berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 16, 2011

birthday present mama missLR

Salam and Hallo

hadiahnyer ialah...

bercuti dari berblog 2weeks....
(ni kes budget ramai org dok bukak blog i hari² ler nih...)
so! kemungkinan besaaaarrr... tak der entry dlm masa lebih 2weeks...
sebab...

encik suami nak bg present birthday... valid selama 2weeks... starting harini!

bai,uols!
taking care while passing away....huhuuu...

Wednesday, December 14, 2011

jom kawen skali gi...

Salam and Hallo

smlm... i punya 4th anniversary ngan encik suami... :)
happy.
even selalu jer jgk naik turun darah... tp dia still besfren yg best.

haritu, sempena christmas sale... kami pegi beli barang² hantaran utk adik i...
brand² yg depa (adik i ngan tunang dia) sebut... almost semua i tak tau...
yes.i bodo pesyen...tp tak der la smp tahap jakun gile mcm tak pernah kuar gua... n encik suami pon tak der la tak mampu sgt nak sara i.....
heellooo...??
ouh.tetiba emosi.sori.

l'occitane.
i tak tau brand tu.. brand dari france... fsil i kata... kat mesia mahai... so i check kat sini.. murah gak..
masa i pi butik l'occitane ni kat frankfurt.. depa tgh buat sale utk set krismas..
cool..
mmg bau sedap...n lepas convert... murah dari rega kat mesia...
bila beli set krismas tu.. dpt satu beg kecik dgn brg² dlm tu patutnya rega €25 jadik rega 10€...
i amek je la...
salesman tu bg beg besar kat i... beg kecik kat missLR...
gmbr ni lepas few tapak kaki dari butik l'occitane...
paper bag tu pon keras elok lg walaupun tape dah koyak... missLR tak mau lepas lgsg beg tu... dia kata tu abg bg kat dia... smp tido pon, beg tu sangkut kat siku...
ekceli i letak gmbr ni sbb nak tunjuk i pakai shawl... tp terselit jer.. nmpk encik suami yg over...
ni encik suami try baju utk kembar dia.. part bahu jatuh... tp part perut, jz nice....
pandai i bg makan..... hahhahahhahaaa....

i suruh dia amek gmbr kat fitting room... tu pon takut... nasib la missLR tido... buleh gak i tlg amek gmbr...
ouh...ini missLR bila dah bgn tido... nmpk apa kat tangan dia...?
melekaaattt ngan beg tu ok.... tp dah agak lunyai kena lenyek masa dia tido...

dia terjaga masa kami tgh tgk perfume...
salesgirl kat situ dok la puji² missLR... comey mcm patung la.... rambut hitam cantik... gigi cantik...
si missLR...?
'ni beg iya...abg bg...'

fuuuhhh.... kena bg pendidikan moral lebih sket nih...

i beli set perfume utk both side...
tp bukan dari list yg depa bg...
yg penting...i ngan encik suami suka... kiranya kalau depa tak mau... set perfume tu buleh bertukar hak milik...
bak kata i kat fsil i... 'i redha... kalau u tak mau, i amek!hahhahaa'
berdesup dia reply kata nak 'i terima tawaran u... lgpon,set tu tak masuk lg kat mesia...br rare'..
heh...nak rare je semedang.

blk tu... i dok susun2 kotak... dan² feeling nak kawen skali gi...
bukan apa.. seronok nak dpt brg hantaran.... huhuuu..
masa i dulu... encik suami beli set clinique.. ada 3 benda...
smp skg ada lg lebih dari setengah....
huahahhaha... bukan tak mau guna...tp sayang!









jem.

