Posts

Showing posts from February, 2012

org mesia makan lamb chop... org obersi makan nasik lemak...

Salam and Hallo

i chat ngan kawan i last 2weeks kot...
dia tanya senang ka makanan halal kat sini...
jawapan i : yes.senang..
sebab kampong yg i duduk skg ni mmg penuh ngan org turki n morroco.. so kedai depa pon bersepah²... byk smp buleh pilih yg mana murah.. yg mana fresh...
kedai pakistan yg juai megi mesia pon ada.. hikhikhik...
kiranya cakap pasai makan, agak senang kat sini... i mean, kat kampong i duduk ni la... maybe ada tempat lain yg susah jgk nak dpt benda halal...

then kawan i tanya : masak apa harini...?
i jawab : ingat nak buat masak lemak...
terus dia gelak.... siap ada LOL kat blkg ayat dia... kira lawak sgt la tuh..
dia kata... dia br sudah makan spagetti kabonara....
pastu dia kata... kenapa terbalik.. patutnya dia makan masak lemak... i kat sini makan spagetti...
i diam.... ermm... tak tau nak jawab apa...

pernah skali, sorang kawan yg kerja chef mai rumah i...
dia kata.. dia pelik kenapa melayu pegi mana2 pon asyik carik makanan melayu... mat saleh pegi mesia pon…

jawi and lipat

Image
Salam and Hallo

18 feb 2012, i ajak missLR main lipat² kain...
utk 1st step, ajar lipat seluar dulu....
passed!

dua hari lepas tu... ajak dia lipat kain lagi.... (tu jer la keja mak ko liya oooii... basuh baju.. lipat baju... basuh.. lipat... basuh... lipat...)
missLR ambek sendiri seluar dia... n lipat sendiri...!
bukti.
semua tu dia lipat sendiri... kecuali suar tebal purple bawah skali...
lg kemas dari papa lipat... serius!

n ni... among game missLR...
tulis2 jawi n blaja bahasa arab...
kita kena ikut arrow n touch semua titik2 hijau tu... then akan dpt star...
n average missLR dapat 3-4 star...
even ketar2 jari ikut arrow tu... tp not bad gak la... :)
n gmbr atas ni... 2nd time dia dpt 5stars....
punya la meloncat missLR tunjuk kat i... then lari2 pulak tunjuk kat papa dia...


i am so proud of u, anak... ♥
semoga dipermudahkan semua urusan smp besar nnt... insya Allah...

Sotong goreng kari

Image
Salam and Hallo
Sumber :
encik mat gebu

Mukadimah :
ada sale sotong kecik.. haper lagi... terus ambek semua....
niat di hati nak buat sambal tumis... tup² jadik kari tumis...
layaannn....

Bahan² :
500 gram sotong *1/2 sb rempah kari*1/3 sk serbuk kunyit*2 bawang putih, tumbuk lumat*1 bawang besar, hiris1 bawang putih, hiris2 cili hijau, hiris 2 tangkai daun kari1 camca besar sos tiramGaram dan gula 2 biji limau kasturi, ambil jusnyaCara² :
Satukan bahan² tanda * n perap 20 minitTumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari smp wangi... Masukkan sos tiram n sotong, gaul rata dan tambah air sket..Biar kuah pekat sedikit, masukkan garam n gula sesedap rasa... Last, tambah jus limau.. kacau² sket..siap.Nota kaki :
encik suami TERpaksa tambah nasik sebab sotong nih...

tenung²kan dan selamat memasak...

cerita roti yg menjadi utk pertama kalinya...

Image
Salam and Hallo

SMILE!

ingat senang nak buat roti...?
org lain ada BM... dah senang hati...
i ni ada BM pon susah hati...
sikit lagi nak campak dari tempat tinggi...

pergghhh...tetiba jadik pantun.

i still dok try n error ngan BM i tuh...
setelah mengaut sebahagian petua petui yg ada dari blogger² n para peng'roti'2 sekalian..
last²... jadik la roti sosej nih...
hebat tak i...?


hahahhahahahahahahaaaaakkktuuiiihhhh....
br dapat buat sekali lepas ujikaji 43 kali dah nak tanya 'hebat tak i...?'...??!!
tp tu la... u'll never know betapa lebarnya i sengih lepas kuarkan roti tu dari oven...
homaigoddd.... akhirnya i berjaya buat roti...!

n lepas i baham seketoi...
tester kedua pulak amek tempat....
perati betoi2 kenapa dia makan mcm tu...
sbbnya, dia kata roti tu panas.. dia nak makan cocej jeerr....
lepas i tiup2 sket... br dia makan roti...
tak ketinggalan puji²an utk mama tersayang.. 'cedapnyer wotiii.... pandai mama macak....!'
bila i dah nak tutup camera missLR…

i will follow yyyoooouuuu.....

Salam and Hallo

ada seseorang me'message' i tanya kenapa i delete dia dari jadik follower i... siap sentap² kawan tuh ingatkan i tak bg dia baca blog i...
actually, i tak delete pon... even, i tak tau pon mcmn nak delete follower² tuh...
betul.tak tipu....

i rasa sebab dia satu ja...
dulu...blog cahya schatz ni kena virus apa ntah...
ramai yg tak leh bukak blog cahya schatz.. n kalau buleh bukak pon, kuar web/iklan yg pelik2...
so.jalan penyelesaiannya ialah i export n import blog cahya schatz...
blog lama... dah ada 200 lebih follower... i pon tak tau yg bila export, gadget follower tak ikut...
link2 n post2 lain semua buleh copy... tp, gadget follower kena start from zero blk...
i mcm tak pk sgt pasai follower... so i tak la beriya pk mcmn nak bg follower lama jadik follower kat blog baru nih...

i still guna nama n link blog yg sama...
i pk... kalau org tu simpan link or bookmark blog i... so tak kisah la sgt pasai jadik follower ke tak....kan...?

i am very sorry pasai gadge…

Ayam bercili masak ketumbar

Image
Salam and Hallo

Sumber :
ebook Resepi Nusantara

Mukadimah :
tengok resepi mcm sedap... tp sbb blender mcm segan² nak blend... dah jd satu kerja smbl makan, smbl asingkan bendasing....
bhn² n cara² kat bawah ni i dah edit ikut keadaan kat rumah i...

Bahan² :
1/2 kg ayam2 bawang besar*3 bawang putih*1" halia*4 sb biji ketumbar*1 sk jintan manis*4 sb cili boh*2 asam keping Cara² :
Gaul ayam dengan garam n kunyit dan goreng smp garing... letak tepi...Blend bahan yg tanda *....Tumiskan bahan blend smp pecah minyak... kacau²..Kalau pekat, tuang air sket...Masukkan asam keping, garam n gula.Last, masukkan ayam n gaul bg nmpk cantik....
Nota kaki :
kering... tak der kuah... tp sedap sbb rasa rempah....

tenung²kan dan selamat memasak...

German customs

Image
Salam and Hallo

ritu, ada junior kat sini post 1 artikel kat fb... pasal custom² org jermen... n i rasa menarik nak share kat blog (actually nak penuhkan blog...huahhahaaa...).. alasan lain ialah, nak lebih kenal org² kat sini... pepatah kata... tak kenal maka tak cinta.... kalau tak cinta pon, plg2 tak nak la smp nmpk canggung among them kann...

info ni i ambek dari paper english jermen - the Local
i amek 4 points saja...kalau nak baca full.. buleh click kat link tuh...

Saying hello to everyone in a lift, train compartment, shop...
...is just one of those things in Germany
Photo: DPA

oooooo yes! n i love this custom...
mmg dlm Islam ajar kita greet sesama kita tak kira kita kenal or not... tp dah akhir zaman ni, mmg dah dijangka org Islam hanya greet org yg kenal² saja...
n ada jgk sahabat Nabi kata, akhir zaman adab2 Islam ni akan lebih byk di amal oleh org yg bukan Islam....
kat jermen, tak kisah la kat mana pon, mmg depa akan greet... good morning... hallo... hai... good bye... have …

Daging Masak Stew

Image
Salam and Hallo

Sumber :
buku Pandai Memasak

Mukadimah :
simple... sedap... wangi...
i dah buat few times ngan daging, this time i guna tulang² sket...

