berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, January 8, 2012

Abu Dhabi part 2

Salam and Hallo

ofkossss citer pasai abu dhabi tak abih lg...
tu sebab i makan angin setahun skali jer... sbb nak cerita pasai 1 holiday pon amek masa setengah tahun...huhahahhaa...
ok.tak lawak.

so..
masih lg nak cerita pasai abu zhobi...
lepas kami pusing² mall... hari lain pulak... kami jalan ke Corniche.. tepi pantai...
sgt bersih n cantik...
tak ramai org mandi... maybe sbb 'winter'... tp ada la jgk 2,3 org putih bersidai...
i rasa corniche ni pjg... tp kami jalan setoit je la... pastu lepak.. pastu makan..
ni muka missLR br bgn tido... masa jalan, dia dok tanya itu ini... dah smp kat tepi pantai, dia tertido... ada la kot 5 minit.. tp i kejut sbb missLR suka air bush²...
mmg dia terlentok tahap mengantuk sesgt...
tp bila nmpk air... haaa....mcm tu la muka dia.. mcm dlm gmbr kat atas tu... terpaksa la kak ecah joget² kasi suasana ceria...
ini... si miya² maklong, baby odah... dah buleh jalan dah... lari kodek² pon buleh.. tp tuh 1st time jejak pasir pantai... dia try jgk.. tp geli... huhuuu...
errr... ni gmbr pelancong... :P but sgt obvious menahan napas...
sila focus kat blkg pelancong tu yer... berdepan ngan pantai tu semua bgnn tinggi...
ekceli depa tambak kawasan tuh... dulu situ air...
biras i cerita.. ada satu restoren nih... dulu terapung atas air... skg, dah jadik terapung atas fassiirr...huhuuu...
dlm dok terjegat tgk air tu... missLR menggigil²...
pakai jaket, terus buleh senyum... main pasir... joget lambak bagai....

time makan, i buat lawak terkejut..
beli air 5kopi 1jus... 3 roti inti sosej ngan cheese... total 80dirham...
3x i tanya cashier... ckp english...tp i blur... nasib biras i ada jd translator...
menggigil keluarkan note 200dirham bayar...

dihari yg lain pulak.. kami sewa taxi 7seaters utk round AD...
biras i dah macam pemandu pelancong atur tempat nak visit... mmg respek la kat biras i.. time dia mai jermen... terkebil² i nak bawak dia pi mana... pusing² pi frankfurt je la.. huhuu...
and also, thanks to our drebar, mr.Mohamad (missLR panggey mister mamat...slumber dia ja!)
biras i dah listkan tempat... n mr.mamat pon dah biasa bawak pelancong... so dia dah tau ceruk mana cantek nak amek gmbr... ada skali dia brenti tepi lori repair jalan... n ada skali dia slow kat junction pastu suruh amek gmbr....
tmpt 1st kami pi, Yas Island... tempat F1 circuit.. buleh cekidaut kat sini details dia...
yg merah tu Ferrari World... depa kata 'the largest indoor and first Ferrari theme park'... the largest tahap mana tak tau.. tp first theme park tu betoi la...
yg buleh nmpk rail roller coaster dia... perggghhh... tak leh nak cakap..
buleh cekidaut kat sini...
masa jenjalan ngan mr.mamat ni... lalu² ja... dpt amek gmbr ngan pintu pon jadik ler... huhuu...
nnt kat entry lain... i cerita pasai benda² kat dlm building tu... (kalau sempat smp ke cerita tu...selalu tak sempat abih cerita...)
yg ni.. Yas Viceroy Hotel... 5 stars hotel n resort...
punya la cantik hotel ni waktu malam... kalau tak salah i... litar F1 lalu kat bawah hotel ni...
plis cekidaut sendiri kalau nak tau details....

lepas posing² lebih kurang... kami lalu kat ALDAR..
ALDAR is a real estate development, management and investment company with headquarters in Abu Dhabi, United Arab Emirates. It releases and builds projects such as Al Raha Beach, Al Jimi Shopping Centre, Al Raha Gardens, Yas Island (which includes the Yas Marina Circuit, Ferrari World and Yas Marina Hotel), Al Gurm Resort and the Abu Dhabi Central Market (Souq)...

ok..ok...
i kopipes ja dari wiki... kot² la sapa² nak tau bgnn tu sapa punya... i tlg google siap²...
atas ni gmbr iranian markt.. mr.mamat suka la lalu kat pasar tani kampung dia.. huuuhuhuuu..
nih area port... ada fish market... ada mcm pekan rabu sket... mcm padang besar pon ya jgk...
pinggan mangkuk luminarc... main sepah2 kat lantai ja... huh..

time tu, tak turun...
terus gerak ke heritage village...
hik..hik..hik...excited main pasir... dlm kasut penuh pasir...
kiri kanan rumah time winter...
kiri dari kain guni... kanan dari bulu kambing ngan biri²....
rumah time summer...
missLR ngan lampu²... dia yg mintak nak amek gmbr ngan lampu² nih...
cuba focus kat lembu tu... time summer... mmg kena bukak kipas... tak cukup satu!
missLR ngan makngah, kak aisyah n baby wardah... muka missLR frust sbb nak turun kat air bush² tak dapat...
spek mata tu tak tahaaan....sendiri letak okk....
pintu gerbang... apa benda la encik suami dok gebang kat ayah tu...
n masa ni, mr.mamat dah tersenyum tunggu kami betoi2 depan jalan masuk... siap lambai kat anak² lg... mcm jemput adik blk sekolah... huuhuuu...
ouh.. ni, Emirates Palace Abu Dhabi... amek gmbr dari kejauhan jer...
ada kata luxury 5 stars.. ada kata... luxury 7stars...
tp mmg sgt² luxury... sila google kalau nak tau details...
then, kami lalu capital gate... details kat sini...
must go here amek gmbr too... :)

next! (adoii... letih dah nak cerita nih...)
kami pi qaryat al-beri mall... ni mall mewah la.. attached ngan hotel berbintang²...
kami pi sbb nak naik sampan ja... lalu celah² hotel mewah...
bilik plg murah pon 900dirham...tp org sampan tu kata.. bila summer... rega turun smp 80%... so buleh la cekidaut hotel shangri-La abu dhabi ngan hotel apa ntah lg satu kat qaryat al-beri ni...
tangga kemewahan...
tmpt tunggu sampan mewah....
budak yg dah kehabisan bateri... part yg dia plg tunggu... part tu la dia tido...
i dont care... ketaq pon ketaq la... nak letak gak gmbr nih.....

laasssstttt (tudia... br smp last....)
kami pi masjid Sheikh Zayed...
ada byk fakta pasai masjid nih... plg best, makam sheikh zayed ada kat tepi masjid ni.. n ada org bacakan Quran utk makam dia 24hours kecuali time azan...
Masha Allah...untungnya dia...
selain tu.. ada yg kata... masjid ni ke3 terbesar di dunia.. tp i check kat wiki, tak kata pon..
n ada yg kata jgk... dlm main kubah.. ada chandelier terbesar di dunia.. yg tu pon i tak jumpa sumber dari mana...
but at least, depa tak la bina masjid utk bermegah²... bila masuk waktu sembahyang.. mmg terkalut² semua org berebut pi semayang... Subhanallah...
ada satu feeling bila tgk depa berebut nak semayang jemaah...
encik suami ngan ayah lepas semayang maghrib...
kami sefamili... ouh, masuk masjid ni kena pakai abaya... i pinjam biras i punya.. tp kalau sapa yg tak dak... buleh pinjam kat situ....
kami lg... tiada dlm gmbr ialah biras (tukang amek gmbr)... ngan adik ipar i (kerja..)
i n anak dara i... :)

pesanan utk warga AD or kawasan yg sewaktu dengannya :
kalau ada info² i salah....tlg bgtau ye... tengkiu... :)

5 comments:

wawa said...

we want more!we want more!hahaha..saja syok dengar citer orang berjalan ke negara yang aku tk penah jejak..cik liza,cik liya cam syok je berkawan..adakah dia bakal mendapat kawan forever?;)

Ida said...

bestnyaaaa...nak nangis tgk..bila nak sampai ni..

suka tgk gambar budak2 tu..gegirl belaka. mana boboy?

:cahya schatz: said...

wawa : mcm i kata kat entry.. i bejalan mmg setahun sekali.. kat jermen, dok rumah diam2...
kawan mai kok mana tuh...? pinjam haziq la... buleh...?

ida : awat best smp nak nangis.. pi la sana tumpang duan ngan ima ada...

masing2 tak dak rezeki nak bg cucu boboi lg kat tok mokhti...huuuhuu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

masa LM gi sana raya haji lepas tak sempat lama2 kat cornich.nak cpt balik.konon2 doha pun ada cornich, ciss ayat nak pujuk hati..hahaha

:cahya schatz: said...

lydia miza : hhehhee..tak pa.. ada alasan nak pi lg... :)