berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, March 9, 2012

redha mak ayah...

Salam and Hallo

sejak pregnant, i sgt2 sensitif..... dulu, i sgt susah nak kuarkan airmata...

i br habis tgk video sorang makcik yg kena tinggal kat hotel murah KL...
bukan takat bergenang... mmg dah meleleh2 dah airmata i...
nauzubilah.. mcmn sorang anak buleh buat mcm tu...
before this, i menangis smp ke malam tgk video nih... short movie pasai mak..
sedih... sedih sgt...
kenapa hati manusia buleh tertutup utk seseorang yg sangat istimewa...
lupa ka mcmn mak jaga n bawak kita 9 bulan n mcmn sakitnya smp nak hilang nyawa lahirkan seorang anak...
n ingat la.... doa sorang mak sgt mustajab... kalau sumpah jadik batu pon... mungkin akan termakbul....

maybe jgk anak dia tu pon hidup susah n tak mampu nak tanggung mak dia... tp jgn la tinggal mcm tu...
sekurang²nya bg pada pihak yg lebih bertanggungjawab...
tu at least, dia tinggai kat tmpt yg mmg ada org...
dulu, kes kat perlis tu... tinggai bapak kat bus stop.. lg tak dak otak....
jz sbb bini tak suka, sanggup buang bapak... tunggu la anak ko besar esok... dia tinggal ko tepi longkang pulak...

mak i among besfren i... i buleh cerita apa saja tambah2 zaman muda2 dulu..... cerita pasai boifren... cerita pasai dating... cerita pasai org yg i tak suka...
skg, cerita pasai hangin kat encik suami... hehehehe...
mak i dah makin tua.... byk benda yg dia pk... kadang2 tu kena la jgk bebel tp i tau sbb mak sayang i...
i bukan anak yg baik sgt... kdg2 i sakitkan hati mak i... tp mak selalu maafkan i.. n selalu ready bila saja i perlukan mak...
doa2 sangat Allah pelihara hati i n adik beradik i dari buat benda2 yg tak patut kat mak ngan abah....

lumrah... org tua akan kembali jd mcm budak2 bila smp masanya...
mcmn kita sabar besarkan anak... mcm tu la kita kena sabar utk jaga org tua kita...
i rasa semua org tau fact tu.. tp tak ramai org yg sanggup buat... :(

kalau kat sini... ada org bekerja yg tolak gaji siap2 utk duduk rumah org tua...
rumah org tua kat sini cantik... ramai penjaga2 yg baik.. hensem n lawa2 belaka...
n anak2 pon  buleh selalu lawat parents depa... mcmn mak ayah anta anak pi hostel, then lawat every weekend... mcm tu la sistem rumah org tua kat sini....
tak dak pon rasa terbuang ka... tersisih ka... n org tua kat sini happy duduk ngan kawan2 yg sama umur... rilek.

doa i sebagai sorang mak n sorang anak...
ya Allah...jgn la gelapkan hati seorang anak smp membenci mak ayah sendiri.... byk sgt jasa mak ayah ... tak mampu nak balas... walau hidup tak mewah... cukup la dengan menjaga hati mak ayah... cukup la dengan redha mak ayah...

8 comments:

Nurul said...

betul tu liza..sedih ok tgk video kt fb tu...

rubaizah said...

pregnant? tahniah... dah baper bulan?

:cahya schatz: said...

kak nurul : sgt sedih.. tp pihak media mcm syok pulak dok zoom2 muka makcik tu nangis... :(

baiz : ishk ko nihhh... mana ada aku pregnant...
mksd aku, since pregnant kat liya la...

Amie said...

Assalamualaikum Cahya, salam kenal.... senyum selalu!

:cahya schatz: said...

amie : waalaikumsalam... salam kenal n senyum² slalu jugerrrr... :)

Frau Azmir said...

nak tanye soklan yg takde mengena sgt ngan entry bule?? liza pregnant ka??

:cahya schatz: said...

kak fauzana : tak...
kalau liza pregnant..ofkos ada TIGA entry khas citer pasai 'daku pregnant lagi...'
teringin sgt nak pregnant lg kak..
tp maybe Allah suruh stabilkan diri dulu kot...He knows the best!

Frau Azmir said...

oh ok :) tak pa, ade rezeki nanti insyaAllah pregnant. akak pulak berehat seketika hehe, tapi tatau nak kata la, itu semua bukan ketentuan kita kan, harap2 dapat la berehat lama sket hehe...