Monday, December 12, 2011

refashion : XXL --> little pyjama

Salam and Hallo
i beli baju mcm kat atas ni ngan rega 10€ dari 19€... n i beli size XXL.... i amek kaler maroon...
suar dia... i alter jadi pyjama utk encik suami...n plan mula² nak alter baju jgk.. tp dah size baju tu XXL... leher dia punya la luas... buleh masuk leher i ngan leher encik suami together²...
so... rezeki encik suami..dpt suar jer...
baju jadik rezeki cik mek missLR... hehhee...
baju ngan suar missLR i buat dari badan baju saja...
ada lebih lg kain kat bahagian dua² tangan baju tu.... tu untung beli baju size besar... hehehheh....
utk missLR pon i buat baju tidor gak...
di mulakan ngan peace!
suar i buat dari bhgn perut baju... nmpk tak line putih+biru tu... itu ekceli tulang tepi baju.. i cover ngan zig zag double needle... tak perasan kan..? kan? kan?
i terbuat leher besar.. agak yekci.... tp baju tu nmpk sgt comfortable...
kalau ikut design asal... butang kat blkg... tp sbb i nak letak jgk corak suar kotak² tu... i letak butang kat depan... tp sbb leher besar... tak yah bukak butang pon buleh pakai baju tu... huhahhahaa...
can u see how happy she is...?
poket tu i buat dari kain kat blkg leher baju... (*sila refer pada gmbr baju plg atas)
cukup² nak buat poket dia... :)
bahagian depan-bawah baju... i buat renda... baru blaja skill baru...


last but not least....
posing gaya hana tajima...
:D

Saturday, December 10, 2011

sudoku

Salam and Hallo

td i buat sudoku kat paper...
missLR mai menyempit... dia nak pegang pen.. 'nak tolish...'
i bg pen kat dia tp mata dok tgk sudoku.... bila tau jawapan.. i pegang tangan missLR... i tulis kat paper...
dia sgt excited.. pastu dok tanya nak tulis apa lg.. hehehee...

i teringat masa zaman muda² dulu... masa i kat UM... i kerja sat kat calling center pizza hut.. kdg² nak pi kerja, i naik putra... n everytime i tunggu train.. i mesti buat sudoku...
masa tu buku sudoku i besar tapak tangan ja... tp tebal...
n everytime tu jgk la.. mesti ada org belakang yg tlg pikir utk i... kdg2 tu... dari beratur elok2..  tiba2 ada org kiri kanan i...
sama jgk.. kalau dlm train...
org yg dok sebelah... mesti jengok2 jgk...
n ada skali dua.. org tanya mcmn nak buat sudoku... ok.. tetiba bg free lesson kat stesen putra...

masa pregnant kat missLR.. hari² buat sudoku..
buku nih..
besar n tebal... ni buku sudoku i yg ke-6 kot..
sebuleh² before tido mesti buat at least 1 sudoku... agak² terbuat tahap yg susah sket... panggey encik suami buat sama²... kira talian hayat aaa sbb guna 2 otak...

mmmmm....
ok.tak tau nak cerita apa dah....
tp td mcm ada benda nak cerita...

Daging merah ala Thai

Salam and Hallo

Sumber :
Jeezy @ MyR ( edit² ikut keadaan... )

Mukadimah :
i suka. so i anggap sedap. :)

Bahan² :
  • 1/2 kg daging lembu - potong besar² then rebus ngan minyak sket n pewarna merah..
  • 2 bawang putih - ketuk gaya chef
  • 1 bawang besar - potong nipis
  • 1 sb cili giling @ cili turki
  • 1sb sos tiram
  • 1sk sos ikan
  • 1sb sos tomato
  • 1sk serbuk ketumbar
  • Garam n gula
  • hiasan : Daun ketumbar/daun sup/daun bawang

Cara² :
  1. sejat daging rebus n potong nipis² mcm dlm gmbr...
  2. panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau...
  3. masukkan daging n cili giling/ cili turki.. biar smp daging kering sket....
  4. then masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos ikan n sos tomato...
  5. Last, masukkan bawang besar then garam ngan gula.....
  6. Kalau nak kuah lebih, tambah air rebus daging sket n tambah sos tomato(utk pekat)..
  7. i tabur ngan schnittlauch... (apa jer la i tak letak daun tu..semua letak...)
Nota kaki :
ada byk version utk daging merah ni...
yg ni version siam/thai.. so kuah dia patut tak byk.. n agak oily..

tenung²kan dan selamat memasak...

Monday, December 5, 2011

lama gila tak gossip kan...

Salam and Hallo

ini gmbr latest....
tengok la missLR... dah besar kan...
dah buleh buat teman bergosip... feedback dia pon not bad... hahha...
skg ni, i ngan encik suami tak larat nak gelak tgk dia berebut pc/laptop ngan kitorg...
serius! BEREBUT okkk....
kalau dia nmpk i jalan menghala ke laptop.. dan² dia lari berdesup tepi i.. n duduk dulu kat kosi putih tu...
tidak dilupakan, kata² manis utk mama/papa... 'iya tgk mickey maush satu k...last....'
mmg la mickey mouse satu... tapi lepas tu, abichu satu! barney satu! neyna² satu! semuaaaaa last!

n dia dah reti click mana dia nak tgk... ergghh....
konon2 i merajuk tak mau tlg click utk dia... dia dah senyap² click sendiri...

sama jgk ngan time makan... dia dah pandai makan sendiri since umur setahun lebih sket...
kalau dia nak makan benda yg i makan.... (even dia dah habih makan mee semangkuk)... mesti kuar ayat² pujian...
'pandainyer mama masakkk....lecker nyer!'
fine.. positif itu adalah bagus ye anak...
apa yg uol nmpk...?
yes. missLR pakai heels...
tiba² jer dia feeling² princess.. padahal before this, tak pernah sebut word princess pon...
heels tu cousin i bg hadiah... n missLR sukaaaaaa sgt²...
i jumpa cousin i kat frankfurt... blk tu, missLR tak dan² nak bukak jaket, kasut, topi semua.. dia dok try panjat lemari nak amek gunting...
i tanya nak buat apa... dia kata nak pakai kasut princess...
i pon tlg la potong kotak kasut tu...
dan² tu jgk keletuk-keletak dok try heels princess... siap menari² lg...
ekceli dah few times dia dok try pakai heels i... pweeeuuuhh....
kiri : nyanyi lagu price tag....
kanan : peace mama...
mode : 'iya nak pakai dudung macham mama boleh tak...?'
sgt² adorable..
tiap² kali dia nak semayang.. dia ada tudung n sejadah dia sendiri...
takbir 2x... sujud... then sudah... huhuuuu...
everytime nak kuar... dia akan sibuk pilihkan tudung utk i...
'mama pakai dudung...iya pakai topi... shamer...shamer...'
skg dah musim sejuk... so, sekali-sekala kalau ada matahari.. i pon usung la missLR kuar sunbathing sket... tp cikmek ni semedang bising kalau kena matahari..
'mama...nak spek... panash....'
bila dah kat tmpt redup sket... tolak spek letak atas kepala...
feeling diva sungguh!

last.tgk nih..

Friday, December 2, 2011

Apple cake

Salam and Hallo

Sumber :
kak jun yummylicious

Mukadimah :
dah buat utk sekian lapanblas kalinyer.... i slalu buat kek ni bila nak abiskan epal yg dah terlebih masak...
tp ni bukan kek besday i...

Bahan² :
  • 1 biji apple - potong kecik² lebih kurang 0.5cm
  • 100gm butter (room temp)
  • 80gm gula + 2 sb gula
  • 2 biji telur
  • 100ml fresh cream
  • 150gm tepung gandum
  • 1 sk bp

Cara² :
  1. panaskan oven 180°c siap²...
  2. dlm periuk, campur epal ngan 2 sb gula... masak smp lembut...
  3. pukul butter n gula smp putih n berkrim...
  4. masukkan telur satu persatu... then fresh cream.... pukul high speed smp nmpk fluffy..
  5. masukkan tepung ngan baking powder, kacau sebati...
  6. last, masukkan apple n air gula td.... 
  7. tuang dlm loyang n bakar 30-35minit...
Nota kaki :
sedap...! tak brapa manis.. jz nice...
ada few times, i buat guna apple yg sgt terlebih masak..
so i skip part masak ngan gula tu...
i jz potong kecik² then terus masuk apple dlm adunan...
gula tambah jd 100g... n air sket dlm 2sb.... tak tambah pon tak per

tenung²kan dan selamat memasak...