hapdet pasai missLR

Salam and Hallo

i bersyukur ke hadrat Ilahi... Dia uji i at this part... n Dia bg kelebihan kat i at this part.. :)
n Alhamdullillah... Dia bg i anak yg bijak...

skg umur missLR dah masuk 2tahun 3bulan...
n 3hari lepas.. dia dah buleh sebut semua huruf 'D.O.R.A.E.X.P.L.O.R.E.R.' kat baju tido dia...
masa nak tido... dia tengok kat botol susu dia n sebut N.U.K.
sehari lepas tu, i bukak words n type ja huruf kat keyboard..
missLR dah kenal semua huruf!
tp, bercampur la english ngan jermen... hehhee...

number 1-10 dah lama dia buleh kira... malay n english... kalau jermen, ada gak tersasul²... ikut mood.. kadang² betoi smp 10... kdg² terbalik²...
eh.i check tat sat.. betoi pulak eins smp sehn...
dia buleh baca saja.. tak kenal number lg..
skg i ajar dia kira...
i tunjuk 1 jari... one! dia jerit..
tunjuk semua jari betul... tp kalau tunjuk 2 jari... konfiden dia jerit.. 'peace!'

skg, kalau ada org nak mai rumah... missLR akan suruh i pakai tudung... kdg² siap dia pilihkan tudung... mana nak bukak pintu bila org dah tekan loceng... mana nak layan dia pilih tudung lg...
maklang fizah belikan tudung kecik utk dia.. ada skali tu, junior i nak mai... missLR dah siap2 pakai tudung since pg... pdhal junior tu nak dtg lepas solat jumaat... :)
b4 tido... i slalu jgk sembang² ngan missLR... cerita² sket apa yg buat satu hari... skg ni dia dah ikut ayat i... tp, dia cerita bila bgn pg...
mcm pg td, 'mama... bukak la mata... tadikan...mmm...tadikan iya naik auto pakngah pegi jalan²...'
i : bukan tadi... haritu... liya naik keta pakngah kat abu dhabi kan...
missLR : ha ah.. haritu... pakngah, kak ecah, baby odah, pakcu padia²... semua sayang iyah...
i : ha ah... sayang... sbb liya budak baik...
missLR : papa je boy.. mama girl sama² liya.... apa pon tak buleh papa nih...
(mmg dia suka sgt ckp terkuar tajuk.... huhuuhuuuu)

dlm 2minggu lepas, dia suka sgt kata... 'ma... iya nak tanya mama ni.....'
n kalau nak apa2... dia mesti tanya dulu buleh ka tak...
nak minum.. 'ma.. iya nak minum air mama buleh....?'
nak main... 'ma... iya nak main lego... ma tlg amek buleh...?'
nak tulis... 'ma... iya nak tulish²... mama tlg ajar iya buleh...?'
nak poo... 'ma...iya nak poo kat toilet mama buleh...?'
TAPI kalau nak guna laptop mama....
'ma... iya nak tgk mickey maush saattuuuuu jer...last k....buleh...'
kalau i kata tak boleh... 'napperrrrr...... last je k....'
hihhihiii...

missLR suka belakon² jahit²..
kadang² dia duduk kat mesin jahit i...
kdg², dia ambek gunting plastik dia... dia beriya potong kain perca...
dia buat sebijik mcm apa dia tgk i buat...
ukur... then potong... then jahit... :)

makan pon dah makan sendiri... makan nasik... makan ngan tangan... tp kalau ada kuah sket... mesti mintak sudu.. tumpah mmg tumpah... tp dia akan makan sendiri... kalau kena ngan selera dia.. siap bertambah... br² ni, dia makan nasik+kicap+ikan goreng... diam ja makan... tup² habis semangkuk... so far, dia tak dak masalah ngan makan... even benda yg dia tak suka.. dia akan try jgk dulu...

bila call family.. missLR dah reti bg salam n tanya khabar... kdg² dia tanya 'tgh watpe tuu...'
soooo comel... :)
dia dah hapal semua nama tok² n few aunty n uncle dia...
nama dia, i n encik suami dah lama dia buleh..
mai mood nak main²... dia panggey i 'mama lija' n encik suami 'papa avif'...
sgt playful.

ok.dah...i nak pi spend quality time main puzzle ngan missLR..
tata....

Comments

LIPISLADY said…
Sallam,

Singgah sini kejap,

Bijaknya Liya...
x-o-x-o said…
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lagi la x sabaq cmni.. hihih..

part suka terkeluaq tajuk tu mcm tau ja turun sapa :p
heehhe.. aptb..

kalo suka tny mama blh ka dak tu mcm kak aida..;D
:cahya schatz: said…
lipislady : salam... tengkiu sudi singgah...n tengkiu puji² missLR.. kembang semangkuk ler dia...

ammi : hehehheee...aptb tu padia...?
mptb tau la...

hehehe..ada la turun semua org sorang sket... :P
x-o-x-o said…
aptb = apa pun tak bulehh.. :p
:cahya schatz: said…
ammi : hahahhaa...tak terpikiaq lgsg!

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby