berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, September 14, 2011

semua org hebat..

Salam and Hallo

semua org ada kehebatan sendiri..
maybe ada yg tak sedar n continue follow apa yg ada kat sekeliling dia...

contoh pertama :
family tu semua doktor.. ada sorang anak dia ada talent meniaga sbb pandai gebang.. tp sbb semua dlm family dia doktor.. dia pon terikut blaja medic...

contoh kedua :
si R pandai menyanyi... tp bila masuk audition.. semedang tak dpt masuk AF... bukan sora tak sedap.. tp sbb tak reti pilih lagu... then tak der kabel cekang ngan any artis or manager artis... so.. dia continue kerja as kerani...

pompuan slalu kena reti masak...
'reti' masak tak bermaksud 'terer' masak...
takat nak masak hari² pass.. itu masuk kategori 'reti masak'..
tp kalau setiap kali dia masak.. main pikir² dlm otak then masakan tu turn out sedap hingga menjilat jari... haaaa...itu kira 'terer masak'...
tp takleh la nak judge pmpn tu tak reti masak bila org tu masak tak brapa sedap...
maybe pmpn yg tak teror masak tp ada kelebihan lain... contohnya, teror geografi...?

i rasa tak fair kalau bila org tanya 'mcmn nak jahit jelujur...?'
kita nak jawab.. 'tu basic giler kott.. takkan tak tau...'
at least org tu tak tau tp bertanya... ko tak reti rebus spagetti tp tak tanya.. lg tak cool kott...

kadang² (read : most of the time), i tak brapa paham kenapa kita kena kedekut ilmu...
semua org, Allah dah bg ke'teror'an masing²... kenapa tak share... sbb kalau share pon, tak semua org buleh buat sama hasil ngan kita... minat dan kebolehan masing² berbeza²..
kiranya.. kalau kita pandai buat cupcake.. org pon nak blaja.. tp tak semestinya hasil dia sama.. n kalau dia buat better... why not kita pulak blaja ngan dia...?

moral of the story : buleh tak stop meng'compare'...?
kalau kita pandai... ada org lagi pandai dari kita..
kalau kita kaya... ada org lagi kaya dari kita...
kalau kita cantek.. ada org lagi cantik dari kita..
kannn....?




.

6 comments:

Anonymous said...

betul!
setuju!

wawa said...

benar benar...

harnidahussin said...

setuju..

but kadang2 kena tengok org yg bertanya...kalau jenis malas usaha..harapkan org bagi sebijik2..nak spoonfed jer...boleh jadi tak ikhlas nak bagi ilmu pun...sbb dah ada pengalaman dgn org camni..rasa geram jer..yer la..kita susah payah pergi kelas, bayar pengajar semata2 nak ilmu dia..then google sana..google sini..cuba berkali2...

at least..kita cari dulu info..try buat..bila tak jadi baru tanya org yg dah confirm buat jadi...takder la org tu nak kedekut..lain la org tu jenis tak kisah...pesen tepek kat blog bagi semua org copy..

ni tak...sempoi jer minta resepi org..pastu terus dia buat meniaga..sabor jer la..

hihi..sorry...ter emo lak..ni gara2 baru dok dapat panggilan berkali2 la ni org sebok nak tau resepi...hahaha..kalau saja2 harap dia nak tepon? nak tanya habaq? kirim salam la...sekadar tepon bersebab...

:cahya schatz: said...

anoy : betul n setuju jgk.. :)

wawa : bila nak mai sini nih..?

harnida : betoi sgt² apa ko tulis tuh...
ramai gak spesis yg suka amek kesempatan nih...

Maslina Mansor said...

liza, betul sangat...teringat ada sorang hamba Allah ni bg resepi salah kat aku, dah le bahan2nya mahal btl, alih2 bila buat kek tak jadi..sedih sgt time tu..sedih pasai tak buleh makan langsung..membazir duit btl..lumrah manusia kan...nice post, I follow u :-)

:cahya schatz: said...

mas : dia sengaja bg salah ka..?
kalau dia sengaja bg salah sbb tak mau bg sama terer ngan dia.. dia mmg agak kejam la.. :(