langsir raya 2012

Salam and Hallo

hik hik hik...
gelak dulu before start cerita....
raya tahun ni mmg i tak plan nak jahit baju raya utk missLR sbb blk mesia ritu, dah beli baju gorjes utk dia sempena kawen pakchoo cokii..
so.
tak dak reja... kita carik reja even reja kat rumah pon tak abih2....

i pi flohmarkt ngan achik...
then achik terbekenan satu kain ni... kain elok.. tebal.. tak senang kedut... kaler klassik... rega 1€ semeter...
so dia beli 17meter....
jalan depan sket... dia jumpa lg satu kain... kaler ijau... kain lembut tp tak transparent... dia beli lg 20meter kot...
pastu dia jual kain 17meter yg mula² tu kat i sbb encik suami kata kain tu cantik....

tak pasal² kami ada langsir raya.... :)
i buat utk hall.... guna dlm 8 meter ja kot...
idea i pakai tgk gmbr kat google then try n error....
part curtain panjang n lapis yg zig zag tu tak dak masalah...
ofkos la yg paling bermasalah adalah kain putih pleated tu....
zoom sket...
nasib baik la i cerdik jgk pi beli kain putih yg agak keras... skali iron dah lekat tanda....
tu pon... ada 1lai i kena iron 4x sbb tersalah ukuran...
org tu suruh lipat 4inci-2inci ... i buat 4cm-2cm....
dah abih lipat utk semeter... br perasan apsal pleated dia mcm tersentot sgt...
hua hua huaa.....
zoom lg....
yg bunga ujung zig zag tu i nak carik yg rambu ramba mcm malaysia punya... tp stended... time carik mmg tak dak...
pi flohmarkt yg mmg tiap2 minggu pon bersepah rambu-ramba tu... time i carik la jgk nak habis stock bagai....
tak per.... lace bunga tu pon 2€ kot semeter.... tak pa la... nak guna sket ja... kain curtain dah dpt murah kann...

i macam tak pulun sgt buat langsir ni.... sbb langsir yg org lama tinggal lg cun ada scallop bagai...
tp bersempena ngan raya... encik suami mintak buat langsir baru sbb dah ada kain...
last2.... raya ke 4 baru gantung...
better late than never... heehheheee....
dari a day before raya encik suami tanya 'dah buleh gantung langsir?'
smp la raya keempat... i bgn ja tido... encik suami tanya 'B... dah buleh gantung langsir...?'

huh.... terus duduk depan mesin... puluuuuuuuuuunnnnnnnnnnn....
siap.terus gantung.























p/s : ada few org suh i buat tutorial jahit.... lg tak tahan bila ada org tu soh buat vlog....
mcmn i nak sembunyi gigi senget i...?????
jemnenas.

Comments

natrah said…
Assalamualaikum,
seronoknya akak bila blog liza dah public balik...
akak dah hantar email tapi tak pernah boleh bukak :(
akak sokong org2 yg suruh liza buat tutorial jahit.. tak ramai org yg buat tutorial dlm BM..
Neny said…
Wahhh, ni dah kira hebat! bagus, teruskan usaha menjahit langsir, kot2 esok balik mesia boleh buat bisnes langsir. Langsir mahal tau kat mesia. Kalau liza ada kat sini, akak tempah ngan liza je...
:cahya schatz: said…
natrah : w/salam...
tengkiu kerana stay tuned di blog nih... )
liza dah add semua email yg org bg.. tp mmg ada ramai org yg tak leh bukak n baca blog nih...
jgn la akak berkecik hati..sbb bukan liza saja² tak add akak...

liza pon tak reti sgt menjahit kak.. kalau dah konfiden nnt br buleh buat tutorial..

kak neny : blk mesia tu harap² la cepat... tp nak bukak bisnes tu... mcm lambaaaaattt je... huhuuu

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO