berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, January 11, 2012

harga '60minit sehari' ...

Salam and Hallo

susah sgt ke nak spend ngan anak sendiri at least 60 minit sehari...?
bukannya kena terus selambak 60 minit... tp sekurang²nya ada quality time dlm sehari...
apa penting sgt ka tgk tv... tgk bola... main game... tgk movie... try resepi baru.. kuar window shopping.. chatting... bla...bla.. bla.. compare ngan quality time ngan anak sendiri...

quality time kat sini, i maksudkan adalah spend masa ngan anak smbl buat benda yg dia suka n dia pilih...
contoh, baca buku cerita... contoh lg... buat puzzle.. or main kejar²... or conteng² kat kertas..
anything yg anak nak buat ngan kita...
sambil tu kita ada peluang nak tunjuk love kita.. nak ajar pendidikan moral n bg nasihat...

bila kita bawak anak kita buat aktiviti kita... maybe anak tak suka or tak sesuai..
contoh : spend time ngan anak main game tembak²... game tu kita yg suka.. sekali sekala tu tak pa.. maybe anak tu pon cita² nak jd polis...
tp what if kalau anak tak suka...? itu bukan quality time.. itu kita paksa anak join aktiviti kita... bila anak start buat benda lain.. kita nak marah2 sbb point game kita dah tinggi...
huh?

kita semua tau.. anak tu ibarat kain putih...
childhood yg baik akan buat anak tu membesar ngan elok.. semua org nak anak dia jd pandai ilmu dunia akhirat...
tp jgn lupa, budak tetap budak...
depa still perlu main n ada childhood yg buleh depa kenang bila dah besaq nnt...

i wish, i ngan anak² i buleh jd besfren... buleh cerita n share everything...
sbb tu i sgt pentingkan quality time ngan anak...
tp tak ramai yg paham... termasuk encik suami...
carik rezeki pon tanggungjawab... mendidik anak pon tanggungjawab...
benda ni tak leh lepas kat bini semata²...

life masa bujang... masa dah kawen... n masa ada anak... ofkos berubah...
tak leh nak buat aktiviti yg sama... masa, otak, badan semua kena bahagi ikut keperluan...
kalau kat ofis.. ada ramai ofismate.. buat kerja buleh bincang... bahagi2 tugas...
sama gak ngan kat rumah... takkan semua nak lambak kat sorang yg dipanggey surirumah...
surirumah pon perlu gak pembahagian tugas... nak jgk org utk bincang apa2...
bukan senang nak jadi surirumah...
at least.. kalau tak tulong byk pon... tlg la jgn tambah kerja...
benda kecik2 yg buleh buat... tlg la setelkan...
konpem² surirumah ni kalau sakit or bateri low pon tak leh nak amek mc or cuti...
paling² kuat pon membebel...
kalau kes i.. pendam²...pastu nangis sorang²... :(


.

15 comments:

natrah said...

wah... entry fresh!

kenapa sedih2 ni..mmg mcm tu tanggungjawab isteri.. cuba pikir penat isteri yg berkerja pula..
tapi mmg betul apa cahya cakap tentang quality time..cuma bila hidup di malaysia,masa makin terhad dengan anak2.. :(

Nurul said...

betul tu liza..kena share la keje rumah stress ok hubby kadang2 harap kita je seme..kalu kejej smbil suri umah at least ada kawan opis nk luah..kalu duk obc full time suri umah stress tuhan je tau

Madam Sooyaree said...

Kita selalu kalau stress nak kemas rumah, buat bodo je, hehehe.. Bila rasa rajin baru kemas, kalau tak biar je. Nasib baik hubby paham. Dia pun selalu kalau kat rumah, take over anak.

Apa kita buat, dalam seminggu tu mintak cuti beberapa jam. Yang ni kita akan keluar sesorang. Tak kisah la gi kelas zumba ke, shopping ke, massage ke.. Blaik insya allah rasa ok ;)

Neny said...

"carik rezeki pon tanggungjawab... mendidik anak pon tanggungjawab...
benda ni tak leh lepas kat bini semata²..."

haih...i know how u feel dear, masalahnya org lelaki ni jugak x paham2 (walaupun x semua). Baik yg bini keje or bini surirumah, ramai yg ada masalah camni :(

Ms J said...

sabarlah liza..i think many of wives experience the same things as you are (like what you written here). i salute all the housewife even, myself, can't accept the offer to become a fully housewife dear. It's a lot of work plus, no MC at all. I understand what you wrote, i can imagine it!some working mothers, are actually blissed as they actually got their me time at office (lunch time, prayer time). that's how i perceive right now, just to balance my emotion, not too stress on being a wife, a mother, and employee...whatever it is, sabar yer dear...all your feelings here will subside as you sail through your marriage years and years to come..(apekehey aku merapu mat saleh ni..pasan kot!hahaha ..:P)

rubaizah said...

waa.. entry luahan yg sgt best.. sbb aku pun sama cam ko... tensen weii.. tensen...

Anonymous said...

i kerja from home.. automatic, everything kena ada jadual... anak2 hantar kindergarten so i ada masa untuk kerja i.. husband pun kena ikut jadual yg i dah buat..
kami masak sama2.. kemas rumah sama2..
bila waktu makan,semua kena makan..
waktu reading, semua kena reading..
waktu jenjalan, semua kena ikut n kuar jenjalan..
so far,everything under control..

kita yg kena corakkan kain putih tu.. so, mmg anak2 kena ikut cara kita.. bakat parent selalunya turun pada anak2.. contoh,ramai je anak doktor yg jd doktor.. mmg parents yg kena kenalkan benda2 tu dari anak kecil..

:cahya schatz: said...

thanks everybody utk semua nasihat² n kata² penguat..

natrah : tak sedih aih... jz rasa nak luah apa patut...
ramai org kata life kat mesia hectic.. tp family ada sana.. nnt² kami kena face gak life kat mesia...

kak nurul : ramai org ingat dok obc best.. padahaaalll?!
org europe kebykkannya bahagi tugas sama byk antara laki ngan pmpn.. tp kita tak dak la nak smp mcm tu kan...
at least, tlg2 la wahai encik2 suami...

madam sooyaree : rasanya typical lelaki melayu kot, kerja rumah kerja orang pmpn.. depa perlu cari duit saja..
alangkah best, kalau buleh kuar..
err.. tp i tak dak kawan nak kuar pon... gila tragis hidup i kat sini... :(

:cahya schatz: said...

kak neny : tuh la...org pon rasa cemtu.. kena pulak ada org lain dok pandang kita rendah sbb jd surirumah...
lg stress.. bengang tahap monyet kat utan.

ms J : adoi.. aku kena reply enggeres gak ka nih.. aku takut ko tak paham jer kang...sbb nnt terkuar slang jermeng aku.. :P
lepas baca 2x komen ko nih.. aku simpulkan.. aku patut kerja kot..
ko ada kerja kosong...?

rubaizah : best la sgt.. ishk ko nih.. entry luahan mana buleh bg komen 'best'...
aku rasa semua pmpn pon rasa benda yg sama... sbb kita dok dlm kepompong keadaan yg lebih kurang sama...
kalau kat europe, pendekatan depa lain... sbb tu depa kalau tua pon nmpk jelita ja...salah satu sbb ialah masa muda depa tak stress mcm kita... huahhahahaa...

anonymous : aci tak kalau nak bg pendapat bernas.. letak nama skali...?

even pendapat u ada lain sket dari pendapat i.. tp i terima as nasihat..
tengkiu... :)

Maharani Collection said...

uwaa..nk nangis!! T_T
azi paling stress bile org tanye "xrugi ke blaja tinggi2 pastu xkeje..dok umah je jg anak..xboring ke" uwaa.. T_T

:cahya schatz: said...

azi @maharani : yg penting redha suami.. kalau suami redha kita tak kerja... tak pa la..
nak tunggu org brenti becakap mmg tak kan berenti la.. :)
tp bila suami redha isteri dok rumah.. suami kena la jgk paham tanggungjawab still kena bahagi2.. bukan makna isteri ada kat rumah.. dia takyah pk apa dah..jz setel kerja dia saja...

Maharani Collection said...

btul2..jd surirumah ni 10k langkah sehari tu,lagi2 bile dh ade anak. hahaaa..
kekdg rase cm mlsss lak nk jmp/borak2 ngn org..mlss nk dgr soklan cepumas tu lg... mmg sentap trus. dorg ingt kite xpk ke benda tu. :( aigooo..dh lari topik dh ni. huhu..
bak kate wonderpets maryam 'ape yg penting kerjasama!' bile wt keje same2 husband n wife mmg sonok ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nice entri.LM sepenuh masa di rumah.cam tak sempat juga melayan anak.sambil2 masak tu suka juga borak2 ngan dia, tny itu ini.tak mau dia rasa terabai atau kurang kasih sayang

alrijalnajwa said...

hmmmm...speachless...besar pengorbanan org yg ada pelajaran tp sanggup duduk rumah utk jg r/tangga..pihak suami at one point of time memang menghargai pengorbanan tu cuma biasalah manusia..kadang2 lupa...masa dia lupa ni la kita sbg isteri kena bagi dia ingat...kalau pendam dan nangis sorang2..dia tak akan tahu..apapun baik berterus terang...

:cahya schatz: said...

maharani : 10k langkah sehari..? serius...?
tp awat akak tak kurus pon?
ok.terkuar tajuk..

lydia miza : tengkiu..
rasa kesian anak2 bila kita terlampau busy ngan hal kita smp tak sempat nak sembang ngan depa....

alrijalnajwa : zaman skg, mmg sgt ramai isteri² yg bijak pandai tp decide jd surirumah... n semua org pon tau jd surirumah bukan senang..
mcm liza tulis kat entry tu...
'at least.. kalau tak tulong byk pon... tlg la jgn tambah kerja...'
:)