Bahan² :
250g daging - i guna tulang ngan daging3 kentang - dadu2 carrot - dadu2 bawang besar - hiriscapsicum - hiris 2 cengkih1 buah pala - i guna 1sk serbuk pala1sk serbuk lada hitam2sb kicapgaram n gulaCara² :
potong daging mcm nak buat sup n campur dgn kicap, garam n lada hitam..tumis bawang....then, masukkan daging/ tulang...  kacau² sket...masukkan air + serbuk pala + cengkih...biar smp daging empuk...bila daging dah empuk, masukkan kentang, carrot n capsicum... masak smp kentang lembut...kalau nak kuah pekat, letak tepung+air sket...Nota kaki :
suka bau buah pala... dpt jeruk pala pon sodaappp....

tenung²kan dan selamat memasak...

Crita pasal BM lg...

Salam and Hallo

Homaigooddd.... Tak abih lg ke'stress'an i ngan BM i... Ritu dah anta repair.. Pastu kenwood dah return... Tp rupanya, tambah kerosakan... I anta blk.... Kenwood return... Rupanya dia terus anta BM baru... Tp tu la... Kalau dia nak repair pon tak berbaloi... Sbb rega pos blk n repair pon dah lebih dr rega BM tu...

I rasa maybe i ditakdirkan uli roti ngan tangan ja... So that, buleh tmbh kekejalan muscle2 lengan i...hahhahaaa....
BM br nih pon kuarkan result yg sama...
Encik suami dah start uh-eh2 la... Takkan la dah dpt yg br pon, result sama jgk...
So...i surf review2 org lain...
Homaiiigggooodddd...rupanya ramai yg komen negatif jgk...
Dulu masa survey nak beli...survey generally saja apa BM yg baguih... Tak go detail pon...
Mmg generally, model BM i antara top 3 yg the best.... Tetappiiii.... Bila go details, rupanya tak la baguih sgt.... Demz.

I nak berhangin2 pon, tiada berguna sbb mustahil encik suami nak melayan kemeroyanan i... So, better i try n error …

teringin

Image
Salam and Hallo

i teringin nak bercucuk tanam... tp memandangkan i duduk atas kayangan... maybe i kena tukar idea bercucuk menjadi menabur....
yes.. menabur benih di dlm hidroponik... tp dlm keadaan yg sejuk gedik² ni.. kat mana pulak i nak letak bekas hidroponik tuh...?
yaaa...itu persoalan yg baik...
maybe i kena bawak bersabar n tunggu summer...

cuaca diramalkan akan cecah -17... n setgh2 tempat, cecah -34...
ok.i dok rumah... tp still kena pakai berlapis² n on heater..
snow tak turun²... maybe sbb bumi dah tua... kesian bumi...

ouh... memandangkan i kata tak dak idea dah nak hapdet blog...
my cousin kesygan a.k.a peminat tegar missLR bg idea soh buat challenge nih...
ada sapa² nak join...?
kalau nak join... kopipes ja bendalah ni... then roger...supaya i buleh tiru idea.... hahahahhahahaaa...

ok.tak lawak.

tutup blog

Salam and Hallo

minggu lepas, sgt kuat perasaan nak tutup blog...
sbb dah tak brapa ada idea nak hapdet...
pernah 2x kot KIV, tp time tu pulak idea mencurah²... maybe betoi kata some blogger, bila takdak idea... kasik tutup...
bila ada idea... bukak blk...
tp i jz takut, bila tutup kali ke-3, blog ni akan tertutup terus...

missLR skg byk buat LIVE performance utk family... so tak yah cerita kat blog dah...
sbb niat i buat blog pon mula² sbb nak cerita pasai missLR kat family...
lama² dah jd habit pulak hapdet blog.. skg ni habit hapdet² ni mcm kureng pulak..

TETAPI....
last few days, i ada letak status kat fb... ada la 4,5 org yg tak bg tutup... n ada 2,3 org yg rupanya jadikan blog i nih sarapan pg before keje... huhuu....
yg paling menyentuh hati, bila i sembang ngan sorang sahabat nih...
sahabat : selagi blog tu mendatangkan kebaikan.. kenapa nak tutup...? ada info² yg maybe ko rasa tak berapa berilmiah, tp sebenarnya jd reference reader....
i : tak byk kott... merapu² n cerita mis…