berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, November 23, 2011

Monday, November 21, 2011

birthday missLR

Salam and Hallo

yes...yes...i know dah almost sebulan besday missLR.. esok lusa dah nak besday mama liya pulak...
tp rasa mcm tak best bila tak buat entry lgsg.. last year, ada buat...?
oh.ada.... kat entry liya raihany's fisrt birthday party..

kalau tahun lepas, yg buat semua benda ialah kak neny..
tahun ni, achik take over... bukan saja masak²... kuih²... smp kek besday... smp ke hiasan pon achik yg buat..
i..? i buat bodo saja...
hahahhaaaaaammmppeeesss.....ok-tak-lawak.

so!
plan mula² nak ada theme color bagai... tp last minute semua jd theme colorful...
belon yg patutnya ada 3color... jd berkaler² juger... missLR happy...
atas ni, gmbr a nite before party... missLR tlg papa gantung belon...
bawah ni menu...
kiri : nasik lemak, rendang ayam, sambal tumis udang, telur goreng, ikin bilis goreng, kacang goreng, timun...
kanan : laksa n sayur² nyer...

kiri : kek yg sepatutnya disalut ngan white icing...
kanan : kek besday missLR buatan achik n hiasan achik n makngah siti...
kiri : muffin hello kitty perasa rasberry - the only benda yg ikut theme color...
kanan : popia buatan achik..
takde dlm gmbr... puding marble n rojak buah...
kiri : budak besha potong kek sendiri....
kanan : tiup lilin ngan tokchik...
owh...susunan terbalik... patutnya tiup lilin dulu..
i tak ingat ada nyanyi lagu besday ke tak...
besday missLR ekceli esoknya tu... tp, sbb semua org free on 23rd..so i buat party sehari awai.... n achik kata.. european punya pantang / bad luck kalau wish or celebrate besday before real birth date...
eh..jap... gmbr atas ni achik tepuk tangan kan... rasanya ada nyanyi kot...
blushing² nak potong kek pon... pegang pisau 2tangan br buleh potong...
the only gambar kami bertiga... siap ngan NURaliza  menyinar kat blkg..
owh...theme party : blue, pink, white....
kalau ada pertandingan baju plg ikut theme... mesti encik suami menang... huhahhaa...
i patutnya pakai shawl biru/pink... tp kelam kabut... so, sarung tudung senang pakai ja...
besfren...
mmg missLR tak cari i lgsg... berkepit ja ngan zurina...
stefan pon pandai melayan missLR.. even cakap mcm ayam itik... tp pusing² missLR cari stefan jgk... tokdee n awi pon jatuh saham bila ada stefan...
puzzle 'kakak shantik' ttp tak dilupakan even dah ada puzzle baru...
sesi ber'peace' ngan semua org...
kiri : stefan try kasut refleksologi encik suami...
kanan : melekaaattttt mcm koalabear...
missLR bukak hadiah papa n mama.... 1st hadiah... bukak sopan² jer....
kiri : gotong royong tlg pasang hadiah missLR....
kanan : dah siap...testing pulak.... masa ni, papa tgh pasang meja...
kiri : family (encik suami je tak de)
kanan : uncle apiz bg hadiah lukisan utk missLR... exactly mcm gmbr... missLR pon kenal tu muka dia... :)
tidakkan gmbr² di atas menunjukkan muka excited missLR....
gigit kang!
owh...itu hadiah dari kak zurina n stefan...
jaket glemer dari tokchik n family...
hadiah aeroplane dari uncle² rheimers...
terlupa nak amek gmbr hadiah dari kak fad... kak fad bg puzzle n clay...
ptg...pukul 4 lebih, br geng junior berkumpul...
sambung makan!
n main millionaire ngan UNO...

missLR time ni dah pengsan sbb tak tido siang...
tu pooonn.... tido sejam jer kot... then bgn blk dgn alasan 'nak tgk uncle gelak...'
kiri : bangun... terus makan laksa semangkuk....
kanan : ngan makngah siti... buat posing kiut...
budak² ni mmg suka sgt memperkecik²kan i.... huh..
masa ni i mmg dah lemau sgt.... sgt²....
kiri : mawar² berduri.... yg baju kotak tu, paling byk duri...hahhahaa...
kanan : errrr.... kumbang²....? or ladybugs...? buleh pilih....
**nmpk tak i dah tukar baju... terus pakai baju tido...huahhaha...

bila budak² blk jer... i baring kat sofa... terus hanyut smp sempadan US....
ceh...tak nak kalah... nak hanyut kat tmpt glemer jeee.....


on 24th... celebrate skali gi kat rumah tokchik...
i teringin nak makan kek aiskrim sbnrnya... skali yg ada kat kedai.. semua ada gelatin...
so end up beli apple cheesecake....
si cantik yg dah paham itu besday dia... kek dia.. lilin dia... :)
3x nyanyi lagu besday... 2x tiup lilin... :D
kiri : tiupan lilin pertama...
kanan : tiupan lilin kedua...
hehehhee....


semoga Allah pelihara Liya Raihany dengan sebaiknya...
semoga Allah permudahkan segala urusan dlm hidup Liya Raihany....
amin.

Wednesday, November 16, 2011

Irischer Auflauf

Salam and Hallo

Sumber :
chefkoch.de

Mukadimah :
tak sure apa beza ngan auflauf lain..
basic kentang.. tengah daging cincang...

Bahan² :
  • 2 sb minyak
  • 450g daging cincang
  • 1 bawang besar - potong dadu
  • 1 tin kecil mushroom butang / Champignons
  • 2 batang carrot - shred / sagat
  • 1 bay leaf (i tak letak)
  • 2 sb tepung
  • 1 sb Tomato puree
  • seketul kiub serbuk perasa daging
  • serbuk cili or sos cili (kalau nak pedas) - i tambah
  • 800g kentang - rebus n lenyek
  • 40g butter
  • 1/3 cawan susu segar yg dipanaskan
Cara² :
utk daging
  1. goreng daging cincang, bawang, mushroom,carrot n bay leaf smp daging agak masak (dlm 10minit)...
  2. i bancuh tepung, tomato puree n sos cili so that tepung tak berketul... then tuang dlm daging..
  3. masukkan serbuk daging, pepper n garam kalau perlu... masak smp agak pekat...
  4. last, buang bay leaf..
utk kentang
  1. campur kentang lenyek dengan butter n susu panas.. kacau ngan senduk smp fluffy...  tambah garam n pepper...
utk auflauf :
  1. panaskan oven 180°c...
  2. sapu butter kat loyang...masukkan 3/4 adunan kentang lenyek...ratakan...
  3. then letak semua inti daging...ratakan...
  4. tuang kentang lenyek yg lebih.. ratakan... kalau nak pipe pon buleh... lg cool kalau kentang bhgn atas ni nipis.. sbb nnt bila dah masak.. dia jd keras2 sket...
  5. last... tabur cheese...
  6. masak dlm 20 minit or smp nmpk kentang warna kuning gelap...
Nota kaki :
tak bakar pon tak pa..sbb kentang ngan inti mmg dah masak...
org sini makan ngan salad...

tenung²kan dan selamat memasak...

Friday, November 11, 2011

review : baby sleep sacks / sleeping bag

Salam and Hallo

kat jermen, diorg panggil 'schlafsack'...
ni 1st schlafsack missLR... bidan recommend...
dia lahir time sejuk... so kami beli winter schlafsack... yg tak der lengan tu... tebal..
yg ada lengan tu nipis... utk summer...
kalau suhu terlampau sejuk... pakai dua2.. summer tu kat dlm..then winter schlafsack tu kat luar...
schlafsack summer tu, dia sempat pakai skali ja kot...
bila dah missLR panjang sket, n weather pon dah panas sket... i beli yg ni... ekceli nak beli utk kawan i... tp rasa mcm tebal utk pakai kat mesia...
ni 3rd schlafsack missLR... ekceli 1st schlafsack utk missLR... tokcik bg hadiah waktu lahir.. tp sgt besar time tu... nipis sket n pjg sket...
yg ni dia pakai lama... smp umur setahun lebih pon dok pakai lg...
plus, bila masuk rumah baru... rumah ni panas sbb ada rumah lain atas bawah... so bila winter pon still buleh pakai schlafsack summer...
ni schlafsack yg i beli utk kawan i kat mesia... nipis... tp cukup utk selimut baby dgn cuaca kat mesia...
ni latest winter schlafsack missLR.. mmg tebal.. tp i try masuk kaki dlm tu...tak pulak berpeluh.. rasa selesa je... huhuuuu....

so.
review kita kalini pasal schlafsack...
i amek general la...tak der specific kat brand mana2... sbb i pon main beli corak yg mana bekenan... n ofkos tgk ketebalan dia n wajib cotton..

utk baby... i rasa better sgt² guna schlafsack ni dari selimut...
  • ofkos baby ter'cover' sepanjang malam.. tak yah risau kot2 tgh malam baby sejuk sbb selimut jatuh or what so ever...
  • kebarangkalian utk baby tido buas adalah terbatas... mmg dia akan tido sopan jer.. abih2 pon takat tido terkangkang... sbb bahagian kaki schlafsack luas...
  • kalau guna size yg betul... schlafsack takkan sekali² tutup muka baby yg akan sebabkan lemas...
  • bahagian dada tu.. kebykkan design mmg dibuat mcm baju... muat² badan baby... so, baby akan rasa comfort n akan tido sepanjang malam dengan rasa kengkonon org peluk...
  • kalau brand yg bagus agak menjanjikan baby akan stay kat suhu yg sama sepjg tido..
  • even tukar tmpt tido atau unfamiliar place utk baby ... baby still buleh tido dlm schlafsack yg sama.. sesuatu yg dia familiar.. 
  • sila pakai ikut saiz...if not, takut baby slip dlm tu...dah jd bahaya utk baby....
smp skg, missLR still tido dlm schlafsack...
dia dah tau masuk sendiri... zip n unzip sendiri... :)





.

25 Ways to Wear a Scarf in 4.5 Minutes!

Salam and Hallo
i jz love these ideas...♥

Banana butter cake

Salam and Hallo

Sumber :
encik Mat Gebu

Mukadimah :
hajat di hati nak abiskan 7bijik pisang dlm fridge.. dah siap adunan semua, timbang pisang... ler...guna sebijik ja...?
so i buat 2 adunan.. guna 3 bijik pisang...
bawah ni resepi mcm CMG..

Bahan² :
  • 4 telur
  • 100 g gula halus
  • 1/2 sk ovallate
  • 120 g tepung gandum
  • 1/2 sk bp
  • 85 g mentega -cairkan
  • 120 g pisang (lecek/lenyek)
  • 1/4 sk sb
  • Secubit garam
Cara² :
  1. pukul gula halus, ovallate n semua telur smp kembang dan pekat.
  2. masukkan tepung sket2 smp habis...pukul sebati slow2...
  3. masukkan pisang lecek+sb+garam... putar lagi..
  4. n last, masukkan mentega dan kacau ngan spatula.
  5. isi adunan dlm bekas muffin/loyang...
  6. bakar suhu 180°c ...muffin (20-25minit)... kek (35-45minit)
Nota kaki :
i rasa jgn letak pisang over²...hasilnya muffin akan penyek mcm muffin i..
TAPI, walau tak brapa gorjes... sedap itu TETAP ada...
utk kek, i tindan 2.. tgh² letak peanut butter...pergghhhhh...
missLR makan 7 dari 12 muffin...

tenung²kan dan selamat memasak...

Thursday, November 10, 2011

Supermoist eggless choc-cake

Salam and Hallo

Sumber :
dah lama dok bake kek nih....tak ingat dah mana dapat... tp cari² blk td, sumber paling asal dari dayangjack..

Mukadimah :
first time buat sedap... 2nd time buat sedap... 3rd time buat pon sedap...
1st time buat sbb tak dak stok telur.. tp lepas tu buat sbb kek ni mmg sedap.. :)

Bahan² : (loyang 6-7 inci)

  • 1 cawan tepung*
  • 1 sk bp*
  • 1/2 sk sb*
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 2 sb susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/2 sk nescafe
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Krim coklat
  • 250g cooking chocolate
  • 1sb butter
  • 1sk susu cair

Cara² :
  1. Panaskan oven 160C. Sapu loyang dengan butter.
  2. ayakkan bahan *. pastu masukkan tepung susu, garam dan gula perang. kacau² sket.
  3. masukkan semua bahan cecair kecuali cuka. Kacau dengan whisk smp adunan tak berketul.
  4. last, masukkan cuka atau jus lemon. kacau.
  5. tuangkan adunan dalam loyang. nak buat cupcake pon buleh.
  6. bakar 30-40 minit atau hingga masak.
  7. bila kek sejuk boleh hias.
Cara² krim coklat :
  1. cairkan coklat dgn double-boil.
  2. tutup api then masukkan butter dan susu... kacau smp nmpk sedap..
  3. boleh dipekatkan kalau nak piping.. boleh dicairkan sket kalau nak tuang saja..
Nota kaki :
gambar di atas without topping...
sgt sedap kek nih... missLR pon sukeee.....

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, November 8, 2011

Keepsake - idea² yg bernas!

Salam and Hallo

ada ramai jgk yg tanya i tru email, ym n fb mana nak beli clay tapak kaki tuh...
kalau senang nak anta brg ke mesia, i dgn senang hati buleh tlg beli...

so!
i dah tulong kumpul idea² utk uol buat keepsake... :)
kebykkan idea dari web² ni.. http://www.marthastewart.com/ , http://www.gifts.com, http://playtimebreak.blogspot.com, www.thecraftycrow.net n tak dilupakan, google.
thanks!

1. Book of Firsts
buat custom buku utk simpan semua benda 'first' baby.. contohnya rambut dia masa 1st cukur...kuku dia masa 1st potong... tali pusat dia yg gugur lepas few days lahir.. baju 1st dia masa blk dari hospital... n ofkos, gambar² dia masa 1st senyum... 1st bergolek..1st merangkak...1st jalan..n mcm2 1st lg...
i mmg simpan skit 1st rambut, 1st kuku, 1st baju missLR... tp letak dlm box saja.. :)

2. Book of Good Wishes
failkan semua kad², surat², printed email yg ada kaitan ngan baby...
i pulak,tak dak sapa bg kad....so, i print screen semua wishes kat fb... :)

3. Mother's Journal
i tak sure ada org lg tak yg rajin nak tulis kat buku... tp kalau ada, buku tu mesti cambest! sbb lg lama...lg mcm oldskool... citer pulak pasai perasaan... pergghhh...
org skg byk guna blog...pon buleeehh....yg penting, gambar² masa pregnant...n gambar² baby...
bila dah buat buku ni.. sama jgk ngan blog.. tulis la dari mula2 apa perasaan kita bila tau kata pregnant... then, pilihan2 nama baby... then, angan² kita... pengalaman² kita...

4. Hand over hand
Masha Allah..i suka sgt idea ni... tp takat la dok asyik buat utk tapak kaki saja...
ibu² buleh tgk cara² nak buat bendalah ni kat web martha steward...
tak poonn... buleh buat mcm i buat tahun lepas..
maybe buleh buat kat dinding bilik baby.. n suruh dia trace kaki dia every year..kaki mak bapak tak yah kott...

5. Photograph Jewerly
kretip!
maybe susah sket nak buat sendiri... tp kalau utk keepsake yg buleh buat kenangan seumur hidup...apa salahnya kalau tempah pon...
gambar tu mau buat kasi mcm gmbr lama sket, buleh edit guna 'sephia-toned'..


6. Baby face clock
i ada jam ni... beli tahun lepas... konon nak buat main clock kat ruang tamu...
tp gambar tak print2 smp skg..
susun gmbr ikut umur... number 1- gmbr sebulan.. smp la number 12 utk gmbr setahun...
kalau tak dak frame jam mcm ni... buleh beli normal jam mcm jam IKEA.. then buat mcm ni..

7. Baby Face Thumbtacks
pilih gambar yg plg comey or cute or nakai.... then buat jadi thumbtack....
tp i mcm tak smp hati nak tenyeh muka comey² tu bila nak letak note.. so, idea yg lebih kurang ni, photo frame hook (number 17)..

8. Morning Snapshots
tajuk pon dah 'morning'...so mmg kena amek gmbr pepagi...
masa missLR dulu, byk gambar dia tido... terpenyek² pipi terlebih yis tu...huahhaa..
budak² comot mcmn pon still kiut kan.. so idea ni pon best utk buat modal gelakkan dia bila besar nnt.. or, buat modal 'blackmail' dia kalau dia tak mau dgr cakap...
gambar ni amek la hari² sebulan pertama... or, amek tiap² haribulan besday dia.. so buleh nmpk dia membesar... ♥

9. Memory quilts
Super!
selimut ni dibuat dari baju, topi, body, stokin baby... serius selimut ni akan jadi kenangan sgt²... dgn bau masam² baby...
n at least, kita tak buang saja baju² dia... maybe ada yg dah kotor or koyak... pon still buleh buat keepsake nih...

9. Name Frame Photo Collage
keepsake yg buleh buat sendiri...
jz beli frame yg agak² muat nak letak huruf² nama dia... then potong kertas keras ikut huruf nama baby... :)
ataupooonnn, maybe buleh trace tapak tangan/kaki atas kertas.. potong, n letak gmbr dlm tapak tangan/kaki tu ikut umur dia trace kaki dia... cool kan..?

10. Canvas handprint
ritu i pi kedai kat sini, jumpa satu canvas siap ngan cat,berus n templete huruf = €5...
tgk kat internet, family set,ada 4 canvas, rega €24++... tp i rasa benda ni buleh buat sendiri... cat yg depa guna cat kapur... menarik.. tp utk long term, i rasa dia akan faded.. plus, kalau terkena air or cecair, dia buleh luntur...tp kalau buat elok² then balut ngan plastik or letak kaca.. mesti jd canggih blk...

11. Adorable first year photos
Subhanallah... i sangat² suka idea nih!
pakaikan baby ngan baju yg sama n amek gambar kat tempat yg sama...
so adorable!
bila dah cukup setahun... combine gambar² ni n buat satu frame besar...
waaahhhh...mesti cantik.. tak yah guna profesional photog pon...

12. Rainbow Footprints
comey!
cara² nak buat ialah... sapu cat kaler rainbow kat tapak kaki budak... then cop!
pon buleh letak dlm frame n buat tiap² tahun... :)

13. Fingerprint Pendant
ni kira canggih sket, but still buleh buat sendiri asalkan ada clay....
selain buat rantai... maybe buleh keychain...


14. Heart in hand pillow
actually, ni idea utk valentine's day... tp i rasa menarik jgk utk buat keepsake...
yang i maksudkan dlm nombor 9, buat mcmni la.. tp ganti love tu ngan gambar...
yg bantal ni, aktiviti sefamili... semua buleh cop tangan...
trace kat kertas..then, tebuk... pastu letak kat kain... cat... then jemur...last, buat bantal...

15. Embroidered Hand Tracing
idea ni lebih kurang idea bantal number 14.... jz, yg ni jahit, tak cat...
yg bestnya... bukan takat tangan saja.. tp kita buleh jahit lukisan yg anak kita lukis...
maybe 1st org yg dia lukis... 1st car yg dia lukis... selain simpan kertas yg dia lukis tu... kita buleh jgk trace then jahit mcm idea ni..

16. Acrylic Keychain
keychain ni i rasa murah ja... tp buleh buat jd berharga...
selain letak gmbr baby... buleh jgk letak lukisan kecik yg anak kita lukis.. or tulisan 1st dia tulis nama dia... :)

17. Photo Hook
gmbr 1st smile missLR...  i letak depan fridge kat dapur...
everytime nak lap tangan mesti i senyum tgk gmbr ni... :)

18. Growth chart
selain dari ukur tapak kaki, idea ukur tinggi pon best.. br dpt ilham masa pi jln² ngan missLR td.. selain tulis number then tanda ikut tinggi... i rasa, tanda ikut peristiwa pon menarik..
contoh : set satu dinding/pintu... tanda  masa 1st besday... tanda tinggi masa 1st gigi tercabut.. tanda tinggi masa masuk tadika... tepi tanda2 tu jgn lupa tulis apa jd masa tu.. buat mcm time kapsul...
selain dari tanda kat dinding.. buleh jgk sambung² kertas jd panjang then bila nak simpan...gulung elok2...

19. Q&A for toddler
ni idea utk anak yg dah reti bersoaljawab...
bg soalan yg senang² utk budak² 4,5 tahun.. n tambah soalan bila umur bertambah.... letak jgk current photo... ala² mcm buat biodata utk kelas ko-kurikulum... huhuuu...
every year.. buleh compare jawapan² dia... mesti syoq!
contoh plg senang.... cita² mesti bertukar almost every year... kan..? kan..? kan..?

so...tu jer la yg i sempat pk.. n sempat surf utk uol, para ibu bapa yg teringin nak buat keepsake...
enjoy!



.