berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, January 31, 2011

what i need now...

Salam dan Hallo...

tak tau nak mula ayat mcmn...
i berpikir2... suma hobi pon kena spend duit jugak..
(maybe kumpul setem tak yah kot...)

before this.. i minat baking.. so start beli all shapes of acuan n bekas kek..
then... dah slow down bila bersalin..


skg start menjahit pulak...
teringat zaman kecik2... main anak patung... i design baju.. n maktam i jahitkan.. :)
macam2 design kitorang buat...
mula2 design guna kertas lukisan utk paperdoll...
bonda kan cikgu lukisan...
so.. musim exam, byk la kertas lukisan anak2 murid bonda...
selain i kena dok bertenggek bakar sekeping2.... mana2 yg corak cantik.. i simpan n buat baju kat paperdoll i..
syok oooo....
then dah besar sket... dpt doll yg mcm baby tuh... time ni maktam i n i jahit baju guna kain perca...
skg ni... dah ada model sorang.. lg la syok i nak menjahit...
tp tak dak basic... so kena try n error...


dulu bonda pernah anta masuk kelas menjahit KEMAS... i join 5x ja kot... kali ke5 attend kelas... i patahkan jarum kat mesin.. pastu cikgu tu marah2 mcm i dah rosakkan satu mesin jahit...
terus i tak pi...
dah la dia tak ajar i pon... dia bg dasar... kena buat sendiri...
ye la.. i ngan jiran i dua org saja budak (11tahun kot)...
yg lebihnya makcik2...
ofkos la cikgu tu join makcik2 jahit baju smbl gosip kannn...

ok...cerita i dah terkuar tajuk...

smlm encik suami kata.. dia nak belikan meja utk i menjahit...
(tp maybe snbrnya dia tak bg i tumpang sewing machine i kat meja komputer dia.... hek eelleehh...)
kena survive la kan... i potong kain skg pon atas lemari... lemari tu tinggi dia paras pinggang... jz nice jer i berdiri kat situ nak buat kerja... (n missLR melekat kat lutut i...)

smlm jugak, i sakit perut.. smbl dok tekan2 perut dok depan laptop.. mula la melayan perasaan masuk ebay n amazon.. :P

so! (baru nak masuk isi yg sesuai ngan tajuk)
i need mooooorrrreeeee kain....
tp i nak kain jersey...
i tgk kat tutorial... suma pakat guna kain jersey...
senang... stretchable... kalau potong pon tak bebulu... corak pon lawa2...
TAPI...rega dia pon lawa ler jugak...huhuuu...
skg ni beli kain semeter 1€ kat flöhmarkt saja... (tp serius berbaloi utk project try n error i...)

i need more marking tools.. takkan nak guna pen kannn...?
paling koman pon nnt i nak pi beli kapur sekotak 1€ kat tedi...
yes!

pastu... it will be nice if i have theseeee.... :)

i nak gunting zig zag (Pinking Scissors)
so that bila i potong kain.. tak der la bebulu ujung kain i tuh...

pastu..... i berangan jugak nak rotary cutter n cutting mat...
baru la i buleh potong kain zaaaaaasssssss....! tiada lg kesengetan... :)















itu jer.

Sunday, January 30, 2011

setia menemani

Salam dan Hallo...

at last dapat idea nak hapdet blog...

pada suatu hari yang hening...
papa call... papa kata lapar.. tak sempat makan kat opis... so, nak tak nak.. terpaksa la usung LRjr masuk dapur... (LRjr?? id barukah...??)

mula2 dia beriya la tulong kemas...
pinggan makan kaca tu pon dia buleh angkat... sebelah tangan pulak tu..
lepas susun pinggan ngan mama.. tulong check rice cooker pulak... ouh..ada nasik.. cedok2 sket nak tgk basi ke tak.. last² nasik berterabur kat lantai...
mama kata 'liya... neinnnn....'
slow tp tegas mcm nak marah... tp belum marah lg..

pastu... missLR tlg lap lantai... kutip nasik yg berterabur.. agak2 tak leh kutip... lenyek ngan jari jer la... setel..
mama kata 'terima kasih nak...' pastu mama angkat missLR letak depan almari...

ouh.. almari tak check lg.. betul ker mama simpan sos dlm lemari nih..
nak bukak tp kunci...

dahaga....
pandai pulak dia pegi depan carik botol tea dia...
pastu... duduk blk depan almari... sandar kat almari n minum tea...
pastu teringat something kot... kuar dari dapur then panggil mama... tunjuk kat stor...
oooo... ada car seat...
'liya nak duduk kat carseat?'
missLR angguk...
pintu depan kaki missLR tu adalah pintu dapur...
dia pon duduk dlm tu n minum tea dia..
i pulak dok kalut nak masak...
abih jer basuh ayam....
tgk²....
selaaaaammmmaaaaaat dah...

Thursday, January 27, 2011

getting 'gian'

Salam dan Hallo...

ritu... status fb i berbunyik...

sebagai bukti...
ada gaya tak..??
dgn meniarapnya.. dgn goyang kaki lg... pastu kain ela letak kat depan... ngan pita ukur lg... buku resepi buat lapik perut... hahahahaa...
sebelum meniarap tu.. dok letak kaki dia kat tapak kaki merah tu...
maybe ukur... 'kaki dah besar ke belom....'

harini i dok depan laptop lmbt..
sbb dlm otak dok terpikir2 nak buat skirt kembang mcm i TERtgk kat youtube smlm...
haish... tak leh jadik nih.. dok terbayang2 je.. (tp kata tak mau buat skirt dah kan...)
so i pk punya pk... ukur2... pastu imagine2 sket... zassss...potong!
bila dah potong...bukak2 kain.... tgk2... jgn kata pinggang missLR... pinggang encik suami pon buleh masuk... hahahaa...
haish... so... termenung kejap.. ternmpk body lama missLR...
body tu lebar dia muat lg... tp dah pendek... tak leh nak pin celah kangkang dah...
so!
aktiviti bermula...
skirt bulat tu i potong dua...
TARAAAAAA....!
jadik dress berskirt kembang.... wink²...
body tu dah lama.. sbb tu dah kiat2...
tp ok la utk first try... :)
seperti slalu... model tak sabar nak try... i nak ambek gmbr pon puas bertepis tangan ngan model...
muka sedih mama tak bg amek dress....
owh.. baju putih corak itik yg dia pakai tu pon refashion dari singlet i... hehehee...
(singlet i corak itik...?? -tolong pelik utk uolz..)
berserabai... dah la part depan pulak tu...
sebabnyer ialah... time i sedap tekan pedal mesin tu... cik model dtg terus tarik kain... grrrrr....
model melaram.... (cambesa...)
kehulu...kehilir.... kejap2 pusing... kejap2 belek...
mama siap pakai baju tebal..suar pjg... stokin bagai... tgk la model mcmn...?
mau rilek.... yg penting LAWA!
okeh... style kedua ngan dress yg sama...
ini baru la gaya time winter...
ngan stokin pjg n baju lengan panjang...
ok jugak mcm ni... tp skirt tak nmpk kembang sbb melekat kat baju...
yekci... ceket jawang... (seksi....skirt jarang...)




more n more sewing projects after this....
getting gian already...

Tuesday, January 25, 2011

anak papa n mama dah bieshaaaa..

Salam dan Hallo...

selimut.. :)
bersize besar...
maknanya dlm pada nmpk kecik molek tu... missLR dah besar..!
dukung kejap pon dah terasa sakit tangan....
Alhamdullillah... missLR sihat n makin bijak...

1.pandai perasan melawa
skg kan i dok try n error menjahit... dia la model... kalau pakai apa2.. mama kata cantik.. dan2 pusing2... pastu suka sgt pakai tudung... tudung i ka... snowcap papa ka.. suma dia bantai...
asalkan nmpk cun... :P

2.pandai tunjuk anggota badan
dah tau hidung, telinga, gigi, lidah, pipi, kepala, rambut, tangan, perut n kaki..
mata kadang2 ingat...kerapnya konpius...
tp kalau tanya hidung... mesti tunjuk smp jari masuk lubang hidung... hahahahaa...

3.pandai pakai jaket, baju n suar
jaket n baju dah lama terer...
jz pegang jaket..dia akan masukkan tangan sendiri...
lately..bila masukkan kaki kat suar... dah pandai tarik suar ke pinggang..
even berpusing2.. tp blh kira satu pencapaian... :)

4.dah blh tlg amek benda
dah byk vocab dia paham.. takat nak amek botol / toys / beg / kasut... dah buleh harap...
latest... kalau dia buang stokin dia... n i suruh amek.. menonong ja jalan pi cari stokin dia kat mana dia lempar... then mai anta kat i... :)

5.dah kenal org
papa ngan mama dia dah buleh sebut... kalau cari mama... cari kat dapur...
kalau cari papa.. cari kat toilet... ahhahaaa...
kalau tanya tokcik... tunjuk tepon... (tak tau pasaipa...)
tp kalau semua org dok depan dia... dia dah kenal...

6.pandai appreciate benda
kalau dapat hadiah... dia punya senyum tu... meleret!
pastu akan usung ja benda tu kehulu kehilir...
sama jugak kalau i jahit apa2 utk dia...
kalau tak dpt pakai.. dia heret jer skirt tu ke mana2...

7.pandai sebek (cebik mulut)
kadang2 dia melawak smp tertampar muka i or papa dia..
kalau i buat2 menangis... dan2 dia pon sebek n bergenang airmata... sama jugak kalau papa dia marah or kuat suara... time2 tu jugak jauh hati... terus sebek...

8.pandai punggah kemas barang
skg ni 2nd bedroom jd bilik komputer a.k.a bilik kerja...
kat situ la i bertapa buat hasil karya i... (konon!!!!)
missLR tak kacau.. tp dia tak abih2 tlg kemas... kejap2 bukak lemari baju.. kejap2 bukak lemari komputer...
tp bila i dah settle kerja.. i ajak dia kemas... mmg dia simpan blk barang2 tu...

9.pandai pilih baju sendiri
ada 4,5 kali dia pilih baju dia sendiri...
i dah amek pair baju-suar... uih...tak mau... dia nak pilih sendiri...
pastu siap lempar baju yg i amek kat lantai...
haish...

10.suka keluar
kalau nak kuar...
siap heret jaket.. letak shawl kat bahu... pegang topi... pastu kelek kasut... then tunggu kat pintu...
katakan la dah bg pakai jaket tiba2 tak jd kuar... menjerit dia bila i nak bukak zip jaket...
kena la layan telenovela 5-7minit....

11.pandai bgtau dia sakit
skg ni kalau dia terjatuh or whatever yg menyebabkan sakit... dia akan gosok kepala dia..
biar la sakit kat mana pon... dia akan gosok kepala...
jari tersepit pon gosok kepala....
lutut terhantuk pon gosok kepala... :P

adam dan hawa (drama swasta)

si mamat dok terpikir2 pasai kawan dia nak jual moto td...
ishk...nak beli ka dak... nak beli ka dak...
skali...ada budak lintas..
srrrrrrreeeettttt.....(bunyik brek moto...)
tak kena lg.. tp budak tu menjerit kuat n jatuh depan taska..
suma org berkerumun...
sorang cikgu pmpn bertudung labuh tutup dada lari kuar dari kawasan taska... terus pangku budak yg jatuh tu bawak masuk taska...
si mamat melopong.. terpikir2 lg.. rasa mcm tak kena... kenapa budak tu jatuh..?
tp dah konpem si mamat yg salah..
dia tolak moto dia masuk kawasan taska...
budak2 lain buat kecoh... pandang si mamat semacam jer..
'errr...ok ker..? saya tak langgar...'
'maybe dia terkejut... tak der luka pon...'
bila cikgu tu angkat muka... si mamat macam terpukau...
tiba2 rasa mcm ada bunga2 gugur dari langit...

start pada hari tu... hari2 si mamat lalu depan taska n bawak moto slow2....
tp dah tak nmpk dah cikgu tu...
satu hari... nmpk budak yg nyaris kena langgar tuh...
si mamat berenti n tanya sapa nama cikgu tu...
'hawa...'
ouh...cikgu hawa...?
si mamat...?
adam. :)

ada jodoh..

skg anak dah 5 dah... sepasang kembaq...
sweet kan... :)

adaptasi dari kisah benar.. nama diubah but still nama yg ada kena mengena.. tp bukan romeo-juliet...

skirt princess (konnoooonnnn...)

Salam dan Hallo...

i tgh try n error nak buat skirt princess utk si kembar... :)
so...guna model yg ada dulu... :P

tarrraaaaa.....!!
tak der kain yg mmg warna pink...
so... i amek jer la kain pink kusam nih..
tp i rasa cantek je jugak bila combine ngan putih...
kain putih tu kain organza... i carik chiffon tp tak dak...
(waaahh...gaya cakap mcm terer... :P)
mcm biasa...missLR pakai then tak mau bukak.. padahal suruh try saja...
bila nak berak... br bg bukak... tu pon...
lepas dah pakai suar... dok usung lg skirt tu...
berbaloi mama rasa dok kena jahit-tetas-jahit-tetas patblas kali...
dah la kot buat skirt kat dia...pas ni nak try buat dress...
skill jahitan amatlah setengah bintang jer tarafnyer...
apapon....
last but not least...
nak gak mengata missLR sket..
tgk gmbr bawah nih...apa yg anda perasan...?
dia tolak getah skirt tu boh bawah perut....hahahhahahahaa....

Monday, January 24, 2011

parcel utk missLR

Salam dan Hallo...

hebat budak² skg nih... kecik2 dah dapat parcel dah...
nasib baik kat postbox tak muat nak letak nama dia.. if ada nama dia... mesti depan parcel tu pon boh nama dia kott...
kalini cepat pulak parcel smp...sebulan jer...
masa posmen smp... missLR tgh tido sbnrnya... dgr ja bunyi loceng... terus jaga then duduk... terus tunjuk kat pintu...
pastu jalan melelong2 pi kat pintu smp nangis2 sbb i tak dukung dia...
gambar bawah ni... muka baru bgn tido + muka excited dapat parcel + air mata meleleh kat pipi...
i baru nak pi sidai tudung bagai.. dia dah koyak wrapper parcel tuh...
tp parcel tu pon dah koyak sbnrnya... kastam check..
Alhamdullillah...tak dak apa yg rosak...
dapat² terus main...senyum meleret saja... (jgn focus kat perut..)
happy dapat hadiah dari mak ode...
ouh... ada lagi hadiah...? konfius nak main yg mana satu... excited tak abih lg..
dapat laptop sebijik... bagus! tak yah berebut nak guna laptop mama....
gambar blur sbb time ni dia goyang badan sbb kat laptop kuar muzik...
time ni eksyen la... laptop dia ada muzik...huhuuuu....

tak lama lepas tu... tok cik ngan tokdee smp...
tak sempat tok cik nak bukak kasut... missLR dah tarik tangan nak tunjuk toy dia..
tokcik lambat... dia tarik tangan tokdee pulak... hehehhehee.... :)


liya,
jadi anak yg baik nak ye....
senangkan hati semua orang... :)

Sunday, January 23, 2011

Award ~ The Versatile Blogger

Salam dan Hallo...

thanks fasha... :)

together-gather with the award...kena listkan '7 facts about yourself'..

1.menjahit
skg tgh sakan idea menjahit... macam2 idea kuar...
tgk kain je... dah macam2 design baju kuar kat otak... TAPI.... kena buat baju sleeveless,aci?
nak kena menuntut mcmn nak sambung tangan kat bahu... rasa mcm curve sket kan...?
tp skg ni.. rasanya nak go for home deco dulu.. langsir dah otw siap... pasni lapik meja..
(kecoh mcm ngan hebat...padahal... jahit straight je kan....hahhahaaa....)

2.ada 4 email
mula2 i ada email tingkatan 5(giler tak maju kann).... my ex-classmate tolong buatkan.. kiut jer... stended budak br blaja buat email... ada initial then tarikh lahir...hehehhee...
masa tu buat email sbb nak daftar online apa ntah...
tp smp skg pon i byk guna email tu la jugak... pastu... start guna host lain... dari yahoo...try hotmail pulak... skg... email hotmail tu jd tempat utk email2 yg register2...username...password..bla..bla..bla...
lepas tu...bila dah besar sket (dewasa...bukan ketinggian).. buat email rasmi... guna nama penuh... itu utk cari kerja n urusan rasmi...
bila dah terer sket lg... bukak lg satu email utk langgan yahoo group punya email n email2 dari fesbuk... email nih...bukak setahun 4 kali saja...so that buleh 'select all'..then.. 'delete'...


3.rupa paras...
i cute... jz tak brapa cun.. ada masalah ngan rahang yg menyebabkan gigi nmpk senget.. tp tetap cute (diulang...TETAP cute!)
ritu jumpa doktor gigi.. dia kata i kena jumpa doktor dagu then maybe kena operate... dengar mcm gerun kan..?
tp bukan utk melawa... jauh skali utk ubah kejadian Tuhan...
operation tu utk make sure i tak dak problem ngan gigi i di hari tua... tu sajer...
selain dari gigi n agak kementot... i rasa, i mmg cute... hahahhahahaaa....

4.kembar
dlm folder gmbr @leeds i kat fesbuk.. ramai yg tegur muka kakak i sama ngan i...
even dlm entry i pasal UK pon.. ada gak yg tegur muka kakak i...
well...mcm i bgtau... kami kembar yg beza 13 tahun.. huuuhuuu...
n kami ada lg sorang kembar.... iaitu adik i... tp version laki... :)
masa dia kat hostel dulu.. *kawan2 dia yg admire i slalu pakaikan dia tudung... hahahhaa... kesian u dik.. jd mangsa ke'glemer'an i...
nasib baik pak moktaq tak admire kat u jugak... :S hahahahhaaaa....
(* jgn tak tau... ada junior2 yg admire i woooo.... :P )

5.go page by page
lately sgt la into craft...
n hari2 ler jugak i dok belek blog2 craft... sanggup go page by page.. kalau buleh suma yg ada kat archieve org tu i nak tgk...
suma benda nak buat... sbb suma benda nmpk mcm senang... budget kretip ler... kata anak cikgu seni kan...
projek skg... buat skirt kembang utk missLR ngan si kembar...
excited..! tgh buat plan A... tiba2 rasa nak buat plan B pulak....

6.kepantangan
everytime basuh pinggan....tooollloooonnngggg la jgn pass kat i segala sudu garfu... i akan moody dgn tiba2...
bg periuk...pinggan..mangkuk selambak tak per lg...
n skg ni...menggila menjahit... part try2... potong2... suma ok... tp part nak kena tetas blk tuh...itu agak la malasnyer...
kalau tak sebab susah nak kuar beli kain... mau aje i potong kain baru...huh..
tapi sebenarnya... i ni sgt la suka buat kerja yg cerenet2... yg remeh temeh... yg halus2...
maklumla...i kan anak cikgu seni... (ada kaitan tak...?)

7.i rasa..... i dah jatuh cinta (lagi) la...
*wink²*


so!
i nak tag....
wirda @ ceriterakasih
fairuz @ pinklady
yanti @ kesahku
surie @ suerie
bayz @ rubaizah

Thursday, January 20, 2011

Award ~ Creative Blog

Salam dan Hallo...

:)
dapat award dari kak ayu.. timakaseh...

skg ni tak brapa creative lg...
tunggu nnt bila dah byk hasil2 karya (karya lagi...?)  dlm nih...br buleh kata creative kot...
tp tu la..
'creative' bukan boleh beli kat supermarket... kadang² kita tgk benda tu mcm senang nak buat sendiri.. bila dah try, tak dan apa2 lg dah give up kott...
takat ni i hanya memulun buat benda yg i dok pulun jgk buat even tools tak cukup... itu maksudnya i mmg minat..
contoh :
1.buat cuppies
tgk org hias mcm comeyl... rasa mcm senang ja nih... conteng2 mcm conteng henna...huhuu...
tp bila encik suami dah belikan tiub utk hias2 tu.. ada la kot skali ja i guna...
everytime buat cuppies.. beli deco sugar yg siap punya..
haaa... pulun la deco ngan menatang tu... tiub yg beli tu simpan elok2...huhuuu...
maksudnya apa kat situ...?
i suka buat cuppies...tp tak suka hias..?
salah.... i tak cukup masa nak hias... kuar dari oven... terus ngap...!

2.menjahit...
before ada mesin jahit pon i dok pulun alter suar ngan jahit tangan... pastu dok hias2 baju kosong...
dgn itu.. i membuat hipotesis... i suka menjahit...maka berbaloi la kot merengek2 kat encik suami nak mesin jahit kan... :)

3.berblog
ouh..ini bukan contoh creative kot.. ini hanya membuktikan yg i ni mmg byk bercakap...
tak dapat cakap ngan org... cakap ngan komputer pon jadik la...
skg ni byk hapdet pasai budak kecik itu n live kat sini... ada la few things nak share kan... :)
sambil2 tu dpt isi masa lapang i yg tak brapa nak lapang nih...
lately hapdet blog pon tunggu tengah malam...
skg ni, missLR tgh buat rondaan kat playpen... tuh yg buleh hapdet..


sekian..
eh.yg i cerita panjang2 tuh... bukan tag utk award tau...
i kan byk benda nak cerita...hahhahaaa..

so..i nak bg award nih kat...
  1. kak yong
  2. kak shima
  3. kak ad
  4. jijah
  5. tik
    fasha
  6. suhana
  7. farr
  8. kak amy
  9. iryd
  10. wirda
se-la-maaaaaat!

Wednesday, January 19, 2011

100th follower

Salam dan Hallo...

waaahhh...baru perasan follower dah 80++... :)
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2... (gaya sopan....)








nak tunggu follower yg ke 100...
nak bg hadiah dari jermeng.... lalallalaallalaaaa....

skirt try n error

Salam dan Hallo...

lepas jahit langsir ngan alter suar ritu... semangat kengkonon berkobar2 nak hasilkan karya seterusnya..
karya la sangat kannnn..

smlm...
i buat skirt utk missLR... mula2 dia kacau... i kata... 'ya..mama buat skirt utk ya... ya tunggu tau... pegi main dulu... mama ada kat sini...'
missLR angguk... (konon paham ler tuh..)
ekceli dia mmg paham... dia terus pegi main... tp kejap2 datang check... jengok2... pastu pegi main pulak...
kejap pastu... datang lg... duduk kat kepala lutut i... then pegi main lg... hehhehee...
sungguh tabah tunggu skirt dia...
bila dah siap... i bg dia try... terus tak mau bukak dah... jalan2 keliling bilik... pastu tengok skirt.. then jalan kuar dari bilik... either cari cermin or cari papa nak tunjuk skirt baru... hehehehe....
papa tak sihat.. so baring jer sepetangan..
bila papa dah bgn.. bersemangat missLR tunjuk skirt dia... papa kata 'cantiknya!'
dan2 tunduk pastu pusing2... sengih tidak dilupakan...
ini skirt smlm.. skirt kembang biasa...
suma jahit straight2 jer...
kain pon main potong ikut suka... tak der dasar2 or kertas2... (gaya mcm terer kan...)
hahahhaaa...

memandangkan dia suka pakai skirt try n error yg first tu...
harini... i buat skirt kedua...
kalini advance skit..(skit saja)... buat ruffle...
pasaipa gmbr gelap eyh...?
ka laptop i yg nak kena tukar baru nih...huhuuu...

skirt kedua tu.. i buat dgn rileknyer... missLR tak kacau lgsg...
dia main ja sorang2... kalau dia boring...dia datang lentok kat peha i sat... pastu smbg main...
mula2 i ingat nak try jahit zip... tp dah ukur2 n potong kain... teringat i tak dak zip.. so ganti ngan getah..
tgh2 buat tu.. missLR dtg buat isyarat kata dia berak...
so i stop jahit... then pi settle dia dulu... pastu.. bawak dia main2 kat depan sat... then suap dia makan nasik...
pastu... br smbg jahit blk... bila skirt tu dah siap... i pon try la kat missLR...
skali tak muat.... tersangkut kat pungkoq! hahhahahaa...
tp dia punya nak pakai... dia pegang skirt tu...pastu jalan2 kat bilik smbl kutip toy dia... lawak....

skg....i tgh pikir mcmn nak alter skirt second tuh.... sbb silap i pi potong sama sendat.. kan memula pikir nak letak zip...
mmm...ouh...zip dah beli...
cantik!
tunggu jer la hasilnya mcmn...huhuu...

UK finale

Salam dan Hallo...

dah dekat sebulan blk...br nak masuk finale...huhuuu...
takper...better late than never (bila pulak nak sambung citer blk mesia...tunggu cukup setahun kah..?)

soo....
lepas kekecewaan dok bertenggek kat tingkap tp nmpk bunga api mcm kentut2 ayam jer... i tido...
esok pg...bgn jer.. rasa cam tak best...dah nak blk dah... :(
kami kuar rumah timing jz nice...
i pening2 lalat...tak tau pasaipa.. maybe sbb dah masuk tahun baru (tak leh pikir alasan lain...)
otw pi epot... ada la sedas dua mengata missLR pastu i tertido...
smp epot...kami line up nak check in.. dlm queue tu pon sempat missLR hai2 kat org depan blkg... errgghh...
org kat cashier kureng mesra...maybe PMS...
tengok la betapa rajinnya makcaq melayan dak kecit tu berjalan...
dia mmg abih hati la org ikut mana dia nak pi kan...
sementara nak tunggu masuk flight... kami makan sat...
n missLR check kawasan... :P
nmpk badan besar...kaki kecik... tu pon maintain... jalan ke hulu ke hilir...
time makan... kena duduk kat high chair... dah duduk...terus tarik belt mintak papa pasang...
mama beli sandwish tuna ngan telur..tp missLR belasah makcaq dia punya pie bawang ngan cheese...
shayang mak shaq....
dah lepas seminggu dok inspect rumah makcaq... inspektor sahab dah kena blk rumah...
iyer...pada sapa2 yg perasan...mmg missLR duduk terbalik..
dia mmg suka duduk mcm tu skg...sbb rasa diri tu dah besar kot... tak nak baring dah...
kalau dia baring pon.. kaki dah terawang2... anak mama dah beshaaaaa kan...
yg kiri skali tu adalah kembar i yg beza 13 tahun...
sungguh ramai org mengkomen pasal dia kat fesbuk i...
well..mana nak turun glemer i kalau bukan kat kakak i kan...
eh. :P

masuk pintu utk pi flight... kami jalan laju2...
rasa mcm dah lambat pulak...
sbb masa check ngan kastam tu lama...
menci taw... dah la tak frenly... cakap tak pandang muka pulak tu...
lotion missLR kena buang... alasan terlebih berat kandungan...
konpem2 la depan tu tulis baby creme...kalau tak paham jermen pon... atleast... baby creme tu buleh paham kan...?
dia suruh beli plastik... tp kami mmg tak dak duit pound lgsg dah...
air suam missLR pon kena buang...
suma air jus missLR encik suami kena minum dulu... tak tau apa reason depa...
grrr... i agak geram sbb minah tu tak pandang lgsg muka kami... yg dia tau.. nak buang saja...
lg sorang PMS kott...

bila smp kat pintu flight... org dah angkat stroller...
n car seat missLR dah tak muat..so kena bawak masuk dlm flight...nasib la buleh letak kat depan...
missLR time tu dah uk-ek2 sbb dah time tido...
apapon...kita posing dulu seround...hehehhee...
abaikan org kat sblh i yg tiba2 posing over dari i n missLR.. hahahhaa...
masa missLR nak tido... i mintak org tu turunkan sket tingkap...sbb matahari straight kat muka missLR... minah tu geleng2... pastu buat muka serius...pandang luar...
ok...fine...i ingat dia nak sangat tgk kat luar kan...
fine..
tp nmpk la muka dia mcm stress sbb budak depan kami asyik menjerit... time gelak dia menjerit... time nangis lg la konpem dia menjerit...
halfway fly... missLR berak... hurm... agak berbau la jugak... lg la muka minah tu stress...hahhahaa..
abaikan... 
u nak stress2 ni...nak tulong basuh ker...?
time nak turun... encik suami suruh minah tu kuar dulu sbb kami nak kesahkan missLR n barang2...
rupanya dia org spain... tak leh cakap neither english nor jerman...

landing jer kat epot... i terus cari toilet... tp suma takleh pakai...
baju missLR dah basah... pampers pon dah berat...
masa nak amek stoller pulak... tgk2 stoller rosak... benda utk baringkan seat tu tercabut...
i dah malas nak tgk muka encik suami dah time tu...
mmg muka kelat seposen pun tiada berguna.. :I
lepas check passport... kami terus pi toilet... tukar pampers missLR...
kesian dia... dah la pampers berat... berak pulak tu...
tp dia tak merengek... diam saja...

n disebabkan stoller yg rosak n tukar pampers missLR...
kami terlepas nak amek beg...
dah pulak tu...
sbb kami ada stoller... nak kena kuar dulu dari kawasan arrival tu... then masuk blk ikut depan...
dah la nak masuk tu pon nak kena tanya macam2...huh...
kat bag conveyors tu dah tak der beg... kena mintak kat kaunter...
tp mmg encik suami nak buat report pasal stoller pon....
so..tersangkut kat situ lg sejam...
yg bercekak pinggang itu adalah encik suami..
dah la nak buat laporan tu pon kena prosedur mcm2...smbl terangkan kat encik suami... org tu dok terang pulak kat trainee kat sblh dia... (saja nak menaikkan darah i yg tgh kelaparan time tuh..)
tp tgkkan muka encik suami n missLR...tak jd ler i nak emo2 kat situ...
lgpon br blk bercuti kan...
tak lama lepas i dok muhasabah diri..
ada org mai anta beg kami...n kami pon bergerak la kuar....
beg oren dua bijik tu la yg tersangkut...
dah la macam2 benda dlm tu..
dr 2 bijik beg yg total 20kg... menjadik almost 40kg time blk...
hahhahahhaaa...
cemerlang...
tu pon nasib baik missLR tertinggai bekas biskut dia... kurang la sikit berat beg tu dlm 100g.... hahhahahaa

blk rumah... abg zul anta makanan...
i punya lapar sesgt smp tak lalu nak makan...

so i punggah beg...asingkan baju2 yg nak basuh..
n asingkan brg2 baru...
antaranya...
sharpener bentuk telephone booth ngan doubledecker bus...
english tee from kakak i utk achik n kak neny

n a lot of bajuSSSSSSS for encik suami, i n missLR..... :)



mlm tu lgsg i tak tido...
tp terus PENGSAN!


p/s : thanks soooooo much to pakcaq...makshaq.. kak aniah...kak anissa..n kak mira for having us..
iyah really enjoy the trip...n hope to see all of u soon LOOOVVVVVEEEEE.... (slang yorkshire jgn dilupakan)

Monday, January 17, 2011

apa kojo den haghini...

Salam dan Hallo...

sebenarnya i ada sgt byk kerja...
harini encik suami MC... maka dengan itu... lunch adalah wajib...
so..lepas uruskan mek kecik tu punya breakfast n kudapan n makanan sampingan... i masak lunch... smbl tu berperang ngan missLR sbb dia makan bawang putih ngan kulit² skali...huh..
kejap² dia pegi bilik kacau papa... kejap2 tersengih2 dtg kat dapur...

lepas settle masak lunch... i jengok dlm bilik...
rupanya missLR dah join papa dia tido...
harini dpt lunch ngan sesempurnanya... if not..i makan apa jer la utk lunch... nak makan nasik mmg kena tunggu malam... tp tu adalah kaedah utk diet sebenarnya (carik alasan...)

bila cik spring dah kembali toing² keliling rumah... i biar dia teman papa tengok citer korea...
tp bukan la si kecik tu buleh duduk diam.... habis suma benda dlm bilik tu dia tlg re'arrange'..
barang dlm kotak pon dia check..

last2..papa bg gigit coco crunch... terus diam...(bg makan jer terus settle...)

i pon join dok dlm bilik komputer ngan encik suami n missLR...
entry lepas kan i ada cerita pasal benda kecik2 yg i nak jahit kat baju dak tecit tu kan...
so... oleh sebab dah tergedik2 nak ber'craft'.. smbl tepis tgn missLR...smbl i kerjakan baju dia...
baju merah kosong...
tambah bunga...then jahit corak2 tu ngan benang utk beads...
baju pink kosong...
mula2 jahit corak bunga taik ayam...
pastu tambah rama2 yg kengkonon berterbangan...dah abih jahit baru perasan suma benda berat ke kanan, bukan tengah2...
tak per la.... butterfly tu kan berterbangan...mana tau bangun esok pagi... dia terbang kat kiri baju pulak....hahhahhahhahahaaaaa....
ok.tak lawak.


ouh.sorry gambar sgt la tak menunjukkan warna sebenar sbb pencahayaan yg tidak elok didalam bilik komputer...










sekian segmen craft kita harini..
jgn lupa janji kita esok lusa tulat dan tungging...
Assalamualaikum w.b.t.

hari sabtu

Salam dan Hallo...

encik suami kata... 'asyik² ujung minggu kuar beli barang...minggu ni jom pi jalan²..'
waaah...susahnyer nak dgr encik suami cakap mcm tu...
tp saya adalah ketiadaan mood... tp bila tanya missLR...
'nak kuar tak...?'....beriya dia menggangguk..

kebetulan kak neny n family pon nak kuar...
so!
kami pon kuar berramai2..
ouh..nak cerita pon mcm tak der mood...
kat frankfurt penuh ngan org.... maybe sbb kedai2 pon still ada sale lg...
tak byk kedai yg i masuk... tp kedai² yg dispot.. sempat masuk... :)
dah lama i carik benda utk tampal kat baju missLR...
ada jumpa tp tak brapa bekenan... i nyaris² nak buat2 terer jahit bunga² kat baju dia..
tp mcm nnt la...nnt la...
natijahnya... i jumpa benda nih...
corak bunga n butterfly... sungguh berkenan dihati beta.. n rega pon okies..
bunga tu spesis kait²...
cantik kan...? sesuai utk jahit kat baju or topi...:)

pastu...encik suami belikan perfume...
selama ni pon mmg encik suami yg belikan perfume.. i kureng reti...
pastu...masuk H&M....carik baju missLR....
dapat 1 baju yg comey gaya budak besar...7€...
pastu....beli carik topi yg skali ngan shawl utk missLR... tp tak dak...
end up...terjumpa ponco kiut... 3€ jer...
jz nice utk cik mek tuh... time try kat H&M tu.. sengih jer dia.. siap tak nak buang blk.. smp ja rumah... try lg skali...pastu terkedek2 pi cari papa... nmpk cermin... berenti kejap.. posing sket... hehehheee....
last skali... topi dia... skg ni dah tak sejuk sgt... so beli topi yg nipis sket...
model dah tidoo...terpaksa guna pooh kejap...hahaha...

i pulak...mula2 agak semangat nak turun bhgn pmpn sbb kat bhgn budak byk baju 3€,5€ n 7€...
tp bila dah kat bhgn pmpn...tgk2 tak dak sale pon... plg murah 14€ kottt...
dah la susah nak cari size... i kan kiut... ahak!
naik blk bhgn budak...errr...i mean bhgn teen...
pastu terpikir2 sat... encik suami pulak tak dak masa tu...
slumber...! i pi ukur tinggi kat pengukur...huhuu...
ada org siap senyum2... abaikan...
pastu amek 1 cardigan... 1 tshirt.. 1 blouse...
rega 3 lai = 17€...hhehehee...
tp bila blk rumah... 1 t-shirt tu sgt la melekat kat badan... yg lg dua...puas hati... :D




ekceli dah ngantuk dah nih...
tak dak mood nak mengarang tp nak hapdet jugak...














akhir kata...
be honest to yourself...
sekian...renung²kan dan selamat beramal...
yg ikhlas,
makcik yah yg hotz...