Keepsake - idea² yg bernas!

Salam and Hallo

ada ramai jgk yg tanya i tru email, ym n fb mana nak beli clay tapak kaki tuh...
kalau senang nak anta brg ke mesia, i dgn senang hati buleh tlg beli...

so!
i dah tulong kumpul idea² utk uol buat keepsake... :)
kebykkan idea dari web² ni.. http://www.marthastewart.com/ , http://www.gifts.com, http://playtimebreak.blogspot.com, www.thecraftycrow.net n tak dilupakan, google.
thanks!

1. Book of Firsts
buat custom buku utk simpan semua benda 'first' baby.. contohnya rambut dia masa 1st cukur...kuku dia masa 1st potong... tali pusat dia yg gugur lepas few days lahir.. baju 1st dia masa blk dari hospital... n ofkos, gambar² dia masa 1st senyum... 1st bergolek..1st merangkak...1st jalan..n mcm2 1st lg...
i mmg simpan skit 1st rambut, 1st kuku, 1st baju missLR... tp letak dlm box saja.. :)

2. Book of Good Wishes
failkan semua kad², surat², printed email yg ada kaitan ngan baby...
i pulak,tak dak sapa bg kad....so, i print screen semua wishes kat fb... :)

3. Mother's Journal
i tak sure ada org lg tak yg rajin nak tulis kat buku... tp kalau ada, buku tu mesti cambest! sbb lg lama...lg mcm oldskool... citer pulak pasai perasaan... pergghhh...
org skg byk guna blog...pon buleeehh....yg penting, gambar² masa pregnant...n gambar² baby...
bila dah buat buku ni.. sama jgk ngan blog.. tulis la dari mula2 apa perasaan kita bila tau kata pregnant... then, pilihan2 nama baby... then, angan² kita... pengalaman² kita...

4. Hand over hand
Masha Allah..i suka sgt idea ni... tp takat la dok asyik buat utk tapak kaki saja...
ibu² buleh tgk cara² nak buat bendalah ni kat web martha steward...
tak poonn... buleh buat mcm i buat tahun lepas..
maybe buleh buat kat dinding bilik baby.. n suruh dia trace kaki dia every year..kaki mak bapak tak yah kott...

5. Photograph Jewerly
kretip!
maybe susah sket nak buat sendiri... tp kalau utk keepsake yg buleh buat kenangan seumur hidup...apa salahnya kalau tempah pon...
gambar tu mau buat kasi mcm gmbr lama sket, buleh edit guna 'sephia-toned'..


6. Baby face clock
i ada jam ni... beli tahun lepas... konon nak buat main clock kat ruang tamu...
tp gambar tak print2 smp skg..
susun gmbr ikut umur... number 1- gmbr sebulan.. smp la number 12 utk gmbr setahun...
kalau tak dak frame jam mcm ni... buleh beli normal jam mcm jam IKEA.. then buat mcm ni..

7. Baby Face Thumbtacks
pilih gambar yg plg comey or cute or nakai.... then buat jadi thumbtack....
tp i mcm tak smp hati nak tenyeh muka comey² tu bila nak letak note.. so, idea yg lebih kurang ni, photo frame hook (number 17)..

8. Morning Snapshots
tajuk pon dah 'morning'...so mmg kena amek gmbr pepagi...
masa missLR dulu, byk gambar dia tido... terpenyek² pipi terlebih yis tu...huahhaa..
budak² comot mcmn pon still kiut kan.. so idea ni pon best utk buat modal gelakkan dia bila besar nnt.. or, buat modal 'blackmail' dia kalau dia tak mau dgr cakap...
gambar ni amek la hari² sebulan pertama... or, amek tiap² haribulan besday dia.. so buleh nmpk dia membesar... ♥

9. Memory quilts
Super!
selimut ni dibuat dari baju, topi, body, stokin baby... serius selimut ni akan jadi kenangan sgt²... dgn bau masam² baby...
n at least, kita tak buang saja baju² dia... maybe ada yg dah kotor or koyak... pon still buleh buat keepsake nih...

9. Name Frame Photo Collage
keepsake yg buleh buat sendiri...
jz beli frame yg agak² muat nak letak huruf² nama dia... then potong kertas keras ikut huruf nama baby... :)
ataupooonnn, maybe buleh trace tapak tangan/kaki atas kertas.. potong, n letak gmbr dlm tapak tangan/kaki tu ikut umur dia trace kaki dia... cool kan..?

10. Canvas handprint
ritu i pi kedai kat sini, jumpa satu canvas siap ngan cat,berus n templete huruf = €5...
tgk kat internet, family set,ada 4 canvas, rega €24++... tp i rasa benda ni buleh buat sendiri... cat yg depa guna cat kapur... menarik.. tp utk long term, i rasa dia akan faded.. plus, kalau terkena air or cecair, dia buleh luntur...tp kalau buat elok² then balut ngan plastik or letak kaca.. mesti jd canggih blk...

