berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, September 18, 2012

potty training

Salam and Hallo

she is so adorable!
cukup anggota badan n dikurniakan otak kepala yg bijak... :)

i tak tau nak start cerita dari mana.... semua benda pon i tak sabar2 nak cerita.... huhuuu...
ok.
start ngan termin doktor..
jz after blk dari mesia bulan 6 ritu, semua org tegur missLR susut... bukan skit²... tp almost 1kg lebih gak... pipi tembam pon dah hilang...
masa kat mesia... jumpa doktor, doktor kata dia underweight... masa tu i anggap dia letih dgn travel n badan nak adjust ngan cuaca mesia, so dia tak lalu makan.... tp blk sini pon dia kurang makan.... selalunya apa saja i bagi.. semua dia makan....

last 2months, dia demam... i pon... bawak dia pi kinderartz... doktor kata kena amek darah... i ngan encik suami pikir punya pikir... then, kami sembang ngan missLR....
ofkos la dia tak mau kena cucuk kan... so dia makan... tak la banyak mcm before tu.. tp at least, paksa2 pon dia makan la sbb tak mau kena cucuk...

last week, ada termin utk U7....
Alhamdullillah... tinggi n berat dia seimbang n ideal.... ukur lilit kepala ja besar sket.... tp doktor kata still follow graf...
'small body big brain'.... huhuuu...

last 2weeks, 5th Sept...
i dapat berita tok i meninggal dunia... kembali ke Rahmatullah.... :(
tok tu la yg jaga i masa kecik... n masa blk mesia, mmg missLR kerap dok panggil² tok tu...
missLR : mama... kenapa mama sedih....?
i : liya... liya ingat nenek sopiah tak...?
missLR : ingat... mesti ingat...
i : nenek sopiah dah tak der dah.... dia dah blk kat Allah....
missLR : ooo.... kejap lg dia blk blk la tuuu.....

i tgh sedih² pon nak tergelak dia jawab mcm tu.. dah la buat muka tak bersalah....
hari tersebut, i tak pi sekolah.... time² mcm ni la rasa menyesal dok jauh² dari family....
bila dah sembang² ngan family... i terpikir... kita yg hidup ni nak kena terus berjuang n buat apa² yg perlu...

i tiba² rasa nak kemas rumah bersungguh².... ( skg br nak masuk cerita pasai potty training...)

missLR dah few times bgtau dia nak poo kat toilet...
memandangkan dia pon dah bercakap tak brenti... so i nak ajar dia pegi toilet....
i : ok... harini liya tak pakai pampers ok.... liya kan dah besar... kalau nak kencing ke.. nak poo ke... bgtau mama... ok...?
missLR : owaiittt mama!

then, dia tengok kartun kat TV....
kejap² i tanya dia nak pee ke tak... konpiden ja jawab tak nak....
lama sket....
missLR : mama.... i am sorry mama... iya rasa mcm nak kencing je....
i tgk²... dah basah dah lantai....
i : its ok liya... lepas ni, kalau liya nak pee... bgtau mama... kita pegi pee kat toilet ok.... good liya bgtau mama....

i lap lantai n pakaikan dia spender n suar... (bg missLR, bila dia pakai spender.. dia rasa dah big girl... )
kali kedua, dia bgtau without terkencing kat lantai.. tp by the time smp toilet, dah terlepas jgk sket kat suar...
then harus la puji²an ditambah secukup rasa....

pakaikan spender n suar lain....
puji lagi....

kali ketiga..... berjaya!
missLR : mama... iya rasa nak pee la... jom pegi toilet...
i pon angkat dia buat mcm kalut² la nak pi toilet... letak dia kat potty...
tp dia tak kencing pon...
i : liya kata nak pee... tak pooon...
missLR : kejap.
pastu dia kencing....


hahhahahhahahaaaa....... geli gak cerita pasai kencing nih...
tp i jz nak buat rekod cerita dia blaja potty... sgt proud ngan missLR!

lepas kali ke3 dia pi toilet tu...
dia tido siang....
time tido... i bg la dia pakai pampers...
bgn tido.. dia cakap dia nak pee kat toilet... so i pon bukak la pampers dia n pakaikan spender n suar saja...

then dia main Ipad....
i dok tanya la jgk nak pegi pee ke tak... tp dia kata tak mau...
lama jgk dia duduk tgk ipad tu..smp la papa dia blk, dia nak bgn bukak pintu...
tiba² dia kata...
missLR : mama... iya tak suka sofa nih.... tgk peluh bontot liya.....
siap dia tepuk2 bontot lagi tunjuk kata peluh...


peluuuhhh....?
rupanya dia kencing... tak tau la dia tak sedar or malas nak bgn pegi toilet....
hisshh....
nasib baik sofa i pure leather... nasssiibbbb baaaiiikkkk.....

tp smp harini, Alhamdullillah... bila kat rumah.. dia dah tak pakai pampers kecuali tido....
time keluar or pegi sekolah... i tak berani lg nak bukak pampers dia...



mama sayang liya sangat.... ♥

4 comments:

et said...

hahaha..bijaknyer liya..boleh plak dia ckp tak suka sofa sebab bontot peluh..muahaha

sofa mama jugak yg salah

kejap jer dah beshaq..

Neny said...

"missLR : mama... iya tak suka sofa nih.... tgk peluh bontot liya.....
siap dia tepuk2 bontot lagi tunjuk kata peluh..."

Hahaha..kelakar la liya :))

rostina76 said...

salam cahya@liza...kros dah liked LR GmbH.....wewewe!!!nanti nak rembat jam (kros window shopping dlu ye, dah jmp yg btul2 ngam trus tangkap)...
btw, such a clever girl liya ye. lucu baca gelagat dia...ingat masa anak2 kros kecik2 dulu

:cahya schatz: said...

et n neny: gue tak tau mana dia dpt idea nak cakap bontot dia peluh... tp sgt nmpk muka tak bersalah...
siap tepuk² bontot....

rostina : tengkiu sbb liked LR GmbH...
layan² mata dulu... jgn lupa tgk set sudu n set pisau skali... :)

tu aa.. tgk kakak² liza pon, semua dok teringat zaman anak² kecik dulu... :)