berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, September 30, 2011

breadmaker saya yg tersenggugut

Salam and Hallo

i ekceli tak tau mcmn i buleh ada breadmaker.. tak pernah terpikir pon nak ada sebijik.. even masa kakak i dok tanya² dulu pon mcm tak terasa nak beli..
i prefer stand mixer sebenaqnya... -.-

maybe sbb dlm hati tu tak brapa nak appreciate rezeki yg Tuhan bagi.. makanya BM i ditakdirkan senggugut...
padan muka i..
br dapat feel syok buat bun mcm²... missLR pulak melayan.. makan sungguh²... mmg almost hari² i guna BM tu..
tatapi.. i terperasan yg function doh BM i tak seperti yg biasa.. nih pesyen luar biasa sket..
dia tak uli saja... dia terus bakar...huahhahahha...
ni la hasil kalau i biaq smp bunyi 'tittttt...titttt..'
dah jadik mcm roti... kenapesal...?mujsekartehuuu....?(errr...tetiba hindustan)

sbb musykil yg teramat sgt.. i pon tanya la pakar² BM hat dok ada...
ok..mcm konpem BM i ada senggugut...
i dah try few recipes termasuk recipe dari kenwood sendiri... kot² la i ni yg terlebih teror boh bahan terlebih or whatsoever... tp terbukti mmg something wrong ngan BM tuh...

BM ni ada 2 function utk doh.. satu 'dough'..satu lg 'pastry dough'..
masa i tanya pakar BM yg pertama.. i tersalah type.. dari 'pastry' jadik 'pasta'...
time tu dok menggila uli karipap... so dok survey jgk pasta maker...
last² tertukar sudeyyhhh...
tp jgn la gelak kat i sbb bukan i sorang buat lawak cemtu...

bila dah konpem BM i ada prob... i anta email kat kenwood jermen.. tp i tulis bahasa inggeres.. lepas 3hari, depa reply.. tp jawab mcm jawapan dlm manual...
ok..tengkiu ler amek masa nak reply email i...huhuuuu...
part lawaknya..
manager tu pon type 'pasta dough'...siap cakap tu utk buat spagetti...
i check email i blk.. ok..i mmg eja betoi...
huh.. maybe dia pon ketaq sama naik nak balaih email bahasa enggeriss...


dah teruja sgt nak buat bun.. i uli n set jam sendiri..
agak² dah naik sket doh tuh... i kuarkan...
tp what is the purpose of using BM kalau kita kena dok terjengok²...?
contoh terbeli rice cooker rosak...
kejap² kena kacau nasik... kejap² pi tgk... kejap² pi tutup suis sendiri bila nasik masak... baik guna periuk biasa....
not serve the purpose la kan...?
sama gak ngan BM i nih..
kalau takat nak tulong uli 15 menet... tak yah kot bayaq smp 50€....

ok..ni mood puting beliung sbb BM tak menunaikan kewajipan dia dgn betoi.. tp kalau nnt dah ok... i puji melambong blk.. plus, letak hasil karya BM i... :)

time skg ni rasa bodo sbb tak blajaq bahasa jermen betoi²... nak harap kat encik suami.. dia sgt busy la ni.. plus, dia mcm tak mau amek kesah bendalah² opis i (read:dapur i)...
i nak...dia beli..
tp lepas tu pandai² la handle... (letak lengan atas dahi...)





.

Tuesday, September 27, 2011

blouse dah siap.

Salam and Hallo


masa mula² potong kain nak buat baju nih...
missLR : wow bishaanyer baju iyaaaaa.... (bukak mulut luas²... mata pon bolat...)
i : bukan.. ni baju mama...
missLR : oo..kayyyyy... canteknya baju mamaaaa..... (smbl teleng² kepala n sengih..)
i : thank you..





.

Monday, September 26, 2011

blouse mama model

Salam and Hallo

akhirnya...
walaupun belom berakhir... tp akhirnya i jahit baju utk i..
selain dari blouse yg ketat kat ketiak tuh...
i akhirnya berjaya jahit baju yg i puas hati n buleh i buat pakai keluar dgn yakinnya... :)

baju missLR.. few hours ja dah siap selai..
baju i.. mak aiiihh... berhari².. ni pon tak siap² lg.. tp dah tinggai final step yakni jahit butang.. tp tak tau bila pulak nak sambung..
busy buat roti la nih... huhahahhahahhaa....eh.pasaipa i gelak.
ekceli BM i ada senggugut sket..nak kena anta blk kott...

nih baju i...
baju mama mesti hebat dari baju anak mama...
tang dada saja 3 hari nak pk mcmn nak buat.. tak sempat nak carik tutorial sbb skg ada 'org tu' conquer laptop...
lengan panjang.. ok..dah pass dah jahit lengan baju...
butang... dari kaler ijau gelap.. jadik butang kaler baju... lalallalaa....
happy! happy! happy!

part yg plg senang jadik part yg plg susah..
bahagian bawah baju.. kengkonon nak buat melengkung.. tapi lepas jahit-tetas-jahit-tetas 4x...
zasss...potong straight jer sudeeyyhhhhh... setel!

rasanya mmg tak dak kot gmbr mak model pakai blouse nih....











.

Saturday, September 24, 2011

di ba di ba duu...

Salam and Hallo


video ni i dah letak kat fb... tp saja nak letak kat blog jgk.. utk tatapan peminat² missLR..
skg ni mmg pantang jumpa torchlight, dia buat mic...
tu ler natijah semedang asyik tgk 'nobody-wondergirls'..
tp reti jgk kautim.. tgk *kho-dal-kho-dal dulu... pastu br tgk *abichu
*kho-dal-kho-dal --> alif ba ta
*abichu --> nobody

tak pon.. tgk benda ilmiah mcm abc ka.. dora ka.. upin ipin ka... pastu br mintak abichu...
tp ekceli i tak la bg dia melangut depan pc sgt.. br² ni saja bila dia dah tau kat youtube tu ada video abichu.. br dia dok mintak²..
smp satu time.. tok dee tlg dolod video abichu n letak kat phone i.. so.. bila dia nak tgk sgt.. bukak kat phone...
kalau tgk kat pc.. lepas ja abichu.. nak tgk tell me pulak.. pastu ada lg video lain kuar... nak tgk jgk.. huh.. bederet...

masa amek video ni.. dia dah start nyanyi lama.. kira ni dah rangkap akhir dah la.. hehhee..
paling tak tahan bila dia nyanyi lagu iklan bank kat sini...
'di ba di ba du....die bank und du..'
missLR punya version..
'doo boo doo u boo dooo....'

hahhahahhahahhahaa... mmg gelak kasik nangis punya...

ada skali tu.. dia susun puzzle kat buku dia smbl nyanyi.. version balada.. slow ja rentak lagu tu.. i tanya dia nyanyi lagu apa... dia kata 'lagu sedap la...'
ouh.ok.






skg i ajar dia buat memek muka...
kalau berkesempatan.. i try amek video..
mmg sgt gereeeeeemmmmmm.....!

.

Friday, September 23, 2011

meng'hobi'

Salam and Hallo

i mcm perasan yg i ni suka benda cerenet² yg kecik² n renyah..
masa muda² dulu.. everytime bawak bonda pegi kedai 2hengget.. i suka beli set kayu yg bila combine² jd dinosour la.. jd kapal terbang la.. jd burung la..
gambar dari google...
ini contoh yg wooden toy mahal punya.. yg i beli dulu yg murah punya.. tp ada la bentuk kapal terbang tuh...

so.
haritu kuar beli barang ngan encik suami.. dia nak belikan missLR toy baru..
tp ofkos la dia tak beli menatang kayu² tuh kann... dia beli set train kat missLR...
tp missLR takut..
so end up, kami dua org yg beriya tgk train tu terkodek² jalan atas rail...

utk kami.. encik suami beli bendalah nih.. 3D puzzle..
ada 5 building.. tp kami beli 2...
Burj Khalifa, Dubai ngan Neuschwanstein Castle germany
encik suami buat Burj Khalifa (4 stars difficulty) n i buat Neuschwanstein (5 stars difficulty)
menarik tertarik... i buat bendalah tu seharian smp tak makan kott..
dah siap... 3D castle...tinggi 340mm.. lebar 400mm ngan 160mm..

bila i dah siap buat castle.. br encik suami start buat burj khalifa..
nmpk mcm senang sket dari castle.. sbb 4 bintang n burj khalifah ni byk straight² saja.. tp rupanya renyah jgk...
tinggi bendalah ni 675mm...lebar 280mm... skg dok pikir mana nak simpan...
siap... :)

skg berkira² nak beli lg 3set...

Friday, September 16, 2011

review : safety

Salam and Hallo

Antara benda yg i paling² suka kat jermen adalah KESELAMATAN budak..
segala² mainan depa test.. segala² ubat depa bg free... segala² benda depa nak cipta utk bg senang jaga budak...
n antara benda yg i suka depa cipta ialah.. safety lock..
i beli kat salah satu markt kat sini... range rega 2€-3€... main lekat² ja tak yah skru² bagai...
bagaimanapon, i sgt puas hati...
ini lock utk bucu... seketul 2.50€ cemtu..
kiri : lemari komputer encik suami... ini la safety lock missLR nak potong ritu...
kanan : kabinet dlm toilet, bawah sinki... i simpan sabun²... sgt bahya kalau tak letak safety lock... mood mengemas missLR kerap ada...
lock straight.. rega lebih kurang mcm bucu punya..
ni lemari kat floor.. terpaksa letak dua kunci sbb laci 1st tu ada kunci²... pintu last tu ada file² encik suami.. laci tgh tu saja² kosongkan utk missLR susun brg dia... mcm² ada dlm tu.. sudu... kertas... pen sebatang.. benang i... sepit rambut... dan berbagai² lagi...
ni kabinet dapur...i dah pernah cerita kat sini..
skg ni semua kabinet ada lock... tp jenuh gak la..amek pinggan sekeping...lock.. then amek mangkuk... bukak then tutup lock...
kalau tak tutup.. missLR akan jerit.. 'aaaaaaaaaa! mama.. totop! totop!'
ni cover utk suis or extension.. satu set, dpt 6.. rega baru 2€...
function dia.. budak tak leh senang² nak cucuk plug kat situ.. kena pusing sket, br buleh tekan plug... takat ni, missLR belom berjaya lg... huhahahahhaaa...
kalau tak dak menatang nih... kejap²dia nak charge phone... kejap² dia nak pasang wii..
ini latest benda yg i guna... gummy utk bucu tajam..
bucu meja or any bucu yg bahaya.. especially yg paras² kepala budak...
set ni dpt 4 satu kotak... n i letak kat bucu board yg mmg slalu missLR nyaris² nak terhantuk... sebelum dia terhantuk n nangis macam nyonya mansor... better i letak gummy tuh dulu...


i rasa mesia pon patut produce benda² safety mcm ni... simple tp praktikal.. rega pon tak mahai.. anak pon insya Allah selamat...



sayangi anak kita..
.

Wednesday, September 14, 2011

semua org hebat..

Salam and Hallo

semua org ada kehebatan sendiri..
maybe ada yg tak sedar n continue follow apa yg ada kat sekeliling dia...

contoh pertama :
family tu semua doktor.. ada sorang anak dia ada talent meniaga sbb pandai gebang.. tp sbb semua dlm family dia doktor.. dia pon terikut blaja medic...

contoh kedua :
si R pandai menyanyi... tp bila masuk audition.. semedang tak dpt masuk AF... bukan sora tak sedap.. tp sbb tak reti pilih lagu... then tak der kabel cekang ngan any artis or manager artis... so.. dia continue kerja as kerani...

pompuan slalu kena reti masak...
'reti' masak tak bermaksud 'terer' masak...
takat nak masak hari² pass.. itu masuk kategori 'reti masak'..
tp kalau setiap kali dia masak.. main pikir² dlm otak then masakan tu turn out sedap hingga menjilat jari... haaaa...itu kira 'terer masak'...
tp takleh la nak judge pmpn tu tak reti masak bila org tu masak tak brapa sedap...
maybe pmpn yg tak teror masak tp ada kelebihan lain... contohnya, teror geografi...?

i rasa tak fair kalau bila org tanya 'mcmn nak jahit jelujur...?'
kita nak jawab.. 'tu basic giler kott.. takkan tak tau...'
at least org tu tak tau tp bertanya... ko tak reti rebus spagetti tp tak tanya.. lg tak cool kott...

kadang² (read : most of the time), i tak brapa paham kenapa kita kena kedekut ilmu...
semua org, Allah dah bg ke'teror'an masing²... kenapa tak share... sbb kalau share pon, tak semua org buleh buat sama hasil ngan kita... minat dan kebolehan masing² berbeza²..
kiranya.. kalau kita pandai buat cupcake.. org pon nak blaja.. tp tak semestinya hasil dia sama.. n kalau dia buat better... why not kita pulak blaja ngan dia...?

moral of the story : buleh tak stop meng'compare'...?
kalau kita pandai... ada org lagi pandai dari kita..
kalau kita kaya... ada org lagi kaya dari kita...
kalau kita cantek.. ada org lagi cantik dari kita..
kannn....?




.

Monday, September 12, 2011

blouse i - pumpkin - kuih raya - bm250

Salam and Hallo

baju missLR dah tak cukup lemari... so kena stop buat baju dia...
n start jahit baju utk i or buat something utk rumah pulak...
so. ni peasant blouse utk i.. tp main potong agak²... kat ketiak terkecik.. sbb tu tak pasal² ada line kain itam pulak kat tgh... huahhahaa...
but stilllllll.... ketat kat ketiak n dada....huh. (ouh.mungkin org yg pakai bra size A30 buleh pakai baju nih...)
bila dah siap jahit getah kat leher.. i try.. bila dah ketat kat ketiak.. i dah malas nak jahit beriya... mula² plan.. nak jahit kat itam kat ujung tangan jugak... tp cancel! cancel!
ujung baju pon tak letak getah...
maybe satgi nak potong blk baju tuh buat benda lain...
*mood tgh frust baju tak jadik*
masa raya ketiga kott.. yg kami pi makan kfc tuh... i ada beli labu..
kat sini depa main longgok atas lori then tinggai tepi jalan ngan satu tabung..
dia tulih la kat situ... yg kecik sengget.. yg medium, 2 hengget... yg besaq, 3 hengget...
so pepandai la org nak amek yg mana n masukkan duit dlm tabung tuh...
cik dee kata itu labu² yg depa tak plan nak tanam... tp sbb ada tmpt sket.. depa jz tabur benih labu..
dlm byk²... i amek size yg plg kecik... but still besar pada i...
so ritu.. i guna separuh buat kuih keria labu.. excited sgt nak makan.. tak amek gmbr.. not bad la.. missLR pon suka.. encik suami pon makan byk.. (or sbb dia dah lama tak makan kuih melayu..)
smlm..i buat masak lemak... pergghhh...makan pulak ngan kari ayam... i TERpaksa tambah nasik...hehehhee...
ni kuih raya ketiga... tetiba teringin sangat nak makan kuih nih... siap buat 2 adunan.. tp makan 2,3mulut...pastu simpan dlm lemari...
encik suami kata dia kurang sket cookies² nih... tp cornflakes madu dah sebekas dia hadap...
tp bagus jgk dia suka cookies yg senang nak buat...hehehheee...
*dasar pemalaasssssss.....huh.*
a week before raya kott.. ada sale breadmaker kenwood kat tegut (supermarket dekat rumah i..) takat yg i survey, rega dia paling² murah... smp termimpi² mcmn nak beli sbb duit tabung tak cukup.. dok perabih beli kain n benda² menjahit...
ekceli, i tak la nak guna sgt breadmaker... my sister dulu pon dok tanya kot² nak dia beli kat UK.. sbb kat sana murah... tp i tak mau..
tp kalini tak tau pasaipa smp termimpi²... maybe kenan sbb biras i pon dah beli sebijik... huhuhuuuuu...
pasni kita share resepi k ima... :)
1st try.. i try uli sekilo doh karipap... kecoh jer kan... org lain uli ngan tangan jer takat sekilo tuh... tp i nak try saja.. so kena try yg basic dulu la...
lepas pada tu...2,3,4 kali projek uli doh karipap ngan BM...hehehhee...
then,try nak buat pizza... tp doh kembang n masak dlm BM... haru!
terus carik tutorial online.




btw,thanks encik suami sbb belikan BM utk sayer... sayer akan berusaha dgn lebih rajin membuat makanan supaya berat awak tak kan berani nak turun² lg... hahahhahaa...


.

Sunday, September 11, 2011

scan

Salam and Hallo

positif.

hahahhaaahahaaa...
ntah apa yg positif ntah...

ritu achik mai scan surat.. lepas pada tu i main² scanner ngan missLR..
mula² dia takut sbb lampu tu bergerak bawah tangan dia..
kali kedua... naik syoq..
itu stended.. tak dak benda lg yg missLR takut nak buat..huhuuu...
gambar 1.
ekceli gmbr ni shaking sket sbb missLR gerakkan jari dia bila lampu scanner lalu..
but still.. sgt kiut.
yg itam tu bukan entiti okk.. itu kepala missLR.. tgh curious apa nak jd...

gambar kedua.
super duper cute!
buat peace ngan mama... dah la dia yg suggest... 'mama...peace mama..peace..'
kalau uol perasan.. kuku dia sebijik kuku i... kiut miut...


♥ u, missLR...




.

Thursday, September 8, 2011

cerita raya

Salam and Hallo

sambungan ucapan raya ritu... di sambung ngan cerita raya...
semua masuk dalam 1 entry...setel!

last minute punya preparation.. selain dari kemas rumah hebat sket dari biasa...
dua hari before raya.. lepas missLR tido, terus i bergiat kat dapur..
takkan smp sejenis kuih pon tak dak kan... maka terhasillah cornflakes madu ngan kacang..
mlm raya... i nak jugak berjaga buat kuih smp kul 6pg.. padahal, siapnya sejenis saja, kuih kacang.. stended bila carik, mmg tak jumpa.. punya la carik kacang tanah belah dua.. time² carik tu la habih stok kann... so, i replace ngan gula hiasan utk kek...
nmpk cacat... tp sedap.. :)
before tido.. ingatkan encik suami, dia nak kena bersiap awai sbb mesjid turki semayang raya kul 7.30pg...
teringin sgt nak pi raya kat konsulat.. sbb last time i pi konsulat was last 2years.. masa pregnant kat missLR.. ingat lg time tu smp nak pengsan² sbb semangat nak semayang raya...

tahun ni, encik suami semayang raya tepi katil..huhuuuu...
tp tetap takbir sama² kami anak beranak... tetiba tersedar yg kami beraya di perantauan..
huh.
lepas tu siap², pi tukar kasut raya missLR... sbb size kecik..
kisah pasai kasut.. next time i cerita..

lepas tu, ambush rumah achik... mlm before tu pon dah lepak rumah achik.. so pg raya, makan lauk semalam... huahahhahaa.. gila sadis kann..??
time salam ngan achik.. dua² org jadi mcm nyonya mansor mintak mahap kat kassim selamat... huhuu...
then makan...
then gerak ke Wiesbaden rumah anak kawan achik..
missLR pakai gaun yg ummi neny bagi...
mcm biasa.. tokchik akan tambah accessories.. rantai pearl tu tokchik punya.. tunggu besaq sket, tokchik make up...
kami kat wiesbaden smp petang.. i bawak kuih raya yg 2 jenis tuh.. ok la.. dari pi melenggang kan..

raya kedua kami buat open house..
achik buat nasik ulam, cendol, kambing grill...
i buat mee udang, karipap, ayam grill berempah...
last minute punya gentel karipap.. bawak pi rumah achik... br nak goreng..
so, tak sempat i nak amek gmbr makanan² semua...
paling layaan.. ofkos cendol.. :)
 
kiri : zahir, cucu kawan achik yg dok kat wiesbaden... very shy² one...
kanan : missLR, cucu achik yg kat raunheim.. very the tak-reti-dok-diam one..
among students yg tak blk mesia.. n tetamu dari wiesbaden..
tetamu tetap rumah achik...
plis take note : salah angle...sbb tu muka kami nmpk bulat...
kawan.
kami dok kat rumah achik smp malam.. smp cik dee blk..

ouh lupa nak cakap.. sepatutnya makan² nih kat rumah i.. encik suami pon dah kemas rumah bagai nak rak dari pagi..
last² minute tukaq location jadik kat rumah achik.. sbb menu achik berbekas²...
ngan santan..ngan air gula.. ngan cendol.. ngan ais.. ngan ulam.. ngan nasik... ngan spagetti... ngan mangkuk.. etc..etc..
better i bawak 1 periuk besaq kuah mee udang ngan setalam besaq karipap yg pi rumah achik kan...
tp rasa bersalah pulak sbb achik smp tak sempat nak bersiap... dok kesahkan memotong daun nasik ulam tuh...

hari kamis, encik suami malas nak pi kerja.. so kami kuaq jalan² ngan achik.. pusing² then makan kfc di hari raya ketiga..
hari jumaat encik suami kerja. so i pon dok rumah, basuh baju dari pagi smp petang...

sabtu.. ada jamuan raya kat konsulat.. sgt nak pi... tp dah terjanji ngan sorang pakcik nih kat darmstadt...
kawan lama achik.. pakcik ni pon dah lama dok jermeng..
dari malam... smp la ke pagi.. i beriya jahit baju kurung missLR...
siap kain..terus sarung.. terus kuar rumah...
fuuhhh...
tak susah rupanya nak jahit baju kurung.. of maybe tak susah utk baju kurung budak...

last but not least, missLR dah pandai buat peace sendiri...
hahhahahahhahaaa... so comel.
ok tawwwww!


.

Tuesday, September 6, 2011

Selamat hari raya Aidilfitri...

Salam and Hallo

dah seminggu raya br sempat nak wish raya kat blog...

to all...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN
from us ; cahya n cik matt
n missLR

amponkan segala salah silap kami...
halalkan semua yg telah kami termakan dan terminum atau terambek..
lupakan segala gurau senda kami yg kureng lawak atau menyakitkan hati..
TAPI... kalau kami ada hutang, tulong ingatkan..
terima kasih.
tak lupa juga ucapan khas dari missLR...
'walaupun iyah tak balik beraya di kampong halaman... sila simpan duit raya utk iyah...'

.