berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, February 10, 2012

German customs

Salam and Hallo

ritu, ada junior kat sini post 1 artikel kat fb... pasal custom² org jermen... n i rasa menarik nak share kat blog (actually nak penuhkan blog...huahhahaaa...).. alasan lain ialah, nak lebih kenal org² kat sini... pepatah kata... tak kenal maka tak cinta.... kalau tak cinta pon, plg2 tak nak la smp nmpk canggung among them kann...

info ni i ambek dari paper english jermen - the Local
i amek 4 points saja...kalau nak baca full.. buleh click kat link tuh...

Saying hello to everyone in a lift, train compartment, shop...
...is just one of those things in Germany
Photo: DPA

oooooo yes! n i love this custom...
mmg dlm Islam ajar kita greet sesama kita tak kira kita kenal or not... tp dah akhir zaman ni, mmg dah dijangka org Islam hanya greet org yg kenal² saja...
n ada jgk sahabat Nabi kata, akhir zaman adab2 Islam ni akan lebih byk di amal oleh org yg bukan Islam....
kat jermen, tak kisah la kat mana pon, mmg depa akan greet... good morning... hallo... hai... good bye... have a nice day....
cth : kalau masuk kat waiting room klinik, 27 org masuk... 27x la kita akan dgr org greet kita... n bila depa nak blk... mesti depa akan say bye kat semua org yg ada dlm waiting room tu...
cth 2 : cashier kat kedai... without failed, setiap org nak byr... cashier akan say hallo or guten tag.... then, kalau dah habis tag barang... wish 'have a nice day'... or have a great weekend'... kalau 43org... mmg 43x dia dok ulang....
sgt bagus kan...?

Never throw a birthday party early
Throwing a birthday party before your actual birthday is a cardinal sin in Germany. Since Germans normally supply the cake and all the drinks, if you do throw a bash before the big day, you could end up with an empty wallet to go with your year's bad luck.
Photo: DPA

i dah pernah cerita pasai custom ni masa besday missLR haritu...
buleh tahan la jgk superstitious org jermen nih... huhuuuu....
besday party missLR, i buat a day before actual birthday dia... no choice sbnrnya.. sbb kalau buat next week tu... ramai yg tak dak....
so achik kata... jgn wish... jgn nyanyi lagu besday... jgn anggap tu birthday party...
buat doa selamat tak pe...
tp end up ngan 2 bijik kek... 2x tiup lilin... 2x nyanyi lagu besday...n belon penuh hall....
the next day, masa birthday missLR... lagi skali potong kek... lg 2x nyanyi lagu besday... n lg 3x tiup lilin...
puas?

Knocking instead of clapping
In Germany clapping is reserved for the theatre, or a concert. In schools and universities, students knock on their desks instead of offering a round of applause, some academics even claim that clapping would be a sign of disrespect – as if the audience were trying to ridicule the lecturer. In some social circles, a person may also knock on the table to signal their arrival.
Photo: DPA

i pernah tgh few times gmbr kat tv... kalau meeting mesti depa ketuk meja...
kat parlimen mesia pon kan....?
tp tak der la kalau tepuk tangan jadik rude kan...? ke ya...?

Schultüte on the first day of school
On their first day of school, German children are presented with a big paper cone – the Schultüte - jammed full of goodies, in the hope that it’ll cushion the blow. Some universities have adopted this tradition recently, presenting students with cones filled with essentials such as energy drinks.

Photo: DPA

custom ni pon lain dari yg lain... n i liiikkkkeeee....
comey ja... tiap kali mula semester baru... nmpk la bebudak nih dok usung cone tu pi sekolah...
beg depa besar saja... tp tak dak apa pon.... abih2 letak bekal ngan kertas 2,3 lai... pastu pensel 2,3 batang...
dlm cone tu ada mcm2 la... cekelat... air... keropok... chips....
buleh la jd modal nak mula sembang ngan kawan baru... :)


n point² bawah ni...
i tambah base on info kat internet yg bersepah² n yg i rasa mmg custom kat jermen...

1. "let's go, I'll pay"
oouuhh...itu tak semestinya walaupun kawan kita yg ajak pi minum or makan...
sama jgk kalau member ajak pi tgk wayang... dia jz ajak... tp tak semestinya dia nak belanja...
encik suami selalu tersalah paham masa mula2 join member jermen kuar lepak.. kalau depa ajak minum.. means sendiri2 byr... n kalau depa ajak main boling pon sendiri2 bayar...

2. Resting on Sunday
yes! sunday means hari aktivit dok rumah... semua kedai n office tutup... jalan lengang...
depa sgt2 menghargai cuti depa...
kalau mcm kat rumah i... syarat dia mmg tak leh bising on sunday... tak leh repair rumah.. tak leh buat something yg berbunyi kuat...
n i ada baca kat mana ntah... kat few tempat... ada Sunday-quiet-law...
tak leh bising.. tak leh buat kerja on sunday... tak leh basuh keta... repair rumah... even sidai baju pon tak leh!

3. Shaking hands
selalunya Europeans prefer cakap hello n kiss pipi bila jumpa...
tp jermen,depa prefer shake hand...
skg ni dah campur² bangsa... ramai la jgk yg shake hand n kiss pipi among depa...
tp, custom jermen, shake hand... tak kira la among kawan or among org baru kenal...
cth: bila masuk kat satu tempat baru n ber'shake hand' ngan someone.... kita sbnrnya kena shake hand dengan everyone individually, termasuk dgn budak² yg ada...

4. Jemputan
Jerman sgt susah nak jemput org pi rumah depa... plg² pon family n betoi2 good fren...
tuan rumah i dulu, anak dia nak jumpa pon kena buat appointment....huhuuu...
so. custom depa....satu, mesti kena bawak cekelat, hadiah or bouquet bunga... tapi, jgn bunga ros merah (lambang nak ngorat).... jgn bunga carnation (lambang berkabung)..jgn bunga lily or chrysanthemums (tu utk funerals).... tp kalau kita tau org tu mmg suka gila kat bunga carnation, maybe buleh la kot bawak... nak selamat n plg cool, bwk mixed bouquet...setel!
utk org yg bukan muslim.. buleh jgk bawak wine... tatapi, kena bawak import punya.. kalau bawak german product punya jgk, dea anggap mcm perli tuan rumah sbb tak leh serve good quality punya wine...
tp, i rasa kalau utk org yg kita dah rapat... ok la kot...
last, adalah normal utk depa bukak hadiah once depa dapat... :) (so tak yah balut hebat2... riben hebat tak pa... :P)


5.  Puntual
ouh..depa mmg puntual... so please be puntual too... jgn sekali2 mai awai... n jgn smp lewat lebih dari 15minit... kalau ada hal lain... call or msg....

6. Straight to the point
ooo yes... depa tak reti nak cakap beralas....
kalau kita pakai baju tak cantik.. depa cakap kata baju tu tak cantik... serius!
n even budak2 pon buleh tegur mak bapak kalau mak bapak buat salah...
contoh : mak tak bg makan depan tv... tp mak buat... anak jermen, akan terus tegur mak dia mcmn mak dia dok tegur dia....



soooo.. i rasa tu ja...
semoga bermanfaat utk sapa2 yg nak geng n duduk kat jermen....
kalau ada info yg salah, mintak dibetulkan... i pon kutip2 info dari internet n dari apa yg i tgk selama dok sini...
sekian.

8 comments:

blackcardomompods said...

amat setuju n suka this artikel.mg european dh sama dgn british or scottish.hebat kan bangsa mereka jika kita mcm mereka maka hebat lg kita sb kita ada Allah

:cahya schatz: said...

bcp : ha ah... betoi³...
tgk kat mesia ja pon dah cukup... adat ngan agama pon dah bercampur²...

sitiezahim said...

hehehe memang betul...sangat suka apa yg u tulis..:)

p/s: huhu susahnya secret words kat bawah ni, asik salah aje..huhuhu

:cahya schatz: said...

kak siti wife abg zahim : part mana yg suka sgt tuuuhh...? :))

tak dapek nak tlg bab password tu.. kalau tak letak.. asyik kena spam ja...

sitiezahim said...

hahaha klakar la liza panggil saya...hik hik hik..panggil hajar je okeh dah...:P

:cahya schatz: said...

kak hajar : segan aaa... dah mmg kena panggey kakak pon...

Anonymous said...

jermen memang famous dengan rules kan..
teringat dulu2.. betapa susah nak mulakan hidup kat sana..
tapi bila dah balik m'sia.. rasa m'sia pon patut ada rules macam di jermen..

:cahya schatz: said...

anonymous : hai..
pernah duduk sini dulu..? kita kenal ke..?
ha ah.. kan sini sgt byk rules.. awai2 mmg rasa susah... bila dah get used to it.. rasa rules tu agak menyenangkan jgk la...
tp sbnrnya ada jgk rules sini yg menyusahkan n tak lojik... huhuuu...