berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, November 10, 2011

Supermoist eggless choc-cake

Salam and Hallo

Sumber :
dah lama dok bake kek nih....tak ingat dah mana dapat... tp cari² blk td, sumber paling asal dari dayangjack..

Mukadimah :
first time buat sedap... 2nd time buat sedap... 3rd time buat pon sedap...
1st time buat sbb tak dak stok telur.. tp lepas tu buat sbb kek ni mmg sedap.. :)

Bahan² : (loyang 6-7 inci)

  • 1 cawan tepung*
  • 1 sk bp*
  • 1/2 sk sb*
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 2 sb susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/2 sk nescafe
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Krim coklat
  • 250g cooking chocolate
  • 1sb butter
  • 1sk susu cair

Cara² :
  1. Panaskan oven 160C. Sapu loyang dengan butter.
  2. ayakkan bahan *. pastu masukkan tepung susu, garam dan gula perang. kacau² sket.
  3. masukkan semua bahan cecair kecuali cuka. Kacau dengan whisk smp adunan tak berketul.
  4. last, masukkan cuka atau jus lemon. kacau.
  5. tuangkan adunan dalam loyang. nak buat cupcake pon buleh.
  6. bakar 30-40 minit atau hingga masak.
  7. bila kek sejuk boleh hias.
Cara² krim coklat :
  1. cairkan coklat dgn double-boil.
  2. tutup api then masukkan butter dan susu... kacau smp nmpk sedap..
  3. boleh dipekatkan kalau nak piping.. boleh dicairkan sket kalau nak tuang saja..
Nota kaki :
gambar di atas without topping...
sgt sedap kek nih... missLR pon sukeee.....

tenung²kan dan selamat memasak...

4 comments:

et said...

owh kek ni memang sedap dan sgt moist..yang penting senang..

:cahya schatz: said...

et : yezza...yezza.. yg penting org dlm rumah nak makan habis...

Puteri Nuur At-Terawis said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaa tapi sue tak pandai bake :P

:cahya schatz: said...

sue : kek ni mcm konpem jadik ja kalau buat...
tak yah guna mixer pon tak pa... kacau ngan tangan.. asalkan tak berketul2...