berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, October 31, 2011

Roti inti daging tumbuk

Salam and Hallo


Sumber :
yani@myresipi.com

Mukadimah :
actually ni resipi hotdog bread... dah diubah suai jd bulat n ada isi..
bahan yg sama tp cara lain sket.. 


Bahan² :
  • 160ml air
  • 250g tepung roti
  • 14g(1 1/2 sudu besar) gula
  • 4g(1 sudu kecil) garam
  • 8g(1 sudu besar) lemak sayur (shortening)
  • 2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
  • 16g(3 sudu besar) susu tepung

Cara² :
  1. i letak yis dlm air suam ngan gula skit n biar smp berbuih..
  2. then, campur semua bahan kecuali air..
  3. buat lubang kat tengah then tuang air.. gaul².. 
  4. uli smp doh jd cun, tak lekat kat tangan... biar dlm setengah jam.
  5. tumbuk² doh sket...n bahagi 8..buat bentuk bulat. biar lg 15 minit...
  6. letak inti.. make sure bhgn atas roti lg tebal..
  7. biarkan naik dua kali ganda.. (i biar dlm sejam lebih...)
  8. bakar 180C (10-20 minit) -ikut nak perang tahap mana...
** kalau guna BM, masuk semua benda ikut turutan bahan yg i type.. n start at step number 5.

Nota kaki :
BM rosak.. maka jom kita excercise tangan... huahhaa..

tenung²kan dan selamat memasak...

Sunday, October 30, 2011

lovebite

Salam and Hallo

dua hari lepas.... bgn ja tidor... muka missLR dipenuhi ngan lovebite..
bukan satu...bukan dua... tp enam!
5 kat muka... 1 kat pergelangan tangan...

start tengahari, lovebites tu semua buat muka missLR macam baru lepas bertumbuk...
pg, i dah letak lotion.. tak nak letak minyak sbb dekat ngan mata....
tengok la...
mata kanan ngan hidung paling teruk...
mata kiri pon kena gigit..tp tak bengkak... hidung bengkak n merah...
dia asyik cakap gatal...
dia tak garu... tp akan tarik tangan i or encik suami n tonyoh kat muka or tangan dia...
a day after kena, i bawak jumpa doktor achik... hehehe...
achik sahkan mmg kena gigit binatang... tp nothing serius.. jz letak ubat ja..

so, kebetulan kami nak pegi shopping... so singgah farmasi.. beli lotion...
tp on the way nak sampai ke tempat shopping, missLR nak main kat playground dulu...
tak der nya dia kesah mata sepet, hidung mcm clown pooonn...
yang penting....
HAPPY...!

n harini, anak mama dah gorjes mcm selalu...
*hugs n kisses*






.

Friday, October 28, 2011

-.-

Salam and Hallo

lepas birthday missLR... mcm tak dak mood nak memasak...tak dak mood nak hapdet blog.. tak dak mood nak pegang mesin jahit... tak dak mood nak membeli barang..

kemanakah hilangnya mood itu...?

hari² pon mood+why = MOODY...
adakah itu petanda bahawa i.......








nak menopause?

Wednesday, October 26, 2011

my missLR is a big girl now!

Salam and Hallo

Happy birthday my pride and joy, Liya Raihany...
Lots of hugs and loving kisses to my wonderful daughter..
Alhamdullillah... I'm so glad,proud and grateful that He gave you as my daughter...
Thanks for bringing so much joy into my lives every single day...
Wishing the sweetest girl the sweetest birthday....and wish you grow sweeter with each passing year.... ♥♥



No matter how many birthdays come and go, you'll always be my little girl...

Sunday, October 16, 2011

Refashion baju tokchik..

Salam and Hallo

haritu achik buat clearance baju² dia...
so ada few yg i mintak utk buat baju missLR..
baju² achik warna terang²... mcm² i dah bayangkan utk jahit..
achik bg 4lai dulu..
1st projek...
idea asai nak buat kimono..tp tak leh nak pk nak potong baju tu mcmn...
baju achik simple... mcm huruf T besar...
tp satu baju tu ada pleat sket kat blkg..
so...i pootttoooooonggggg straight kat bhgn perut...
then, baju lg satu poottttoooooonggggg straight kat dua² tangan...
imiginasi kena tinggi sikit part nih....pweeeeeeefffuuhhh...
so.jadik nih...
version berdiri...
version duduk..





sekian.wassalamu.

suatu malam yang comel

Salam and Hallo

missLR suka tulis n lukis...
so, i pon bg satu file n beli crayon n magic pen utk dia..
tapi magic pen dah kena sembunyik... habis dia lukis henna kat kaki ngan baju dia..
even magicpen tu buleh kuar even tonyoh ngan air, tp nmpk mcm br setel pertandingan calit² cat kat badan... the very the belemoiss...
baru² ni feeling dive sign otograf kott... nak tulis, tp siap gantung spek kat baju...
huahhahahahaa...
tulis² sket..pakai spek....
pastu gantung blk kat baju...
time ni dia dok cerita kat i..
'papa beli ni.. cantik.. pandai papa beli spek iyah...'

dia mmg pandai bodek ok.
pastu dan² nak lukis flower utk mama...
everytime pegang pen... lukis duck...
pastu ball...
pastu... duck...
pastu... ball...
oh.. pastu flower...
pastu duck...


duck dlm gmbr last tu, papa dia lukis... kalau mama lukis, duck tu lebih comel... :P




.

Thursday, October 13, 2011

hapdet ketot²

Salam and Hallo

1.rupanya dah setahun dok rumah nih..
'happy besday rumah.'

2.breadmaker dah return...
tegut kata, maybe dia repair... but hopefully, dia bg baru... :)

3.rasa nak makan kek..
tak dan nak tunggu besday missLR dah..smlm buat eggless choc cake.. rasa mcm devil cake yg bonda selalu buat masa kecik² dulu...

4.standmixer
mengidam itu.

5.nak cari buku 'peter and jane' utk missLR..
kat ebay jermeng ada seketoi saja.jammed.

6.birthday costume missLR
mesti kena baju princess warna pink ka...?

7.autumn
daun² dah gugur.. last year, ada photoshoot ngan kak neny n anak²bawah pokok daun oren...
tahun ni?
photoshoot gambar daun² oren kat luar dari dalam rumah je kott....

8.good listener
kdg2 i lawak.. kdg2 i garang... tp kerapnya i buleh jd puan sri siantan... hehehehhee...

Wednesday, October 12, 2011

Udang-Kunyit-Nenas

Salam and Hallo...
Sumber :
princessharyati@myresipi

Mukadimah :
i dah edit² mana patut utk missLR buleh makan jugak..

Bahan² :
  • udang besar (i beli kat sini yg dah rebus)
  • 3 potong nenas dlm tin - potong kecik²
  • 2sb cili kering kisar / 2 cili merah chop²
  • 2 bawang putih dimayang
  • 1 bawang besar dimayang
  • 2sb Cili sos
  • serbuk kunyit
  • daun bawang (i guna schnittlauch)
  • lada hitam, gula dan garam
Cara² :
  1. goreng bawang merah dan putih smp garing pastu masukkan cili kering masak hingga pecah minyak...
  2. masukan sos, nenas, air nenas sket (ikut nak kuah byk mana..)
  3. bila dah mendidih.. masukkan udang.. kacau sket..
  4. last masukkan schnittlauch, lada hitam, gula dan garam. biar kejap.
Nota kaki :
cara nak bg udang fresh.. jgn defrost udang ngan microwave or rendam ngan air..
kalau udang beku, kuarkan awal².. n biar dia defrost sendiri...
n kalau beli kat sini, udang selalunya dah rebus.. so bila masak.. masak sat saja.. if not, manis dia hilang..

tenung²kan dan selamat memasak...

Quilling set..

Salam and Hallo

Sangat happy bila jumpa set quilling dgn rega 4€... ada 282 pieces...
utk projek i skg.. still kena potong kertas A4 sendiri.. sbb projek tu dah suku siap...
n kaler yg i guna tak sama ngan kaler kertas quilling dlm set nih...
feberet question missLR skg... 'ma...watpe tu...?'
bila kita dah jawab.. dia slalu reply 'ya pegang je k...cantiknyer mama punyerrrrr....'
bila kita kata thank you.. dia akan reply 'yayang mama punyer...ya kiss k...yayang mama punyer..'
n yes.. dia cakap byk sangat.. kadang² tu ulang² sbb pikir word tak ingat..
skali ngan set tu ada tutorial sket utk basic...
ada ruler, ngan penggulung kertas... b4 ni i guna lidi satay ja... huhuuu...
tgk perut!
time ni merajuk ngan i sbb dia nak letak cap camera tu.. tp i dok amek gambar lg..
hehehehee....
pastu i gigit perut dia...

Friday, October 7, 2011

besday - BM - baju

Salam and Hallo

besday missLR
missLR dah nak masuk 2thn on 24th nih...
waaaahhh...cepatnya masa berjalan.. dia dok kementot mcm tu jgk.. TATAPI.. otak besaq!
byk akai.. pandai amek hati... n rajin menolong..
i rasa besday kalini pon tak dak theme apa² sbb tetamu² semuanya dah akil baligh.. missLR sorang ja kott budak kecik... nak buat game pon i tak dak idea...
i survey hadiah utk missLR... generally, rasanya semua benda dia dah ada..
sabtu lepas, kuar.. i belikan dia set senduk..
kiri : tu bukan muka excited..
sbb ritu dia buat projek tepung+air+pewarna merah = sepah dapur mama..
kanan : set 7€.. 2 senduk..1 penimbok teloq.. 1 roller.. 1 penyedok tepung.. 1 kotak baking powder tipu²... 1 kotak susu tipu² (tak dak dlm gambar sbb dah selamat kena koyak masa buat projek tepung warna merah..)
pasta di dalam gambar adalah ehsan dari mama...

breadmaker
mm..breadmaker i tak return lg.. so, still tak leh buat roti.. paling² pon buleh buat pizza saja.. dah masuk 3weeks encik suami blk kul 9mlm everyday.. ada tak sapa² buleh tlg jd translator i...sob..sob..sob..
i dah anta email enggeres kat tegut, tp depa tak reply... maybe kena call hotline saja..

baju i n baju missLR
haritu dah rasmi blouse i kuar bawah missLR pi playgroud..
pemilihan fabric yg betoi akan buat kita rasa gorjes walaupun kat dagu ada jerawat yang menyakitkan..
penat i godey jahit butang... rupanya bila pakai tudung.. tak nmpk satu butang pon...
next time kena buat hiasan kat perut saja...
ni pulak baju missLR, i jahit semalam.. ekceli nak habiskan kain dari baju abah zul...
ritu dah buat selai baju.. guna sebelah tangan baju abah saja...
kalini guna tangan lg sebelah n bahagian bawah baju sket utk tangan baju missLR..
kain putih tu pon tak habih²... jarang n encik suami kata nampak murah..
i buat baju ni sbb sebenarnya ialah untuk belajar buat kolar... agak tak cun kolar yg i buat.. tp maybe sbb guna fabric murah (alasan.)...
penambahan hiasan butang yg berderet pon tak mampu nak serikan baju tuh..
bila encik suami blk... missLR cambiasa menayang baju baru dia..
papa kata 'cantik...mcm baju tido..'












o.ok.







.

Thursday, October 6, 2011

Soft crust pizza

Salam and Hallo
Sumber :
blog cik mat gebu

Mukadimah :
ini jer la kot resepi yg i kerap buat guna breadmaker senggugut i tuh... huhuuu...
kalau nak resepi yg tak guna breadmaker..buleh refer kat blog cik mat gebu, ok taw!

Bahan² :
doh
  • 130 ml air
  • 250 g tepung roti (high protein flour)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca besar gula
  • 1 camca besar madu
  • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 2 camca besar minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 camca teh oregano kering
  • 1 camca teh yis (instant yeast)

topping
  • sos cili
  • sos tomato
  • mayonis
  • mushroom butang - ptg nipis
  • 1 bawang besar - ptg nipis
  • olive
  • tomato- ptg nipis
  • chicken/beef salami
  • cheese Mozarella or any cheese yg sesuai

Cara² :
  1. Masukkan semua bahan dalam BM ikut turutan... pilih function 'dough'.. tunggu smp siap..
  2. Panaskan oven 180°c..
  3. Keluarkan doh dari BM, uli² sket ngan tepung.. n penyek² atas dulang pizza.. or any dulang yg sesuai..kalau nak cool,biar doh tebal sket kat bahagian tepi... 
  4. Sapu dengan sos cili,sos tomato n mayonis rata².. then susun semua topping bg lawa.. last, baru tabur keju rata².
  5. Bakar ngan suhu 180°C (15 - 20 minit)

Nota kaki :
i buat pizza leper jer.. if not, missLR makan tgh saja.. bhgn tebal tepi tu dia main suap² ngan mama...

sos tu buleh tukar ngan sos black pepper mcm cik mat buat..

tenung²kan dan selamat memasak...

Ayam Harum Thai

Salam and Hallo...

Sumber :
oshin@myresipi.com 

Mukadimah :
masakan ala thai..
amek resepi ni tahun 2008.. mmg dah byk kali buat n mcm² versi dok ada... huhuu..

Bahan² :
1/2 ekor ayam (resepi asal guna isi ayam sj)
4 helai daun limau purut
2 biji lada bengala/capsicum (dibelah 4)

Bahan A - hiris nipis (i blend)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B - campurkan semua bahan jadikan sos
3 sudu besar - sos cili
1 sudu besar - sos tomato
2 sudu besar - pes tomyam
2 sudu besar - kicap cair
2 sudu besar - kicap manis
1 biji air perahan limau nipis
daun sup (dihiris nipis)

Cara² :
  1. Tumis Bahan A sampai wangi..
  2. Masukkan Bahan B n kacau²..(dah wangi kan?)
  3. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut...(lagi wangi kan?)
  4. Masak dengan api perlahan...last, campak capsicum...
  5. Agak2 ayam masak(dalam 10 minit mcm tu)...angkat.. boh dlm pinggan..
Nota kaki :
i buat kesimpulan, kalau tak mau berkuah/berminyak sgt... goreng dulu ayam tuh.. or guna isi ayam...

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, October 4, 2011

meng'hobi' part 2

Salam and Hallo

ritu ada cerita pasai building 3D ni kat entry meng'hobi'..
dah beli n dah buat Burj Khalifa ngan Neuschwanstein Castle...
rupanya bukan ada 5 set..tp 6..
i beli semua. :)
Statue of Liberty, NY, US..
Notre Dame de Paris, France.. 
Eiffel Tower, Paris, France..
Burj al Arab, Dubai,UAE..
i buat notre dame.. yg lain, missLR ngan encik suami buat...
sgt addicted buat bendalah nih...
tp tu lah... excited time buat saja.. lepas dah siap... amek gmbr.. tak tau dah nak buat apa..
nmpk lebih pada tlg semakkan rumah saja...huhuu...

sapa nak beli yg dah siap.. buleh roger²..
or.. i letak kat ebay... huhahhaha....

tunggu missLR besaq sket, nak pi Neuschwanstein Castle..
insya Allah...