berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, July 28, 2011

kerna makshaq tak chat ngan mama..

Salam and Hallo

tajuk mcm lawak tp itu mungkin jgk penyebab pada permasalahan missLR...
kakak sulong i yakni makshaq missLR dah selamat smp ke bumi mesia 22hb ritu...
before that, depa sefamili dok kat UK...
i sgt rapat a.k.a kamceng ngan kakak i yg tuh.. almost everyday kami akan chatting kat ym or ber'video-call' tru skype..
walaupun hakikat sebenaqnya, makshaq nak tgk iyah.. tp sambil2 tuh buleh gak la bergossip 7,8round... huahahahahaa...eh.
TAAPPPPIIIII....
everytime kami chatting, MESTI time tu jgk la missLR mai kat i.. 'mama... iya beyaaakkk...'
ni cerita betoi ok... i tak tipu... kalau 2x i chat ngan kakak i... 2x tu jgk la missLR berak..
kecuali kalau i chat ngan kakak i time missLR tido.. itu terkecuali..

so.
nak dijadikan cerita yg bersangkut paut ngan cerita di atas, missLR sembelit for the first time last week...
family kembar encik suami smp rumah kami last thursday... so, jumaat tu encik suami pon amek cuti utk kami pi round² sket...
kakak i pon blk mesia hari yg sama.. so 2,3hari jgk tak sembang ngan kakak i..
jumaat tu, set ngan achik nak kuar jenjalan... naik 2 keta...
naik ja keta... missLR punya la menjerit2.. mula2 dia kata berak.. pastu dok ulang kata sakit..
i check tak pulak dia berak... tp dia mmg menjerit kuat la.. tak pernah dia menangis kuat n lama mcm tu...
semua org nebes... 2,3x kami berenti tgh jalan... achik check2, achik kata mmg missLR sembelit..
itu first time..
1. missLR tak pernah ada masalah berak.. tmbh2 bila chat ngan makshaq dia, konpem2 dia berak at least sekali sehari...
2. missLR tak pernah menangis stock jerit2 mcm br lepas kena rotan...
3. missLR tak penah menangis lama2 smbl panggel nama semua org mcm mintak tolong..

sambil2 urut perut missLR, meleleh airmata tokchik dia..
i terus jd 'tsunami di hati tak siapa yg tahu..'.. tp muka maintain jer...
bila dia dah macam stabil sket, (setelah dekat setgh jam menjerit2 dlm keta..) kami berenti kat KFC...
missLR tidoq dlm sedu sedan...
achik sambung urut2 perut dia.. mmg ada seketoi objek besaq dlm usus dia..
kesian... kesian sangat... :(

elok ja kami habis makan KFC... missLR terjaga, terus cari kak ecah (sepupu missLR, anak kembar encik suami)..
agak2 dia ok.. kami pi jalan2 tepi sungai...
missLR punya gelak sakan mcm tak dak apa jadik before that..

bukti.
ada muka org tak leh berak?

blk dari jenjalan pon, dia ok...
esoknya tuh br setel benda2 dlm usus dia kuar dgn selambaknya...
kesian.

P/S utk makshaq : dlm hati sket2 salahkan makshaq sbb makshaq tak chat ngan mama iyah...buleh?

Sunday, July 24, 2011

pause.

Salam and Hallo

I'm very busy these days and don't really have time to write gossips.. :P

but please..i know u miss me because i miss you too...

(ok.smlm i mimpi kawen ngan org puteh nama matt.huhuuuu...)

Tuesday, July 19, 2011

part 05 - teluk senangin 2

Salam and Hallo

citer pasal teluk senangin part 1 ada kat sini..
lepas dah semua org rilek2 minum tea.. kopi semua.. makan nasik sedap2..
time utk temukan missLR ngan laut utk pertama kali...
terpacak tgk laut..
kakak² kembar keshayangan.. :)
i pon excited jgk nak mandi laut.. :P
kaki i.. hehhehee (nak interprem jgk..)
missLR sgt tak takut ngan air even first time.. tp tak tau la kalau dia takut smp tak kuar suara.. ek tak...uk tak.. nangis tak.. senyum pon tak..
then, i kuar beli pelampung ngan kak neny... pelampung missLR ada 2 lubang utk masuk kaki.. kiranya dia duduk atas pelampung tu la.. tp rupanya, bila lama2.. pelampung tu masuk celah bontot dia...sakit.
so achik lapik ngan kain..br ok..
tu pon tak serik... smp dah petang..kecut kaki tangan pon takmau naik darat lg...
mlm tu terus pengsan...huahhahaa...
ini mak n tok yg gorjes.... :)

rupanya teluk senangin dah mmg pemes rupanya..
tp tak tercemar sgt lg... mmg tempat yg sesuai utk bawak family nak rehat2..

sekian.
tunggu part next pasai bbq kat tepi pantai..

Monday, July 18, 2011

Review : Diaper Pail

Salam and Hallo


Jerman penuh ngan undang²... even nak buang sampah pon ada undang²...
kalau mesia ada 3 kaler tong smph..kat sini berkaler²..
sisa makanan tong lain.. kain tong lain.. plastik tong lain.. kertas tong lain.. kaca tong lain.. kasut tong lain..
cuba teka kalau rambut tong mana...?

kalau teka betul pon tak dapat hadiah.
tong dlm gambar kat atas tu adalah tong utk buang diapers missLR..
kat sini ada few jenis.. tp rasanya byk jenis yg kena guna 'cassette'.. cassette tu bekas plastic utk isi dlm tong tu..

jenis yg i beli nih.. brand diapers champ...
kebagusannya yg plg bagus adalah dia tak guna spesific cassette... tp dia guna plastik sampah biasa..
tp cons dari pro itu adalah.. bila pampers tu makin berisi sesuatu yg busuk.. tong tu pon mcm tak brapa nak kedap bau..
tambah² time nak unloading...
tp kemonla.. kata tong sampah...takkan tak bau kan.. huhuuu..
ada jenis yg tak bau lgsg.. sbb everytime diapers masuk.. dia seal.. itu yg kena beli specific cassette tu...

diapers bin champ ni senang nak guna.. sebelah tangan pon buleh handle..
n penutup tuh.. kita saja buleh bukak.. budak2 tak reti bukak..

ada 3 size, kecik medium ngan besar.. missLR guna kecik so..kena kerap buang..
tp bagus jgk sbb bila dah besar² ni... tong tu pon tak leh nak tampung bau bussyyyyuukkk sgt...

n diapers champ ni senang nak cuci.. i baca review org lain.. ada yg kata susah nak cuci.. tp i rasa ok saja.. letak dlm bath tub... letak sabun wangi sket.. sembur ngan air smp ada buih²... cuci then biar kejap.. pastu jemur...
jz..kena make sure plastik pasang betul2.. so that tak teruk masa nak basuh... tu jer.

Friday, July 15, 2011

Long Sleeve Peasant Dress

Salam and Hallo

ni projek 2 hari lepas...

niat di hati nak guna kain baru beli... tapi sayaaanngg sgt... pusing² perabih kain lama...
tp dress kalini i sgt puas hati.. tak sangka turns out very santeeekkk... :)
baju siap jer... missLR berak.. so tak leh try lg... lepas pegi toilet... time tido dah...
dia dah hangin tak leh try baju baru...
missLR : mama....baju iyah... annteekk...
i : lepas tido.. buleh pakai baju baru ok?
missLR : mmm..ok.. (frust. tp terus heret baju naik katil..)
tido pon peluk dress baru... mcmn la mama tak semangat nak menjahit kaan...
ni muka baru bgn tido...
gmbr² yg dia pakai suar hijau adalah time dia bgn tido... bgn jer, terus cari baju antteekk...
dekat² papa blk... i bawak missLR mandi.. nak mandi pon kena letak baju tu depan dia...
papa blk, beriya posing.. tunjuk baju baru...
papa kata cantek... dan² muka blushing...
pastu suruh mama amek gmbr... nih la hasilnya bila kena puji...
senyum macam makshaq hanim ajaq..
sangat senang buat peasant blouse/dress nih rupanya... pada yg mmg dah terer jahit maybe rasa ni projek picisan jer kott.. tp bg i sangat la buat i tersengih smp harini...
kiri : muka tak bersalah.
kanan : muka gedix santai.

Thursday, July 14, 2011

Giant piano

Salam and Hallo

weekend lepas fatah n ain mai ziarah kami...
ahad, achik ajak kami semua pi serbu flöhmarkt...
tak tau pasaipa tak byk kedai yg bukak.. kedai kain yg i aim pon tak dak... maybe blk kampung kott..
tp tetaaapppp beli gak kain 4 meter... tu ja satu2 stall yg jual kain...
selain tu, tak der benda lain yg menarik...
achik ngan fatah dapat sorang satu set pinggan mangkuk...

selain kain.. i beli satu piano giant kat missLR...
mmg sangat giant ok...
haaa..nmpk tak betapa haluih nyer kaki missLR bila letak kat piano tuh...
piano tu mcm tikar... buleh gulung²... n mmg kena main pakai kaki...
tu dia missLR tunjuk cara main... dia hentam lompat² atas piano tuh... bila tertekan demo n ada bunyik sendiri... missLR dan² tu terkodek²....
piano ni guna bateri... n so far semua button function elok lg...
bukan takat bunyi piano... ada bunyi saxophone, gitar, violin, xylophone n 2,3 benda yg i tak tau nama apa...
letih berdiri... main tekan² ngan tangan pulak.. hehehee..

masa mula² i tgk benda ni.. i mmg dah bekenan... tp tgk org dok pijak² ja... i tot org tu nak jual sbb dah rosak...
bila missLR dok lalu² depan stall tuh... anak org jual tu on kan suis piano n suruh missLR pijak...
missLR mmg syok la benda² muzik nih... tersengih² main benda tuh...
mula² i tanya... abg budak tu kata 25€... i diam ja la..
time tu encik suami dok tgk oil paint kat mak budak tu...
bila encik suami pulak tanya... abg budak tu kata 15€...
budak tu kata... 10€...
encik suami tanya lg skali... brapa rega piano tuh...
budak tu kata... tu dia punya... dia nak jual 10€....
i mintak 8€...
terus budak tu kata.. ok... 8€...
abg budak tu mcm tak puas hati..nak jgk at least 10€...
tp budak tu dok ulang²... tu piano dia.. biar dia la jual.. n dia nak 8€...
so... apa laie... takkan nak paksa suruh jual 25€ jugak kannn...
terus hangkut piano smbl senyum² kat abg budak tuh..
budak tu pulak sgt happy dapat 8€... huhuuuuu....

Wednesday, July 13, 2011

Nasik Ayam Periuk Tanah

Salam and Hallo...
Sumber :
dari buku resepi encik suami masa bujang....

Mukadimah :
jem.nama jer dah tipu...
bukan masak dlm periuk tanah... tp guna rice cooker... kkekekeee... (eh.awat i gelak lagu tu.)

Bahan² :
  • 500g ayam
  • 3cm halia (tumbuk@parut..amek air dia saja...) #
  • 1sb kicap pekat #
  • 1sb kicap cair #
  • 1sb sos tiram #
  • 2sk minyak bijan #
  • 1sk garam #
  • 1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah #
  • 1sb gula #
  • 2 cawan beras (lg layan kalau berasmati)
  • 2sb minyak
  • bawang goreng*
  • daun bawang*
  • daun ketumbar*
(# utk bahan perap)
(* utk hiasan)

Cara² :
  1. perap ayam ngan bahan perap yg i tanda dgn '#' dlm setengah jam. (halia tu, i guna serbuk halia.)
  2. basuh beras. then masak beras ngan 2 1/4 cawan air... masak mcm biasa smp agak² air kering..
  3. letak ayam atas nasik then tuang 2sb minyak. jgn kacau nasik.
  4. masak blk nasik ngan ayam lebih kurang 20minit. jgn dok bukak-tutup-bukak-tutup penutup periuk tu..nnt ayam mentah.
  5. bila dah periuk 'keep warm' skaligi... gembur nasik ngan ayam... tutup n biar 'keep warm' dlm 10-15minit..
  6. time nak hidang.. tabur benda² hiasan...

Nota kaki :
utk ayam tu.. lepas perap, i masukkan dlm microwave n masak dlm 5-7minit... so that ayam tu dah halfcooked before masuk dlm rice cooker...
tp itu cara i la.. tak dak dlm buku... maybe kalau guna periuk tanah... buleh masak ngan api slow smp ayam masak...

tenung²kan dan selamat memasak...

part 05 - Teluk Senangin 1

Salam and Hallo

a day after kami pegi Ipoh utk E-day sepupu i...
kami sefamily besar, pegi teluk senangin... teluk yg berdepan ngan pulau pangkor...
kenapa i kata family besar...?
i saja.. angkut 2 keta.. huuhhuu...
then, kak neny n family... n patutnya zul conti n family pon join jgk...
dah lama dok dgr crita pasai teluk senangin dari achik sbb achik antara penduduk terawal teluk senangin.. kiranya.. kami pi sana sbb nak pi lawat kampung achik aaa...
sgt senang n tenang jalan nak pi teluk senangin...
i dah pernah pi situ 4,5tahun lepas... i pi kat damai laut resort... few meters dari teluk senangin...
time ni kami dok tunggu kak neny n family smp... achik dah siap² masak dah...
i ngan missLR check kawasan...huhuuu...
memandangkan kami pegi segerombolan, encik suami carik chalet..
ni muka org tak sabar tunggu khokhok beaa... tp time nih tak reti sebut lg...
dia sorang²pon dah tawaf rumah achik doblas kali...kejap pusing dlm rumah.. pastu kuar rumah pulak.. mmg busy lah...
ketibaan umie neny n family..
missLR sgt excited.. nmpk umie...terus panggil umie...
nmpk kakak...terus panggil kakak..
tp, nmpk abah... terus 'auuuwww...' sbb abah slalu lawak kutey²(cubit²) ngan dia...
lepas rindu kat umie.. mmg tak nmpk mama terus daahh...
tgk la gmbr kiri tuh... bukan main sengih lg jumpa kakak2...  handbeg tak ketinggalan di lengan ye...
makshaq anim, ada rasa missLR sama ngan sapa2 dak...?
gmbr kanan tu, gaya posing lentuk tak pandang camera..huh.
lg skali lentuk tp tak tgk camera... sgt² happy jumpa kakak²... :)
part ni paling lawak...
dia jumpa ada air bertakung dlm keta sorong...
mula2 dia basuh tangan...
pastu.. kaki kanan... pastu...basuh pulak kaki kiri...
tgk² kaki kanan kotor lg... basuh pulak kaki kanan... then, basuh lg kaki kiri...
ada kot 3,4x dia ulang... pastu gelak sorang2...
habis basah baju ngan suar dia... tu pon happy jugaaaakkkk...
dok sengih ja ngan kakak²....

Tuesday, July 12, 2011

Giveaway 11/002

Salam and Hallo


Adakah :
1. u ada blog...?
2. u ada fesbuk..?

Syarat :
1. follow my blog... sapa tak der blog, sila follow i kat Networkedblogs FB....

2. like page Kedai Fesyen Jah dan Maharani Collection kat fesbuk.
sapa tak dak fesbuk.. buleh ja guna makcik punya, kak ipaq punya or sapa2 punya..

3. pilih 1 barang dari Kedai Fesyen Jah DAN 1 barang dari Maharani Collection yang u teringin/nak.. tag nama u (kat fesbuk)..
u nak pilih lebih pun buleh... nak pair²kan pon buleh... max 3 item..

4.letak link kat bhgn komen blog i...beserta nama u kat fesbuk..
tengkiu.

Hadiah :
Voucher... voucher .... voucher.... voucher .... voucher.... voucher....
kira ada brapa kali voucher...?hehehhee...

6 pemenang akan ditentukan oleh pihak penaja mengikut benda² yg uol pilih...
kalau depa baik hati.. maybe akan pilih lebih... :)

all the BESH... (missLR wish...)
closing date : 20  august 2011

Sunday, July 10, 2011

khokhok iyaaahh..

Salam and Hallo

pada suatu hari, missLR tengah main² ngan mimie...
mula² sama² tgk tv... missLR atas kosi.. mimie atas riba dia..
pastu tiba² missLR bangun... menari² sbb stefani (heroin kartun lazy town) tgh menari..
bila dah habis menari... missLR lari masuk bilik tido then bawak kuar wickelunterlage (lapik utk tukar pampers)..
then, dia masuk bilik lg... amek pampers...
tengok la apa missLR buat..
dia letak sendiri tau semua² tu... mama tgk saja akai dia....
i : kenapa liya...? mimie berak ka..?
missLR : mimie yayakk... cuuukkkkkkk.... (smbl muncung mulut n kibas2 jari kat hidung..)
i : liya nak tukar pampers mimie ka...?
missLR : mmm... (angguk²)
lepas few minutes..
i : dah ka...?
missLR selak skirt mimie... pastu kata 'mama...abiissshhh'
i : dah tukar pampers mimie...?
missLR : habisshhh.... (pastu berdecit...)
skali...ha kauu... balut badan terus!
rupanya dia nak bgtau.. mimie takder pampers.. sbb tu dok keep ulang 'habisshh..'(means tak der...)
time ni dah boring.. sbb tak leh nak pakaikan pampers utk mimie...
i : mimie dah pakai pampers...?
missLR : habish...
i : mimie tak der pampers...?
missLR : mmm... (angguk²)
i : sayang mimie ker...?
missLR : yayang... khokhok yayang...
i : ni kakak ker...? (tunjuk missLR)
missLR : mmmmm... (angguk²) khokhok iyaaahh...


ah sudah! dah nak jadi kakak pulak...?

Saturday, July 9, 2011

missLR blaja..

Salam and Hallo

sejujurnya i mmg tak ajar missLR benda² asas ABC n 123 lg...
sambil main² mcm tu ada la...
tp i lebih byk ajar dia benda² yg dia guna/face hari²...
contoh : anggota badan.. barang² mainan dia... kata² sifat/adjektif...

tapi lately... missLR sangat senang ikut apa yg i ajar..
blk mesia ritu.. dia dah reti ikut tok ayah dia kira 123...
even tak betoi.. tp dia tau mesti mula ngan 'satu'...pastu nam...pastu jujuh...
kadang² kalau teringat ada la pat ngan lima...

abc pulak.. i main² ngan dia kat mini komputer dia.. tp, ABC dlm jermen.. tak per la kot.. sementara dia nak kenal huruf.. nnt bila smp waktu dia patut blaja ABC.. i ajar la BM ngan english pulak...

ekceli i nak cerita pasal smlm...
i mintak encik suami baca alif ba ta ngan missLR...
cute sgt kann..?
i rasa nak nangis tgk dia dok baca Muqaddam ngan pak dia..
semoga kalau i dah tak dak nnt, anak² i buleh bacakan Yassin utk i.. :')
*sebak*
dia happy sgt time baca muqaddam tuh... diam n ikut saja papa dia sebut apa..
siap ulang 2,3x... harini pon i ngan missLR sebut² alif smp ya time chat ngan maklang n kak umie..
kan kak umie..? :)


habis ngaji... papa ajak main wii..
tudung dari makngah ima tu dah jd tudung dia dah.. takmau bukak smp la nak tido...
muka sapa yg lg khusyuk main game keta nih...?
missLR pulak dari mula main dah start 'bruuuummm...bruuuummm..'... tp ekceli keta dia tak gerak² pon... (jom gelakkan dia ramai²....hahahhahahaaa....)
tudung lg labuh dari baju...huhuuu...
sbb tu masa baca muqaddam, kena tutup lutut ngan selimut...



semoga mama akan slalu ada quality time ngan anak mama...

Friday, July 8, 2011

Skirt kotak²..

Salam and Hallo

ingat lagi entry suar kotak²...?
kengkonon nak buat pyjama utk encik suami... tp rezeki kami (missLR n i) datang dulu... hehhee... lepas tersilap size buat suar ritu... konpem² suar tu wakaf jadik suar i kan...
pastu ingat nak buat jgk suar pair ngan missLR...
stended.
i tak leh nak plan² bila menjahit.. setakat ni semedang failed.
plan lain.. selalu end up ngan jadik benda lain...
dari nak buat suar tido... jadi pleated skirt... :P
beriya okkk lipat satu²...
first time try jahit zip guna zip foot... agak beriya tukar² foot segala...
missLR tunggu ja kat lutut... hish... bikin ketaq mama ja..
i : ok liya... duduk diam².. mama nak amek gmbr skirt cantek ni..
missLR : ok.. aantek.. mama... annteekkk... (smbl berdiri tegak..)
posing.
err... jgn tgk perut missLR lama2... itu efek dlm gmbr saja...
ouh. skirt ni i jahit few weeks before blk mesia... susah sgt nak ikat rambut missLR.. serabai.













tak ketinggalan gambar posing lentookk...huh.

Thursday, July 7, 2011

ladiieeessss....

Salam and Hallo

Ready

for

another

giveaway...?

Wednesday, July 6, 2011

part 04 - i am so howtz!

Salam and Hallo

time ni kami on the way dari rumah mak(opah) nak ke rumah bonda(maktok)... 10 minit je kott perjalanan naik keta...
tp kebetulan singgah kat kedai... rasa la lama n jauh sket... huhuuu...
missLR dok rilek dgr lagu apa ntah.... sebelum tu siap silang panggung lg kaki tuh...
dah tak tahan panaih.... mulut membebel2...
tgk mama ngan papa tak layan... stop bebel.... buat muka ketat...
ni pesyen apa pon tak tau la... time ni dah redup... nak smp rumah mak tok dah rasanya....

gigit kang...! dah la pakai baju nmpk ketiak..

Tuesday, July 5, 2011

part 03 - ditunangkan

Salam and Hallo

dah macam tajuk lagu.. tp ni bukan paksaan.. rela hati..

20 mei 2011...
saja² buat seprais kat cousin i.. tp i rasa dia dah tau i blk even dia buat² terkejut i mai kenduri bertunang dia...
paklang i lg cool... i call nak tanya jalan...
paklang : uihh...dgr mcm dekat ja...
i : dah nak dekat la ni...
pak lang : tak pa.. tak pa... jaga diri elok2...

bila i sampai, majlis dah start nak pantun²..eh.ada pantun ke.. tp dah start la time tu..
atas : org dah start bermukadimah...
bawah : org yg nak bertunang minggu depan...

missLR, dari mula masuk rumah.. dia makan bahulu...pastu karipap..pastu agar²..pastu buah..pastu karipap... tak brenti...
kanan tu cousin i... kiri tu, anak n anak² sepupu i lg sorang..
missLR stended, tgh makan pon.. time nak amek gmbr, jari kena kat pipi..(makshaq aneem la ajaq nih...)
huhuuu...
atas dan bawah : cousin i n tunangnya...
eh.terbalik pulak gmbr ni... patutnya gmbr bawah tu dok ataih...
sesi sarung cincin 2 ketoi.. errr..apa penjodoh bilangan utk cincin...ouh. 2 bentuk cincin..
gambar atas... missLR, dilla n ida amek gmbr ngan pengantin.. (org bertunang kita panggey pengantin gak ka...?)
time tu missLR makan bahulu kedua...
sesi sarung sinshin kat laki pulak...
i n family i.... :)
(sila amek tau : baju kurung i tu baju raya time pregnant kat missLR, sbb tu nmpk lebar...)
kiri : missLR yg pantaaannnggg sgt nmpk butang.. suka nak bukak.. dok atas pelamin pon nak bukak butang... 'butak...butak...butaaaakkkkk~~'
n weeda try amek gmbr sendiri... hahahhaa... cucu fotographer cemtu la...
kanan : deela, tukang bg air kat missLR... melekat jer ngan missLR... hehehhee...
time ni missLR dok makan rojak buah... mau rilek..
atas : makan karipap.. smbl diperhati oleh babysitter/peminat tegar missLR..
bawah : bukan anak beranak... tp anak sedara ngan paklang... dua² mata cepet...
kiri : gedik santai...
kanan : amek feel nak bertunang minggu depan... huahahahhahaa...
ouh.lupa nak habaq... adik i ngan cousin i ni sebaya...

lg satu,
smp dah abih majlis.. time i dah nak gerak blk br paklang perasan i blk mesia n ada kat majlis tuh...