berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, February 28, 2012

org mesia makan lamb chop... org obersi makan nasik lemak...

Salam and Hallo

i chat ngan kawan i last 2weeks kot...
dia tanya senang ka makanan halal kat sini...
jawapan i : yes.senang..
sebab kampong yg i duduk skg ni mmg penuh ngan org turki n morroco.. so kedai depa pon bersepah²... byk smp buleh pilih yg mana murah.. yg mana fresh...
kedai pakistan yg juai megi mesia pon ada.. hikhikhik...
kiranya cakap pasai makan, agak senang kat sini... i mean, kat kampong i duduk ni la... maybe ada tempat lain yg susah jgk nak dpt benda halal...

then kawan i tanya : masak apa harini...?
i jawab : ingat nak buat masak lemak...
terus dia gelak.... siap ada LOL kat blkg ayat dia... kira lawak sgt la tuh..
dia kata... dia br sudah makan spagetti kabonara....
pastu dia kata... kenapa terbalik.. patutnya dia makan masak lemak... i kat sini makan spagetti...
i diam.... ermm... tak tau nak jawab apa...

pernah skali, sorang kawan yg kerja chef mai rumah i...
dia kata.. dia pelik kenapa melayu pegi mana2 pon asyik carik makanan melayu... mat saleh pegi mesia pon makan nasik lemak...

perut i buleh ja masuk makanan apa2 pon... even yg nmpk pelik...
tapi... encik suami pure perut melayu.. hari2 mau nasik... bg i tak dak masalah pon nak masak nasik hari²... resepi kat internet besepah... pilih ja nak masak apa pon...
kalau nak masak western food pon buleh... tp utk family i, sekali sekala je la..
sbb nmpk gaya mcm anak dara i pon perut melayu jgk...huhuuuu....

2,3 tahun lepas kot kuar artikel pasai semua E-code di europe diisytiharkan halal oleh jabatan agama Islam seluruh europe...
E-code yg number2 tu... kecuali yg terang2 dia tulis ada gelatin haiwan... ada alkohol... ada gelatin babi... or any bahan yg terang2 tak halal...
contoh macam kat jermen, byk je barang² makanan kat supermarkt yg dia letak gelatin binatang.... so better belek every single thing benda yg kita nak makan... even roti sekalipon..

utk cerita pasai E-code tu ... buleh refer kat sini...
Ceramah Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman
n fatwa ni... (dari European Council for Fatwa and Research - Fatwa Book 1)
Fatwa (34)
Q) The ingredients of some foods contain items which are denoted by the letter "E" and a string of numbers. We were told that this denotes items manufactured from Lard or Pork bone and marrow. If this is true, what is the Shari'a ruling on such foods?
A) The items which carry the letter "E" and a string of numbers are additives. Additives are more than 350 compounds, and could be either preservatives, colouring, flavourings, sweeteners, etc. These are divided into four groups according to their origin:
First: compounds of artificial chemical origin.
Second: compounds of vegetal origin
Third: compounds of animal origin
Fourth: compounds dissolved in Alcohol
The ruling on all these compounds is that they do not affect the status of these foods being Halal, due to the following:
The first and second groups are Halal because they originate from a permissible origin and no harm comes from using these items.
The third group is also Halal, because the animal origin does not remain the same during the process of manufacturing. In fact it is transformed radically from its original form to a new clean and pure form through a process called "chemical transformation". This transformation also affects the legal ruling on such ingredients. Therefore, if the original form was unclean or Haram, the chemical transformation changed it to another ingredient which requires a new ruling. For instance, if alcohol changed and was transformed to vinegar, then it does not remain Haram, but carries a new ruling according to the nature of the new product, which is Halal.
As for the fourth group, these items are usually colourings and are normally used in extremely small quantities which dissolves in the final product form, which deems it an excused matter.
Therefore, any foods or drinks that contain any of these ingredients remains Halal and permissible for the Muslim's consumption. We must also remember that our religion is a religion of ease and that we have been forbidden from making matters inconvenient and hard. Moreover, searching and investigating into such matters is not what Allah (swt) or His Messenger (ppbuh) ordered us to do.
[Second Session]


wallahualam..

secara keseluruhannya, ofkos la ikut taste masing² kan nak makan malaysian food or western or indian or vietnamese food...
walau di mana pon kita berada... kalau dah tekak suka makan budu... ofkos import jgk walaupun mahai... heheheh...

ok. i nak pi makan buboq kacang ijau..
tata.

4 comments:

Anonymous said...

eh! Ecode halal?
biar betuuulll....

x-o-x-o said...

ammi ingat ada gambaq nasi lemak.. nk gak tgk pepagi ni..hampa belaka.. hukhuk..

Frau Azmir said...

sama la kita, akak ni tak kisah sgt tak makan nasik pun, tapi yg keliling ni mau nasik gak, Afeef pun dah camtu haha.. so kena nasik la jugak..
mmg betui, Frankfurt tu bnyk sungguh restoran Pakistan, mmg senang nak carik makanan halal, sedap pun sedap :)
bab e code tu, mmg betui ka semua nya halal? ada satu link ni, kat bawah ni:

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php

kita bole cek Ecode kat sini, type aje code nya and nnt dia bgtau halal, depends or haram. so code E120, yg salu ade dlm kebanyakan gula2, joghurt and kebanyakan makanan yg ade kaler merah or pink, code E120 or namenya Karmin, and haram bila cek kat website ni. cuba liza try.

:cahya schatz: said...

anonymous : depends kat area mana kita tinggal.. kalau kat sini, ulamak2 tempatan dah kuarkan fatwa.. kalau kat mesia, mungkin lain pulak fatwa dia...
so better check it out..

ammi : tak dak maknanya.. mama liya tak pandai buat nasik lemak la...

kak fauzana : frankfurt tu dah kira bandar.. liza duduk kat kampong ja kak... block rumah liza ni pon rasanya, 2,3 rumah ja org sini.. yg lain sumer turki, morroco... n kami,malaysia..

thanks for the link..
oret.. akan berhati2 ngan E120....