Posts

Showing posts from November, 2012

cake platter / cake stands @ tempat letak kek...

Image
Salam and Hallo
harini puan²... saya nak cerita pasai tempat letak kek yg ada dlm koleksi saya...
bunyi 'koleksi' tu mcm kerap buat kek kan....?
tp sebenarnya... semua platter nih still simpan dlm kotak n plastik lagi... huhuuu....
ni stand pertama saya... ada kawan bg masa dia nak pindah.... dia sendiri tak pernah guna lagi... i guna br skali kot masa besday missLR tahun lepas.... time lain.. asyik lupa nak kuarkan... last² kek letak kat atas meja cemtu saja...
haritu, i pi flohmarkt.... tak dak benda sangat nak carik... i ternampak platter² kat bawah nih... rega 3bijik mcm beli sebijik yg baru.... n semua still baru... glass biasa... tp agak cun sbb ada kaki....
maybe nak guna utk besday missLR hujung bulan nih....
NOTA TAMBAHAN : 
yakin jer i kata ni gelas biasa... masa i guna utk besday missLR, i guna semua platter ni sbb byk kek...
rupanya, yg ku sangka 'glass biasa' ini yg paling mahai antara semua....
platter ni brand 'Walther Glas'...
mana gue tau benda ni …

bola

Salam and Hallo

harini hari 1st sekolah setelah 3hari bercuti² sempena besday gue...
oo...yes...
happy birthday to me... yg ke 30... pewwwiiittt (dah kena start survey creme utk penuaan... hahahaa)

Alhamdullillah di kurniakan segala yg terbaik dari Allah... dijauhkan segala yg tak baik utk i.... Alhamdullillah...

cerita pasai besday, nnt2 i cerita ok...
dah lama gila tak mengadap laptop... makna kata dah lama jgk la tak hapdet blog...
so.
gmbr dah di download ke laptop.. tinggai lg nak cerita saja.... tp 'bila' tu jgn ditanya... tunggu saja...
tahun ni... tak dak kek besday...
ooouh... ada... tp dok dlm rupa tepung lg...
missLR buat sweet.. lalu kat tempat kek... tiba² dia kata dia nak buat kek utk i...
so sweet kan..? :)
but since hari besday i smp semalam... kami bejalan² merata... tak sempat² lagi nak manja² ngan missLR main baling² tepung mcm afdlin shauki ngan vanida imran dlm cerita sepi... :P
insya Allah... khamis ni kami buat kek yg missLR pilih tu... :D

mmm... ouh.. i…

lawak minggu ini

Image
Salam and Hallo

lawak 1
situasi - nak pegi sekolah tp hujan..
mama : kakak... mcmn kita nak pegi sekolah ni... hujan...
missLR : tak pe.. harini kita tak yah pegi sekolah... esok kita pegi sekolah...
tup² hujan berenti... n i siap² nak kuar...
mama : kakak... cepat... nnt train tinggai kita...
missLR : ooo... main² yeeee... td taknak pegi... sekarang nak pegi... kakak geleteeeekkkkk mama...
( sambil geletek i )

mama : tadi hujan.... skg tak hujan.... bukan mama yg main².... hujan yg main²...
missLR : tp mana boleh geletek hujann..... hujan tak der ketiak...
mama :        =)

lawak 2
situasi - nak pegi sekolah tp missLR melenggang² sangat....
mama : kakak... cepat la.... mama dah bagi jacke dah.... pakai la...
missLR : tapi kakak tak paandaaaiiii ( sambil main doll )
mama : ok... kalau mcm tu.. mama pegi schule sorang²... kakak duduk rumah...
missLR terus nangis.... then drama pon start...
bla...bla... bla...
i pakai kasut terus bukak pintu... then br missLR terkedek² kuar n dah siap² p…

poonjel

Image
Salam and Hallo

skg ni encik suami slalu belikan missLR dvd² cerita katun..
alasan utama sbb nak bg dia renggang sket ngan iPad..
bg i... i tak risau dia lekat ngan iPad... tp i tak suka dia dok melekat ngan youtube... very dangerous... tambah² pulak jari ketot tu dah pandai tekan² kat mana nak cari video dia nak...

