berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, June 30, 2011

review : katil baby

Salam and Hallo

segmen baru ye puan² sekalian... review meng'review'...
sebabnyer adalah, i perasan bila missLR dah masuk setahun lebih... almost separuh store, barang dia saja..
so.
kalini, i nak buat review pasai katil missLR..

kat Deutschland, mcm dah tetap... pompuan - pink.. laki - blue..
kalau nak unisex, sila pilih kaler lain..
kalau girl pakai blue... mesti kena tegur...
ada i kesahh..?
banyak barang missLR warna biru..

katil ni attached ngan katil kami..
sgt puas hati bab tu..
nak menyusu.. tarik lapik baby.. then bila dah abis menyusu... tolak blk masuk dlm katil dia.. good..good.. tak kacau space gue tidoq...
masa i beli katil ni, i ada cerita kat sini..
dapat skali ngan katil tu... bantal, selimut, tilam, sarung bantal, sarung selimut, cadar, pembalut keliling katil n kelambu..
ketinggian buleh laras ikut katil parent...
kalau tak mau attach pon, dia buleh stand alone... jd baby crib mcm biasa..

missLR pakai katil tu smp umur 10bulan jer.. pastu kami pindah..
start pada tu dah bungkus masuk kotak blk tu... terus simpan kat store..
eh.tak.
before dia dapat playpen dari ummi neny, i jadikan katil dia tu as tempat kurung bila ada emergency case.. contoh nak pi toilet...
tu pon tak lama... lepas umur setahun.. dah bungkus katil tu masuk kotak blk...

i rasa bagusnya, adalah dia attach ngan katil parent... plus semua skali lengkap ngan rega yg agak murah.. i beli online.. either ebay or amazon..
n masa dia tido dlm katil tu.. i jz tinggal jer.. dia golek kiri ada tilam i.. dia golek kanan ada tiang kayu..

tp, yg tak brapa bagusnya sbb guna agak kejap sbb i rasa bila umur missLR 1thn pon dia tak muat tido dlm tu.. dah muat² pjg dia dah...

pada yg tak beli katil baby lg.. better go for something bigger than katil missLR... lg bagus kalau beli yg buleh bukak jadi katil budak terus... or beli reisenbett...

gambar dari ebay.de

p/s : sekadar pendapat seorang mama..

Wednesday, June 29, 2011

gigi dan makan...

Salam and Hallo

ritu gigi missLR maintain jer 6batang... pastu tak naik2 dah...
br² ni i perasan.. ada lg 6 batang nak naik serentak..
4 atas... 2 bawah...
tu pon i dah rasa kesian.. dia tak merengek or demam.. maintain aktif mcm biasa..
skg ni hobi dia usung feather duster... tak tau la utk kemas or sepah.. tp semedang ngan benatang tuh... heret ja pi mana2...

dlm seminggu ni pulak.. i perasan dia cracky skit time nak tido or bgn tido..
slalunya, bgn tido sengih... nak tido sengih... tgh berak pon sengih..
masa dia tgh nganga dok mengamuk.. i nampak ada gigi geraham dah tumbuh!
atas ngan bawah pulak tu...
patut la... bayangkan 8 batang gigi naik serentak..
skg ni dia suka masukkan jari dia dlm mulut.. sakit kot eyh...?
air liur pon dok meleleh jer...

pastu smlm, i main2 jadik dentist ngan dia... suruh tunjuk gigi, dia nganga... tgk gusi lg sebelah dah pecah.. nak naik lg 1 geraham.. belah atas, dah putih².. tunggu masa nak pecah gusi...
adooii la anak.. semoga kuat menghadapi ujian hidup ye nak yer..
huhuu...

so!
sebab dia dah ada byk gigi skg... makan pon mesti dah macam org besaq...
takat drumstick ayam tuh... mmg smp ke lutut ayam dia kunyah..
n makan pon nak suap sendirik skg ni...
time ni i buat sup fishball.. fishball tu spesis kecik2... missLR makan skali ngap jer.. kalau uol perasan, mangkuk dia tu ada mcm straw.. mmg buleh isap sup kok situ pon... missLR makan2 sket.. then isap sup.. pastu mintak i tambah sup lg... :)
dah agak lambat sgt suap ngan sudu... missLR makan ngan tangan...
time nih.. jgn kata atas meja... atas peha.. atas kerusi.. bawah kerusi pon ada nasik...
gigit kang!

ok.dah setabil.

Salam and Hallo

ekceli tak brapa nak setabil.
follower kat blogspot ngan networkedblog semua hilang... pastu size networked blog tak mau kecik²...
jem.
kengkonon nak besarkan ruang cerita.. skali buat kerja patblas kali dok import semua post masuk dlm blog baru... then tukar pulak nama.ngeng!

maybe kena tidur lena² kat ketiak missLR baru buleh bertenang..
esok pk len.
bai.

Sunday, June 26, 2011

tak larat nak senyum...

Salam dan Hallo...

mama : liya... sayang mama tak...?
missLR : yayang... (smbl lentuk kepala...)
mama : sayang skit ka banyak...?
missLR : nyanyaaakkkk....
mama : yg ni nama sapa...? (tunjuk kat missLR)
missLR : iyaaah...
mama : pandai... liya apa...? liya raiha...?
missLR : haniiiiiii.....
mama : mama nama sapa...? li.....?
missLR : liyaaa....! hhehehehheee (saja main² siap gelak2 tutup mulut)
mama : bukan... nama mama liza.... nama mama apa..? li.....?
missLR : liiiizhaaaa....!
mama : pandaaaiiii...papa?
missLR : papa....opissshhh...
mama : bukan... nama papa apa...? razif.. papa nama apa...?
missLR : waziiiffff...!
mama : pandai.....! sayang papa tak...?
missLR : yayaaanngggg.... (smbl teleng kepala...)
mama : banyak ka sikit...? (tukar 'skit' kat blkg)
missLR : hehehhehehee... (ngelat tak mau jawab...)



ingatkan dia ikut saja apa kita kata...rupanya berpikiaq jgk...
mcm rappers...hahhahaa...

Saturday, June 25, 2011

part 02 - hari kedua

Salam dan Hallo...

hari pertama di mesia penuh ngan acara bukak hadiah.. tp tak leh nak letak gmbr sbb semua berpesyen gaya bebas bila dok rumah...
so.. srrrrreeeeetttttt.... terus ke hari kedua..
panas.. i mandi lebih 3x kott..
so.. i rendam missLR dalam kolam kat padang tokayah dia... i bawak blk kolam tu dari jerman.. 6€ je kot.. size buleh masuk 2,3 org budak...
skali... tgk la apa yg jadik..
teman anak punya pasai... papa pon kena rendam skali.. nasib dok kat padang luar rumah.. kalau pagar tokayah style tutup n tinggi sket.. mama pon nak joiiiiiinnnnnn...
bawah ni, tokyayah missLR... :)
setia dok overtime hari² cabut rumput sementara tunggu cucu² blk nak main kat padang...
beskal kat belakang tuh, nenek missLR punya.. (tok encik suami...)
nnt, ada cerita pasal missLR ngan beskal tuh...
lama jugak missLR berendam... mula² ngan papa... then, dia dok kacau tok ayah dia.. splash² dari jauh.. tok ayah buat² takut... lg dia splash... gelak mmg tak hengat laa...
berendam 4 jam pon tak pa.. tp jgn letak air atas kepala.. punya la missLR marah.. menangis2.. tp still tak mau kuar kolam.. jz jgn basahkan kepala ja syarat dia...
(bontot kecik...hahahhaha...)

last²... ini yg terjadi...
pakboo (paksu) tak tahan godaan nak terjun kolam jugak... heeekkk!
missLR dah kuar siap pakai baju, papa ngan pakboo dok dlm kolam lg...
hahahhahaahhahahaaaaaammmmpes!

video missLR part 2

Salam dan Hallo...

ritu i buat video bila missLR panggey nama2 family kat mesia...
then, last few days... dia main² phone i n posing²... konon²ada org amek gmbr dia la..
so, i pon amek camera n on video...
hasilnya...

sometimes, dia dah buleh sebut clear anggota² badan...
maybe time i amek video tu mood missLR nak cakap pelat gaya comey.. :P
dalam video tu dia sebut nih..
1.hidung
2.mulut
3.pipi
4.gigi
5.mata
6.rambut
7.telinga
8.tangan
9.kaki
10.perut
(jz in case dia sebut gaya slang jerman sgt... hahhahahaa...)

Day 30- Your favorite song.

Salam dan Hallo...

err...
awat soalan terakhir challenge ni tak best...?
or maybe sbb i tak dak favourite song...
mmm..




cant take that away from me by mariah carey...
yes.
i suka lagu tu.
duaplohpat kali ulang pon i ok... :)

Day 29- In this past month, what have you learned

Salam dan Hallo...

menjahit dengan lebih baik.
bersabar dengan lebih banyak.
memasak dengan lebih banyak.
bercakap dengan lebih berfikir.
meluangkan lebih masa dengan missLR.

family adalah lebih penting dari semua benda.

Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?

Salam dan Hallo...

malas betoi la nak godey gambar lama2 blk...
tp gmbr bawah ni, bulan 5 tahun lepas... time jalan² pi Rüdesheim...
n ni pulak gmbr bulan 6 tahun ni... time kat epot penang nak blk jerman..

perubahan... (huh.. letak gmbr ja tak leh..??)
1. berat naik...
tp semua lemak berkumpul kat perut.. suar n baju lama semua buleh pakai lg kecuali ada masalah agak ketat kat perut.. jem.

2.missLR dah besar..
bulan 6 tahun lepas, dia br blaja mengesot... tahun ni dah buleh berjalan laju...
gigi pon dah byk... n dah buleh cakap few words dgn clear..
maka dgn itu, i pon kena la ubah jadual waktu.. n spend lebih byk masa ngan missLR..

3.fesyen
kengkonon nak ubah style... blk mesia, borong tudung jenis sarung tu duablas lai.. setel.
tu pon encik suami dah kemekkan satu awning.. (kak ijah... razif penyek awning tudung yg sama kaler ngan u tuh... humph!)

4.sabar
terlalu la byk peningkatan.

5.skill memasak
gue dah bwk blk buku masakan kaaannn... mesti la makin terer... sbb tu encik suami naik 3kg dlm masa sebulan... huahahahhahaa...

6.pindah
ouh.... kami dah pindah rumah... new environment...













tsunami di hati tak siapa yg tahu...
eh.tiba2.
kasik suspen sket...

Thursday, June 23, 2011

Day 27- Why are you doing this 30 day challenge

Salam dan Hallo...

1.sebab terjumpa
2.sebab mcm best ja..
3.sebab nak tambah entry..
4.sebab nak men'challenge' diri sendirik..
5.sebab ada 'org tu' request nak entry hari2..
6.sebab saja nak kecoh²..

selingan :

Wednesday, June 22, 2011

Day 26- What you think about your friends

Salam dan Hallo...

dari sebaik2 umat.. smp la yg sesat dlm dunia sendirik...
itu la kawan² saya...
ada yg bejasa n ada yg lgsg tak guna 1sen pon... tu pon still saya panggey kawan...
selain dari family n cikgu² yg ajar secara formal... kawan² la yg ajar saya mengenai kehidupan ini secara tidak formal...
*mode cekgu moral*

Alhamdullillah... kawan² yg tak berguna tu tak der la ramai benau... lg ramai yg berkasih sayang dgn i.. hehhehe...
nih i nak cerita few cerita pasal kawan² spesel/spesial i... (potong yg tidak berkenaan)

1.tertuduh A
A ni spesis hampir pupus.. muka ganas.. tp dlm hati ada taman.. dulu time2 jiwang, tangga hostel menjadi saksi kami dok lap airmata masing2... tgk ke gaya kami berkawan.. mmg lutut pon buleh dok atas perut.. kalau naik moto, i sopan sket... A kona baring smp lutut n peha landing kat tar... i punya sopan.. muka tonyoh kat tar federal highway...hahhaha..
haip.tak lawak.

2.tertuduh B
B ni mula2 kawan ngan kawan i... pastu kapel pulak ngan kawan i lg sorang.. kerja nak yg hebat saja... bila tak der duit n tak der kawan... mula la mai cari i.. makan sepolisterin.. minum seplastik... dan2 i saja kawan dia dunia akhirat.. bila dah kantoi dia kapel ngan kawan kepada kawan bf dia sendirik... tup2 i dapat 'fuck u' satu monitor penuh...hebat...hebat.. itu la balasan dapat title 'kawan dunia akhirat'..

3.tertuduh C
C adalah kawan kepada kawan i.. then, dia mai tido rumah sewa i.. then kami kuar makan sama2 sbb kebetulan i nak kuar makan sorang... lepas pada tu, kami jadik rapat... plus terus decide nak sewa rumah sama2 lepas tu... start dari besday dia tahun 2006, susah payah nak pindah rumah kami harungi bersama.. (cth : naik keta lampu nyala sebelah mlm2..).. C slalu cool saja n buat i rasa nak ngorat dia kalau i lelaki... hikhikhikk....
C,sudikah?

4.tertuduh D
masa blaja dulu tak der la D baik mana sgt ngan i.. jz kenal2 saja... tp lama2 blaja satu kelas.. kami pon rapat sket.. bila dah masing2 kerja.. D rapat pulak ngan adik bekas manager i.. pastu dok la korek cerita pasai i... siap tlg kondem2 pulak tuh...
pasaipa eyh...? panas bontot ker bila tau i ni disayangi ramai..?

5.tertuduh E
E ni adik kepada senior i... gila2 tp baik.. sengal tp most of the time kawan yg best... time2 tak der org nak dia bebelkan, ada la dia kat bawah rumah sewa i.. konpem!
even i ada kat sini, kdg2 time teringat2 tuh.. slumber dia call direct dari mesia...

6.tertuduh F
F mcm tak dak kawan masa sekolah.. sbb hobi dia mencurik.. sekali outing ja penuh sekaki payung benda dia curik.. tp ekceli dia anak org kaya... mak bapak dia pon tak tau nak buat mcmn... benda kawan baik sendirik pon,F rembat tanpa muka bersalah.. mak dia pulak tlg dok mintak maaf kat kawan2... tp part lain, F sgt ok.. tak mengata org.. tak ponteng kelas.. dan tak lawan cakap cekgu...

7. tertuduh G
spesis ni mungkin ramai lg berkeliaran di muka bumi Tuhan nih... time diri itu tiada siapa yg pandang, i buat kawan... time G bekenan baju 25ringgit kat uptown, tak der duit... tak per, i belikan... pastu canang pulak kat family n kawan2, i ni buat baik ada sebab... (konpius sapa yg guna sapa sbnrnya...)
pastu bila dah buleh hidup sket... hangin datang satu badan, slumber sembur gue 'ko buat kerja ko dah la.. tak yah pandai2...' gue ingat beb...gue ingattttttt....

8.tertuduh H
i nak saannggaaattt cerita pasai tertuduh H nih.. tp takut entry ni tak habis2 smp esok...
dipendekkan cerita... H ni rasa dia sgt best... buat salah tak pernah nak ngaku.. salah org, dia first2 skali canang...
i pakai tudung slepang... perli bukan main.. dia pakai tshirt lengan pendek, tak per.. 'ni style aku.. aku jujur pada diri sendiri'..

tak larat dah la..
bai.

Tuesday, June 21, 2011

musim game

Salam dan Hallo...

since jumaat lepas, almost everyday kami anak beranak melepak seharian kat rumah achik..
dalang utama adalah game millionaire n UNO...
hari jumaat lepas, main millionaire smp pukul 2pg kott...
hari sabtu smbg main lagi..
pastu main dam.. (bertahun dah tak main...)
blk mesia ritu, encik suami belikan millionaire... nyesal i suruh beli yg kecik.. konon nak senang bawak.. skali duit2, fate, chance, geran tanah semua nya kertas lembik.. sungguh tidak cool..
then, kami beli jgk scrabble... tp i sorang jer dok main...
UNO mmg kami dah lama ada.. beli kat flöhmarkt... baru tp version france...huhuu...

n smlm, achik ajar main rami ngan kad terup...
i rasa i pernah main.. tp tak brapa ingat dah... main smlm kira point... guna duit 1 sen.. kalau kalah, kena kira total number kat kad then bayar kat winner...
bukan judi.. sbb duit tu duit achik kumpul... jz guna utk kira point... last2, sapa sen plg byk... dia menang la... :)
pastu, semua duit kena boh dlm balang duit achik blk... :P
i menang skali... cikdee 2x... thuy 3x...
padahal thuy plg tak pernah main... huhuuu...

kalau kak neny n abg zul ada skali mesti best... riuh!

p/s utk kak neny n abg zul :
smlm, achik doplohpat kali sebut nama akak n abg zul.. dia ghindu ler tuh...

Monday, June 20, 2011

Day 24- A letter to your parents

Salam dan Hallo...

cecantek jer baru blk dari mesia kena tag mcmni... (baru teringat ada challenge tak abih laie...)

kehadapan bonda n abah, mak n ayah...
Alhamdullillah, i n family selamat sampai ke German setelah sepurnama kita bersua muka.. sorry ler tak leh nak arrange utk blk raya... kami wish buleh balik raya.. tak best sebenarnya raya kat perantauan nih... tp maybe tahun ni buleh anta salam di perantauan... huhuu...


missLR rindu semua org kat mesia... hari² dia mesti sebut nama salah sorang dari family kita.. skg dia busy blaja cakap.. hari2 ada saja word baru yg dia sebut.. :)
Alhamdullillah.. kami dihadiahkan dgn anak yg bijak n baik... doa2 la our next anak2 pon sebijak n sebaik missLR...


kehadapan bonda n mak...
kami harap mak berdua suka la hadiah mothers day ritu... better rosak sbb guna bukan sbb simpan... hehhehe...


kehadapan tok wan n tok ayah...
missLR slalu teringat kat tok wan n tok ayah.. semoga kenangan masa blk ritu cukup utk tok ayah n tokwan sementara kami nak blk lg tahun depan... if tak cukup, kita webcam ok?


sekian dulu surat yg konpem tak dibaca oleh bonda,mak,abah n ayah ni...
i ♥ uol...

Day 25- What I would find in your bag

Salam dan Hallo...

bag? ke purse?
jem.

beg.
i ada 2 beg yg slalu i usung kat sini..
eh.3 kalau termasuk beg pampers missLR...huhahahhaa..
ok.tak lawak.
yg putih tu beg masa mothers day 2 tahun lepas...n yg gabak besau tu beg beli kat REAL rege €2...
bawah ni purse i... dari tahun before kawen..
dapat jer gaji terus pegi beli... sbb purse lama i kena curik...
nak jadik cerita... i pegi jusco ngan pakai sandal selebet 5 hengget n baju kerja yg tak vouge lgsg... tudung pon selepang jer kott..
bukan main jeling lg salesgirl tu bila i mintak nak tgk purse dlm lemari kaca... stended la kan... tak semestinya skali tgk, terus nak beli...
so kali ketiga i mintak... mulut dia dah mula berdecit dah..
i ingat lg...i tanya 'jusco dah nak tutup ker dik...?'
dia : tak... pukul 10...
time tu br pukul 6 lebih...
i : buleh tlg suggest purse yg ada byk tmpt letak kad..?
i tak brapa ingat apa jd lepas tu... tp tgh2 dia carik2 kat lemari tu.. i tunjuk purse yg i guna skg... i ingat dia ada kata 'yg ni mahal punyer...'
memandangkan muka dia yg tak puas hati sgt kat i...
i terpaksa reply... 'tak per la.. i suruh carik yg byk tmpt letak kad... tak semestinya yg murah...'
dia diam. terus tarik buku resit.

eh.terkuar tajuk.

apa yg ada dlm purse i..
1.kad anakku - masa pi clearance sale 2tahun lepas... gaya2 clearance pon selai 50hengget..
2.lesen mesia
3.strauß card - masa beli kasut... dapat murah 6hengget..
4.gambar encik suami n missLR -sorang time kurus.. sorang time bolat²..kini semua berubah..
5.kad nikah
6.IC
7.kad insuran i n missLR
8.kad bank sub encik suami
9.name card encik suami
10.ic missLR (tidak kelihatan di dalam gambau..)

the other side.. penuh ngan resit2... duit ada la 2 keping kott..pastu ada duit mesia sekeping tersesat..

selain purse sebeban... dlm beg i mesti ada kunci rumah... wet tissue utk missLR... tepon german n tepon mesia..

sekian.
p/s : ada sapa2 nak belikan i iPhone sebijik..?

Sunday, June 19, 2011

i miss my sewing machine

Salam dan Hallo...

tp, tak der kain.. (dlm lemari tuh,bukan kain..?)
tp, tak der ink printer nak print pattern.. (bukan ke selama nih tak guna pattern..?)

ekceli, tak der masa...

tu sebenarnya... tak der masa...

Saturday, June 18, 2011

part 01 - nach malaysia (ke malaysia)

Salam dan Hallo...

ada seorang junior kami kata dia dapat tiket blk mesia murah.. mmg murah.. dia jz kena byr 10€ jer kott... tp sbb dia penaik setia satu jenis flight nih..
i pon sesaja check MAS... stended! org dapat tiket murah.. kita pon mesti pulun carik tiket murah jgk.. hikhikhik...
mmg rezeki missLR dapat tiket murah... utk kami 3 worang, tiket berega almost €1400.. tiket missLR 10% of that price..
so, mcm meneniba jgk la kami blk.. kebetulan tarikh kami smp mesia, besday mak.. :) buleh buat suprise...
n yg best kalini, missLR blk dgn tok chik n tokdee..
so, mama tak yah risau kot² missLR nak buat perangai or whatever.. tp anak mama good girl, takat sembang2 ngan org sebelah jer.. pastu tido.. pastu makan.. pastu tido..pastu berak... pastu tido.. pastu sembang ngan org sebelah...hehehhee...
ni gmbr kat tmpt nak boarding... masuk ja dewan tu.. missLR tegur ada org buat survey apa ntah.. pastu, dia tegur pulak ada sorang pakcik jerman nih.. siap missLR dok menyendeng kat kerusi pakcik tu.. sembang gaya mcm org tu paham dia kata apa..
dekat setengah dewan jgk la dok gelak tgk dia... haissh...
ni gambar lepas dia jadi tumpuan.. i ajak dia pi toilet..tukar pampers.. siap2 dia babai2 pakcik tu.. then, missLR tegur2 pulak satu pasang pmpn jerman ni.. sorang tu mcm tomboy sket.. sorang lg pmpn biasa.. naik flight couple tu duduk satu row ngan achik n cikdee... so, missLR sambung sembang lg...
kami duduk seat depan skali... ingat nak mintak bassinet tp pramugari tu kata missLR dah tak muat.. so, achik n cikdee tukar tmpt duduk ngan i..
bila missLR nak tido, kami duduk tmpt achik.. buleh la baring sbb handrest seat blkg buleh angkat..
tokchik mcm biasa... org lain dia tak peduli.. yg penting cucu dia tido selesa.. rasanya dekat 8bijik bantal kot lapik missLR... selimut 3 lai kot...huhuuu...

sampai KLIA.. buat julung2 kali (kott), KLIA blackout...
semua conveyor tak jalan... n lampu yg ada pon lampu emergency saja..
lama gak kami tunggu situ ngan achik n cikdee...
bila dah dekat time nak naik domestic flight, kami gerak dulu.. tp time tu pon conveyor tak gerak lg... kalau tak salah 2jam gak org² tu semua tunggu...
dah la dah byk flight smp time tu.. jd sesak...

naik flight domestic, missLR tidoq... so tak dak la sesi ramah tamah...
smp penang.. family pon dah tunggu.... :)
tgk gmbr ataih ni br teringat... barang kami byk gila... lebih limit.. nasib baik org kat kaunter tu baik..
beg hijau tu saja pampers,mknn n air missLR..itu plg berat.. tu pon, botol tee dia selit kat beg i... buku2 dia dlm beg papa lg..haishh..

ouh..lg satu, i nyaris tak leh masuk mesia kott.. sbb kena tahan ngan imigresen pasai PTPTN... huhuuu...

Friday, June 17, 2011

seminit sebelum kuar amek missLR yg diculik..

liya...
mama ghindu kat liya..

nasib baik masa mama tepon td liya kata liya yayang mama... kira setel la.. sbb mama pon shayang liya... :)










eh.mana ada kena culik..papa yg anta liya pegi rumah tokcik utk diculik...huhuu..

Thursday, June 16, 2011

Pandai masak (ler sangaaatttt....)

Salam dan Hallo...

sebelum gue mulakan episod cerita blk mesia sessi 2011... ijinkan gue cerita pasal 1 benda yg gue tak puas hati harini...
bersemangat ler gue usung bendalah ni blk sini.. dengan harapan dapat menambahkan pengetahuan... namun..jem!
1000 resepi ookkk...
dah lama aim buku ni nak bawak blk sini...
bila dah smp n kemas2 barang semua.. hati gue terkinja2 nak belek buku nih..
tetaaappii... last² gue masak ikut kepala gue jugeekk...
bayangkan eyhh... dari page 171 smp page 254,semua resepi ayam.. tapi... ada la kot 5 resepi yg tak guna santan...
gimana gue nak diet nih...?
patutla mak gue buat hiasan jer buku nih...
tp resepi kueh2 dia cambest jer.. tak pernah try lg.. mak kata byknya tak jadik.. tp ritu tok buat kek jagung, mcm layan jer..

tgk la nnt2 pulak gue buat review pasal buku ni..
sapa² nak pinjam buleh buat tempahan...huhuuu...

Wednesday, June 15, 2011

video missLR..

Salam dan Hallo...
ini video smlm..
ada satu lg before video ni.. tp missLR terdelete.. nasib baik video tu tak brapa jadik..

to those yg dah start ghindu kat missLR...cekidaut... :)


geram...rasa nak gigit2..

Tuesday, June 14, 2011

she loves to talk n smile... :)

Salam dan Hallo...

woh = Allah
woohbar = Allahuakhbar
mama = mama
papa = papa
maktok / mak = maktok
owan = tokwan
yayah = tok ayah
opah / papah = opah
nenek = nenek
dede = mak uda
pakbu = paksu
makyang = maklang
ammi = makcaq wani
tokshu = toksu ta n toksu fauziah
uccu = toksu rashidah
accu = maksu qilah
atteh = tokteh
mangah = mak ngah
kak mani = kak imani
eneel = abg danial
kak nini = kak dinie
ameen = abg ameen
yayah = kak maisarah
kak mi =kak umie
kak da = kak aida
miya / yaya = liya
khookhok / kakak =kakak
abang / babang =abang
adik = adik
baby =baby
miya-miya / cat = cat
dog / uk-uk =dog
daq = duck
makkhan = makan
shikken =chicken
pish = fish
auuww =sakit
waaahh = wah
yatuh =jatuh
umpah =tumpah
habish =habis
fertig /fertish = fertig (habis)
nein =nein (no)
shatu =satu
enam = enam
amau =tak mau
butak =bukak
tutop = tutup
dudok =duduk
pi-pi = tepi
cejuk =sejuk
angan =jangan
yayak =berak
pipi =pipi
gigi =gigi
dudung =hidung
yot =perut
tate =mata
nge =telinga
tiyak =ketiak
hallo / hawoo =hello
taceh / tencu =terima kasih / thank you
pisshh =please
nak = nak
ayer =air
shtar = star
yayang = sayang
shushu = susu
antiik = cantik

Alhamdullillah.... :)

Monday, June 13, 2011

hallo leute part 2

Salam dan Hallo...

i am back...
but still, not in the mood utk blogging... maybe sebab tido tak brapa nak betoi.. n bila time berjaga dibusykan diri utk kemas rumah yg penuh ngan habuk n debunga..

missLR is ok.. dah makin besar n sweet.. rasa nak kunyah² n gigit² jer bila dia buat sweet..
encik suami pon ok.. makin sehaaat... :) pandai sungguh i jaga...
i pulak.. nebes semacam sbb lepas ni kena masuk kelas bahasa lagi... tak tau pasaipa ketaq mcm nak kena bersunat... eh.macam pernah kan...??

love to bebel ngan uol lg..
next time okkk....