handmade card

Salam and Hallo

kan i pernah buat entry pasai org kawen i yg busy...
so... kini segala telah berakhir....
enjoy tp tak brapa puas hati sbb i leh nak korek idea yg best2...
rupanya kretiviti pon bersifat kena asah selalu... kalau dah lama tak guna, mmg idea yg bodo2 je kuar...

so...
sedari itu... (nama dirahsiakan) order 100...
nasib baik 100 tauu... if lebih dari tu... tak tau la mcmn i nak manage...
i buat part quilling saja... part lain semua pass kat pembantu peribadi... ni mmg kena bahagi dua upah nnt...
i plan step by step...
start dgn few kad contoh...
masa ni i tak dak kertas keras lg.. so kertas lapik n bulat tu.. i guna kertas A4 biasa..
yg love tu pulak.. i try guna glitter glue... belemoiihh...huh..
ni contoh kedua... daun tu i guna kertas quilling.. keras sket dari kertas biasa... senang nak bentuk... kaler pon terang...
contoh ketiga... try guna riben... n tukar bentuk bunga...
contoh keempat n kad pilihan pengantin... tp i ubah2 jgk sket bg nmpk tak simple sgt...
thanks to pembantu peribadi sbb tolong potong paper strips nih.... byk tuh...
nih daun yg dah siap... i need 300pieces utk 100cards...
tp i buat lebih sbb missLR pon nak tulong buat caweerr (flower) jgk..
i guna 1kaler..kengkonon nak bg nmpk tone la... :P
ni bunga.... bila dah buat dlm 20kelopak... dah rasa terer sket... maka bunga pon jd kembang2....
kalau uol perasan... masa kat kad contoh.. i guna 7kelopak utk sekuntum bunga... so i need 700kelopak...
satu kelopak guna 2 strips... maknanya pembantu peribadi i kena potong 1400strips....
jenuh!
but at last, i guna 5kelopak saja... i rasa lg cantek dr 7kelopak... lebih nmpk corak kat kelopak tu bila dia kembang2...
lepas siap bunga n daun... baru i start buat kad....
kalau perasan kad belah bawah kad tu... i guna kertas jarang kaler coklat n riben coklat...
sebenarnya, kertas jarang tu... i beli lapik pinggan :P
tak tau nak cerita mcmn.. tp benda tu mmg lapik pinggan..
the best part is rega 20lai -> 50sen... :))
riben tu pulak.. i saja tambah utk bg nmpk seri sket... tu pon i beli ngan rega 70sen utk 10m...
berbaloi2 kan....
ni rupa kad yg separuh siap... bhgn dlm, i jz print n lekat saja...
bunga kecik yg atas bunga quilling tu i beli €1 utk 1000pieces...
i rasa sgt perfect dia dok betenggek kat atas tu... tutup bhgn tengah quilling...
TADAAAAAA..... bila bunga+daun+riben+kad bergabung....!
ni last result...
i sgt tak dak idea nak buat utk letak initials tu...
mula2 ada plan nak tulis ngan glass pen... tp takut tak sama pulak nak tulis utk 100 kad...
so end up ngan print saja...
kotak segi4 kat bawah initials tu mmg last minute punya idea...

hopefully... pengantin happy la...
kad pon dah selamat smp kat mesia...


p/s : anta je jumaat lepas... mlm tu.. terus mcm blur gila.. rasa tak tau nak buat apa dah....huhuuu...

Comments

rubaizah said…
wow... awesome..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003