liya n abikal

Salam and Hallo

ni cerita bulan lepas...
kami pi flohmarkt n dapat basikal utk missLR.... blk mesia bulan 6 ritu, dia dah blajar kayuh basikal.. sepupu dia, kak aisyah tinggalkan basikal utk missLR pinjam...
masa blk mesia tu, busy ngan kenduri.. blk rumah tok ayah tgh malam pon.. tok ayah tunggu jgk nak bg missLR main basikal... plus, tok ayah dah siap² tambah simen n tiles penuh depan rumah nak bg cucu² senang nak main...
lepas 3x naik... missLR dah buleh kayuh abikal (the way she pronouns 'basikal')...

blk sini.. mmg i plan nak cari basikal utk dia.. tp mmg plan jgk utk tak beli yg baru...
mahal basikal kat sini...
setau i.. kalau utk budak².. mula² depa akan bg basikal yg tak dak pengayuh dulu... then bila budak² dah reti nak balance badan atas basikal then br diorg bg basikal kecik yg ada pengayuh...
n aktiviti berbasikal kat sini mmg jd aktiviti keluarga...
mak + pak +  anak naik sorang satu basikal.. then kayuh la masuk dlm hutan or mana² diorang nak pegi...

selingan : brand basikal budak yg pemes kat sini ialah brang PUKY...
mcm tak dak word lain yg nak buat jadik brand...huhuu...

tp basikal missLR bukan brand tu la..
beskal dia beskal biasa²... tp pink... punya la sengih tak cukup pipi bila papa kata tu basikal dia...
mula² tu.. dia tak berani pegang sbb dia kata tu org punya...
then bila tgk papa bayar... n papa angkat basikal tu.. terus renyeeeeeehhhhhh....

tp bila blk rumah still tak leh nak naik sbb missLR tak reti nak balance badan lg.. so encik suami beli roda kecik 2 kat tepi tu...
beli basikal hari sabtu... hari selasa tu baru dapat naik sbb roda kecik tu br smp....
mau tak mau... terpaksa la jgk kuar malam² ngan sejuk² utk lepas gian si kecik tuh...
see.... dah gelap n dah sejuk time tuh... tp papa blk ja ofis, terus dia ajak kuar...
papa dia pon sama naik... blk² kerja terus bersidang depan pintu pasang roda kecik tu...
dia tau, nak naik basikal kena pakai topi... dok usung la topi tu kehulu kehilir masa baru² beli... tak dapat naik basikal... pakai topi dlm rumah pon okkk....
hahahhaa....
time ni, kami (i n missLR) dah selamat kerjakan kepala bodyguard missLR kat belakang tu...
licin... pastu bising kata sejuk.. padahal masa kami kerjakan kepala dia ritu, dah tanya dah keputusan muktamad ke nak botakkan kepala...

keesokkan harinya... harus la i bawak missLR kuar naik basikal lagi... lagi dan lagi....
bangun pagi saja, tanya basikal...
nak tido siang, bg pesanan pasai basikal...
bgn tido siang, tanya pasai basikal...
time ni dia kata ' mama pegi jauh sikit, kakak nak pegi kat mama....'
i pon berdiri la jauh sikit... tp basikal tu tak bergerak² pon... kih kih kih...
nak kena tolak gak sket br gerak...
basikal ni tak der break... kalau nak stop, kena kayuh ke belakang... tp kerapnya, kalau dah terstop mmg missLR tak leh nak kayuh balik... dia kata 'beraaaattttttttnyyeeeerrrrr'...
pi main playground pon tak mau bukak helmet.... jaga keselamatan betoi....
panjat² tangga then jeling kat basikal... naik² buai then pusing tgk basikal... mcm la ada org nak ambek...
i duduk kat kerusi tepi playground... then letak kaki atas tayar basikal dia...
dari jauh dia jerit...
'mama.... apa mama tak sayang baraaannggg...??'


i suka tgk video nih... missLR happy sangat... :)
part last skali tu yg mahaiii tuuuhhh... dan² sayang mama papa.... :D

Comments

et said…
canteknyer abikal liya..pink gitu
huhuhu

psst:memang kejam part jenama basikal tu..hahaha..sib bek popular yer brand tu,
Neny said…
cepatnya liya dah besar! Rasa mcm baru je i tinggalkan jerman and she was only 1 year plus aje masa tu...
:cahya schatz: said…
et : kat sini mmg tak byk choice... kalau pmpn mmg pink.. plg² pon merah...

kak neny : mmg masa cepat gila.. sama mcm liya bercakap... pok pek pok pek..hehhehe

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO