berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, March 14, 2012

semua nak membangkai serentak...

Salam and Hallo

tuah ayam nmpk di kakinyer...
tuah manusia mungkin pada anaknyer.... hehehe...
harini bukan nak cakap pasai tuah.. pasai jebat pon bukan..

since last week, barang²an dlm rumah i ni mcm sepakat nak rosak ramai2....
emmm... mungkin sbb dah smp waktu ajalnyer.. ataupun i ada buat salah kat org...

tepon encik suami tu dah mcm tepon mami jarum dah.. sket lagi nak kena ikat ngan getah....
dah 48x jatuh menyembah bumi... dah 43x terburai isi perut...
tu pon gagah jgk menjalankan tugas...
encik suami mmg susah nak tukar brg2 dia.. nak kena paksa berbelas kali br la, dia survey...
tu br survey... belom tentu beli lg...
tp skg ni tepon tu dah teruk sgt dah... i pesan kat encik suami... kalau ada staff review, make sure tepon tu letak atas meja bertentang ngan bos... mesti bos tu terus kasi gaji up 50%.....!
hahahahahhaaa....
ok.tak lawak. itu isu sensitip...

kebetulan skg ada macam2 sale utk phone...
encik suami tak perlu pon smart phone walaupun skg ni rega dah terketaq2 punya murah... encik suami jz guna tepon utk call n msg... msg tu pon utk baca saja... susah la sgt nak tgk dia type msg...
function lain pon dia tak guna sgt... alarm clock pon setakat kasik gegar2 kat meja saja.. tak berjaya bangunkan dia... alih2 missLR jgk yg kejut pak dia... huahhahahaha...
ouh.lg skali isu sensitip.. tak leh gelak kuat²...
kalau time hangin² encik suami tak jawab call... i teringin benar nak belikan dia public phone... tp nak yg pesyen public phone yg buleh call in...

td,phone baru encik suami sampai... tepon biasa saja... tp lg canggih dari tepon i...
tak pa la... gaji dia... reward utk dia..

minggu lepas... tv kami pulak meletup... tiba² ja! kami dok dinner... pastu plup! padam.... utk selama²nya (mungkin)..
tv tu kawan kami punya... dia blk mesia.. so dia jual kat kami... memandangkan tv kat rumah lama meletup... so kami pakai tv kawan kami tu...
skg ni, tv tu pulak meletup... so, terpaksa usung tv baru masuk rumah...
bukan tgk sgt pon tv... takat melayan missLR tgk mickey maush, mister manny ngan angelina ja....
pastu mlm2.. kdg2 layan la few reality show... other than that, anak beranak tgk komputer...

aggaaaiiinnnn.... dan2 semua tv pon nak sale... 50" pon buleh beli skali angkut je... tp tu semua berbalik pada keperluan atau kehendak... bukan tak mampu... tp perlu or not...
ruang tamu rumah baru ni tak la besar mana... tak sesuwai kalau tiba2 nak memulun langut sbb nak jejugak tv 50"....
not good...not good.... (smbl geleng kepala...)

haritu i ada tanya kat fb pasai blender....
selama ni i pakai blender phillip... sgt puas hati n jatuh cinta...
tp ajal dia pon dah smp... sebelum ni takat stop2 sbb panas... skali 2,3hari lepas... terus meletup!
mmg terus tak jalan2 dah... bab blender tak leh la nak pk perlu or not... mmg perlu kalau nak masak melayu...
batu lesung pon i ada... tp tu sekadar hiasan di dapur sahaja.. huhuuu...
emergency mcmn pon, i tak guna... sanggup lg i masak masakan yg potong² ja....

kelmarin, missLR mintak i buat karipap... tgh i dok uli tepung...
tiba2 prap!
kitchen kabinet bawah dapur jatuh....
nak tergelak pulak i rasa...
serius, lepas satu...satu benda nak rosak... botak la encik suami... hahahhaa...
tp kabinet tu tak der la patah or apa2... jz skru dia tak stabil... n encik suami dah repair dah... :)

cakap pasai dapur nih, i mcm wonder jgk ngan owner sebelum ni...
dah la dapur tu kecik... kabinet dia sebelah saja... pastu siap ada meja utk makan kat dlm dapur tu... mcmn dia buat keja ntah...
pastu, i pelik mcmn kepala paip kat sinki tu buleh bercalar... kot yer pon mencuci.. tp takkan smp bercalar teruk.. cuci ka gigit...?
stove dia pon something wrong... dari 4 plates, 3 ja buleh guna.. itu tak pa lg... dah i pon tak check masa masuk dulu...
pastu yg rosak tu pulak yg medium besar...
yg tinggai... 2 hot plate kecik ngan 1 besar... n yg 1 besar tu pon tak panas sgt... kalau nak goreng ikan tu... mmg tak crispy la.. siap makan minyak lg... so, buleh bayang mcmn plate tu berfungsi...
i ni pulak spesis masak guna periuk besar... takkan nak guna hot plate kecik..?

tak aaabbihhh lg protesss.... fridge pon buleh i berangin kengkadang...
owner lama letak fridge tu depan heater... so fridge tu tak leh bukak abih.. tak ke hangin kalau i nak letak benda besar dlm fridge tu... nak kena sengetkan sket br buleh masuk... kalau benda kering tak per jgk.. kalau benda ada kuah...?

oven dia pon ada something wrong... tp tak larat dah nak cerita...

kesimpulannya...
1. i tak leh pk mcmn owner lama memasak.. mungkin hari2 dia order döner/kebab... or maybe hari2 depa makan roti ngan sup saja... sbb i tgk, periuk dia pon ada dlm 4 ja cemtu...
2. patut la masa kami nak masuk rumah ni... beriya dia kata dia nak bg free saja dapur tu.. padahal, dari mata kasar semua complete.. ada fridge, dapur siap ngan hood n ada oven build in... i pon tak teringat nak tanya semua tu function elok or not... huh...
3. lepas setahun dok rumah ni n guna dapur tu.. makin byk kemusykilan pasai barang² yg owner lama tinggalkan... tp nak luahkan kat dia pon, tiada berguna sbb la ni dia dah dok dlm bungalow kat area2 sini gak.... dah lain taraf..huuhuu...

kesimpulan yg paling kesimpulan skali...
kesian kat encik suami bila semua benda nak membangkai serentak....

5 comments:

alrijalnajwa said...

Kak na suka baca entry liza...infact semua entry...buat kak na tersenyum tiap2 pagi (pepagi sebelum mula tugas pejabat..rutin kak na baca blog liza dulu hihihi). Bila mula kerja dengan senyum barulah hari ceria kan?

rostina76 said...

salam pkenalan dr brunei utk sama2 perantau. kita kawan jarak jauh ye ;)

:cahya schatz: said...

kak na : Alhamdullillah... berguna jgk blog liza nih...huhuu..
ritu dah nyaris2 tutup dah...
kalau tak dak entry pon akak baca jgk ker..? *segannyerrr....huhuuu*

yg baik tu dari Allah...yg tak elok tu dari liza yg mmg suka merapu meraban.. harap dimaafkan... :)

rostina76 : salam kenal org brunei...!
waaahhhh...bestnya ada ramai kawan baru... :)

alrijalnajwa said...

Tiap pagi (weekdays) memang buka blog liza dulu..hajat nak menceriakan hari..nak start dgn senyum (sbb kdg2 hati sedih, takder mood n macam2 so kena cari 'ubat')memang kna jarang tulis komen..baca komen org jer..sbb kdg2 ada org dh bg komen yg serupa dgn apa yg ada dlm kepala kna. Jangan tutup blog ni...hilang 'ubat' senyum ni payah la kak na nanti hahaha

:cahya schatz: said...

kak na : ubat? hahaha... jgn la tambah keseganan liza.. :P
byk merapu2 ja dlm blog ni... niat utk simpan as kenangan n utk family baca... :)
btw,thanks la sudi baca blog nih..