Daging merah ala Thai

Salam and Hallo

Sumber :
Jeezy @ MyR ( edit² ikut keadaan... )

Mukadimah :
i suka. so i anggap sedap. :)

Bahan² :
  • 1/2 kg daging lembu - potong besar² then rebus ngan minyak sket n pewarna merah..
  • 2 bawang putih - ketuk gaya chef
  • 1 bawang besar - potong nipis
  • 1 sb cili giling @ cili turki
  • 1sb sos tiram
  • 1sk sos ikan
  • 1sb sos tomato
  • 1sk serbuk ketumbar
  • Garam n gula
  • hiasan : Daun ketumbar/daun sup/daun bawang

Cara² :
  1. sejat daging rebus n potong nipis² mcm dlm gmbr...
  2. panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau...
  3. masukkan daging n cili giling/ cili turki.. biar smp daging kering sket....
  4. then masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos ikan n sos tomato...
  5. Last, masukkan bawang besar then garam ngan gula.....
  6. Kalau nak kuah lebih, tambah air rebus daging sket n tambah sos tomato(utk pekat)..
  7. i tabur ngan schnittlauch... (apa jer la i tak letak daun tu..semua letak...)
Nota kaki :
ada byk version utk daging merah ni...
yg ni version siam/thai.. so kuah dia patut tak byk.. n agak oily..

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

:cahya schatz: said…
suka.. sbb daging lembut..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby