Sotong rempah kurma

Salam and Hallo

Sumber :
encik mat gebu (DTS)

Mukadimah :
ni lauk smlm... i edit ikut kesesuaian n bahan yg ada...
simple but nice...

Bahan² :
  • sotong - i guna 2 ekor yg berat 1kg...
  • 1 bawang besar - ptg nipis
  • 2 bawang putih - ptg nipis
  • 1" halia - ptg nipis
  • 1 cili merah - ptg nipis
  • 1 capsicum hijau - ptg pjg
  • 1 sb jus limau
  • Garam dan gula

bahan blend
  • 1 sb rempah kurma + air sket
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1/2 sk tepung jagung
  • 1/2" halia
  • 2 biji cili padi
  • 2 bawang putih

Cara² :
  1. perap sotong ngan bahan blend dlm 30minit...
  2. tumis bawang putih, halia, cili merah n bawang besar smp ada bau...
  3. masukkan sotong n bahan perap...tambah garam n  gula secukup rasa... masak smp pekat tp jgn terlampau lama..
  4. last, masukkan capsicum n jus limau.... kacau bg nmpk lawa...
Nota kaki :
bila dah masukkan sotong, jgn masak lama sgt sbb nnt sotong hilang jus n liat...
agak² tepi2 sotong tu dah meleding sket, angkat...

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003