before this, dia suka sgt cerita tinkerbell.... nasib baik la tinkerbell tu ada 4dvd... at least, tak dak la ulang² sangat cerita yg sama...
latest... missLR melekat ngan cerita poonjel....
ya Allllaaaaaahhhhhhh...... dari pg smp nak tido... selagi i tak menjerit suruh tutup... dia dok la ulang² cerita poonjel tuh...
smp nak buleh hapai script!


ouh... poonjel tu Rapunzel....


tapi kan...
smlm, dekat kul 1pg... missLR dah tido tp i still kat hall surfing ngan iPad...
tetiba missLR merengek²... mimpi kot..
so i masuk bilik dia... selimutkan dia elok2... gosok kepala dia.. kiss dahi dia mcm biasa...
tup² dia bukak mata n kata...

'ma... i love u most...'


sebak rasa... b…

hadiah birthday missLR

Image
Salam and Hallo

entry ni i buat utk tatapan family dan semua yg menyayangi missLR...
thanks utk semua doa², wishes and hadiah² yg missLR dapat...

entry kalini i nak cerita pasai hadiah missLR dari kami, mak pak dia...
satu set bilik tido... :)
di renovate dari sebuah bilik buat kerja...
sebelum ni.. ada komputer... ada mesin jahit.. meja buat kerja i... meja kerja encik suami..
skg ni, kalau i duduk kejap pon... ada org tanya... 'mama... ni bilik saper niiiii.....?'

i yg decide nak bg hadiah tu utk missLR... dia kan dia big girl... so dah kena ajar tido asing...
i pon baca la segala cara nak ajar anak tido bilik sendiri... so langkah pertama ialah sediakan bilik tido ikut kehendak dia...
tp bilik ni...ikut kehendak BAPAK dia... kecuali color n hiasan... part tu cetusan idea missLR n mama...

semua perabut, kami beli kat IKEA... tp IKEA kat sini utk taraf student² ja... bukan satu kedai mewah mcm kat mesia... (or maybe i saja yg rasa IKEA mesia tu mewah... huuhuu...)
kalau tanya…

Marble Cheesecake

Image
Salam and Hallo
Mukadimah :
tersebutlah kisah pada suatu hari i mcm teringin sgt nak makan ciskek lepas sembang ngan seseorang... kebetulan ada semua bahan² ada lebih dari plan nak buat kek utk missLR.... n kebetulan lg skali i br ja beli biskut oreo ptg tu utk buat bekal pegi sekolah.... perfect!

Bahan² base :
Loyang 7" - alas dgn kertas minyak n balut dgn aluminium foil1 bungkus biskut oreo - lebih kurang 16 bijik kot (buang inti tgh)50g butter cairCara² :
Blend oreo smp hancurGaul dengan butter cair smp buleh kepal²Tekan-tekan dalam loyang then simpan dalam fridge (pasu terus buat filling)Bahan² filling - semua benda bersuhu bilik :
200g cream cheese75g gula halus135g plain yogurt10g tepung jagung1 biji telur saiz B80ml whipping cream ( i letak schlagsahne)1/2 sudu besar jus lemon1/2 sudu besar lemon zest few drops coklat emelco - untuk buat marbleCara² :
Panaskan oven 150 C. Pukul creamcheese hingga sebati+ gula - putar+ yogurt - putar+ tepung jagung + whipping cream - pukul+ jus l…

birthday girl @ Tigolino

Image
Salam and Hallo

orait... ni cerita on missLR's birthday....
encik suami dah siap² ambek cuti utk besday missLR n raya haji skali...
sbb besday missLR jatuh on weekdays, i mmg plan utk bawak dia pi somewhere yg buat dia happy...

ada member indonesia kami pernah ajak pi satu indoor playgroud kat frankfurt... tp rupanya, sebelah rumah kami ni pon ada tempat yg lebih kurang sama ngan indoor game kat Frankfurt tuh...
ceh.. tak pernah tau pon... huhuuu...
so. lepas sesi potong² kek antara kami bertiga... kami pon pi la tmpt ni, nama Tiggolino...
mmg sekentut ja tempat tu dengan rumah kami...

result : missLR super duper happy... :)
dia wish utk pakai baju pwincess... kalau ikut i, mmg nak bg pakai seluar pendek ngan legging saja.. senang nak panjat² benda...
baju pwincess dia pakai tu dia dapat hadiah dari umie neny last 2 years... tahun ni dia pakai baru betoi² size dia...
baju pink lengan pjg tu dia dpt hadiah dari tokcik besday last year.... itu pon tahun ni br buleh pakai elok²...
mu…

gossip sket²

Salam and Hallo

1. NetworkedBlogs
ouh yeah.. i dah delete link cahya-schatz kat FB...
buat semakkan page org saja ngan link blog yg 4bulan skali baru nak hapdet nih... n skg ni dah la idea mencurah² tp tak sempat² nak hapdet kan....

2. 'hapdet'ing
i skg ni kengkonon busy sangat.. still nak guna word 'kengkonon' walaupon i mmg tak tau apa i buat tup² ja dah malam n dah lemau...
serius, org lain pi sekolah seronok²... i ni stress semacam....ergghh...
cikgu kata slalu pk positif.... hoyyeeehh...

3. missLR
dia dah berjaya mencapai few kejayaan dalam masa yg singkat... serius, rindu betoi nak tulis gosip pepjg pasai dia.... n i am sure, uol mesti seronok dengar cerita i (read : dia )..

4. addicted
now, ada masa yg memerlukan ketenangan pikiran, terus i capai kotak perkakas quilling... smp kdg2 tu rasa mcm addicted pon ya jgk...
dlm dok prepare² nak masak.. tiba² pi duduk kat sofa sat.. buat satu jenis bunga... pastu br sambung masak...
gaya mcm designer handalan kan.... ada…

Rainbow Cake and Orange Cream Cheese Frosting

Image
Salam and Hallo...

Sumber :
kak zu semanis gula

Mukadimah :

sekali lagi nak cerita pasai birthday cake missLR... sbb ramai yg mintak resepi...
n i sendiri pon nak letak kat blog utk rujukan di masa hadapan... (yg pasti bukan tahun depan)
masa i lapiskan kek tu... missLR dah sgt seronok... so, i purposely letak topping dia comot² bg nmpk kaler rainbow tu... ( aalaaassaannn... :P sebenarnya dah cantik² letak kat atas saja.. tp topping ada lebih... teruih calit kat tepi...)
ini resepi yg i guna...
actually ada pelbagai jenis resepi... yg ori pon byk version... apatah lg yg cetak rompak...

Bahan² kek : ( semua benda kena suhu bilik )
Loyang 8" - lg cool kalau ada 3 loyang3 cwn tepung gandum4 sk baking powder 1/2 sk garam 1 cawan butter 1 1/2 cawan gula - still manis.. kurangkan..5 biji putih telor2 sdk esen vanila 1 1/2 cawan susu segar pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau  Cara² :
Sapu loyang dengan butter (keliling n dasar)...Panaskan oven pada suhu 170C...Ayak tepung +…

missLR dah 3taun!

Image
Salam and Hallo

ni sneak peak saja..
mama missLR tak sempat² nak hapdet cerita n gossip terkini....

ni takat gmbr yg i sempat letak kat FB utk tatapan family n peminat² missLR....
ni cerita pada hari birthday missLR... 24 oktober lepas...

sbb besday tahun ni jatuh on weekdays... maka i decide utk celebrate bertiga saja...
encik suami amek cuti sempena besday missLR ngan raya haji...
so kami mmg nak spend time ngan missLR saja spesel utk besday dia...
dia dah paham maksud besday.... dah big girl dah... :)
few days before, i kata kat dia... ' liya... lg 2 days besday liya...'
missLR : oooo...bestnyerrr.... nnt mama kena buat kek mcm kek pwincess utk kakak liya.. pastu kena nyanyi lagu besday to u... pastu kakak kena tiup lilin ngan api.... pastu nnt papa bagi geschenk (hadiah)..




i nebes² carik resepi last² jadik gak sebijik...
3kaler yg atas terbalik.... n super manis...
next time buleh buat better than this... insya Allah... :)



missLR super duper happy... :)
mama lagi happy bil…