berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, March 24, 2011

another dress

Salam dan Hallo...

yes.another dress utk missLR...
n another projek yg tetiba jadik...
asalnya nak buat maxi dress utk dia... (try utk dia dulu...br buat utk mama dia.. :P )

potong² kain tiba2 terpikir nak buat bubble skirt pulak...
tp kain dah potong... tp nak buat benda lain pulak... makanya, terpaksa termenung sat utk pikiaq design lain...
maka terhasil lah dress nih...
skirt biru tu kena buat 2 lapis sbb jarang... dah la kain licin... susah betoi nak potong bg sama... tp bila dah siap n missLR pakai... nmpk skirt tu jatuh elok ja... :)
puaasss...
muka bangga bila bgn tido, ada dress baru...
abaikan rambut tu, baru bgn tidoo...
tak nmpk dah kan puyut iyah...?
memulun pegi-balik² sbb mama nak amek gmbr....
mmg gaya kat runaway abisss...
err...tak tau pose style apa yg last nih....huhuuuu....

sarong bantal, bantal yg busyuk...

Salam dan Hallo...

lepas projek buat suar dari t-shirt haritu..
i buat sarung bantal nih...
bantal tu i beli kat mesia... time pregnant.. so, nak blk naik flight 12jam kot2 sakit pinggang, i beli ja la satu bantai kecik..
time dah 8 bulan pregnant, i guna bantai nih utk lapik pinggang or perut time nak tidoq..
skg ni... bantal ni jadi bantal missLR..
dia tido tak guna bantal sbnrnya... tp time awal2 nak tido... saja lapik kepala dia sementara dia nak minum susu...
i beli bantal tu without sarung.. tp before missLR menguasai bantal tu sepenuhnya.. i buatkan satu sarung bantal.. very simple one..
dari warna cream smp warna kelabu dah sarung tu... (nak amek gmbr pon tak der feel..)
ni sarung baru.. :)
kain tu i potong dari sarung bolster sbnrnya... hehehee..
kat sini tak guna bantai bolster kan... so apalah salahnyer dipergunakan utk benda lain...
ujung bantai... i jahit snap button..setel.
ouh.utk tunjuk belah mana atas bantai... i jahit follow line bunga tuh ngan benang putih..
dlm gmbr tak brapa nmpk.. tp kalau tgk kat bantai.. agak nmpk gojes... hahahhaaa...

Tuesday, March 22, 2011

beste freunde..

Salam dan Hallo...

Jz let the pictures do the talking....

Sunday, March 20, 2011

Maxi dress

Salam dan Hallo...

menurut 1st point kat entry Six Important Fashion Tips for Cute Women ... org² katik cute mcm i nih patut pakai pakaian yg monochromatic colors..

mmm....mcm teringin nak pakai maxi dress pulak dah nih...
rasa² i akan makin super duper katik cute tak bila pakai dress² mcm kat bawah nih..??

maxi mcm ni then pakai ngan cardigan pendek...
rasa mcm nak buat satu mcm ni...tp bila pikirkan tak terer nak buat lengan tuh.. dan² mula carik baju online...
corak yg shantek... :)
corak serabut tp nmpk cantik jugak...
skirt layer...mcm skirt missLR... tinggal nak tambah part kat dada saja..



mmmm...teringin...tp...

Friday, March 18, 2011

projek tetiba jadik...

Salam dan Hallo...

petang smlm, missLR main masak² kat dapur..
dia ambik besen besar then uh-eh2 angkat 2 bijik ubi keledek yg lg besar dari lengan n peha dia...
dah angkat dua2 ubi tu.. dia ambik senduk n kacau...
tp ubi tu berat so tak leh kacau...
dia stop.pk sat.
pastu angkat ubi tu kuar besen... then cari benda lain pulak nak 'masak'..
kebetulan ada acuan eskrem.. dia letak byk2 acuan tu dlm besen then kacau...
ok.buleh kacau.dan2 bunyi 'hhaaaaaa......'
muka puas.
lepas ubi keledek ni dipermainkan oleh missLR... i mcm teringin nak makan ubi keledek goreng... lantas, terus potong n goreng...
manis.
missLR makan beriya... :)
tp smlm time tidoq... dgr bunyi perut dia kruk-krek....
aik...lapaq lg ka..?
sbb besides makan keledek tu.. dia makan nasik ngan sup... pastu makan mee..
maybe ada lg ruang kosong dlm puyut dia.. sbb tu bunyik2...

ni projek harini time missLR tidoq...
baju i yg dah tak brapa muat...
dari penuhkan lemari i ...better i penuhkan lemari missLR..... hehehehee...
maka i jadikan seluar... :)
macam biasa...
siap ja... missLR terus londeh dress dia n pakai suar baru....
kali ni posing ngadap depan utk elak org fokus kat puyuuuut....
tgk muka dia dlm gmbr ni teringat kat siti aminah anak lepat...
'muka top model'...hehehhee....
tgk kat sini......

Wednesday, March 16, 2011

pemakan..

Salam dan Hallo...

Alhamdullillah... missLR tak pemilih makanan... suma dia balun try...
skg ni, dah kurang makan nasik dlm portion yg semangkuk byknyer... tp dia makan ulang2...
banyak makan buah... n lately suka sgt makan keropok udang...
input n output sama byk... so i tak risau...
even puyut agak bonyot... namun keanggunan tetap ada...hahahhaa...

SCENE I
last week, i mcm terajin nak buat pancake pepagi...
tgh panas2 i letak nuttella...
i buat 6 keping ja... 1 terhangit... yg tu i makan...
lg 5 letak depan encik suami yg tgh langut cerita korea...
ok.i tipu..i masak pancake time tgh hari sebenarnya... huhuuu...
tgk la gaya dia pegang pancake tu...siap lentik2 jari...
encik suami makan 1 ja kot... tu pon yg first2.. i letak nutella siap2...
yg lain... slow2 budak kecik tu habihkan...
bila pancake dah sejuk... dia pon slowdown makan... i tgk dlm pinggan ada lg 1 1/2...
cuba kawan² kira brapa keping pancake yg missLR makan...? (tiba² kuar suara siti sifir...)

last2 tgk la muka dia mcmn punya belemoih....


SCENE II
2,3 hari before tu... i buat eskrem jagung...
tp tak brapa confident nak bg missLR makan sbb sejuk... masa si kembar datang rumah, i bg depa makan... kakak tak suka... adik suka...
so eskrem kakak, i makan ngan missLR... dia suka okk....
so... keesokkannya... i suruh dia share ngan papa eskrem last...
papa...sila tengok saja!
dia makan sorang dia... tak mau share langsung... ngan i pon dia tak mau share... siap nyorok belakang langsir, makan sorang2...
huih....turun perangai sapa nih...??
pemegang eskrem tu kecik... tp ekceli muat ja tangan dia tuh... tp nak jugak pegang part eskrem tu... bila sejuk, pegang peha mama... bukan baju dia saja comot... mama tak makan pon comot jugak....


SCENE III
skg ni dia sangggaatt suka makan stroberi.. oh.i dah bgtau ritu eyh..
ok..ni version time lain pulak dia makan stroberi....
dah ada gaya amoi jual stroberi kat cameron highlands daaaahhh....huhuuu..
highlight dlm gmbr ini adalah toncet missLR...bukan hidung dia yg kembang itu... tak tau pasaipa dia tekan stroberi mcm tu...maybe dia isap kot... stroberi tu manis.. sbb tu dia buleh bersidang sorang2 makan setengah kotak...

Award ~ Stylish blogger

Salam dan Hallo...


As usual there are rules for these just so that this thing can be passed on and on to others.

* to thank those who awarded me

tengkiu tik from fullyprotectedbymafia....

* to write 7 and few things about me

7 ja ka...? awat tak patblas... eh. dia kata '7 and few things' laaa....
i tgh ada byk benda nak cerita nih...
kalau tag ni kata tak yah hurai pon... tahan jer la mata utk membaca hujah2 i...

1.pray for japan
tak terucap ngan kata2... sedih..
semoga depa semua dilindungi Tuhan.. senang ja Tuhan nak tarik blk rahmat yg Dia bg...

2.addicted to missLR
budak tgh nak besar kann... kdg2 bila dia manja2 tuh, rasa nak telan masuk perut blk... senang.. melekat ja ngan i pi mana2 pon....
kdg2 tu rasa nak freeze ja dgn umur dia skg... sgt adorable! tp ntah2 lg besar dia lg senangkan hati ka.. mana tau kan... :)

3.idea menjahit berceragah dlm otak
berceragah mcm akar pokok tuh... (kot2 ada sapa2 tak tau maksud berceragah)..
mcm2 nak buat.... takat ni, ada 4 benda yg still in progress.. siapnya tuh tak tau bila... tp kena kuatkan semangat... mcm blog, skg dah tak dak entry dlm draft...

4.memasak
dapur i dah macam kedai runcit... tp masak tetap phat-phet (nama glemer utk masak kunyit...)
huh!

5.perut ada isi
wahhh...statement panas...
perut berisi ngan lemak ye, bukan org.... mcm mushkil la jugak... i tak makan tgh hari.... makan malam pon tak bertambah... but stillllll.... berat i naik...
kenapa..? kenapa benda ni terjadi...?
ouh. bab makan tak bertambah sebok nak highlight... bab dok makan lemak daging ngan kulit ayam tu buat2 lupa...?

6.dah boring sket ngan fesbuk
i dah kurang add org n on the way jgk nak delete org...
mcm2 buleh jadi ngan fesbuk... status biasa2 pon buleh buat org sakit hati....
tp bila nak delete gmbr2 missLR... sayang sgt... sbb ada komen2 dari org2 yg sayang kami...

7.kedai online
i register beriya kedai2 online... top shop la.. espirit la... H&M la...
tp tak beli apa pon... bila dapat email kata ada sale... terus click... pastu... check2...dah...
(read: carik idea nak menjahit...)

8.baju kecik
baju kecik bermaksud baju missLR bukan bra...
encik suami cerita kat family.. i suka jahit baju skg... tp baju kecik2...
tahukah anda kenapa..?
sebabnya... kalau salah pon... tak byk nak kena tetas...
yg paling penting... kalau tak jadi pon tak rugi kain... hahhahahahahhaaa...

9.
ngantuk dah...bai.

* to award it to others to keep the cycle going
i amek top 10 kat list referer.org jer la..
1.http://bravefraunholz.blogspot.com/
2.http://schwenkeena.blogspot.com/
3.http://rubaizah.blogspot.com/
4.http://catlinaflybaby.blogspot.com/
5.http://asmaradayana.blogspot.com/
6.http://adrinaadi.blogspot.com/
7.http://alifetowalk.blogspot.com/
8.http://familyofazuhaizat.blogspot.com/
9.http://harnidahussin.blogspot.com/
10.http://ceriterakasih.blogspot.com/

* to inform those recipient(s)
aiseymen..
hopefully..depa bukak blog i...

Sunday, March 13, 2011

i ♥ paper quilling

Salam dan Hallo...

mula² try and error...
pastu rasa suka pulak...
mula2 kena kerat kertas kecik²...
pastu kena gulung2 pulak...
sangat renyah... tp dah minat punya pasai... i layankan jugak..
missLR pon bg line... (bg dia, asalkan mama tak duduk depan laptop...ok.)

Projek A
ni hasil pertama...
kerjakan frame gambar...
kalau uol perasan... tangkai kuntum bunga kat atas tu herot sket... itu kerja missLR... dia pon nak tunjuk talent jugak....
little loves.... :)

Projek B
utk second try... i kerjakan book stopper dari IKEA...
i try buat monogram... n i pilih huruf J utk Jumawi... anak achik...
first time  i buat, missLR dah rosakkan....
then... dah niat nak buat benda nih as hadiah... i buat lg skali...
bayangkan la... besday J bulan november... tp i bg hadiah bulan march..
huhuhuuu...
nak wat mcmn.... kura² yg hantar hadiah....huhuuuuu....
i puas hati ngan monogram nih... even herot petot.. tp utk first try... i buleh senyum smbl  gulung kertas (smbl bebel kat missLR sbb rosakkan my first J...)

n second book stopper,i try buat something else...
actually, no idea nak buat apa utk J... quilling kan byk motif bunga2...
at last, terpikir nak buat angel n devil nih...
tp nmpk perut devil tuh mcm tak cukup makan kertas....hehehhee...
takper... nnt buat lg.... better one! :D

Thursday, March 10, 2011

apa jadik on 10th march taun lepas..

Salam dan Hallo...

tetiba dimalam yg sejuk nih, i rasa nak bukak blk folder² lama... :)
n saja carik gambar2 yg ber'date' 10 march tahun lepas....  masa ni missLR umur 20weeks...
tgk la muka dia... bolat2.....
mata sepat...hidung penyek... hehehhee...
gambar 2nd tu cubaan utk nak senyum suiittt... :P

on 10th march jugak.. missLR dapat dia punya 1st fußsack (sarung kaki).. sbb time tu sejuk... pak dia kan suma kena proper.. tak leh nak selimut anak ngan selimut saja.. lalu, pakdia pon beli la sarung ni kat anak dia.. n tgk la betapa redha anak dia dok dlm benda tu... nmpk mata klip-pot-klip-pot.... hahhahaa...
aaaahhhh... dah buleh nmpk muka bolat² mama...
safety belt semedang kena pakaikan... if not, missLR marah..  time blk mesia.. maktok tak tau kata kena pakaikan seat belt.. nak pi rumah nenek seberang jalan pon, kena pakai seat belt.. selagi tak pakaikan, selagi tu la missLR dok tarik belt dia...
n.... on 10th march jugak...missLR rasmi camera baru abah zul ngan ummi neny...
gmbr last tu adalah among my feberet pic.... (sebab tu besarkan.. :D )














akhir kata,selamat menyambut 10th march....

Wednesday, March 9, 2011

cerita missLR lg

Salam dan Hallo...

dah nak masuk setahun setengah dah umur budak kecik tu..
br2 ni pegi lawat baby Kaitlyn, baru perasan yg missLR rupanya dah besar.... hehehee...
cekidaut kebolehan dan ketereran missLR skg....

1.tepon
skg ni kalau bunyik tepon, dia pon sama lari terkodek2 nak cari tepon... kalau dah dapat chance cakap, siap bawak tepon tu jauh2.. (konon rahsia ler tuh..) pastu kepit tepon celah leher..
kadang2 tu gaya businesswomen... sebelah cakap tepon mainan... sebelah lg kepit henpon mama...
ada ritu skali, dia onphone ngan encik suami.. time tu dia tgh main tepon mainan dia... tgh2 cakap (dgn henpon i..) dia nak tukar tepon ke telinga lg sebelah... tp dia terletak tepon mainan dia kat telinga.. siap 'eh!'.. pastu tukar tepon.. kepit henpon pulak kat leher.. then menonong jalan masuk bilik...
muka slumber ja... i yg tak tahan tergelak tgk dia...

2.berak-kencing
since masuk rumah ni, mmg i basuh berak missLR kat toilet.. dah paham bila org kata pegang mama.... angkat kaki.. basuh tangan... basuh kaki.. :)
n latest, dah buleh suruh amek towel then pegi toilet..
since dia buleh berjalan kot... dia reti bgtau bila dia berak.. dia akan tepuk2 pampers dia.. n bila tanya dia berak or not.. dia akan angguk... kdg2 siap buat muka busuk... then kibas tangan kat hidung... (comel gila bila dia buat cemtu...)
lately, dia pandai bgtau kalau dia kencing jugak...
tp selalunya dah berak/kencing baru dia bgtau... so tunggu dia buleh cakap br i toilet train kott..

3.stokin-kasut
pakai baju.. suar... jaket suma dah pass... bukan la dia amek n pakai sendiri.. tp dah reti la masukkan tangan kat tmpt tangan... n masukkan kaki kat kaki suar...
latest, dia asyik sgt try pakai stokin n kasut..
kasut maybe mcm susah sket... tp stokin dia dah buleh pakai sendiri takat tumit..

4.drama queen
time i pregnant n emosi tak stabil.. i sgt senang menangis...
asal ada yg buat i kecik hati... terus sebik..tunduk then airmata terus kuar..
haaaa.... skg turun kat mek kecik tuh..
i kuat suara skit... dia dan2 tunduk muka pastu sebik... air mata terus merambu mcm dah nangis 7minit...
gambar baru2 ni... dia sedih sbb dia dah siap tp papa tak siap lg..

5.jalan mcm tok cik
tok dee slalu kata tok cik jalan lenggang mcm itik pulang petang...
hah! turun kat missLR dah skg ni...
kalau dia cari apa2... tangan dua2 kat blkg... dah la lengan tu bolat2...
pastu jalan pulak lenggang smbl tangan kat blkg.... gerrrrrrrrrrrammmmm je tgk!

6.ukur2
i tak tau pasaipa missLR tak suka sgt i dok depan laptop.. kalau dok ngadap mesin jahit tak pa pulak... maybe dia tau kalau i ngadap mesin jahit, dia akan dapat something.. kalau i ngadap laptop... dia tak dapat apa...
now, pantang nmpk tape ukur tuh.. dia mesti nak ukur benda...
tak kira la tape ukur i ka... ruler kayu papa dia ka... suma dia guna...
siap mulut terkumat kumit kira number kat ruler...

7.cucuk tangan
last few weeks, missLR kena cucuk...
before this, kena cucuk kat peha... tp kalini cucuk kat lengan... dia menangis punya la kuat... tp last2 diam bila i amek gmbr...fuuuhhh...
blk rumah... dia rilek saja... main... makan... cam biasa...
a week after that, tiba2 badan dia panas... so kami bawak pegi klinik... rupanya sbb cucuk kat lengan tu... maybe vaksin kalini kuat sbb dah brapa kali dia kena cucuk tak pernah pon demam....
even dia demam, badan saja panas... tp aktiviti harian tetap mcm biasa...
time ni badan dia dah start panas...tp sbb ada boi-fren, buat muka rilek saja... huhuuuu

8. tadah tangan doa
masa awai2 dia blaja baca doa.. dia reti ameen saja... tp skg ni dah reti tadah tangan time i or encik suami baca doa... tp tak nak ameen pulak...
time tadah tangan tu siap tunduk tgk tangan... maybe ikut i/encik suami buat masa lepas semayang kot...
dgr azan pon dia tadah tangan.... :)

9.duduk kat seat train
masa mak ngah siti dtg lawat kami... kami(kaum perempuan) pi Mainz... saja jalan2...  time tu 1st time missLR duduk kat seat... sama excited ngan si kembar...
before this, missLR duduk kat stroller saja....
tp dia good girl.. kalau duduk dlm stroller pon diam... n time i bg duduk kat seat pon senyum2 saja...

10. amek gmbr n posing
gaya dah UP sket.... selain dari lentok kepala... missLR dah reti guna barang2 di sekeliling sebagai prop tambahan.... hahahahhaaa...
n dah paham jugak bila mama kata 'belakang sket...belakang sket...'

11.semayang
missLR rajin ikut papa dia semayang... tp kalau i bentang sejadah lg satu utk dia... dia tetap nak menyempit kat sejadah pak dia jugak... maka dgn itu, papa otomatik kena semayang kat tepi sejadah... bg ada ruang sket utk budak kecik tu nak jemaah sama....
sejadah satu hal la... tudung pon, taknak pakai tudung dia... nak tudung mama jugak...
time ni teman mama semayang... dia pakai tudung dia.. then baca doa smbl bejalan merata...

12.tido atas lengan
dah makin besar... makin manja pulak... skg ni selain gosok2 siku i... missLR suka tido atas lengan...
kalau i tak bg.. dia tarik jugak...
dia akan guling2... then baring kat lengan i... kalau i tak bg jgk.. dia tido kat perut... pastu tarik tangan i soh peluk dia... pastu, raba2... cari siku i pulak....
ada satu malam tu.. encik suami tidokan missLR.. i watpa ntah kat luar..
dlm setengah jam lebih... senyap sunyi ja bilik... i budget dah tido la dak kecik tuh... i masuk bilik nak kejutkan encik suami sbb dia ada kerja kat komputer...
skali... bukak ja lampu tepi katil... missLR sengih... siap bangun duduk...
yg berdengkurnya...papa dia!
haissshhh.... i pon baring kat sebelah missLR... dia golek2, tarik tangan i soh peluk dia... 3minit pastu, dia pulak berdengkur...
(gian nak gosok siku mama...hahahhahaa)

13.kechup n mayo
missLR sangat suka makan fries... n sbb dia mcm rilek ja makan benda pedas.. i terpikir nak bg dia rasa sos tomato...
di suatu hari yg hening, i goreng fries utk dia... then letak sos tomato ngan mayo sket kat piring...
dia kacau2.. then rasa...
muka kerut2... then cicah lagi... pastu.. isap2 sos tomato tuh... then cicah lagi.... smp la fries tu lembik..
tp bila dia tgk i cicah n gigit fries... dia pon ikut...
lupa nak amek gmbr..tp i ada rekod video...so gmbr ni blur sbb snap dari video...

14.pandai pujuk..
turun i.. dulu kat sekolah...i dapat A utk daya pujuk kat kad ijau sekolah...
skg ni kalau dia terpukul i or encik suami... dia akan dtg dekat... gosok blk... kiss... peluk... n buat muka org bersalah...
tp time dia rasa nak marah... ikut suka dia ja nak 'haaiiippp!'

Monday, March 7, 2011

sapa yg 1st skali sembahyang...?

Salam dan Hallo...

sejarah yg patut kita tau selain dari dok wikipedia sejarah pemimpin2 dan perayaan2 agama lain...
(penampar laju2 kat muka sendiri sbb br lepas baca pasal karnival jermen kat wikipedia...last2 nmpk gmbr kepala kambing terjelir...)
pic from google

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi.. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyukur bagi penebusan .
Rakaat kedua :- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya .
Rakaat ketiga :- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
Rakaat keempat :- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:
Rakaat pertama :- Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua :- Kelam dengan air laut .
Rakaat ketiga :- Kelam dengan malam.
Rakaat keempat :- Kelam dengan perut ikan Nun .

MAGHRIB:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:
Rakaat pertama :- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua :- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga :- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
Rakaat pertama :- Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua :- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga :- Dukacita terhadap Firaun..
Rakaat keempat :- Dukacita terhadap anak Firaun .



"Wahai Tuhan, aku tak layak ke syurgaMu ...namun tak pula aku sanggup ke NerakaMu.... kami lah hamba yang mengharap belas darimu.."
ya Allah jadikan lah kami hamba2 Mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 Islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"

Saturday, March 5, 2011

mee MAMAk vs stroberi

Salam dan Hallo...

pagi tadi i masak mee ABC goreng ngan sos tomato n kicap n udang n ntah apa lg i campak dlm tu.. haritu buat semangkuk.. missLR makan smp takmau share ngan mama.. eksyen makan sorang2.. tp harini makan 2 suap saja.. pastu sebok nak suap mama pulak.. pastu, tarik tangan i pi kat fridge soh amek stroberi.
nampak tak huruf F...? T...? P? L...?
ok.kalau jumpa pon tak dak hadiah..
abaikan rambut missLR.. i dah sikat..dah ikat...
tp dia tarik getah rambut.. pastu sikat sendiri.. itulah hasilnya..
selingan utk gmbr di atas : tgk wrist missLR...bolat2!
time ni feeling abis makan stoberi...
skirt tu skirt pwincess yg i buat skali ngan skirt si kembar utk fasching (karnival pakaian beragam n parade).. i ingat si kembar ada fasching harini... tp rupanya smlm...huhuu...
tak pe la... mcm tak biasa pulak missLR melaram kat rumah kann...
stoberi... besar..  merah menyala.. cantik... berkilat.. manis...
dah nak masuk musim kot.. merata ada... n stoberi ni, i beli kat markt dekat rumah... missLR yg nak sebenarnya... dia amek pisang ngan stoberi..
tp dia mmg suka makan buah....
time ni baru makan mee 2 suap n stoberi 2bijik... skirt pon dah londeh... hahhahaha...
comot tahap pertama... dah abih semangkuk stoberi...
siap marah bila i potong 4 stoberi tu.. dia nak pegang sebijik n gigit sendiri.. br ada 7 batang gigi dah eksyen.. heh! gigit kanggg....
ini gambar last i amek before dia b****k then ngantuk...
lepas bangun tido... usung biskut kering pulak... bila teringat ada buah sedap dlm fridge.. tarik tangan i soh amek.. pastu mengadap stoberi lg...
by the time papa dia blk kerja.. bau missLR pon dah macam stoberi...
muka n baju punya la comot.. tak smp hati nak amek gmbr...

tp mama shayaaannnggg jugak.. :)