berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, December 29, 2012

Lamanyaaa...

Salam and Hallo

Aaaaaaaa....lamanya tak hapdet blog...
Winnduuu..
Tahun 2012 pon dah nak abis....
Cerita 2011 pon tak abih cerita lagi niihh...
Ayaiyai...

missLR pon dah anak dara... Dah jd sgt afeng (besfren) ngan i...
Alhamdullillah... Allah bg i anak yg baik... :')
Alhamdullillah... Allah bg i suami yg baik... :')
I ja yg tak brapa baik.... Sob..sob..

I cuti lg seminggu.. Harap2 buleh la hapdet beberapa cerita sensasi before starta bukak sekolah...

Thursday, December 13, 2012

5th

Salam and Hallo


:)
yes.
we = 5

Proud to be yours for 5 years...
and many more years... insya Allah.... :)

bak kata missLR
"wanch i pommes... aa wil ever ever bweak my pommes..... ever!"


"once i promise... i will never ever break my promise..... ever!"

ihik... ihik...

Monday, December 10, 2012

she ♥ book

Salam and Hallo

i tengah susun² dokumen kat laptop... tiba² rasa nak cerita pasai missLR....
dah lama tak cerita pasai heroin blog nih... (eh..bukan patutnya i ka heroin...?)

missLR suka buku... takat ni bukan membaca la...
dia suka lukis... kaler²... buat game² n puzzle² kat buku....

1st time i beli buku utk missLR... one big book - 400pages... rega 3€ ...
sgt berbaloi² kan....
i ada ambek gmbr buku tu dulu... tp ntah mana i sumbat ntah... tak jumpa... kalau i nak ambek gmbr buku tu skg... sgt dah lunyai... tp i suka... sbb lunyai sbb missLR guna bukan gigit² or baling²....
dalam big book tu... ada mcm²...
utk kira²... garis²... kaler².... sambung dot²... dan few other games...

bila dia masuk 3 tahun ni... she already know nak tulis nama sendiri.... sbb dia dah kenal n reti tulis semua alphabet kot....
n latest, i belikan dia buku 'number'.. tak la tebal sgt... tp berbaloi la dengan harga dia €1.50...
buku mickey mouse... dlm tu ada sticker... blh kaler², lukis² n ofkos utk kira²...
yang tak tahan tu.... dalam masa sehari saja habis satu buku...


pastu tak abih² usung buku number tu n kata... ' please mama... kakak nak blaja ngan mama ni... '

terpaksa la mama be creative sket utk menceriakan anak daranya....
nak blaja kaaannn...?
hah.. dah lepas tulis... kaler kotak tu.... hik hik hik....
tak cukup tulis meniarap... duduk pulak... kalini ulangkaji ngan papa...
buat apa tau...? 
trace balik number yg dia tulis dengan pen sbb masa dia blaja ngan i dia tulis ngan pensel...

kesian pulak kan...
time dia nak blaja... mama memperkotak katikkan dia....
nnt anak tu tak nak blaja.... br kelamkabut... huh...

missLR sangat pandai kaler tau..
kalau dia kaler... dia takkan guna 1 kaler... paling² dua kaler....
pastu siap buat belang² or tompok²....
nnt² la i tunjuk hasil seni dia... nak tido dah nih....
tata...

Wednesday, December 5, 2012

nilai murni

Salam and Hallo

i tak sangka akhirnya i buat jgk entry luahan kesedihan i kat blog nih...
budget² nak tunjuk tough la kan.. nak cerita yg best² saja... nak tunjuk yg cantik² saja...
tapi dari i buat status hot kat FB... better la i cerita kat sini...

nilai murni..
ouh... kemana hilangnya nilai² murni dalam hati manusia masa kini....
trust...? yg ada cuma dlm citer kartun disney ja kot...

i am just wondering...
kenapa and why und warum....?
kenapa bila kita tolong org, org akan rasa mcm kita mesti ada hidden agenda....
tak pon... org akan kata kita terlebih concern....
tak pon org rasa kita akan ambek untung from apa yg kita buat...

ergh.. tak leh ka pikir yg kita buat semua sbb ikhlas...
sebab 'kita kawan'...

tu tak masuk lg cerita pasai ada org tolong tambah perasa....
pasai status kat FB pon kadang² ada yg nak terasa²....

fuuhhhhh.....
ok.nak demam.

Tuesday, December 4, 2012

next quilling project

Salam and Hallo

:)
actually i dah start lama dah... bukan benda ni baru siap... tp i baru ada kekuatan nak tunjuk kat blog... still byk benda nak kena try n error....
i jz browse gambar kat internet n try buat bunga mcm dlm gambar tu.. kalau tak leh jgk.. br carik tutorial...

bawah ni gmbr malaysian flower....
mula² herot petot i buat... patutla semua org dok buat tutorial... kena ada cara br buleh jadi elok... byk kali i buat.... n kelopak yg bawah ni antara yg terbaik....
i pon tak tau kenapa i tulis HELLO tu... mencacatkan kad tu saja... heh...
close up sket...
i suka combination blue+red ni... :)
yg atas ni nama 'royal flower'...
ada tutorial kat youtube....
but serius... mmg kena percaya 'usaha tangga kejayaan'... sekali buat, mmg tak puas hati...
ini 3rd flower yg i try buat... kalau close up lg dekat... mmg nmpk la segala gam yg comot... kertas potong tak rata.... kelopak gulung berserabut bagai... hik hik....
bunga ni i buat mula² kalau tak salah... agak senang....
guna sikat... pastu gatai tangan pi letak glue gold kat tgh bunga tu... dah cacat... hishh...
kena try lg carik kreativiti yg terselit celah mana pon tak tau... bunga dah cantik² pon kalau tak reti nak susun n deco jadik cacat jua akhirnya.... kesian kat bunga...
ahha...! kenal kan bunga nih...?
hehhehe.... first time i buat bunga ni masa i buat kad utk cik EK... eh.. puan EK.... ada cerita kat sini...
bunga ni i tak tau nama apa... i bg nama 'bunga kawen²'... hahahhaa...suka² hati ja kan..
nak buat ni kena guna sikat... or maybe jgk org lain slumber ja buat tak guna apa... tp i yg terkial² guna sikat...
final product dia, i suka sangat.... :)
kad ni tak siap lg sebenarnya...tp dah tak sabar² nak amek gmbr letak kat blog kann... huhuuu...

last but not least.... ni koleksi bunga² yg i dah buat...
read : i try n error buat....
ada yg gulung² saja...
ada yg guna sikat...

i still tak jumpa cara nak potong kertas dengan bergaya...
setakat ni i potong guna paper cutter... jenuh gak la dok mengadap cutter tu nak potong...
ouh... atas permintaan... next post pasai quilling... i akan letak benda² yg i guna utk quilling... but actually, uol buleh ja carik kat internet.... :)
cuma utk yg mintak i buat tutorial... mmg tak sempat la kot... mintak maaf....
tp maybe i blh tempek link² tutorial org lain yg i guna....ok..?

Monday, December 3, 2012

How to Organize Your Scarves

Salam and Hallo

atau... dlm bahasa kita... 'mcmn korang susun tudung korang...'
ouh betoi... dlm internet banyak cara nak organize tudung... namun mana satu pilihan hati...
skg ni, salji dah memutih kat luar... disamping pk nak susun tudung... kena pk mcmn nak susun mafla jgk...

ada yg beli hanger... ada yg DIY hanger...
sama mcm ramai org dah buat kan...?
i rasa ni saja the only way nak bg awning tu terletak elok... bendalah ni i beli kat Ikea... buleh jgk buat letak shawl n mafla...
kalau  u tengok awning² tudung i  tu dah herot petot... sbbnya... asal i TERletak kat kerusi ja... mesti org tu TERsandar... saja nak bg peluang i beli tudung baru koott...
hanger ni i baru beli 2 bulan lepas kot...
org sini letak tie... i beli utk letak shawl... 
i love shawl...!
tp sebenarnya, shawl buat muka i bertambah bulat....
weelll... like i care kan...? i mmg bodo fesyen pon... asal cik mat nmpk i sexy sudeeeyyyhhh....

so antara idea² lain utk letak shawl ada kat internet... ada susun dlm drawer... ada letak kat curtain rod... ada yg letak dlm bakul.... tp rata² guna hanger... easier kot...

cara simpan shawl pon ada few cara...
1. simpul @ knot... 
scarves on a hanger
2. sangkut @ hang
3. clip
4. gulung n susun dlm drawer
scarf drawer
5. lilit @ loop
mcm i buat kat tudung² i tu.... 
kat sini, shawl mcm pakaian wajib ada jgk so they have variety of hangers for shawl or scarves...

yang ni actually untuk tie... tp i nampak mcm buleh jgk diguna pakai utk shawl sbb shawl kat mesia bukannya tebal² mcm mafla kat sini... so buleh ja sumbat masuk lubang² hanger tu...
yang ni untuk belt... but still... buleh nak hang shawl.... i nyaris jgk nak terbeli hanger mcm ni haritu...
tp tunggu koleksi shawl i banyak dulu la...
cantek kan...? oo yes... rega pon cantek... buleh sumbat few shawls saja tp sbb cantek punya pasai... satu ni cecah €25... ceh...
yang ni pon menarik jgk tp limited la... paling² buleh sumbat 20 shawls ja kot...
hanger ni lebih kurang ngan atas tu je kan.... rega pon sama...

apa yg kita kena pk bila nak susun shawl kita..?
1. senang nak nmpk n capai...
jgn disebabkan nak carik shawl kaler purple... habis satu drawer kita nak punggah... jenuh la lepas tu nak kena kemas blk...

2. elak dari kena direct sunlight...
penting... demi kesejahteraan duit kita jgk.... kalau buleh simpan dlm almari lg ok kot...
tak pon.. letak blkg pintu bilik... asalkan tak mengadap matahari....

3.kalau rajin, susun ikut kaler...
org sini pakai kaler baju ikut musim... so kalau shawl pon depa susun ikut musim jgk... senang nak capai...
and utk kita² org yg mmg kerap pakai shawl, bila susun ikut kaler.. lg senang utk kita nak match ngan baju kot kan...

4.

tiba² tak dak idea...
huhuuu...sorry..

credit gmbr pada : google - yahoo - amazon - ebay
thanks...

Thursday, November 29, 2012

cake platter / cake stands @ tempat letak kek...

Salam and Hallo
harini puan²... saya nak cerita pasai tempat letak kek yg ada dlm koleksi saya...
bunyi 'koleksi' tu mcm kerap buat kek kan....?
tp sebenarnya... semua platter nih still simpan dlm kotak n plastik lagi... huhuuu....
ni stand pertama saya...
ada kawan bg masa dia nak pindah.... dia sendiri tak pernah guna lagi... i guna br skali kot masa besday missLR tahun lepas.... time lain.. asyik lupa nak kuarkan... last² kek letak kat atas meja cemtu saja...

haritu, i pi flohmarkt.... tak dak benda sangat nak carik... i ternampak platter² kat bawah nih...
rega 3bijik mcm beli sebijik yg baru.... n semua still baru...
glass biasa... tp agak cun sbb ada kaki....
maybe nak guna utk besday missLR hujung bulan nih....
NOTA TAMBAHAN : 
yakin jer i kata ni gelas biasa... masa i guna utk besday missLR, i guna semua platter ni sbb byk kek...
rupanya, yg ku sangka 'glass biasa' ini yg paling mahai antara semua....
platter ni brand 'Walther Glas'...
mana gue tau benda ni mahai kat mesia... gue angkut dengan rega 2€ saja... :)

yg ni i beli sebab handmade....
org ni jual sbb dia dapat hadiah.... dah lama dia simpan tp tak guna... so dia jual... rega 1€ ja kott...
masa beli, comot² berabuk... tp bila dah basuh nmpk mcm corak kristal... mmg elok lg....

yg ni i beli utk letak pizza... :)
ada lagi satu corak yg cantik... tp yg tu dia guna lama kot... nmpk faded dah...
dia kata, yg ni baru... dia beli sama² ngan yg lagi satu tu.. tp dia slalu pakai yg lg satu saja...
apa lg...? beli ja la...














pastu terus jalan cepat² kat flohmarkt tu sbb takut nmpk benda lain yg lg cun... huahhahaaa....

*kalau ada sapa yg bekenan tiga yg bawah tu..bgtau la... i buleh simpan n bawak blk next year...

Tuesday, November 27, 2012

bola

Salam and Hallo

harini hari 1st sekolah setelah 3hari bercuti² sempena besday gue...
oo...yes...
happy birthday to me... yg ke 30... pewwwiiittt (dah kena start survey creme utk penuaan... hahahaa)

Alhamdullillah di kurniakan segala yg terbaik dari Allah... dijauhkan segala yg tak baik utk i.... Alhamdullillah...

cerita pasai besday, nnt2 i cerita ok...
dah lama gila tak mengadap laptop... makna kata dah lama jgk la tak hapdet blog...
so.
gmbr dah di download ke laptop.. tinggai lg nak cerita saja.... tp 'bila' tu jgn ditanya... tunggu saja...
tahun ni... tak dak kek besday...
ooouh... ada... tp dok dlm rupa tepung lg...
missLR buat sweet.. lalu kat tempat kek... tiba² dia kata dia nak buat kek utk i...
so sweet kan..? :)
but since hari besday i smp semalam... kami bejalan² merata... tak sempat² lagi nak manja² ngan missLR main baling² tepung mcm afdlin shauki ngan vanida imran dlm cerita sepi... :P
insya Allah... khamis ni kami buat kek yg missLR pilih tu... :D

mmm... ouh.. i nak cerita pasai bola sebenarnya...
harini encik suami blk lambat sbb kena layan tetamu company.... dasat je bunyiknyer kan....
dah tak der sapa nak layan org tu pi makan... depa dera la org baru....ceh.

so tadi, i ngan missLR blk ngan train....
punya la ramai org... rupanya ada bola... sepanjang² train tu... dia sambung ngan lagi satu train...
baca betoi2... bukan tambah satu gerabak... tp tambah satu train!
benda tu normal la utk train kat sini...
tp yg i panas tu... satu train yg belakang tu utk penyokong² bola... dah la polis jaga kat setiap pintu tak bg org biasa masuk.. dah la bising ngan lagu bola... dah la time tu penuh ngan org blk reja jgk... dah la hujan... dah la ramai.. dah la sesak...



blh bayang betapa semputnya i dok tolak stroller tuh...?
haih.



train yg depan pon.... gerabak belakang² penuh ngan penyokong bola...
depa nih satu perangai lagi.. suka sangat naik train smp minum arak...
dlm bergasak² tu la jgk nak minum bagai...
i masuk ngan stroller pon mcm masuk tin sardin... kalau yg berdiri kat sebelah i tu hensem pon dah tak berjaya nak buat i tersenyum simpul... semua bau masam.... (or maybe jgk ada arak tumpah)
tapi dekat² nak turun missLR mcm biasa akan berjaya jgk buat i gelak...
missLR : mama... i am cori (sorry ).... tadi dalam train... kakak kentut... tp kentut sikit je....
i : ooo...patut la busuk....
missLR : eh bukannn... kakak kentut kecik je... slow2 kakak kentut... tp uncle pakai baju red td gelak² sampai kentut kuat....


hahahhahahahhahaaaa.......

Wednesday, November 21, 2012

lawak minggu ini

Salam and Hallo

lawak 1
situasi - nak pegi sekolah tp hujan..
mama : kakak... mcmn kita nak pegi sekolah ni... hujan...
missLR : tak pe.. harini kita tak yah pegi sekolah... esok kita pegi sekolah...
tup² hujan berenti... n i siap² nak kuar...
mama : kakak... cepat... nnt train tinggai kita...
missLR : ooo... main² yeeee... td taknak pegi... sekarang nak pegi... kakak geleteeeekkkkk mama...
( sambil geletek i )

mama : tadi hujan.... skg tak hujan.... bukan mama yg main².... hujan yg main²...
missLR : tp mana boleh geletek hujann..... hujan tak der ketiak...
mama :        =)

lawak 2
situasi - nak pegi sekolah tp missLR melenggang² sangat....
mama : kakak... cepat la.... mama dah bagi jacke dah.... pakai la...
missLR : tapi kakak tak paandaaaiiii ( sambil main doll )
mama : ok... kalau mcm tu.. mama pegi schule sorang²... kakak duduk rumah...
missLR terus nangis.... then drama pon start...
bla...bla... bla...
i pakai kasut terus bukak pintu... then br missLR terkedek² kuar n dah siap² pakai jaket n topi...

mama : haaa... mcm tu la anak mama... anak mama dah big.. dah pandai pakai jaket sendiri...
dengan linangan air mata di pipi.... si dia menjawab...
missLR : dia seenyyuummm pullaaaaakkkkk... tadi garang...!
(tone mcm mail dlm episod 'rasai kemenangan')

i terus tergelak punya kuat depan pintu... *hilang ayu.

lawak 3
situasi - papa bukak lagu maher zain
missLR : papa....cepat la nyanyi lagu tu...
papa : papa tak tau la lirik dia macam mana...
missLR : nyanyilaaaa.... papa kan pandaaiiii....
papa : na na naaa... na na naaa naaa... na na naaa....
missLR : ooo... papa tak pandai nyanyi...? papa tau na na na je ke...? tak sedap la papa nyanyi....

lawak 4
situasi - i tengah buat kerja dengan serius...
missLR : mama...tlg ambek air schoko kakak....
mama : please kakak... kakak ambek la sendiri... depan kakak saja tu...
missLR : kakak tak buleh sampai.... kakak kena tengok ipad niiii.....
mama : jangan jerit ngan mama kakak... cakap elok2.....
si dia start nangis....
missLR : kakak liya dah cakap dah tadiii... mama tak buleh dengar ke kakak liya cakap....
mama : mmg mama tak buleh dengar... kakak jerit².... dah ni kenapa nangis pulak ni...?
missLR : kakak nangis sebab kakak salah cakap... kakak tak nak air schokoooo... kakak nak ambek belon warna blue ngan pink tapi tak buleh ingat kat poket maanaaaa..... waaaa...waaaaaa....

huh.


poonjel

Salam and Hallo

skg ni encik suami slalu belikan missLR dvd² cerita katun..
alasan utama sbb nak bg dia renggang sket ngan iPad..
bg i... i tak risau dia lekat ngan iPad... tp i tak suka dia dok melekat ngan youtube... very dangerous... tambah² pulak jari ketot tu dah pandai tekan² kat mana nak cari video dia nak...

before this, dia suka sgt cerita tinkerbell.... nasib baik la tinkerbell tu ada 4dvd... at least, tak dak la ulang² sangat cerita yg sama...
latest... missLR melekat ngan cerita poonjel....
ya Allllaaaaaahhhhhhh...... dari pg smp nak tido... selagi i tak menjerit suruh tutup... dia dok la ulang² cerita poonjel tuh...
smp nak buleh hapai script!


ouh... poonjel tu Rapunzel....


tapi kan...
smlm, dekat kul 1pg... missLR dah tido tp i still kat hall surfing ngan iPad...
tetiba missLR merengek²... mimpi kot..
so i masuk bilik dia... selimutkan dia elok2... gosok kepala dia.. kiss dahi dia mcm biasa...
tup² dia bukak mata n kata...

'ma... i love u most...'


sebak rasa... bergenang airmata....
even maybe sebenarnya dia jz repeat ayat poonjel.... huhuuuu....

Sunday, November 18, 2012

hadiah birthday missLR

Salam and Hallo

entry ni i buat utk tatapan family dan semua yg menyayangi missLR...
thanks utk semua doa², wishes and hadiah² yg missLR dapat...

entry kalini i nak cerita pasai hadiah missLR dari kami, mak pak dia...
satu set bilik tido... :)
di renovate dari sebuah bilik buat kerja...
sebelum ni.. ada komputer... ada mesin jahit.. meja buat kerja i... meja kerja encik suami..
skg ni, kalau i duduk kejap pon... ada org tanya... 'mama... ni bilik saper niiiii.....?'

i yg decide nak bg hadiah tu utk missLR... dia kan dia big girl... so dah kena ajar tido asing...
i pon baca la segala cara nak ajar anak tido bilik sendiri... so langkah pertama ialah sediakan bilik tido ikut kehendak dia...
tp bilik ni...ikut kehendak BAPAK dia... kecuali color n hiasan... part tu cetusan idea missLR n mama...

semua perabut, kami beli kat IKEA... tp IKEA kat sini utk taraf student² ja... bukan satu kedai mewah mcm kat mesia... (or maybe i saja yg rasa IKEA mesia tu mewah... huuhuu...)
kalau tanya missLR sapa yg bg hadiah katil.. mesti dia jawab 'uncle ngan abg...'
sapa tu..? tuhh... org ikea yg dtg hantar barang² tu....
bertuah punya anak kan...?
bila dah pasang² semua katil and almari²... i deco² ngan missLR...
semangat betoi dia.. sticker tu i beli kat kedai murah saja...
mmg niat utk pakai kejap saja... maybe bunga tu tak pa la biar lama... tp butterfly tu.. mmg utk dia main²...
muka punya serius... time ni mmg papa nak tolong pon kena marah....
semua dia nak tampal sendiri....
dah siap.. kena posing seround... semua paras tinggi dia saja sbb dia yg tampal... :)
so comel... pastu siap bagi nama kat butterfly....
butterfly ni pon i beli 8 ekor 1€ kot... bukan utk hiasan sangat... jz utk bg dia excited nak tido bilik dia saja...
butterfly yg kat atas ni... dah doblas kali kot dia koyak n tampal balik...
yeee haaa... missLR dah ada almari baju sendiri... tak yah kongsi almari ngan mama daaahh...
(read : mama ada peluang nak tambah baju... lalalalaallaaaa...)
ni katil missLR...
katil ni utk remaja sebenarnya... n sebenarnya ni sofabed... buleh tarik bg jd katil size besar...
bawah tu jgk ada 3 drawer utk i nak sorokkan segala khazanah2 missLR...
puas hati :D
ni pulak almari utk mainan n buku2 missLR...
setakat ni tak pernah lg i nmpk tersusun... tp bila dah ada bakul² tu.. at least tak la nmpk bersepah sangat....
yg ni pilihan missLR... tempat sangkut jacke n topi n shawl n beg²....
baca betoi.... beg-beg....
ouh.. tak ketinggalan helmet basikal...
bendalah ni missLR pasang sendiri ngan papa dia...
ni pulak hadiah dari kak pat n abg/uncle ajie...
haritu dapat terus suruh depa tlg lekat kat syiling...
ouh... lampu tu actually bentuk matahari.. tp i tak letak tutup dia sebab nnt bilik tu jd terlampau kuning... pening kepala i nak duduk kat bilik tu....

kami siapkan bilik tu few days before birthday missLR.... n missLR start tido kat bilik dia on her birthday night...
Alhamdullillah.... tak dak masalah langsung nak bg dia tido sendiri...
dia rilek... pak dia yg kalut sat² nak pi check... sat² nak pi jenguk... huh.

missLR mmg tak dak masalah utk tido sorang...
tp bila dia bgn pg.... br la segala drama start...
dia panggey nak tunjuk dia dah big la...
panggey sbb nak tunjuk botol susu la...

paling tak tahan satu harini...
before tido...
encik suami : Assalamualaikum anak papa... selamat malam.... kalau ada apa² panggil papa ngan mama ok...
missLR : ok... dah...dah... papa pegi tido bilik papa... jaga mama... kakak jaga mimi... chichi... kiki...ngan mini... ( tu semua anak patung dia)

keesokkannya....
missLR : mama liijaaaaa.... papa ravviiiiiffff... maaaaiiii ciiiinniiiii.... kakak ada apaaa-apaaaaaa.....

i dalam bilik smp nak terkencing punya tergelak....

Wednesday, November 14, 2012

Marble Cheesecake

Salam and Hallo
Mukadimah :
tersebutlah kisah pada suatu hari i mcm teringin sgt nak makan ciskek lepas sembang ngan seseorang... kebetulan ada semua bahan² ada lebih dari plan nak buat kek utk missLR.... n kebetulan lg skali i br ja beli biskut oreo ptg tu utk buat bekal pegi sekolah.... perfect!

Bahan² base :
  • Loyang 7" - alas dgn kertas minyak n balut dgn aluminium foil
  • 1 bungkus biskut oreo - lebih kurang 16 bijik kot (buang inti tgh)
  • 50g butter cair
Cara² :
  1. Blend oreo smp hancur
  2. Gaul dengan butter cair smp buleh kepal²
  3. Tekan-tekan dalam loyang then simpan dalam fridge (pasu terus buat filling)
Bahan² filling - semua benda bersuhu bilik :
  • 200g cream cheese
  • 75g gula halus
  • 135g plain yogurt
  • 10g tepung jagung
  • 1 biji telur saiz B
  • 80ml whipping cream ( i letak schlagsahne)
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu besar lemon zest 
  • few drops coklat emelco - untuk buat marble
Cara² :
  1. Panaskan oven 150 C. 
  2. Pukul creamcheese hingga sebati
  3. + gula - putar
  4. + yogurt - putar
  5. + tepung jagung + whipping cream - pukul
  6. + jus lemon + lemon zest + telur - pukul lagi smp sebati (tak perlu lama)
  7. tuang dalam loyang yg dah penyek biskut tadi
  8. ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco
  9. buat corak marble mcm video kat bawah ni
  10. Bakar dengan suhu 150C lebih kurang 1 jam 20 minit dgn cara steam bath..
  11. Bila sudah masak, tutup oven tp biarkan kek dalam oven selama 1 jam
TIPS
  • lg cool kalau simpan dlm fridge semalaman ( kalau sempat la... i buat ritu tak sempat nak masuk fridge dah abih setengah...)
  • kalau nak potong cantek², guna pisau nipis n suam² panas...
yes... cara i buat lebih kurang mcm dia ni buat.... lepas buat, br jumpa video nih...
tp ok la...cara yg sama... jz, i guna sudu kecik utk buat bulat mula² tu... sbb tu swirl i kecik²... but who cares kan... asal sedap... :)

Nota kaki :
bila dah teringin, buat tak brapa jadik pon rasa mcm sedap sesangat.....
tenung²kan dan selamat memasak...

Monday, November 12, 2012

birthday girl @ Tigolino

Salam and Hallo

orait... ni cerita on missLR's birthday....
encik suami dah siap² ambek cuti utk besday missLR n raya haji skali...
sbb besday missLR jatuh on weekdays, i mmg plan utk bawak dia pi somewhere yg buat dia happy...

ada member indonesia kami pernah ajak pi satu indoor playgroud kat frankfurt... tp rupanya, sebelah rumah kami ni pon ada tempat yg lebih kurang sama ngan indoor game kat Frankfurt tuh...
ceh.. tak pernah tau pon... huhuuu...
so. lepas sesi potong² kek antara kami bertiga... kami pon pi la tmpt ni, nama Tiggolino...
mmg sekentut ja tempat tu dengan rumah kami...

result : missLR super duper happy... :)
dia wish utk pakai baju pwincess... kalau ikut i, mmg nak bg pakai seluar pendek ngan legging saja.. senang nak panjat² benda...
baju pwincess dia pakai tu dia dapat hadiah dari umie neny last 2 years... tahun ni dia pakai baru betoi² size dia...
baju pink lengan pjg tu dia dpt hadiah dari tokcik besday last year.... itu pon tahun ni br buleh pakai elok²...
mula² dia hanya main dlm satu kolam yg penuh ball color² tuh...
dah lama sket baru berani nak try panjat².... tu pon takut² gak sbb budak² kat situ jerit² then lari laju² tepi dia... dia jz try panjat kat tempat tak dak org saja....
sebenarnya tempat ni agak special... tmpt ni indoor game tp sebenarnya tmpt utk budak² celebrate birthday...
dia dlm satu bangunan... tengok dari luar, mcm buruk ja... masuk dalam mcm waaaahhhh....
kat tengah² bangunan tu ada kerusi² n meja² panjang... tiap² kepala meja ada kerusi utk besday boy/girl ( kerusi yg mcm missLR duduk tu)
keliling kawasan tempat makan semua tmpt main.... ada tmpt panjat²... ada belon angin besar bentuk rumah la... bentuk dinosor la... then buleh lompat² atas tu.... jgn kata anak melompat... mama, papa, atok, nenek pon buleh melompat kalau nak lompat....
memandangkan mama missLR kecik molek n comey orangnya.... ala² tak perasan pon i masuk main skali ngan missLR... 
ada budak laki tu... br umur 11 tahun kot... tinggi dari i... muka dah abih macho dah tp skali main panjat² rumah angin... huhuhuuu.... so cute mcm justin bieber... :P
ada one time tu, sorang budak pmpn ni panggey missLR 'princess'... dan² tu la dia perasan menari² kasi skirt kembang.... hadooiii....
gmbr atas tu... depan skali... padang bola... blkg padang bola...ada tmpt lompat... mmg tmpt org utk lompat sahaja... ada dlm 8 ka 10 petak utk budak lompat².... blkg tu lg... ada castle angin... blkg lg... ada lg 2,3 rumah angin... tepi rumah angin tu ada cage besar utk panjat2... then ada la gelongsor besar... kecik... tinggi.. rendah....berpusing² pon ada.... ( tgk gmbr bawah nih )
gmbr atas ni... tmpt makan.....

encik suami ada ambek few videos... tp agak 18PL utk i nak letak kat sini....
tgk missLR main mmg comey... tp sbb dia ada bodyguard dok ikut kat blkg... tak brapa sesuwai utk tontonan umum bila bodyguard dok asyik jatuh tergolek atas rumah angin tuh...

balik dari tigolino... birthday girl request utk nak makan KFC.... tp baru otw, birthday girl dah tertido.... hehehhee....
sampai sekarang dok cerita pasai tigolino....
playground yg biasa² telah dilupakan....