berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, August 24, 2011

Snappy Toddler Top

Salam and Hallo

kalini buat julong² kalinyer i menjahit guna pattern...
syoq jgk rupanya guna pattern nih... next time buleh cari pattern lain n try...
tak leh nak hentam kromo ja semedang... not good for health...
this time i dapat pattern dari blog omputeh tajuk prudentbaby...n its free...:D
perasan tak i guna kain baru...? :)
beli kat flöhmarkt jgk..tp gred baguih sket dari semeter 1€... rega pon up la sket.. €2.60 kot semeter... tp bukan 100% cotton..

kenapa ada bunga seketoi kat dada...?
sbb kain lari.. so ada 2line benang kat situ..dah la malas nak tukar kaler benang.. semua i bedal benang putih... huahahaaa..
so.kita kena kretip bab² cover keburukan nih...
lebih dari list kat tangan... gue buat bunga.. sematkan di dada... hahahhahaa... (budget cool~)

snap button... menambahkan lagi ke'gorjes'an missLR...
ada cerita di sebalik pengepit snap button nih.. nnt² i story mory morning glory..
full view snappy top... walaupun herot petot (nak ikut pattern punya pasai..) tp missLR happy mcm slalu... mama lg la happy... :)


last but not least....
cam besa....

Tuesday, August 23, 2011

Playground depan rumah

Salam and Hallo

missy gorjes... :)
spek tu br beli sabtu lepas... sbb skg dah summer... ekceli dah lama summer.. tp br 2,3 hari ni betul² panas smp ketiak berpeluh even dok dlm rumah...
kat sini, merata ada playground yg selamat...
ada playground utk org besar n ada jgk utk org kecik...
blkg rumah i ada playground kecik utk budak kecik...
buleh kata every block rumah ada playground.. depa selang²la... playground kecik.. playground besaq....
budak² buleh pilih nak main playground mana...
barang² mainan dia pon lain²... basic sama tp lain... err...
thanks papa sbb bg kami more quality time...
mama ngan liya happy sangat even dapat kuar pegi playground depan rumah... sempat gak mama jalan pegang tangan papa...
ni contoh yg i kata bacis sama tp lain...
every playground ada gelongsor.. tp semua design lain²...
yg ni lebar,besaq n attached ngan pondok panjat²...
yg blkg rumah i punya.. ada tiang then gelongsor kecik,tinggi...
ouh.yg ni sama..
pasir mcm kat tepi pantai... every playground ada...
n dijamin bersih.. no sampah.. no taik anjing even anjing bersepah..
time ni dia baru perangat enjin nak main pasir... tp ada 2 org hero turki dok main melompat² dari atas tembok... terus missLR terdiam berdiri tercongok tgk hero² tuh..
dan² mama ajak blk...

.

Mee Udang Kuala Sepetang

Salam and Hallo

Sumber :
misha66@myresipi

Mukadimah :
cari resepi mee kari sebenarnya..
sbb i kat sini nak makan 3worang.. maka bahan² n cara² di edit ikut apa yg ada..
kalau nak resepi ori.. sila check myresipi..

Bahan² :
  • spagetti (rebus ngan minyak n serbuk kunyit sket)
  • Udang size M or XL
  • 3 Bwg putih
  • 2sb pepper
  • 6sb Sos tomato
  • Garam
  • 2sb gula
  • Sedikit Ajinomoto
  • 2 pokok Sawi/pakchoy
  • 1 pokok daun sup
  • 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis (ptg memanjang) -i guna kubis cina
  • air 
  • UTK HIASAN - Daun sup & bwg goreng
  • **kalau nak kuah pekat buleh letak kentang lenyek ngan telur..
Cara² :
  1. Blend bawang putih + pepper + 5ekor udang...
  2. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn bahan blend smp naik bau.
  3. + air msk + sos tomato biarkn smp mendidih...
  4. + sawi + kobis + garam + gula + ajinomoto + daun sup + bwg goreng...
  5. bila sawi agak lembut, + udang 10minit....
  6. bila dah nmpk mcm lawa, asingkan udang...
  7. bila dah nak makan... letak mee.. letak udang...tuang kuah... hias dgn daun sup n bwg goreng..
Nota kaki :
udang kat sini dah rebus siap²... so takleh masak lama² nnt hilang manis..
sbb tu i blend 5,6ekor utk bg ada rasa udang dlm kuah...
kalau udang kat mesia.. better refer kat resepi ori...
tp resepi ni mmg sedappp n simple.... buleh buat lg lenkali... :)

tenung²kan dan selamat memasak...

Mee udang kuala sepetang dan missLR

Salam and Hallo

semedang cerita pasal dia tu kan...huhuuu..

i tak pernah makan mee udang kat kuala sepetang.. slalu yg org belanja makan hanya kat juru... ada few stalls... tp i slalu makan kat stall yg ujung jalan...
missLR sangat la suka dudang... (bukan typo.. tp missLR sebut dudang..hihhii)
kebetulan ritu i beli udang...
encik suami nak mee kari.. tp end up ngan terjumpa resepi mee udang kuala sepetang...
SANGAT sedap.
sila telan air liur...
fork n spoon kena ada... but still makan ngan tangan..  
ekceli dia kutip dudang...
muka happy makan dudang... haaaaa...syoq la pak dia dok perisi isi kat dia.. dia tinggai gigit ngan telan saja...
habis udang.. br makan mee ngan fork n spoon...
believe or not...
papa makan 3udang.. mama makan 2udang...
missLR makan at least 32ekor udang haritu saja...
pheeeeuuwwwww......

.

Sunday, August 21, 2011

giveaway 11/002 part 3

Salam and Hallo

Alhamdullillah... pemenang² dah selamat memilih kaler daun masing² utk digores...
n kat bawah ni adalah kaler daun yg dah digores..
cart ni i dah buat siap² waktu i mula buat gambar daun kaler² tu 2hari lepas.. part ni missLR tlg pilih kaler.... :)
hopefully, pemenang² puas hati ngan hadiah masing²...

tahniah!
n task seterusnya ialah....pilih hadiah!

1. pegi page MC (maharani collection) or KFJ (kedai fesyen jah) ikut voucher yg korang menang...
2.pilih SATU item yg uol nak beli guna voucher yg korang menang.. harusla guna amount yg sama or lebih (korang buleh tambah duit)...kalau guna amount yg kurang..duit takkan dikembalikan...pos adalah free..
3.komen bawah gambar yg u nak beli dgn komen 'pemenang GA cahya-shatz'..
4.then.. anta alamat u kat nch_2311@yahoo.com
5.berdoa hadiah tu smp before raya... :P i tak leh nak janji sbb konpem2 bukan i yg akan pos benda tuh...huhuuu....

Saturday, August 20, 2011

giveaway 11/002 ditotop.

Salam and Hallo

ladies n men...
giveaway dah ditutup..
20 ogos 2011 kul doblas waktu jermeng...

so! ada 35 peserta (susunan ikut date penyertaan)...
  1. abazilah
  2. et
  3. namasayaiqa
  4. mokdik
  5. IntaNBerliaN
  6. ciksuzlin
  7. Nana
  8. Fadzillah Kamarudin
  9. PinkUmmi
  10. نور افيره
  11. ohh ayu!
  12. tiefazatie
  13. cikbintang
  14. Darling Ninie @ Mama Comel
  15. Mish Apple
  16. zaikulim
  17. Izan Ishak
  18. Nida
  19. Cempaka Kuning
  20. AMALINA YA'AKUB
  21. jijahpages
  22. Golden Rose
  23. vanillagirls
  24. QUEENPINK
  25. nanakimie
  26. nurul nabila bt medan
  27. kaseh suchi
  28. Misz Lieya
  29. ✿ Syunathegadis ✿
  30. Fmty and GA!
  31. mi$$ oZja
  32. cik syuhada
  33. Cik Rose Cute
  34. kakngah
  35. Fyy Scha

ada 6 voucher utk dimenangi...
dlm dedaun tuh ada hadiah...(kengkonon buleh gores&menang)
hadiah dari Maharani Collection : 20% : 15% : 10% utk any item kat MC...
hadiah dari Kedai Fesyen Jijah : rm30 : rm20 :rm10 utk any item kat KFJ

i tak tau mcmn nak bg adil.. sbb pengadil kecik takmau tulong cabut undi mcm  GA 11/001...
so i kena guna tentatif lain iaitu random.org..
dah tau saper yg menang...?
sila refer senarai peserta.. tgk pemenang yg bernombor :
2, 9, 10, 15, 28 n 29....
tahniah!

tapi tak seteeelllll lg...
pemenang² dimintak tolong pilih kaler dedaun kat atas tu..
tinggalkan kat bhgn komen u nak daun kaler apa..
i akan tulong gores utk uol.. :P
1st come...1st pilih..
kalau dah ada org pilih kaler pink.. pemenang lg 5 worang..sila pilih kaler lain.. kecuali org yg paling last pilih.. terima jer la daun apa yg tinggai...
tp maybe jgk daun yg last tu yg ada nilai voucher terbesaq....
lalallalallaa...rezeki i nmpk kat missLR...
rezeki uol...Tuhan saja yg tau...


**voucher tak leh tukaq ngan duit tunai... mintak mahap..
tengkiu.good bye.

Friday, August 19, 2011

Refashion kemeja papa jadik dress missLR

Salam and Hallo

sep.
i mmg sep. masuk kedai kain online.. belek²...masuk troli, tutup...
tak beli²..
pegi flöhmarkt, carik kain 1€ jer... huahhahahaa...
bukan sep.. tp berjimat.. kot² buleh pebesaq balkon tahun depan.. (bunyik macam rumah sendirik nak renovate bagai kannn.....)

ok.
ni baju kerja encik suami...
mcmn ntah button tgh² buleh patah dua.. bayangkan eh.. button tu kecik, buleh patah 2..
kita berprasangka baik.. maybe button tu reput n patah dua.. ataupon... maybe dia dah tak sanggup nak tahan load kat area tgh baju tuh...huahahhahahahaa.... (erk.posa.tak elok gelak kuat²...)

memandangkan baju tu bukan dari brand yg hebat sgt... ijinkan la i koyak rabakkan baju tu..
hasilnya tak brapa hebat... tp i suka.. :)
utk baju ni... i blaja buat bias tape sendiri...
then blaja buat poket...
gmbr kiri : missLR posing gaya sedih.. i click ja kamera..dan² menyengih dtg nak tgk gambar....
**tgk perut!
gambar kanan : try poket.. sgt tak mengecewakan.... muat² tangan dia ja...
last but not least... gambar kesukaan i..
muka innocent...geram...rasa nak kunyah² pipi bolat²...

Sesamtoasts mit krabben & huhn

Salam and Hallo
Sumber :
buku resepi 'thailandische küche'

Mukadimah :
resepi thai dlm bahasa jermen.
buat smlm utk bukak posa.

Bahan² :
chicken breast / isi ayam*
100g udang*
1 telur*
3 bawang kecik*
2 bawang putih*
1sb sos ikan*
1 sk pepper*
salt
daun coriander-cincang (i guna schnittlauch)
12 keping roti
bijan (i guna breadcrumbs)
# i letak 1sk serbuk coriander nak bg bau..

Cara² :
1. blend semua benda tanda * (i guna udang byk n isi ikan skit)
2. campur garam+daun coriander.. kacau² bg nmpk lawa..
3.kalau cair.. campur breadcrumbs sket..
4.sapu adunan atas roti mcm nak buat sandwich..
5.tabur sesame / breadcrumbs atas adunan.. potong roti jd 4bhgn kecik.. 
5.panaskan minyak sket.. n goreng sat smp brown..
6.lapik ngan tisu bila angkat...

Nota kaki :
benda ni patut crispy.. kalau tak crispy tu maybe roti tu sedut minyak..
missLR sgt suka... encik suami kata ok la...

tenung²kan dan selamat memasak...

dapurku opisku jua..

Salam and Hallo

utk seorang surirumah yg berkaliber(lah sannggaattt) mcm i... ruang dapur menjadi opis utama i..
opis kedua, tumpang opis encik suami... sebelah monitor dia, i lambak mesin jahit i..
itu kira 2nd opis..
tp yg hari² masuk... opis utama yakni dapur..

mula² kami masuk rumah ni, i rasa sgt the tak-best sbb dapur kecik..
rumah lama dapur mcm dapur mesia.. buleh masuk 10org... dapur skg, masuk 3 org pon i rasa sesak..
ni dapur penyewa lama..org turki
bila dia kuar.. dia tinggalkan kabinet dapur tu ngan meja lipat..

i tak sure dia masak mcmn... meja lipat tu dia guna utk makan..
then kabinet yg ada... ujung skali,fridge..pastu sinki pastu dapur pastu oven..
tak sure dia memotong benda masak kat mana...
ok.jawapannya mesti la kat atas meja yg ada tisu tu kan...?
tp sgt limited kott... tak sesuai utk org yg macam i ni...
lepas sebulan masuk rumah, kami tambah kabinet belah atas meja lipat...
but still, susah nak buat kerja sbb the only tempat nak longgok barang adalah atas meja lipat tuh...
baru² ni, encik suami tambah kabinet dapur..
mcm i cakap before this,ekceli yg paling penting top kayu tuh..
senang i nak bersilat kat dapur..
so.
bersyukur la sangat dah ada tempat nak longgok barang kat dapur...
tested by engineer kecik... dari mula papa dia pasang kabinet smp la dah pasang kat dapur.. missLR la paling busy..
tulong ambek skru la.. tulong pegang pintu la... tulong ambek tu..amek ni.. tulong kacau pon ya jgk...
dok posing kat kabinet mama tp kata 'iyah munyerrr....'
gambar mcm parkinson sbb amek ngan henpon... tak sempat² dah nak charge bateri kamera sbb encik suami dah tak sabar² nak pasang kabinet tu bg siap mlm tu jgk..
hik hik hik... model kabinet dapoorr...
masa mula² beli.. org kedai kata semua dah lengkap.. tp bila nak pasang... rupanya kaki tak dak.. skru pon tak cukup...
bila nak pi beli kaki.. satu set 10€.. heh? kat ebay seketul 1€... so tunggu pulak kaki smp..
lepas seminggu br la kabinet tu masuk dapur..

taaa rraaaaaa.... siap!
walaupun tak segorjes dapur org lain.. tp syukur sgt opis i dah lengkap..
ini masa br transfer barang masuk dapur blk.. skg suasana atas top tu dah berubah...
mungkin akan nmpk lg gorjes bila ada breadmaker ngan deep fryer... huahahhahaa... (gila tamak..)
ini gambar dlm lemari.. skg dah penuh ngan pinggan, mangkuk dan hayun... eh.

Wednesday, August 17, 2011

kesinambungan gambar kat facebook

Salam and Hallo

ada ka word kesinambungan tu..? 2,3x i ulang sebut, bunyik macam pelik..
tak pa la... abaikan kalau word ekceli tak wujud...
so.. smlm i haplod gmbr bawah ni...
missLR pakai earmuff i..
i beli 3tahun lepas kott.. tp i tak pernah pakai.. org lain yg dok pakai...
skg summer, tp missLR nak pakai jgk... so i bg dia pakai...
last month, i beli child lock utk meja komputer encik suami.. sbbnya, missLR dah reti off cpu...
sedap2 pak dia tgk citer korea, dia pi off... huahahhahaa...
utk mengelakkan missLR kena gigit if dia off cpu lg skali, i beli childlock siap2..
hari 1st, encik suami pasang lock tu.. missLR tgk saja...
2nd day... dia sudah dapat ilham...
i ada beli set mainan doktor utk missLR..
dlm tu ada jarum.. stethoscope.. gunting.. penyepit.. n few things lg..

so.
masa i dok tgh potong kain nak buat baju missLR...
dia amek gunting doktor dia... then dok tenung childlock kat meja komputer tuh..
idea suda mariii....
dia try gunting lock tu....!




bijak ke tak bijak...??

mari bercerita..

Salam and Hallo

rindunya nak hapdet blog... mcm² benda nak cerita..
tp dok kalut buat apa pon tak tau... jz bukak blog tgk sapa yg hapdet..baca² sket.. then tutup blog..

citer 1.
missLR dah makin byk cakap..
n dah makin buleh dipaham apa dia nak..
dah pandai mengaji.. even ikut suka dia nak sebut apa dulu...
1,2,3 pon dah reti sebut.. even lepas satu, empat... lepas lapan, 'sembiyoh'...
hari² nak tgk lagu alif ba ta n ikut kakak n abang nyanyi...
n dah pandai nyanyi lagu abi-abi-chu (nobody2 but you..) siap ngan joget skali..

citer 2.
encik suami tambah rak dapur lg 4 pintu.. yg paling penting top kayu tuh.. senang i nak longgok apa².. before this ada meja kecik.. situ la ketuk ayam.. situ la potong sayur.. situ la lambak rice cooker.. n situ la jgk lambak pinggan tak basuh..
very not cool..
skg dah cool... huahahhaa...

citer 3.
bukak posa berdua adalah tak best.. skg ni bukak posa makin awai.. awal² posa ritu, bukak posa pukul 9:15pm.. skg ni dah 8:45pm..
masak seciput pon buleh makan 3hari.. teruih tak semangat nak masak.. kerapnya bukak posa rumah achik.. makan mmg sedap..
tp bila turn i ajak achik mai sini.. nebes.. bawang besaq ngan bawang putih pon buleh silap... huh.

citer 4.
last 3weeks, few days before family adik ipar i smp.. i ada buat baju utk missLR.. dah jahit semua dah.. tinggal tangan ngan leher je tak setel...
lepas 2weeks, i pon kengkonon nak sambung blk buat baju tu.. bg missLR try dulu.. ketat kat perut.. apakah..? in 2 weeks...?

citer 5.
lg citer pasal missLR.
smlm, dia kena cucuk.. tp kalini ada doktor baru yg umur mcm nenek² tp gorjes..
at least, missLR tak la nangis bila tgk doktor tu.. bila doktor dah check² sket.. br missLR start peluk encik suami kuat²..
masa kena cucuk ofkos la dia nangis.. tp lepas tu.. diam kejap.. siap pegi ngorat pakwe turki kat waiting room..
harini, dia pakai baju tak dak lengan.. asalkan dia ternampak ja plaster kat lengan dia.. dan² tu 'mama...auuwww sakittt..'.. then suruh i kiss...
layankan ajer la...

citer 6.
giveaway ada lagi few days nak smp tarikh tutup... i nebes.
maybe org yg take part pon rilek je kott..
all the best la utk semua.. nnt, tokey² besaq yg akan cabut undi.. i dok diam² sajer..

citer 7.
kehadiran kak ecah membawa mimpi indah pada missLR.. kira jadik idola la jugak... huahahha..
ada few words kak ecah yg missLR ikut..
salah satu, 'ok tau!' maybe tone lain sket... tp nak jgk copy trademark kak ecah...
salah dua nya, 'yee haaaa!' ....tp version missLR ialah 'meee haaaaa!'
ditambah pulak ngan lawak karat pak dia... ajar ajaran sesat...
missLR : meeee hhhaaaaa....!
papa : bukan mee haa... meee hooooonn...
missLR : meee hhaaaaaa...! meeeeee hhoooooonnnn...!

citer 8.
badan kami (encik suami n i) dah mengempis..

citer 9.
i teringin nak memborong container kat IKEA.
sekian.

Thursday, August 11, 2011

Ingatkan survey apa...

Salam and Hallo

smlm, petang² nan dingin... ada org dingdong bell pintu..
time tu missLR br tertido atas lengan... nasib baik dia tak terjaga.. selalunya pantang dgr bunyi klingen, terus duduk...
i dgr bunyi org cakap2 kat depan pintu... pastu diam.. pastu dlm 10 minit, org tu klingen lg rumah i..

jem.
awat la time² nih pulak ada org nak mai...
ada sorang wanita nak buat survey apa ntah.. dah la rumah i mcm tongkang pecah..
dah jd tabiat pulak i nih, kalau nak kemas rumah.. habis semua benda i punggah..
last² time keadaan tgh genting tu la org nak mai... sangat JEM.huh.

nak kena isi borang.
i dah kata i tak leh cakap jermen. dia pulak tak leh cakap english. ok. jom kita cakap bahasa ayam-itik...
awal² isi borang.. mcm ok.. i buleh jer paham.. masuk page² blkg2... i dah mcm apekebendekotanyanihaaaalabu...??
yg i paham, dia tanya i pernah keja tak... skg kerja tak.. ada plan nak keja tak...

part encik suami.. i call n suruh wanita tu cakap ngan encik suami.. abih ja isi part encik suami.. wanita tu endcall..
i dah suruh dia tanya encik suami part missLR skali...
tp dia kata tak susah.. sikit jer pasal missLR.. takat page depan² lepas la... pastu page blkg2... tak ke susah dia nak terang pjg2 kat i...huh.
sungguh ayam dan itik skaliii...

bila encik suami blk kerja , encik suami kata rasanya depa buat survey pasal nak cari tenaga kerja kat jermen. sbb ada byk kerja tp tak dak org nak kerja..
kat sini, kalau tak kerja pon dpt duit dari kerajaan... so ada ramai yg amek kesempatan...

Sunday, August 7, 2011

beras saya...

Salam and Hallo

bukan beras..tp biras...:)
last 2weeks, kembar encik suami datang ngan family dia..
then, senin lepas tu.. dia pegi france utk kursus..
biras i n anak2 tinggal ngan kami..

such a wonderful time bila ada ngan family even di perantauan..
walaupun everytime bukak posa mcm kelam kabut... but for me, i am happy because i am with my family...
missLR plg happy kot even asyik gaduh ngan kak ecah dia..

this morning, depa semua dah blk abu dhabi..
lepas pi epot, kami blk rumah... sambung tido...
bgn ja tido... first word missLR... 'kak ecahhh~~'
then main² sat... dia pi check bilik carik 'akngah.... baby...'

to makngah n family... we are going to miss u so very the strong like stone...
muah-fuh... (mcm makngah slalu buat...)