berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, February 28, 2011

kek epal

Salam dan Hallo...

encik suami suka beli buah sbb missLR sangat suka makan buah.
ritu jumpa mango, sebijik 39sen. terus encik suami angkat sekotak. dlm tu ada 10bijik kot. ingat nak bahagi2 kat kak neny n cik dee..
tp hari ke hari, buah makin masak n i pulak asyik lupa nak bawak everytime jumpa kak neny n cik dee.
skg, buah yg 10 bijik tu dah abih.. dikerjakan oleh encik suami n missLR..
buleh tahan la tgk missLR makan buah mango tu.. lepas satu.. satu.. dia suap dlm mulut..
sempat la kupas 2 bijik utk si kembar.. tu pon missLR tumpang sekaki..

dulu, missLR mcm tak leh makan limau... nnt bontot dia merah..
skg dah buleh.. :)
kalau papa/mama tak nak bg.. missLR amek sebijik.. gigit kulit.. tuihhh!
pastu... gigit lg... tuihh!
bila dah berlubang sket... dia isap isi ngan air limau tu...
pastu gigit kulit lg.. tuihh!
grrrrr....bijak sgt...!

eh. i nak cerita pasal epal.
ada few times i beli epal.. tp mcm tak brapa laku sgt kat rumah ni..
so i terpaksa cari alternatif nak abihkan epal tu..
mula2 nak buat pie..
tp encik suami tak suka..
last2, end up ngan buat kek..
tp stended.. kalau memandai sgt... mesti tak jadik..

first2 i blend epal ngan gula...
pastu bancuh tepung bla...bla...bla....
time ni agak mencabar sbb dok kena 'tunjuk ajar' penuntut kecik sorang tuh...
nak guna mixer pon kena buat depan dia..
pecahkan telur... campur ngan tepung segala... semua kena buat depan dia..
tp dia tak kacau... :)
so..ok..cekgu tak marah....
time letak kek dlm oven.. dia tunggu kat depan tu...
bila i ajak dok kat ruang tamu.. dia tunjuk kat oven...
maybe dia ingat benda tu mcm perangat kot.. masuk oven 30 seconds.. kuar.. buleh makan...
hahahhaaa...(mari gelakkan missLR....)
tunggu punya tunggu....ini lah hasilnya...
penat okkkk tolong mama masak....

bila kek masak... chef kecik tak bgn lg...
ini hasilnya...
nmpk mcm jadik.. tp i mmg dah buleh budget kek ni tak jadik.. sbb epal tu patut potong kecik2.. i bantai blend...huhuuu...
cara makan dia... i potong kek.. then tuang apple sauce tu kok atas...
layan gak aa time panas2...
missLR pon suka...
encik suami makan 2 mulut ja kot... (dah buleh budget...)

Sunday, February 27, 2011

nak jahit dress...tp bila siap...jadi skirt...

Salam dan Hallo...

berdasarkan gambar2 di atas... dapatkah tuan2 dan puan2 pikir apa yg cuba missLR buat...?
ok.dia dah cuba mencaras title 'taylor' dari mama dia okkk...
huh!
tak padan ngan kecik kan...
everytime dia dapat tape ukur tuh.. dia mesti busy ukur suma benda...
bila dah ukur... tau pulak bgtau brapa... (ofkos dlm bahasa dia...)
kalau i nak ukur dia.. mmg dia akan dok diam ja..
contoh : i nak ukur tangan... dia dok diam... straight ja tangan...
hehheee... comey...
paling best ukur perut dia.. dia akan try kempiskan  perut bulat dia..
buleh bayang...? :P
dlm gmbr atas.. time papa makan nasik.. time2 tu jugak la dia busy nak ukur tangan ngan kepala lutut pak dia... hahahahaaa....


so! selang 2 hari lepas tu..
i buat lg skali kerja yg tak brapa nak cerdik... yakni, potong kain then br pikiaq nak buat dasar ngan kertas..
last2 dasar tu jadik 'kertas kerja' missLR..
i try test guna benang elastik... best2...
tak la susah sangat pon nak wat baju jerot2 cemtu rupanya... (gaya mesti mcm terer walaupun puas jahit-tetas-jahit-tetas....)
cam biasa... model terketaq2 nak try.... (budget kiut la tuh....ngah³...)
cubaan kempiskan perut smbl menari ketaq2 n pusing2... (makcaq hanim buleh bayang dak menari ketaq² mcmn...?)
patutnya.. dress yg i nak buat mcm nih...
paras dada...then ada tali kat bahu...
tp sbb model dah tak sabaq... maka...i jdkan skirt ja la...
lgpon dah tau dah kat mana salah silap buat rapol2 tuh...
next time... nak try buat dress pulak...


note kaki : terpaksa tukaq BG ngan font lg...
tukar BG sbb ada org tu kata nmpk tak formal..
tukar font sbb tulisan ritu, tanda seru nmpk mcm huruf 'L'.. baca jadik tak menjerit.. tak cool...

Friday, February 25, 2011

mode berpesyen...

Salam dan Hallo...

since 2,3 hari lepas...
tak tau pasaipa.. i pi register kat segala web baju2...
top shop dah...
miss selfridge dah..
zara dah...
DP dah...
h&m dah....
n ada few lg...
huhuuu...
pastu dok melayan baju2 sale depa...
pasaipa eyh...?



adalah petanda nak mai lg sorang model...??
jeng³....

Thursday, February 24, 2011

penat ku hapal resepi hebattt....

Salam dan Hallo...

encik suami i mmg seorang melayu tulen.. dlm erti kata lain... sehari2 mesti nak makan nasik... n lauk mesti ayam or dagin...
kalau tengahari makan seafood.. malam mesti nak kena ayam or dagin...
MUSTII....

n makanan yg dia suka... very simple...
tak yah susah2 nak hapal resepi...
nak try western food pon tak perlu yg susah... or dlm erti kata lain.. tak yah pon tak pa... huhuuu...

so.. harini i masak nasik goreng...
tp sbb nak bg ikan bilis crispy n cili betoi2 masak... bawang pulak TER hangit...
bila encik suami makan...
dia kata.. 'abg suka nasik goreng mcm ni.. ikan bilis crispy... bawang hangit2 sket..'
huh! penat ketaq time tgk bawang terhangit td...

kalau masak ayam... encik suami plg suka masak cabai... which is resepi tuh i TERcipta sendirik time tgh tak dak bahan nak masak...
asal i tanya ayam nak masak apa...
'ayam pedas..' tu ja jawapan dia..
kalau sotong... 'masak kunyit'
kalau ikan.. 'steam'
kalau daging... 'black pepper'
pusing2 tu saja kott....

tapi kalau i terrajin nak tukar sket resepi tu... encik suami makan saja...
tak dak komen apa2...
yg penting la ni dia dah gemok byk dari time kawen...



masalahnya...
i yg gemok dari time kawen ni...tak susut2..
huh!

adegan berkasut

Salam dan Hallo...

pada suatu hari yang sejuk... burung still berkicauan cam biasa...
missLR tak bg i ngadap laptop (cam biasa gak...)..
so, i usung dia masuk 'arbeit zimmer'@bilik kerja...
i nak menjahit..
kejap2 missLR kuar pegi hall... check kat dapur... check kat pintu depan...
or pusing2 dlm arbeit zimmer tuh...
ada satu time tu.. dia bawak masuk kasut yg tokcik dia beli...
dia dok diam kat belakang kerusi meja komputer papa dia..
i intai2..rupanya dia dok try nak pakai kasut sendirik..
so comel..
i panggil.. 'liya... nak mama tolong liya...?'
dia terus bangun n jalan terkodek2 smbl sengih2 bawak kasut...
pastu duduk depan i...
'liya cuba dulu....'
dia pon duduk n try...
comel! muka focus sungguh....
pastu bila tak leh masuk kat kaki... buat muka comel n masuk tangan pulak kat kasut.... hahahhaa...
ok.. otw nak masuk dah... tp dok try lagi...
i tengok saja... n dia pon tak bunyik suruh i tlg pon...
bila dah macam lama dia dok godey2 kasut tu... i pon tlg la pakaikan...
terus posing!
dah lepas posing berdiri.... duduk pulak...
pastu posing berdiri smbl tunjuk kasut pulak....
pastu posing gaya excited..... hahhahahahhaaa....


p/s :gambar warna oren sbb bukak lampu oren bentuk matahari...

p/s kedua : missLR demam sebab kena cucuk ritu...
skg dah kebah... i pulak yg nak demam...
ok.nak tido.babai.

Tuesday, February 22, 2011

gambar kat wall post fesbuk (part 2)

Salam dan Hallo...

gambar pg tadi...
tongkat kepala sbb tunggu mama buat susu...
muka kerut sbb kena flash...

People who like this
*Muhammad Rujhan Md Noor
*Zura Yusof
*Syukri Omar
*Yaya Jun
*Rosnaini Ramli
*Umie Syahirah
*Anas Syazwan
*Syazira Jamaludin
*Aminatulmunirah Kasim
*Liza Razif
*Zaharuddin Kenpachi
*Ida Haryannie Haris
*Hazlan Che Ahmad
*Hasmiza Halim
*Marni Zainol II
*Ezzeline Iswan
*Hasyimah Binti Harun
*Rawaidah Hartono
*Nura Desa
*Ada Nasir
*Zizah Jane Abdul Karim
*Setsuna F Seiei
*Marshita Mohamed
*Nur Hasyimah Ibrahim
*Akmal Mohd Zain
*Nurhazwani Wñì


Liza Razif makcaq hanim tak geram ka kalau cemni...?
Saturday at 3:43pm ·


Nazliah Musa haha so cute! boring ye lama sangat tunggu.
Saturday at 3:43pm ·
Ania Mashor Awwwwwwwwwwwwww :')
Saturday at 3:43pm ·

Liza Razif lea : mula2 dia dok bebel apa ntah.... gelak2...
pastu terkejut kot tiba2 ada flash...tu yg muka mcm tu....

Saturday at 3:44pm ·

Liza Razif aniah : look at her chubby pipi... !
Saturday at 3:45pm ·

Ida Haryannie Haris wow! mcm lady boss pn ada ni!
Saturday at 3:46pm ·

Husna Hisan hahaha dah pandai tongkat dagu...comel jee...
Saturday at 3:53pm ·

Liza Razif I.H : sorry..dia bukan lady boss.. dia datin... :))
Saturday at 3:56pm ·

Liza Razif husna : lately mmg mcm tu dia posing... tp tak penah lg bgn2 tido ja terus posing...
pg td first time... lawak jer dak kecik nih...

Saturday at 3:56pm ·

Liza Razif tengkiu peng'like' sekalian...
Saturday at 3:57pm ·

Rusdy Yaacob sejibik macam... u no hu
Saturday at 4:09pm ·

Erwan Hafizi Dan Aziah hahahahahahaa... liya lg advance dr maryam.. maryam xpandai pose cmni lg. hehe..comey tul ar dak ni..tu pk nk wat pe arini ar tu..tau dah
Saturday at 4:33pm ·

Norhayati Ahmad Mustafa la geramnya akak tgk... so cute... hehehehe
Saturday at 4:33pm ·

Adzimah Adi amboii.. ni slalu dok tgk mama dia posing kot.. amik iktibar hehehehe... cute sungguh cekmek ni..
Saturday at 5:12pm ·

Sharifah Aida cutenya dia tongkat muka...lucu tgk gmbag dia liza..
Saturday at 7:42pm ·

Eena Zainal Ala comey comey nya cubit kan
Saturday at 8:03pm ·

Azi Ashak amboiiiiiiiiiiiiiii tongkat kepala tunggu susu yea?
Saturday at 9:24pm ·

Zaharuddin Kenpachi hahahahah, dok bt muka bengang!!!.................;P
Saturday at 9:53pm ·

Liza Razif
all : tengkiu again to all peng'komen' n peng'like'...

rusdy : ja wohl! :)

Erwan Hafizi Dan Aziah : tu br 1st time dia posing mcm tu.. dah la muka garang... tp nak tergelak tgk...
...maryam tak yah la blaja wat posing mcm tu yer..huhuuu...

kak yati : kalau dapat jumpa depan2 lg geram kot.. makin byk akai la ni..

zizie : mama tak penah posing cemtu okkk...
jauh skali nak wat muka garang cemtu pagi2...
tp..part CUTE tu, mmg turun mama dia :P

kak aida : dia mmg lawak kak aida.. tambah2 la ni dah buleh paham org cakap... ada ja akai dia...

kak eena : tu tak nmpk perut tu kak eena.. kalau nmpk perut bulat dia lg geram...

kak azi : 1st time dia mcm tu... masa tu ekceli dia dok bebel2... tp terbuat muka garang sbb mata kena flash camera...

din : dia selalu senyum sebenarnya..

Saturday at 10:19pm ·
Zaharuddin Kenpachi oooo, ya ka...........ni kira bengang sbb susu lambat la ni.......???..........:D
Saturday at 10:20pm ·

Liza Razif bukan... dia tgh sembang ngan aku... pastu aku amek gmbr.. dia dah siap posing...tp time tu gelap so aku pasang flash... tu sbb muka dia mcm tu...
Saturday at 10:22pm ·

Zaharuddin Kenpachi hhahahahahaha................candid.......:D
Saturday at 10:25pm ·

Nurul Azura uish,berlatih nk jadi model ke?;)
Sunday at 12:04am ·

Liza Razif wawa : tak dak maknanya... inilah natijah kalau dari kecik, asal bergerak sket ja mama dia snap gmbr... hehehhee...
(sila ambek iktibar...)

Sunday at 12:05am ·

Ada Nasir Ya Allah comelnye..cam mummynye..
Sunday at 2:19am ·

Nurhazwani Wñì hehehhe geramm laaa , hehe tecik² dh posing cmni..
akak simpan baik² smua gambaq² dia tau... nnt besaq best tgk blk.. ;)

Sunday at 2:48am ·

Akmal Mohd Zain mcm muke mama yer 300% heheheh
Sunday at 3:00am ·

Rahimah Abdul Hamid alamak comel nya anak dara ko ni liza! aduh jatuh hati!
Sunday at 3:52am ·

Mazlan Omar tembam tul pipi nye.....so cute liza....
Sunday at 12:57pm ·

Liza Razif
ada : tengkiu... :) tp dia lg ramai peminat... mama darjah 3 baru ada peminat...

wani : ha ah...ok... ingat nak print jugak... tp punya la seepp.. nak print kat mesia...hahahaa..

akmal : ha ah...kopipes abih...tp dia dapat kening ngan telinga... papa dia..

rahimah : hehehee... ko nak cop utk irfan ka...? sorry la borang dah abih.. nak kena print lg... hahahaa...

mazlan : mau tau la lan... makan tak brenti ok... makanan jermen dia makan... makanan melayu pon dia baluuunn...

Sunday at 4:53pm ·

Aima Can memang benar anak buah akak dah ada ala2 model macam mama dia suka bergaya, hehehe jgn marah
15 hours ago ·

Liza Razif hehehehehe... bila cikda nak datang tgk liya...?
15 hours ago ·

Zurie Isa comelnya.. dh besar yek anak liza... :D
14 hours ago ·

Liza Razif zurie : dah setahun lebih dah zurie...
sat saja masa jalan....

14 hours ago ·

    nota kaki : gambar ni ekceli i ambek time kul 6pg on 19hb feb ritu... then terus upload kat fesbuk pg tu...
    nak tergelak bila pikir2 blk... tgh2 mamai tu buleh pulak posing cemtu...
    mula2 dia bebel2 apa ntah... pastu dia tongkat kepala cam dlm gmbr... i suruh stay,i nak amek gmbr... dia pon keras... skali flash kuat sgt.. berkerut2 muka...
    hahahhaa...
    gmbr bawah ni gmbr before gambar kat atas tu...
    tak der la muka garang sgt kan....hehheee...

    Monday, February 21, 2011

    lemari IKEA yg kiter gossipkan ritu...

    Salam dan Hallo...

    okies...
    skg ni rumah i dah makin berseri2.. tambah pulak lately encik suami sungguh rajin meng'vacum' rumah..
    kalau i yg vacum tak nmpk berseri sangat...
    tp kalau encik suami yg vacum... pergghh... nmpk mcm rumah display gitu...
    maybe sebab sebelum ni jarang2 buat kott..
    ok.i jahat.hehheeeheeee...

    so...
    nak cerita pasai lemari IKEA kami..
    ritu kan ada gossip skali pasai lemari tu..
    anak panah merah tu menunjukkan besi yg tertuduh.. ada satu saja..
    (kalau agak tak nmpk.. jgn la kecikkan lagi mata tu.. or dekatkan muka kat screen.. sila la click kat gmbr di atas..)

    so, hari sabtu... encik suami mintak la kaki tangan tambahan utk tolong pasang lemari2 tuh...
    kalau sapa yg rajin belek betoi2.. ekceli lemari ni terbalik.. dikerjakan oleh kaki tangan yg mmg dipanggil KHAS...
    last2 kaki tangan KHAS duduk main kad UNO... apapon tengkiu jugak sbb sudi mai tolong... :)
    kaki tangan yg tak diplan nak mintak tolong jugak yg buat smp siap dua2 lemari... (thanks encik zulkifli..)
    n ofkos encik suami (yg sgt la particular) ke hulu ke hilir ngan driller.. ruler... spirit level (i br google nama menatang nih..) ... hammer.. skru bagai...
    gambar sebelum dan selepas..
    gambar yg kuning sket tu gmbr br lepas pasang... (dan dah diterbalikkan.. but still lapik yg bawah skali tu tertukar ngan papan lapik atas skali...huhuuu...)
    ni pulak..gmbr lemari dlm 'arbeit zimmer'@ bilik kerja...
    sama kaler ngan meja komputer encik suami...
    tak ketinggalan... terselit sket gmbr mesin jahit kesayangan i ... n lemari yg i buat as tempat potong kain... :)
    last but not least...
    rak dlm store...anak panah merah menunjukkan besi yg tertuduh....
    lg satu rak... ada belah kanan stor...yg tu without besi...
    tp lg kukuh n straight dari rak yg ada besi... :)


    kesimpulannya, sesuatu yg terjadi ada hikmahnya..... hihihiii....

    Saturday, February 19, 2011

    pilihan hadiah utk giveaway...

    Salam dan Hallo...

    dok pk2 nak bg hadiah apa utk giveaway...


    uolz nak mug besar tulih jermen or....
    uolz nak fridge magnet jermen or....
    uolz nak keychain jermen...?

    Thursday, February 17, 2011

    gambar kat wall post fesbuk...

    Salam dan Hallo...

    cara posing terbaru...
    People who like this

    Hanim Hsn adoiiiiii iyahhhhh ....
    Monday at 10:45pm · 


      Liza Razif kak fad like saja ka...?
      kat mana nih...?

      Monday at 10:47pm ·

      Azzura Ismail amboi...ank dara nih..tergoda auntie
      Monday at 11:47pm ·

      احمد ايذوددين  uuuiiiihhhhhh................
      sempoi.........

      Monday at 11:50pm ·

      Joely Abdul Ghafar Leh sok2 jd model tudung..hehehe..
      Monday at 11:59pm ·

      Zuryna Muda Comeyyy nyer..... Dah besar anak dara Liza ni.
      Tuesday at 12:08am ·

      Nurhayati Binti Che Hassan comel... kalau senang nak pos, mesti makngah buatkan satu saiz iyah punya!
      Tuesday at 12:50am ·

      Irma Omar comel!! pipi maintain tembam :D
      Tuesday at 2:25am ·

      Noorzuhaida Mustafa cun nyer liya
      Tuesday at 2:31am ·

      Nurhazwani Wñì haiii la iyahhh.. m.chaq nk tgk pun kena teleng kepala... comey sgt laaaa!!!
      Tuesday at 3:54am ·

      احمد ايذوددين sudah2......
      kecomelan tu smua mai dari PAK SU dia.....

      Tuesday at 3:59am ·


      Setsuna F Seiei saya sokong statement di atas... saya musti pileyyy...
      Tuesday at 4:23am ·

      Nur Hasyimah Ibrahim ala.. comel la sgt.. dahla putih, pakai tudung merah mmg cantik sgt2. satgi besar org berebut nih.. ;)
      Tuesday at 5:16am ·

      Fadhilah Kamarudin terkesima 1st time tgok. like je mampu. haha..
      mule2 tgok ingtkan die letak tgan atas kerusi then tahan kepala die. neh tgok lg, xde plak. haha..memg stylee..
      baru je smpai tmpat adik ahad mlam.

      Tuesday at 8:42am ·

      Rosnaini Ramli amboi2 dak kecik ni!!!! umi rasa nak gigit aje!
      Tuesday at 9:50am ·

      Liza Razif liya kata.... tengkiu uolzzz... :)
      liya posing guna tudung merah mama...

      Tuesday at 11:59am ·

      Nurhazwani Wñì smbil tgk gambo ni..tertengok profile pic mira.. posing sama.. sapa tiru sapa nih..hehe.. =)
      Tuesday at 1:07pm ·

      Wan Penanti tomynya macam mknya............ huhuhuh
      Tuesday at 1:13pm ·


      Naazneen Ramly alahaii..solehah nye...sjuk ati tgk..^U^
      Tuesday at 2:35pm ·

      Nurul Bahiyah Abd Wahid comei nye liya... tudung nye pun comel gak... hihi...
      Tuesday at 5:40pm ·

      Fizah Hassan comey2.. agak2nya seri tudung pi kemuka kan nurul...
      Yesterday at 2:26am ·

      Fizah Hassan mmg keturunan comey ni...
      Yesterday at 4:55am ·

      Kamil Rodzi kak liza nk kemek kan muka anak kak liza skali leh dak heheheheheh geram tgk hehehehe
      Yesterday at 8:29am ·

      Liza Razif kamil : sebelum nak kemekkan muka liya.. mai sini kak liza slim kan bob dulu....
      Yesterday at 9:33am ·

      Liza Razif tengkiu pada semua peng'like' n peng'komen'....
      23 hours ago ·