review : baby sleep sacks / sleeping bag

Salam and Hallo

kat jermen, diorg panggil 'schlafsack'...
ni 1st schlafsack missLR... bidan recommend...
dia lahir time sejuk... so kami beli winter schlafsack... yg tak der lengan tu... tebal..
yg ada lengan tu nipis... utk summer...
kalau suhu terlampau sejuk... pakai dua2.. summer tu kat dlm..then winter schlafsack tu kat luar...
schlafsack summer tu, dia sempat pakai skali ja kot...
bila dah missLR panjang sket, n weather pon dah panas sket... i beli yg ni... ekceli nak beli utk kawan i... tp rasa mcm tebal utk pakai kat mesia...
ni 3rd schlafsack missLR... ekceli 1st schlafsack utk missLR... tokcik bg hadiah waktu lahir.. tp sgt besar time tu... nipis sket n pjg sket...
yg ni dia pakai lama... smp umur setahun lebih pon dok pakai lg...
plus, bila masuk rumah baru... rumah ni panas sbb ada rumah lain atas bawah... so bila winter pon still buleh pakai schlafsack summer...
ni schlafsack yg i beli utk kawan i kat mesia... nipis... tp cukup utk selimut baby dgn cuaca kat mesia...
ni latest winter schlafsack missLR.. mmg tebal.. tp i try masuk kaki dlm tu...tak pulak berpeluh.. rasa selesa je... huhuuuu....

so.
review kita kalini pasal schlafsack...
i amek general la...tak der specific kat brand mana2... sbb i pon main beli corak yg mana bekenan... n ofkos tgk ketebalan dia n wajib cotton..

utk baby... i rasa better sgt² guna schlafsack ni dari selimut...
  • ofkos baby ter'cover' sepanjang malam.. tak yah risau kot2 tgh malam baby sejuk sbb selimut jatuh or what so ever...
  • kebarangkalian utk baby tido buas adalah terbatas... mmg dia akan tido sopan jer.. abih2 pon takat tido terkangkang... sbb bahagian kaki schlafsack luas...
  • kalau guna size yg betul... schlafsack takkan sekali² tutup muka baby yg akan sebabkan lemas...
  • bahagian dada tu.. kebykkan design mmg dibuat mcm baju... muat² badan baby... so, baby akan rasa comfort n akan tido sepanjang malam dengan rasa kengkonon org peluk...
  • kalau brand yg bagus agak menjanjikan baby akan stay kat suhu yg sama sepjg tido..
  • even tukar tmpt tido atau unfamiliar place utk baby ... baby still buleh tido dlm schlafsack yg sama.. sesuatu yg dia familiar.. 
  • sila pakai ikut saiz...if not, takut baby slip dlm tu...dah jd bahaya utk baby....
smp skg, missLR still tido dlm schlafsack...
dia dah tau masuk sendiri... zip n unzip sendiri... :)





.

Comments

mommy khaish said…
kat malaysia, mana boleh beli ni? boleh pesan tak?
:cahya schatz: said…
mommy khaish : tak sure la mommy.. rasa mcm pernah nmpk kat kedai online..
nak pesan pon boleh... :)
Suhana Suid said…
salam kak,

since akak ada pengalaman ttg hal baby2 ni.. apa eh brg yg patut/xpatut beli? apa brg2 yg sgt diperlukan?

bile baca list kt tenet mmg berjela2 pjgnye.. sementara masih kat europe ni,sy mmg nak borong barang2 baby sblum balik msia.

kalau akak rajin nak share idea. akak email/msg kt fb sy eh

tq :D

suid.sitisuhana@googlemail.com

suhana suid
Rozita said…
Tak pernah tau ade benda cam ni. Bagus untuk baby sebab selalunya tidur kat bilik aircond, kan sejuk. Kalau pakai benda ni sure keep warm lah ye ?
:cahya schatz: said…
faz : kalau kita nak pakai pon buleh.. plg besar size 150cm... lipat kaki sket la.. :P

suhana : tudiaa..akak dah reply pjg punya kat fb.. :P

kak rozita : liza mmg sgt puas hati.. tp kalau akak nak liza beli kat sini...kena tunggu summer la...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO