniiiii.... kakak ada apaaa-apaaaaaa.....

i dalam bilik smp nak terkencing punya tergelak....

13 comments:

ammi said...

wahhhhhhhhhhhh cantiknya bilik dia.. good girl sgt blh tido sendiri dh :D

last skali tu dia nk bgtau apa? hehe..

:cahya schatz: said...

ammi : tengkiu... nnt kalau ammi mai sini, ammi buleh tidoq ngan liya.. :)

dia salah paham ngan 'ada apa²' tu...
dia tak dak nak tunjuk apa pon...
dia dok asyik ulang 'mai cini... kakak ada apa²....'

Aunty Yannis according to LiYa said...

Nicely set!! great job mama&papa Liya!! n ending tu lawak..hohoho

Azie said...

Hahaaa..lawak ar last skali tu.hahaa..kak liza, xjatuh ke liya tdo kt katil open tepi tu?

:cahya schatz: said...

Aunty yannis : kalau dengar live lg lawak... Hihiii..
Lately byk word2 n ayat2 dia lawak...
Sorry wey, hang cuti punya lama...tp tak dan jumpa....

Azie : Alhmadullillah... Takat ni tak pernah jatuh lg... Letak bantal tepi dia... Plg2 pon dia naik atas bantai tu tp tak la smp jatuh... Atas katil tu penuh ngan rakyat2... Cici la.. Kiki la.. Mimi la... Kalau blh, segala beg...buku...lego pon dia nak letak atas katil tu skali...


Neny said...

waaaa...bestnya bilik liya!!!

Jauh sgt la, kalau x boleh ummi tumpang tido :)

:cahya schatz: said...

umie neny : thanks umi..
kalau kak beha ngan kak bela kat sini lg, mesti liya suruh tido ngan liya hari²... :)

Miss Anna said...

wow very the cantik la bilik die :D

Farid aka BIG MOMMA said...

HAHAHAHAHAHA cute cute

:cahya schatz: said...

miss anna : thanks aunty.. kalau aunty mai sini... liya buleh bg aunty tido kat bilik liya... liya lg suka tido bilik mama... huhuuu...

:cahya schatz: said...

kak farid : kiut mcm liya ka mcm mama liya...? haahhahaa....

NaNa said...

hahhaaa...so cute

:cahya schatz: said...

nana : tengkiu.. aku tau aku kiut.. :)