11. Adorable first year photos
Subhanallah... i sangat² suka idea nih!
pakaikan baby ngan baju yg sama n amek gambar kat tempat yg sama...
so adorable!
bila dah cukup setahun... combine gambar² ni n buat satu frame besar...
waaahhhh...mesti cantik.. tak yah guna profesional photog pon...

12. Rainbow Footprints
comey!
cara² nak buat ialah... sapu cat kaler rainbow kat tapak kaki budak... then cop!
pon buleh letak dlm frame n buat tiap² tahun... :)

13. Fingerprint Pendant
ni kira canggih sket, but still buleh buat sendiri asalkan ada clay....
selain buat rantai... maybe buleh keychain...


14. Heart in hand pillow
actually, ni idea utk valentine's day... tp i rasa menarik jgk utk buat keepsake...
yang i maksudkan dlm nombor 9, buat mcmni la.. tp ganti love tu ngan gambar...
yg bantal ni, aktiviti sefamili... semua buleh cop tangan...
trace kat kertas..then, tebuk... pastu letak kat kain... cat... then jemur...last, buat bantal...

15. Embroidered Hand Tracing
idea ni lebih kurang idea bantal number 14.... jz, yg ni jahit, tak cat...
yg bestnya... bukan takat tangan saja.. tp kita buleh jahit lukisan yg anak kita lukis...
maybe 1st org yg dia lukis... 1st car yg dia lukis... selain simpan kertas yg dia lukis tu... kita buleh jgk trace then jahit mcm idea ni..

16. Acrylic Keychain
keychain ni i rasa murah ja... tp buleh buat jd berharga...
selain letak gmbr baby... buleh jgk letak lukisan kecik yg anak kita lukis.. or tulisan 1st dia tulis nama dia... :)

17. Photo Hook
gmbr 1st smile missLR...  i letak depan fridge kat dapur...
everytime nak lap tangan mesti i senyum tgk gmbr ni... :)

18. Growth chart
selain dari ukur tapak kaki, idea ukur tinggi pon best.. br dpt ilham masa pi jln² ngan missLR td.. selain tulis number then tanda ikut tinggi... i rasa, tanda ikut peristiwa pon menarik..
contoh : set satu dinding/pintu... tanda  masa 1st besday... tanda tinggi masa 1st gigi tercabut.. tanda tinggi masa masuk tadika... tepi tanda2 tu jgn lupa tulis apa jd masa tu.. buat mcm time kapsul...
selain dari tanda kat dinding.. buleh jgk sambung² kertas jd panjang then bila nak simpan...gulung elok2...

19. Q&A for toddler
ni idea utk anak yg dah reti bersoaljawab...
bg soalan yg senang² utk budak² 4,5 tahun.. n tambah soalan bila umur bertambah.... letak jgk current photo... ala² mcm buat biodata utk kelas ko-kurikulum... huhuuu...
every year.. buleh compare jawapan² dia... mesti syoq!
contoh plg senang.... cita² mesti bertukar almost every year... kan..? kan..? kan..?

so...tu jer la yg i sempat pk.. n sempat surf utk uol, para ibu bapa yg teringin nak buat keepsake...
enjoy!



.

Comments

#ciksuzlin said…
waaa~~best ni. memang kami nak buat yang clay tu bila ada baby nanti. tak terfikir pula idea-idea kreatif lain. TQ2. (^_____^)v
natrah said…
terima ksih cahya...mmg tertunggu2 idea ni!
Farah Ikin said…
thanks for the ideas!!...sgt berguna untuk kenangan
Anonymous said…
love this post!!
ctsal said…
sukenyeeeeee.
sangat kreatip idea2 ni
~farah~ said…
wow! brilliant ideas! tq for sharing :)
Frau Azmir said…
memang best la idea nih, tapi dah x sempat lagi nak wat kot, semua anak2 dah besar, barang2 waktu baby ntah ke mana hehe.. nak dapat tangan and kaki dari lahir tu lagi la x de harapan.. x pe la, klu ade bby lagi nnt bole la wat camni.. rugi betul, nape la awal2 dulu x trfikir camni huhu..
:cahya schatz: said…
cik suzlin : kalau dpt jumpa clay tu n berbaloi rega dia.. beli la..mmg tak kan menyesal..
tp kalau susah nak jumpa.. silakan proceed ngan idea2 lain.. :)

natrah : u r welcome... buat jgn tak buat...

farah ikin : yes!betoi³... masa mula2 buat tu tak rasa sgt... tp bila baby dah besar, tgk blk tapak kaki kecik dia.. rasa sayu saja...

anony : thanks..

ctsal : buleh la start buat... :)

farah : u r welcome.. :)

frau azmir : better late than never, omputeh kata.. budak mmg makin besar...tp still buleh buat keepsake utk dia simpan di hari tua...
cth yg biodata n growth chart tu.. :)
kimy said…
thanks for sharing...
mesti tak ramai parents yang terfikir idea2 macam ni....
good entry!
:cahya schatz: said…
kimy : thanks..
kalau senang i nak pos brg ke mesia.. byk benda i nak tulong belikan...
tak leh bg benda..bg idea pon jadik la kan.. :)

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003