berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, September 8, 2011

cerita raya

Salam and Hallo

sambungan ucapan raya ritu... di sambung ngan cerita raya...
semua masuk dalam 1 entry...setel!

last minute punya preparation.. selain dari kemas rumah hebat sket dari biasa...
dua hari before raya.. lepas missLR tido, terus i bergiat kat dapur..
takkan smp sejenis kuih pon tak dak kan... maka terhasillah cornflakes madu ngan kacang..
mlm raya... i nak jugak berjaga buat kuih smp kul 6pg.. padahal, siapnya sejenis saja, kuih kacang.. stended bila carik, mmg tak jumpa.. punya la carik kacang tanah belah dua.. time² carik tu la habih stok kann... so, i replace ngan gula hiasan utk kek...
nmpk cacat... tp sedap.. :)
before tido.. ingatkan encik suami, dia nak kena bersiap awai sbb mesjid turki semayang raya kul 7.30pg...
teringin sgt nak pi raya kat konsulat.. sbb last time i pi konsulat was last 2years.. masa pregnant kat missLR.. ingat lg time tu smp nak pengsan² sbb semangat nak semayang raya...

tahun ni, encik suami semayang raya tepi katil..huhuuuu...
tp tetap takbir sama² kami anak beranak... tetiba tersedar yg kami beraya di perantauan..
huh.
lepas tu siap², pi tukar kasut raya missLR... sbb size kecik..
kisah pasai kasut.. next time i cerita..

lepas tu, ambush rumah achik... mlm before tu pon dah lepak rumah achik.. so pg raya, makan lauk semalam... huahahhahaa.. gila sadis kann..??
time salam ngan achik.. dua² org jadi mcm nyonya mansor mintak mahap kat kassim selamat... huhuu...
then makan...
then gerak ke Wiesbaden rumah anak kawan achik..
missLR pakai gaun yg ummi neny bagi...
mcm biasa.. tokchik akan tambah accessories.. rantai pearl tu tokchik punya.. tunggu besaq sket, tokchik make up...
kami kat wiesbaden smp petang.. i bawak kuih raya yg 2 jenis tuh.. ok la.. dari pi melenggang kan..

raya kedua kami buat open house..
achik buat nasik ulam, cendol, kambing grill...
i buat mee udang, karipap, ayam grill berempah...
last minute punya gentel karipap.. bawak pi rumah achik... br nak goreng..
so, tak sempat i nak amek gmbr makanan² semua...
paling layaan.. ofkos cendol.. :)
 
kiri : zahir, cucu kawan achik yg dok kat wiesbaden... very shy² one...
kanan : missLR, cucu achik yg kat raunheim.. very the tak-reti-dok-diam one..
among students yg tak blk mesia.. n tetamu dari wiesbaden..
tetamu tetap rumah achik...
plis take note : salah angle...sbb tu muka kami nmpk bulat...
kawan.
kami dok kat rumah achik smp malam.. smp cik dee blk..

ouh lupa nak cakap.. sepatutnya makan² nih kat rumah i.. encik suami pon dah kemas rumah bagai nak rak dari pagi..
last² minute tukaq location jadik kat rumah achik.. sbb menu achik berbekas²...
ngan santan..ngan air gula.. ngan cendol.. ngan ais.. ngan ulam.. ngan nasik... ngan spagetti... ngan mangkuk.. etc..etc..
better i bawak 1 periuk besaq kuah mee udang ngan setalam besaq karipap yg pi rumah achik kan...
tp rasa bersalah pulak sbb achik smp tak sempat nak bersiap... dok kesahkan memotong daun nasik ulam tuh...

hari kamis, encik suami malas nak pi kerja.. so kami kuaq jalan² ngan achik.. pusing² then makan kfc di hari raya ketiga..
hari jumaat encik suami kerja. so i pon dok rumah, basuh baju dari pagi smp petang...

sabtu.. ada jamuan raya kat konsulat.. sgt nak pi... tp dah terjanji ngan sorang pakcik nih kat darmstadt...
kawan lama achik.. pakcik ni pon dah lama dok jermeng..
dari malam... smp la ke pagi.. i beriya jahit baju kurung missLR...
siap kain..terus sarung.. terus kuar rumah...
fuuhhh...
tak susah rupanya nak jahit baju kurung.. of maybe tak susah utk baju kurung budak...

last but not least, missLR dah pandai buat peace sendiri...
hahhahahahhahaaa... so comel.
ok tawwwww!


.

8 comments:

Anamarza said...

Comel missLR, cantik baju kurung last minit tu ya, saya je belum berani nak buat sendiri baju tuk anak2 hihi

et said...

cantiknyer la missLR..kejap jer dah besaq..sunggoh comei..huhuhu

:cahya schatz: said...

anamrza : tengkiu..
dulu i dok tulong bonda jahit tepi ngan jahit ujung tangan saja...
try la.. tutorial pon ada kat internet.. i rasa utk anak² senang... sbb potong straight saja..

et : tengkiu.. dah nak masuk 2 tahun dah... akai pon byk.. hehehe..

x-o-x-o said...

heheh cam knal ja kain bj kurung tu..sedondon..:p
gambaq 2nd last: x ckup tinggi ka dia nk posing tu hailaaa cik iyahhh... geram sgt aihh..yayang manyak2 tatu <3 :))

rubaizah said...

selamat ari raya !! maaf zahir batin!! best juga yer raya kat sana...

:cahya schatz: said...

ammi : tak dak stock kain lain.. :(
akak yg letak dia atas sofa tuh sbb kalau letak kat tmpt duduk.. dia dok kalut nak posing baring...buleh..??

rubaizah : selamat hari raya rub (nama glemer raya..)
maaf zahir batin...

4 Kay-E said...

Salam Aidilfitri form us
4kay-e

:cahya schatz: said...

puan ita : selamat hari raya..
maaf zahir batin..