Irischer Auflauf

Salam and Hallo

Sumber :
chefkoch.de

Mukadimah :
tak sure apa beza ngan auflauf lain..
basic kentang.. tengah daging cincang...

Bahan² :
  • 2 sb minyak
  • 450g daging cincang
  • 1 bawang besar - potong dadu
  • 1 tin kecil mushroom butang / Champignons
  • 2 batang carrot - shred / sagat
  • 1 bay leaf (i tak letak)
  • 2 sb tepung
  • 1 sb Tomato puree
  • seketul kiub serbuk perasa daging
  • serbuk cili or sos cili (kalau nak pedas) - i tambah
  • 800g kentang - rebus n lenyek
  • 40g butter
  • 1/3 cawan susu segar yg dipanaskan
Cara² :
utk daging
  1. goreng daging cincang, bawang, mushroom,carrot n bay leaf smp daging agak masak (dlm 10minit)...
  2. i bancuh tepung, tomato puree n sos cili so that tepung tak berketul... then tuang dlm daging..
  3. masukkan serbuk daging, pepper n garam kalau perlu... masak smp agak pekat...
  4. last, buang bay leaf..
utk kentang
  1. campur kentang lenyek dengan butter n susu panas.. kacau ngan senduk smp fluffy...  tambah garam n pepper...
utk auflauf :
  1. panaskan oven 180°c...
  2. sapu butter kat loyang...masukkan 3/4 adunan kentang lenyek...ratakan...
  3. then letak semua inti daging...ratakan...
  4. tuang kentang lenyek yg lebih.. ratakan... kalau nak pipe pon buleh... lg cool kalau kentang bhgn atas ni nipis.. sbb nnt bila dah masak.. dia jd keras2 sket...
  5. last... tabur cheese...
  6. masak dlm 20 minit or smp nmpk kentang warna kuning gelap...
Nota kaki :
tak bakar pon tak pa..sbb kentang ngan inti mmg dah masak...
org sini makan ngan salad...

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

x-o-x-o said…
wahhh sedapnya.. x penah rasa lg.. nkkkkk.. iya mkn byk mn?
:cahya schatz: said…
mmmm... dah 2,3x akak buat.. dia makan mcm biasa... (byk mcm biasa :P)
Am said…
bestnya... nampak sedap sangat... tp mcm malas masak sendiri.. eh, bila liza balik lg?tempah bleh haha *dasar M*
:cahya schatz: said…
kak am : agak senang nak buat sbnrnya.. tp kalau liza yg buat mesti bersepah dapur... dgn periuk 2,3bijik.. ngan dulang..ngan besen...
huhuu...
ahkakbatik said…
kaktek masak sekali je.. makan panas2 masa winter gila kentang sodap habis 1 loyang pehtu taubat berat naik sekilo dan tu gak, berbulan tak turun2...
rubaizah said…
sedapnyaaaa..... dah la tgh lapaq ni
:cahya schatz: said…
kak tek : yes! mmg patut masak time winter... makan panas2...
kak tek jgn la bedal sorang² auflauf tu...aiseymen...

baiz : agak sedap :P

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby