berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, September 4, 2012

kuih raya 2012

Salam and Hallo

haaaaahhhh! cerita raya tak abih lg...
nih baru nak mula nih...
dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim....
muka dia mmg herot petot sket... tp rasa dia perrrggghhhhhh sgt hancur di mulut melekat di hati....
tart nenas ni i buat ngan achik... 1st kuih raya... buat a day before posa....
achik buat jem nenas sendiri.... i buat doh...
achik gentel inti... i buat kuih dia...
sedap mmg sedap... tp sbb manis, maka kena sorokkan dari achik....
ni kuih bolat² bersama choc chip....
dapat resepi rahsia dari tokey kuih raya... hik hik hik....
nmpk mcm sgt gedabak² bila letak gmbr bolat² cemtu....
ekceli rupa cun dia kat bawah nih.... 
biskut choc chip ngan almond....
kuih kegemaran missLR....
yg ni pon sorokkan sbb kalau missLR start makan... mmg dia tak mau makan benda lain dah....

kuih ke tiga...
kuih samprit....
i sengaja buat jgk utk achik... i kurangkan gula..
rupanya i failed buat kuih yg senang.... bg i samprit simple la.. sbb bahan dia senang...
nak buat bunga dia pon jz penyek² kat acuan... dulu² zaman muda² i slalu ja buat...
so sgt konfiden la bunga samprit i akan mekar setaman...
namun sangkaanku meleset....
dlm byk² kuih... samprit yg paling tak comey.... cis.
tp dlm byk² kuih... kuih ni yg missLR tlg smp siap.... :)
tengok tuuu anak dara i..... ngan duduk kataknya... ngan nmpk kepala lutuitnya...
tp mmg kusyuk la dia letak pearl tu atas samprit....
i tanya soalan pon kena marah....
focus.
dah la bunga samprit i tu tak brapa nak kembang... missLR tekan pulak pearl tu ngan jari kementot dia...
i telan air liur je la...
nak tegur pon dah dia beriya nak tulong...
:)
tapi kan uolll....
dalam dok kata kuih samprit ni tak brapa jadik.... ekceli, kuih ni yg habis dulu.... :)
Alhamdullillah.....
ni kuih last i buat.... nama glemer dia mama cherries.....
i mcm teringin nak try lorek bunga merah tu.... siap buat 2 adunan...
dah siap setengah adunan, missLR ajak tido....
bila i nak sambung blk... gula yg warna merah tu dah keras... tak leh nak lorek gaya² terer dah...
pastu menyesal buat 2adunan...
padan muka i... huh.

i sangat teringin nak buat marble shortbread... bahan² semua dah ada...
acuan siap dah beli kat mesia 12" punya.....
bilakah....? adakah tunggu raya haji...?
huhuuuu....

4 comments:

makshaq said...

anak2 i pun tak reti duduk bersimpuh.. semua duduk katak.. perangai keturunan kot eh?
rindu liya...

sitiezahim said...

wah terer nya pandai buat tat..hehe

Ms J said...

rajinnyaaa....au niat jer ada...tapi implementation masih zero....hmmmphhh....

:cahya schatz: said...

makshaq : liya pon rindu kat makshaq... :)
bukan takat cara duduk saja... muka pon sebijik.. tak leh nak tak ngaku family...
mata cepet idung temek...

sitiezahim : fullfill hasrat org mengidam makan kuih tart.. tp mmg inti kuih tart tu sedap pon... hehehee.. maybe sbb buat sendiri kot...

ms J : aku rajin sbb ada tukang makan...si liya dok angkut biskut raya semedang.. smp kena sorok²...